22 Σεπ 2008

8 λέξεις των οποίων την έννοια παραποιούμε σκόπιμα

Τις περισσότερες φορές που ακούω κάποιον γύρω μου να μιλάει, βγαίνω απ'τα ρούχα μου. Αρκετές από αυτές, θυμώνω κιόλας. Αυτό συμβαίνει επειδή ακούω μερικές καημένες λέξεις (οι οποίες δε φταίξανε σε τίποτα) να κακοποιούνται βάναυσα, πιο συχνά για ίδιο όφελος παρά από άγνοια του ομιλούντα. Πιο συγκεκριμένα :

- Γυναίκες : για να παρουσιαστούν πιο in, πιο μεγάλες, πιο μικρές, πιο συναισθηματικές, πιο ψυχρές (= πιο δυναμικές, πιο φεμινίστριες, πιο ίσες. Σημείωση : οι σωστές φεμινίστριες είναι υπέροχοι άνθρωποι και τις πνίγει το δίκαιο. Για τις υπόλοιπες...σε επόμενη ανάρτηση.)

-Άντρες : για να μπουν στο βρακί μιας γυναίκας.

Υπάρχουν αναρίθμητες άλλες κατηγορίες με πολλαπλές κοινωνικοπολιτικοοικονομικές διακλαδώσεις. Επίσης, πρέπει πάντα να έχετε κατα νου οτι ο συνομιλητής σας είναι βλάκας. Μέχρι να αποδείξει το αντίθετο.

Μερικές από αυτές τις λέξεις παραθέτω εδώ.

1) Ζώο

-Πραγματική σημασία : μέλος του ζωικού βασιλείου. Μεταφορικά, άνθρωπος που παρουσιάζει χαρακτηριστικά ζωώδους συμπεριφοράς.
-Λάθος χρησιμοποιήση : από άντρες που την αποδίδουν σε άλλους άντρες διηγούμενοι ιστορίες ξέφρενης διασκέδασης, με σκοπό να δώσουν στο ακροατήριο να καταλάβει πως έχοντας στην παρέα κάποιον που σκέφτεται μόνο το φαί, το σεξ, το ποτό (άσχετο), δεν έχει τρόπους κλπ., η βραδιά δε μπορεί παρά να ήταν αξέχαστη με αμέτρητες σκηνές γέλιου.
-Συνήθως αναφέρονται σε... : κάποιον που το προηγούμενο βράδυ παρήγγειλε δυο γύρους από τον Πρασσά, και μετά ξανακάλεσε για να του φέρουν και μια μερίδα ακόμα.

2) Κομμουνιστής

-Πραγματική σημασία : πρόσωπο που ασπάζεται τις αρχές του κομμουνισμού.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για να δείξουν πως το υποκείμενο ενοχλητικά υπερασπίζεται ανεδαφικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με τις οποίες κανένας δε θα μπορεί να πλουτίσει και να ξεχωρίσει σε ο,τιδήποτε. Άνθρωπος επικίνδυνος, που θα σου πιάσει την πάρλα για μέρες και αν του φέρεις αντίρρηση, θα σου ρίξει και κανένα φούσκο.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: κάποιον που έχει γένια και/ή μακριά μαλλιά και στις τελευταίες εκλογές αντί για ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν πιστεύει στον Παπανδρέου.

3) Τελειομανής

-Πραγματική σημασία : πρόσωπο που δεν ανέχεται το παραμικρό σφάλμα σε κάτι που κάνει, προς αναζήτηση του τέλειου.
-Λάθος χρησιμοποίηση : αποδίδεται σε πρόσωπα (πολύ συχνά στον υποφαινόμενο) με σκοπό να φανεί πως δουλεύει σκληρά, ή μάλλον όσο χρειαστεί, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αψεγάδιαστο. Αυτό αφ'ενός εξυψώνει το άτομο επειδή είναι δουλευταράς, αφ'ετέρου επειδή διεκπεραιώνει τα πάντα άψογα. Αν δε ο "τελειομανής" δε χρειάζεται και πολύ χρόνο για να παράγει το "τέλειο", τότε είναι και ταλαντούχος, οπότε έκανε χατ-τρικ.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: αυτόν που πρότεινε να ξανατυπώσουν την εργασία επειδή είχε στο εξώφυλλο μια λαδιά με διαστάσεις κινητού της δεκαετίας του 90.

4) Ξενέρωτος

-Πραγματική σημασία : αυτός που δεν είναι πια μεθυσμένος. Μεταφορικά, αυτός που προκαλεί στους άλλους πλήξη.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για κάποιον ωραίο γκόμενο/γκόμενα, που αν και του/της φερθήκαμε πολύ γοητευτικά και ευγενικά, αρνήθηκε να μας δώσει θάρρητα επειδή είναι του χαρακτήρα του/της (για τι άλλο?) να αποφεύγει συγκινήσεις, διασκεδάσεις και τρελό κέφι (που εμείς το δίχως άλλο θα προσφέραμε).
-Συνήθως αναφέρονται σε...: είτε σε μια κουκλάρα/κούκλο που μας έριξε Χ επειδή έχουμε άσχημη φάτσα/σαχλό και γλοιώδες χιούμορ, είτε σε κάποιον άνθρωπο που δε χόρεψε τσιφτετέλι στα μπουζούκια επειδή δε τη βρίσκει με τη λαική μουσική.

5) Ευαίσθητος

-Πραγματική σημασία : άνθρωπος με λεπτά αισθήματα, ευσυγκίνητος, συμπονετικός.
-Λάθος χρησιμοποίηση : σχεδόν πάντα για τον εαυτό μας, με σκοπό να τονίσουμε πως μας έχουν πληγώσει, έχουμε περάσει δύσκολα και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία σε κάθε είδος δεσμού μεταξύ ανθρώπων, κάτι που μας κάνει εμάς να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας και τους άλλους να πιστεύουν πως δεν είμαστε γουρούνια/πουτάνες.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: εκείνο το περιστατικό που απάτησαμε το δεσμό μας ένα βράδυ με όλους όσους είχαν εισιτήριο για το Παναθηναικός - Ίντερ, και κάπου στα μισά αισθανθήκαμε τύψεις.

6) Κουλτουριάρης

-Πραγματική σημασία : άνθρωπος που έχει πνευματικές ασχολίες, κυρίως με τις τέχνες, συχνά σε υπερβολικό βαθμό, οπότε και χρησιμοποιείται μειωτικά.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για ανθρώπους που είναι ανυπόφορα πιστοί σε μουσικά και κινηματογραφικά προιόντα βαρετά, ανούσια, τα οποία λέει οτι του αρέσουν μόνο και μόνο επειδή θέλει να ενταχθεί στην ομάδα αυτή των φαν, οι οποίοι θεωρούνται πιο έξυπνοι, πιο ψαγμένοι και με περισσότερες ανησυχίες. Τα άτομα αυτά υποτίθεται πως σνομπάρουν τους υπόλοιπους, θεωρούν όλα τα γούστα εκτός από το δικό τους κατώτερα, και ούτε που θα μπορούσαν να διανοηθούν να διαβούν το κατώφλι μπουζουκερί.
-Συνήθως αναφέρονται σε... : εκείνον που πρότεινε στην παρέα να πάνε σε μια ευρωπαική ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης, επειδή του φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα.

7) Μεθυσμένος

-Πραγματική σημασία : κάποιος υπο την επήρρεια αλκόολ, με ανάλογα τροποποιημένη συμπεριφορά.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για μια ακόμα ξέφρενη βραδιά, που το κέφι έφερε αλκοόλ, το αλκοόλ έφερε κέφι, και όλα ήταν πιθανά...
-Συνήθως αναφέρονται σε...: μια καταστροφική βραδιά αντροπαρέας, που αποτελούνταν από δυο ουίσκι, μια τολμηρή συνομιλία με τη διπλανή ("Κάθεται κανείς εδώ?") και ατελείωτη ξενέρα και κονταρομαχίες.

8) Όμορφος

-Πραγματική σημασία : αυτός που έχει ωραία μορφή. Απλό είναι.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για να περιγράψουμε όποιον μας αρέσει.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: γκόμενες με μεγάλα βυζιά ή ωραίο κώλο (και μόνο), τύπους που παίζουν ρόλους σε σήριαλ που θεωρούμε "τον ιδανικό άντρα", ρομαντικούς τραγουδιστές, άντρες που μας αρέσουν για την προσωπικότητα τους, ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΕΣ.

Όμορφος άντρας

Άγγελος Χαριστέας

Προσοχή απαιτεί η αντιμετώπιση ατόμων που αρέσκονται σε τέτοια λεκτικά ατοπήματα. Μη λησμονείτε πως αν τους αντιμετωπίζετε με περιφρόνηση (διότι είναι κατανοητό πως μόνο αυτή αξίζουν) ή τους επισημάνετε την αφέλειά τους, είναι πολύ πιθανό να σταματήσετε να είστε αρεστοί (ως γνωστόν, κανείς δε θέλει να του επισημαίνουν πόσο μαλάκας είναι). Έτσι, κινδυνεύετε να καταλήξετε μοναχοί, και σας μένει είτε να στραφείτε στην κουλτούρα, είτε στον μπαογκ. Ή και στα δυο.

Οπότε θα γίνετε ο Ζουράρις.






4 Σεπ 2008

7 πράγματα που μου τη σπάνε στο facebook

Ιδού, μερικοί αποδεκτοί λόγοι για να μην έχει κάποιος λογαριασμό στο facebook :
  • Είναι άσχετος με το ίντερνετ
  • Είναι κομπλεξικός
  • Είναι άνω των 50 (οπότε είναι ένα από τα παραπάνω)

Η λίστα πιθανώς συνεχίζεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, ποιός ασχολείται με αυτούς που ανήκουν σε αυτή. Εμείς έχουμε facebook και γουστάρουμε που μπαίνουμε κάθε μέρα, βρίσκουμε γνωστούς μας, γνωρίζουμε αγνώστους μας, μπαίνουμε σε γκρουπ, κανονίζουμε event αλλά κυρίως σπαταλάμε το χρόνο μας. Αρκετοί το βρίσκουν σχετικά τραγικό και θεωρούν πως οι γνωριμίες μπροστά από τον υπολογιστή απομακρύνουν τους ανθρώπους (όπως και το ίντερνετ γενικώς, οι υπολογιστές, οι πόλεις κλπ.). Έχουν άδικο.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και το facebook, το πιο αξιοπρεπές τα site αυτής της κατηγορίας (ποιά είναι αυτή η κατηγορία? Κακά τα ψέματα, είναι ένα αξιοσέβαστο site γνωριμιών σε γενικές γραμμές) έχει τα κακώς κείμενά του. Και όπως συμβαίνει συνήθως, θα διαπιστώσετε μαζί μου πως αυτά δεν οφείλονται στο site αυτό καθε αυτό, αλλά στους χρήστες του... Count it down :

1. Oι άνθρωποι που κλειδώνουν τα προφίλ τους.

Είναι μια επιλογή που παρέχεται στους χρήστες, να κάνουν το προφίλ τους απρόσιτο προς τον απλό χρήστη. Η μόνη χρησιμότητα αυτής της δυνατότητας απ'όσο μπορώ να σκεφτώ είναι να προφυλαχθούν κάποια στοιχεία που ο χρήστης δε θέλει να δημοσιευθούν, όπως e-mail, τηλέφωνα, φωτογραφίες. Κατανοώ πως όταν οι φωτογραφίες μιας όμορφης κοπέλας πέσουν στα χέρια κάποιου ανώμαλου γνωστού ή αγνώστου της, υπάρχει ο κίνδυνος αυτός να κάνει...ανώμαλα πράγματα μαζί τους (έτσι, επιβεβαιώνοντάς με που τον χαρακτήρισα ανώμαλο). Γιατί όμως να δημοσιεύσει κάποιος τέτοια δεδομένα εξαρχής? Το e-mail δεν είναι ιδιαίτερα προσωπικό δεδομένο, το κινητό είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να αποφεύγεται αν δε σας αρέσει να σας τηλεφωνούν στις 3.30 το βράδυ και να σας γρυλίζουν, όσο για τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες, ούτε λόγος. Αν τις βάζετε εκεί, ψάχνετε γκόμενο/γκόμενα ή θαυμασμό και είναι άδικο να αποκλείετε μερίδα κόσμου από τα σας θαυμάσει ή να θέλει να γίνει γκόμενός σας. Επίσης, μάλλον θα έπρεπε να βγαίνετε λίγο πιο συχνά για ποτό.

Το πιο αστείο είναι πως θα συναντήσετε κλειδωμένα προφίλ ανθρώπων που δε τους λες και ευειδείς. Εκεί πραγματικά σηκώνει κανείς τα χέρια ψηλά όσον αφορά την αιτία, γιατί στην τελική, who the fuck wants to see them anyway?

2. Oι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αποσιωπητικά στο status...

...χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

"Xrisovalantis is studying..."

Τι εξυπηρετούν τα αποσιωπητικά? Υπάρχει κάποιο κρυφό μήνυμα που πρέπει να αποκρυπτογραφήσω, ή απλώς απευθύνονται σε μια κλειστή κάστα ατόμων η οποία μόλις το διαβάσει θα χαμογελάσει και θα γνέψει αναγνωρίζοντας τη λεπτότητα με την οποία πέρασε το μήνυμα ο χρήστης?

Μια φορά έστειλα σε μια κοπέλα με τέτοιο status μήνυμα "Καλό δίαβασμα :-)". Δε μου απάντησε. Λέτε πως ακολούθησα λάθος τακτική? Προσωπικά πιστεύω πως είναι λεσβία.

3. To upload ορισμένων κατηγοριών φωτογραφιών

  • Πάνω από 40 φωτογραφίες με ένα άτομο που χαμογελάει στην κάμερα
  • Πάνω από 10 φωτογραφίες μιας απλής βραδίας στην πόλη χωρίς ιδιαίτερα ευτράπελα (= πάνω από 10 φωτογραφίες 4-5 ατόμων που χαμογελάνε κ κάνουν γκριμάτσες στην κάμερα σε όλους τους συνδυασμούς)
  • Αριθμός που μεγαλοποιούν κάποιο event (π.χ. 50 φωτογραφίες στο άλμπουμ "movie night")
  • Γενικώς, φωτογραφίες οποιασδήποτε κατάστασης που ενώ ήταν πολύ απολαυστική για τους παρόντες, δε σημαίνει τίποτα για τους υπόλοιπους και συνεπώς χάνουν την αξία τους

4. Όταν άνθρωποι σε καλούν σε κάποιο γκρουπ, ενώ ξέρουν πως πιστεύεις το αντίθετο.

Τον τελευταίο μήνα έχω προσκληθεί στα παρακάτω γκρουπ :

  • ZAΓΟΡΑΚΗ ΠΑΡΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΠΑΟΚΑΡΑ (something to that effect)
  • KATA TOY KAΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ
  • GIANNIS PLOUTARXOS FOR EVER΄

Όποιος με ξέρει λίγο, αποκλείεται να αγνοεί πως είμαι αρειανός, καπνίζω συνέχεια και δεν ακούω ελληνικά λαικά (αν και ο Πλούταρχος μου είναι συμπαθής).

Αν όμως τους μπλοκάρω από φίλους μου, είμαι εμπαθής.

5. Το οτι από την profile picture ξέρεις ήδη την friend list του χρήστη.

Η συνταγή για να βρεις γκομενάκια είναι απλή : ψάχνεις κάποιον σφίχτη με ημίγυμνη φωτογραφία προφίλ στην οποία...σφίγγει (σφίγγεται?). Στη λίστα του θα υπάρχουν άπειρες γκόμενες 13-20 χρονών που είτε τις προσέθεσε αυτός, είτε το έκαναν οι ίδιες λίγο αφού σχολίασαν στην εν λόγω φωτό "you're cute xxx". Πολύ σπάνια δε, πρόκειται να συναντήσετε σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα που εκθέτω στο #1.

6. Οι κάθε είδους τοίχοι (fun/super/hyper/ultra-wall)

Όχι τόσο οι ίδιοι, αλλά τα περιεχόμενά τους. 9 στις 10 προωθήσεις είναι βλακείες και η μια που θα είναι πολύ καλή θα καταλήξει αναπόφευκτα στο καλάθι των αχρήστων, γιατί ποιός κάθεται να τα διαβάσει όλα?

7. Οι χρήστες που κάνουν φίλους ανθρώπους τους οποίους δε συμπαθούν (κυρίως διάσημους)

Φίλη μου, οπαδός του παοκ (λέμε τώρα, γκομενάκια μπανίζει) μετά το περσινό ντέρμπι παοκ-Άρη κορόιδευε τον Καράμπελα του Άρη με πολύ άσχημα λόγια. Για όποιον δεν ξέρει, σε εκείνο το παιχνίδι, στο 5ο λεπτό ο Καράμπελας αποχώρησε τραυματίας μετά από εσκεμμένη καρατιά ποδοσφαιριστή του παοκ στο γόνατο. Αφού λοιπόν δεν έδειξε καμία συμπάθεια (ή ντροπή, ίσως?), 2 μέρες μετά τον προσέθεσε στους φίλους της.

I rest my case.

Νομίζω πως είναι σκόπιμο να συστηθεί μια επιτροπή η οποία θα αποφασίσει την αποπομπή από το facebook διάφορων "ανεπιθύμητων", άμεσα και χωρίς τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης.

Επίσης, νομίζω πως είναι σκόπιμο να προτείνω τον εαυτό μου πρόεδρο.

Και τέλος, νομίζω πως ο Βλόνταρτσικ πρέπει να παίζει βασικός.