22 Ιουν 2009

8 λόγοι που εξερράγην λόγω της διαφήμισης για το νόμο κατά του καπνίσματος

Αχ, ναι! Ο αντικαπνιστικός νόμος. Σε ισχύ σε λίγες μόνο μέρες.

Φαντάζομαι ξέρετε τι αλλαγές προβλέπει ο νόμος. Αν όχι, μάθετε, δεν είναι σκοπός μου να σας ενημερώσω αυτή τη στιγμή.

Σκοπός μου είναι να αναλύσω εξονυχιστικά, όπως συνηθίζω, τη διαφήμιση του νόμου στην τηλεόραση και έπειτα, ως κομπλεξικός καπνιστής/άνθρωπος, να εκραγώ εναντίον της. Ιδού, λοιπόν :



Kαι τώρα, παρακολουθείστε την έκρηξη μου σε μορφή αντίστροφης αντίστροφης μέτρησης.


1) "Είπαν ότι υπάρχουν πιο σοβαρές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. 20.000 θάνατοι κάθε χρόνο"

Για την ακρίβεια, δεν έχω ακούσει κανένα να το λέει αυτό. Αλλά, όπως και να'χει, πιστεύω πως δεν είναι σκόπιμο να ιεραρχούμε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, του στυλ "Πρώτα έρχεται το κάπνισμα, μετά τα ναρκωτικά και μετά τα τροχαία". Η προληπτική ιατρική νοιάζεται και φροντίζει για όλα ταυτόχρονα, οπότε ως επιχείρημα είναι βλακώδες. Αμέσως μετά όμως, σκάει αυτό το "20000 θάνατοι κάθε χρόνο", για το οποίο ειλικρινά δε ξέρω τι να πιστέψω. Εννοεί πως 20 χιλιάδες (στην Ελλάδα?) πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος? Αν ναι, πως ακριβώς τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο? Η απόλυτη αιτιολογική σχέση του καπνίσματος με θανατηφόρες παθήσεις είναι τεκμηριωμένη στην περίπτωση του εμφυσήματος, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και τα χρόνια του καπνίσματος. Ναι, αγαπητοί, το τσιγάρο είναι κακό, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για ένα σωρό παθήσεις, όπως αθηρωμάτωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και το λουρί της μάνας. Αλλά τι ακριβώς μας λέει η διαφήμιση σε αυτό το σημείο?
α) 20000 καπνιστές πεθαίνουν το χρόνο από εμφύσημα
Σφιχτό το βρίσκω το ενδεχόμενο.
β) 20000 καπνιστές πεθαίνουν το χρόνο από παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα
Το πιθανότερο (και σημαντική πληροφορία), αλλά γιατί μας προπαγανδίζεις οτι πέθαναν λόγω καπνίσματος? Το έμφραγμα του μυοκαρδίου π.χ. έχει καμιά εικοσαριά ακόμα προδιαθετικούς παράγοντες και ανάθεμά με αν τους έμαθα όλους εν όψει Καρδιολογίας.

Σε τελική ανάλυση, αν δε μας πείτε τι ακριβώς λένε οι στατιστικές, πάτε να μας τρομάξετε με προπαγάνδα. Και αν και ο σκοπός είναι ιερός, εγώ δε μασάω από τέτοια μέσα.



2) "Είπαν οτι το παθητικό κάπνισμα δε βλάπτει"

Ποιός??? ΟΚ, ίσως να υπάρχουν στην Ελλάδα διανοητικά καθυστερημένοι καπνιστές (βάσει στατιστικής, είναι λογικό). Αλλά είναι απάνθρωπο να τη λες σε διανοητικά καθυστερημένους ανθρώπους, και τραγικό να νιώθεις σπουδαίος μετά, επειδή τους την είπες. Είδατε το Μέσι να κάνει κωλοδάχτυλο στον Κριστιάνο μετά τον τελικό της Ρώμης? Όχι. (Αν και θα ΚΩΛΟΕΛΕΓΕ). Τέσπα, μη σπαταλάτε το χρόνο μας με επιχειρήματα που επινοήσατε οι ίδιοι και μετά εύκολα καταρρίψατε μόνοι σας.



3) "700 χαμένες ζωές ετησίως από το παθητικό κάπνισμα"

Εύκολα καταρρίψατε μόνοι σας? Φυσικά το παθητικό κάπνισμα προκαλεί κακό, και είναι χειρότερο από το καθόλου κάπνισμα. Αλλά και πάλι, το πρόβλημα είναι το ίδιο με αυτό στο #1. Αν ο παθητικός καπνιστής πεθάνει από έμφραγμα, που θα το αποδώσουμε? Ή από καρκίνο του πνεύμονα? Αλλά για στάσου... Η πνευμονολογία μου μόλις με ξαναπληροφόρησε πως το παθητικό κάπνισμα δεν αυξάνει στατιστικά σημαντικά την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα.

So...there's that.


4) "60% των καπνιστών υποστηρίζουν το νόμο"

Οι στατιστικές σας, γενικώς, τα σπάνε. Αρχικά, να σημειώσουμε πως το αν οι καπνιστές υποστηρίζουν ή όχι το νόμο δεν έχει κάποια επίπτωση στο αν ο νόμος είναι ή όχι "ρατσιστικός". "95% των ναζί πιστεύουν πως οι Εβραίοι πρέπει να εξαφανιστούν", άρα το ολοκαύτωμα δεν περιείχε ρατσισμό, έτσι δεν είναι?

Πέρα από αυτό τον εξωφρενικά άκυρο παραλληλισμό όμως, ας εξετάσουμε κάτι άλλο. Πρώτον, καπνιστής θεωρείται αυτός που έχει καπνίσει ένα τσιγάρο τον τελευταίο μήνα/τρίμηνο/εξάμηνο, ανάλογα με ποιον πνευμονολόγο θα ρωτήσεις. Ε, αν μαζέψεις 100 τέτοιους σε μια αίθουσα και σου πούνε πως στηρίζουν το νόμο, δεν έχει ιδιαίτερη αξία να το δημοσιεύσεις σα στήριξη των καπνιστών για το νόμο, δε βρίσκετε? Από την άλλη, ας παραδεχτούμε πως ο νόμος αυτός θα έχει ουσιαστική επίπτωση στους καπνιστές που συχνάζουν σε μπαρ, καφετέριες, μπουζούκια, καθώς δε νομίζω πως το θέμα είναι αν θα μπορούμε να καπνίζουμε στο ΙΚΑ, στο τρένο του ΟΣΕ και στο αεροδρόμιο. Αυτοί τι έχουν να πουν για το νόμο? Φυσικά, και πάλι το αποτέλεσμα είναι σχετικώς αδιάφορο, απλώς αγαπητοί υπερασπιστές του νόμου, δε θα με πείσετε μέσω της διαφήμισής σας οτι το 60 % των προαναφερθέντων στηρίζουν το νόμο. Ρωτήστε γύρω σας τους 2οχρονους καπνιστές 10 τσιγάρων την ημέρα. Εγώ το έκανα, το 5-10 % στηρίζουν το νόμο.



5) Ε...τι φάση με τη ξεδοντιάρα κυρία?

Αν προσπαθείτε να πείσετε τους καπνιστές οτι θα γίνουμε έτσι, και τους μη καπνιστές οτι κάπως έτσι μοιάζουμε εμείς οι καπνιστές, δε θα σας περάσει. Το οτι είσαι καπνιστής δε σημαίνει πως παραμελείς τη σωματική σου υγεία στους άλλους τομείς. Όταν ένας καπνιστής πλένει τα δόντια του, κάνει τακτικά μπάνιο, προσέχει την επιδερμίδα του και δε την εκθέτει σε καταστάσεις που τη βλάπτουν (αφυδάτωση, ρυπαρότητα) κλπ. είναι εμφανισιακά ένας πανέμορφος και γοητευτικός άνθρωπος. Είναι αλήθεια πως το κάπνισμα έχει δυσμενή επίπτωση στα δόντια, το δέρμα των δαχτύλων και του προσώπου (κυρίως στις γυναίκες), ενώ μετά από χρόνια προκαλεί άλλοτε άλλου βαθμού δύσπνοια. Αλλά, προς θεού! Μη προσπαθείτε να μου αποδείξετε πως ο νόμος ΔΕΝ είναι ρατσιστικός προβάλλοντας τη χειρότερη εικόνα που μπορεί να έχει ένας καπνιστής, προβαίνωντας δηλαδή σε μια ρατσιστική ενέργεια κατά των καπνιστών! Σα να μας λέτε, "Λέτε οτι είναι ρατσιστικός, αλλά μοιάζετε με αυτή την κυρία, οπότε γαμιέστε".

Στο οποίο θα απαντήσουμε "Ναι, αλλά εσείς είστε χοντροί".


6) "Είπαν οτι στην Ελλάδα δε θα εφαρμοσθεί ποτέ - 80% της κοινωνίας θέλει τα μέτρα"

Δε θα ξανασχολιάσω πόσο μούφα ακούγεται το στατιστικό. Απλώς, για το βλακώδες της υπόθεσης, περισσότερη σημασία έχει τι λένε π.χ. οι καταστηματάρχες. Αν αυτοί επιτρέπουν το κάπνισμα στο μαγαζί τους, μπορεί εσύ να κάνεις καταγγελίες, αλλά ο νόμος δε θα εφαρμόζεται, τι λες κι εσύ? Εκτός κι αν μπουκοτάρεις τα μαγαζιά που επιτρέπουν το κάπνισμα. Αλλά έννοια σου, θα τα γεμίζουμε οι καπνιστές. Αυτό που θέλω να πω είναι, "99% της κοινωνίας είναι κατά της αισχροκέρδιας", αλλά αν οι καταστηματάρχες ανήκουν στο υπόλοιπο 1%, θα συνεχίσεις να πληρώνεις το φραπέ στο μπιτς μπαρ 5 ευρώ και θα είσαι και ευτυχισμένος που έχεις ημίγυμνες γυναίκες σε ακτίνα 10 μέτρων για πρώτη φορά μετά από το προηγούμενο καλοκαίρι.



7) Ο γενικότερος τόνος της διαφήμισης

Α, ξέχασα να σας το πω. Μη δείτε τη διαφήμιση μέχρι το τέλος, γιατί στο τέλος θα εκραγεί η βόμβα (εκεί πάει το τικ-τακ) και θα πεθάνετε.

(Οπότε, καπνίστε όσο θέλετε, θα πάτε από έκρηξη βόμβας).

Επίσης, κάτω τα χέρια από το Let the sunshine in, motherfuckers!

Eκτός αν υποννοείτε πως αυτό θα φωνάζει ο κόσμος, να ανοίξουμε κανα παράθυρο να μπει ο ήλιος και καθαρός αέρας μέσα, γιατί έχει γίνει τεκές από τον καπνό :***

OK, το παίρνω πίσω, ήταν πολύ κομπλεξικό.



8) "1η Ιουλίου 2009 - Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο"

Εννοείτε σε κλειστούς δημόσιους χόρους, έτσι?




Πάντως, δε θα ήθελα να παρεξηγηθώ. Το παθητικό κάπνισμα είναι πάρα πολύ άδικο. Θα το παρομοίαζα με το να πέσει κάποιος μεθυσμένος οδηγός που τρέχει με 200 πάνω σου. Θέλω να πω, ΟΚ, εσύ είσαι μαλάκας και παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα, εγώ τι φταίω? Κάτι έπρεπε να γίνει, και η θέσπιση νόμου είναι πολύ σωστή κίνηση. Όμως, είναι ξεκάθαρο πως αυτό που απαιτείται είναι να δημιουργηθεί σε κάθε δημόσιο κλειστό χώρο ένας ειδικά διαμορφωμένος αεροστεγής χώρος καπνιστών (όπως υπάρχει ήδη π.χ. σε διάφορα αεροδρόμια του εξωτερικού), παρά το "ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ", γιατί εκεί μπορεί ο άλλος να σε πει ρατσιστή. Οι καπνιστές έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν, αρκεί να μην επιβαρύνουν τους γύρω τους, και αυτό λύνεται εύκολα με τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω. Επίσης, με το νόμο δε λύνεται το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος στο σπίτι (κυρίως από γονείς προς τα παιδιά), το οποίο είναι ίσως και το σοβαρότερο πρόβλημα και αιτία παθήσεων π.χ. κρίσεις βρογχικού άσθματος, λόγω της μεγάλης διάρκειας της έκθεσης στον καπνό. Ας ελπίσουμε πως με αυτή την καμπάνια θα μειωθεί γενικώς το κάπνισμα, οπότε θα πάρει η μπάλα και αυτό το πρόβλημα.

Αλλά κυρίως, μου τη σπάει η διαφήμιση και η προπαγάνδα της. Swing and miss, κύριοι.

Την επόμενη φορά, μισθώστε αυτούς τους κυρίους.


11 Ιουν 2009

7 μαλακισμένες γυναικείες ατάκες που θα σας συμβούλευα να μην ακούσετε

Προαιρετικά, μπορείτε ενώ διαβάζετε να ακούτε αυτό :





7) "Δε το σκέφτηκα οτι μπορεί να σε πείραζε!"

Παράδειγμα : θα φέρει στην παρέα έναν πρώην/νυν/μελλοντικό γκόμενό της, εντελώς άκυρο από τα υπόλοιπα μέλη. Αν κατσουφιάσεις, θα πέσει από τα σύννεφα γιατί έχεις κολλημένο αντρικό μυαλό.
Αλλά... : Μάντεψε τι! Το ίδιο αντρικό μυαλό έχουν και οι υπόλοιποι άντρες. Αν είναι πρώην και σε κάνει παρέα, σε θέλει. Αν είναι νυν (αυτός δηλαδή με τον οποίο απατάς τον τάρανδο), μάλλον πως σε θέλει. Αν είναι μελλοντικός, ντροπή σου και μόνο που σου πέρασε από το μυαλό να τον πλησιάσεις εντός 100 γιαρδών του μελλοντικού κερατά. Aπό την άλλη δε, σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις τον έχει φέρει και για να σου την πει και να ζηλέψεις, πράγμα που δε θα παραδεχτεί ούτε με ζεματιστά αυγά στις μασχάλες.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : όταν βρεθεί κάποιος με αρκετές γυναικάρες στην παρέα του, τις οποίες θα φέρνει συχνά πυκνά, ανάλαφρα ντυμένες. "Μα μωρό μου, είναι φίλες μου!"



6) "Δε μου την πέφτει, δε με βλέπει έτσι!"

Παράδειγμα : ο χλιμίντζουρας που της στέλνει μήνυμα στις 3 το βράδυ, που χαζεύει τα πόδια της όταν αυτή φοράει φούστα-ζώνη και την αγκαλιάζει/πιάνει από τη μέση χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Όταν έχει αρχίσει να σε ψιλοχαλάει αυτή η ταμπέλα που γράφει ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑΣ και εκφράζεις τη δυσαρέσκεια σου, σε βάζει στη θέση σου.
Αλλά...: Όποιος άντρας έχει πιάσει ποτέ τη μέση μιας γυναίκας επίτηδες, ήθελε να κάνουν σεξ.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : δε χρειάζεται κάτι πολύ χοντρό, αρκεί να σκύψει μπροστά σου (να έχεις μπροστινή θέα) μια κοπέλα με ντεκολτέ 4-5 νούμερα μεγαλύτερο από το δικό της, την παλιοτσουλίτσα! (υπάρχει κίνδυνος να πληγωθεί γιατί οι σωστές κοπέλες σαν εκείνη σπανίζουν)



5) "Γιατί προτιμάς ______ από μένα?"

Παράδειγμα : Έχετε περάσει 48 συναπτές ώρες μαζί, οπου περάσατε φανταστικά κάνοντας τα πάντα. Στις καθυστερήσεις της 2ης μέρας, αποφασίζεις να τιμήσεις το φίλο σου που πριν από ένα μήνα σου έδωσε τελεσίγραφο οτι αν δεν εμφανιστείς, δε θα σου ξαναμιλήσει ποτέ. Τι έκανες μόλις τώρα? Σχέδια χωρίς αυτήν, όπως άλλωστε κάνεις πάντα.
Αλλά... : Δεν έχει! Για να μη την πληγώσεις, οι μόνες ώρες που διστακτικά σου επιτρέπεται να κανονίσεις κάτι ξεχωριστά είναι όταν το έχει κάνει αυτή πρώτη. Ακολούθησε το πιστά, και έχεις κερδίσει ένα εισιτήριο στο άλλο άκρο : "Με πνίγεις". Όπως και να'χει, θεώρησε σκόπιμο να διαλύσεις φιλικές σχέσεις και να ατονήσει το ενδιαφέρον σου σε όλα τα χόμπυ σου με το που θα την γνωρίσεις.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : όταν γίνει μεγάλο κορίτσι, αστροναύτης/πρωθυπουργός, και ωριμάσει.


4) "Δεν ξέρω τι θέλω"

Παράδειγμα : εκεί, στο πιο ανύποπτο χρονικό σημείο, θα στο πετάξει. Και δε θα πεί τίποτα άλλο.
Αλλά... : εννοεί οτι θέλει περισσότερο/καλύτερο/πιο άγριο σεξ. Και δε σε κόβει να το'χεις.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : όταν της κλείσεις το στόμα με σεξ.



3) "Δεν ξέρεις τι θέλεις"

Παράδειγμα : μετά από δύο μέρες στις οποίες της προσέφερες : δώρα, σοκολάτες, δείπνο, σεξ, γέλιο, αγκαλίτσες, φιλάκια, χαδάκια, έρωτα, αποφάσισες να πας στη συναυλία που γίνεται μόνο σήμερα, από το να δεις μαζί της ταινία κάτω από την κουβέρτα όπως χθες, προχθές, αύριο, μεθαύριο. Και ας μη λησμονούμε πως στη συναυλία θα ακούγεται μουσική που σου έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα την άκουγε ούτε επι πληρωμής.
Αλλά... : δε φταίς εσύ αν ο πρώην της ήταν ένας άνθρωπος που η μόνη ηλιαχτίδα στη μίζερη και άχαρη ζωή του ήταν αυτή, οπότε και δε την άφηνε ποτέ από το πλάι του. Γι'αυτήν, ο,τιδήποτε λιγότερο από μια τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους σου δείχνει πως δε τη θέλεις, παρά τα όσα έχει κάνει για σένα.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : όταν έχεις την τύχη ο πρώτος της άντρας να είναι ένας σωστός τύπος. Εναλλακτικά, όταν μέσω πολύπλοκων σχεδίων και εξυπηρετήσεων καταφέρεις να της δίνεις την εντύπωση πως όταν φεύγεις από δίπλα της, κάποιος πολύ σημαντικός σου άνθρωπος έχει πάθει δηλητηρίαση από απορρυπαντικά και είσαι ο μόνος που δύνασαι να του χορηγήσεις ιπεπακουάνα.


2) "Δε με θέλεις"

Παράδειγμα : Συνήθως, όταν σου ανακοινώνει με sms το χωρισμό σας.
Αλλά... : τι να κάνουμε, τα προσόντα σου δε την ικανοποιούν. Ήταν θέμα χρόνου να βρει κάποιον που δεν είναι τυρογαρυδάκιας. Βάλτα με τη γενετική.
Πότε θα σταματήσει να το λέει : Ποτέ. Αν της καρφωθεί, μόνο αν είσαι 20+ το γυρνάς το ματς. Αν δεν είσαι, μη μπεις στον κόπο να της αποδείξεις με οποιοδήποτε τρόπο πόσο την θέλεις. Είναι φθορά για τα συναισθήματα, την αυτοπεποίθηση, το χρόνο και το πορτοφόλι σου.


1) "Αφού το βλέπεις έτσι, σίγουρα θα έχεις τους λόγους σου και δε θα σε κάνω να μου τους πεις, αλλά εγώ διαφωνώ."

Παράδειγμα : μαλώνετε για κάτι. Είναι 100 % προφανές και σε παιδί νηπιακής ηλικίας πως έχεις απόλυτο δίκιο. Δε χάνεις τη ψυχραιμία σου, αποφεύγεις με κοφτή ντρίμπλα το σκόπελο να ουρλιάξεις "ΞΕΚΟΛΛΑ!!!" και με γλυκιά φωνή χρησιμοποιείς ξεκάθαρα, πειστικά επιχειρήματα για να της αποδείξεις γιατί δε θα έπρεπε να το βλέπει έτσι το θέμα, έχοντας δώσει έμφαση στο να μη φανεί σα να προσπαθείς να την κάνεις να φανεί χαζή ή να της την πεις. Μόλις τελειώνεις, σου απαντάει αυτό, και μετά σταματάει να μιλάει, νιώθοντας πληγωμένη αλλά ηθικά δικαιωμένη. Και πάνω απ'όλα τ'άλλα, είσαι ένας κουραστικός πολυλογάς.
Αλλά... : Aαααχ, η πεμπτουσία της γυναικίας μαλακίας! Εκεί που η λογική σταματάει, αρχίζουν αυτές οι ατάκες. Σχεδιασμένες για να σε αποστομώσουν και να τις κάνουν να νιώσουν ανώτερές σου, είναι ο,τι πιο αντιπροσωπευτικό μπορεί να πει μια γυναίκα για να σκοτώσει τη συζήτηση, να εκμηδενίσει οποιαδήποτε πιθανότητα συνεννόησης υπάρχει και να σε ρίξει στο καναβάτσο. Δε πειράζει! Ξεκουράσου για λίγο εκεί. Και μετά τρέξε, τρέξε ω σα τον άνεμο, τρέξε μακριά.
Πότε θα σταματήσει να τη λέει : Όταν θα πάρει ο Άρης τίτλο στο ποδόσφαιρο.
ΠΟΤΕ.
ΠΟΤΕ.
ΠΟΤΕ.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να πεθάνεις στα γέλια μόλις την ακούσεις.
Και μετά μη ξανασχοληθείς μαζί της.
ΠΟΤΕ
ΠΟΤΕ
ΠΟΤΕ




Ασφαλώς, υπάρχουν και γυναίκες που ουδεποποτε δεν έχουν υποπέσει σε κάποιο από τα παραπάνω 7 ατοπήματα. Αν κάποια από αυτές είναι αναγνώστρια (και με βάση τις αναγνώστριες που γνωρίζω, παίζει αρκετά αυτό το ενδεχόμενο), παρακαλώ να με ενημερώσετε ως προς το τι κάνετε απόψε το βράδυ και ανάλογα με την απάντηση, να μου πείτε τι ώρα σας βολεύει να περάσω να σας πάρω με την κούρσα, ή εναλλακτικά, να πείτε στον τυχερό καριόλη που σας έχει οτι είναι τυχερός καριόλης.