23 Ιουλ 2009

Οι τοπ 10 χαρακτήρες στο σύμπαν του Futurama

Για όλους εσάς που είστε τόσο καμμένοι με τη house μουσική και τα νέα επεισόδια του Lost (ω, ναι! Το τόλμησα!) ώστε να μην ξέρετε τι παίζει, αρχίζω με μια μικρή περίληψη : δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της νέας χιλιετίας, ένας πιτσαδόρος ονόματι Phillip J. Fry (J for Jancy) για λόγους υπερβολικά πολύπλοκους καταψύχεται και παίρνει έναν υπνάκο. Όταν ξυπνάει, ανακαλύπτει πως έχουν περάσει 1000 χρόνια, και πως α) μάλλον έχει απολυθεί, β) κατουριέται. Και ένα σωρό άλλα πράγματα στην πορεία.

Για να μην πολυλογούμε, πρόκειται για την καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων ή μη όλων των εποχών. Κυκλοφόρησαν 5 σεζόν πριν η σειρά ακυρωθεί, αλλά μετά από το σάλο που προκλήθηκε στις τάξεις των απανταχού futurama nerds, βγήκαν και μερικές ταινίες και τώρα ετοιμάζονται να επαναφέρουν τη σειρά για άλλες δυο σεζόν. Σε αναμονή λοιπόν, παρουσιάζω την ταπεινή μου άποψη σχετικά με τους 10 καλύτερους χαρακτήρες που πέρασαν από τη σειρά :

10) Calculon

Σε γενικές γραμμές : Ένα ρομπότ ηθοποιός που ειδικεύεται σε δραματικούς ρόλους. Όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει ευλογηθεί με υπερφυσικό ταλέντο στην ηθοποιία. Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της σαπουνόπερας All My Circuits, ενώ έκανε κι ένα αποτυχημένο πέρασμα από τη μεγάλη οθόνη με πολύ άσχημες κριτικές. Η ηλικία του υπολογίζεται να κοντεύει στα 1000, αλλά αλλάζει συχνά την εξωτερική του εμφάνιση για να την κρύβει. Η πιο σημαντική του μεταμφίεση ήταν αυτή του David Duchovny των X-Files. Είναι από τους πιο περιζήτητους εργένηδες, αλλά έχει στο ενεργητικό του ένα σύντομο γάμο. Με τον Bender...

Χαρακτηριστική ατάκα : "Nooooooooooooooooo..." (μετά από κάθε απροσδόκητη εξέλιξη στο All My Circuits, όπως φαίνεται στη φωτογραφία)

Σήμερα, θα ήταν... : ο άνθρωπος γνωστός ως Στράτος, πρωταγωνιστής στη Βέρα στο Δεξί, Την Παρέα της Φεγγαρόπετρας κλπ. Ο άνδρας πόθος κάθε ανώριμης κοπέλας.


9) Scruffy the Janitor
Σε γενικές γραμμές : ο διαχειριστής του κτιρίου που εργάζονται οι χαρακτήρες. Αργεί πολύ να κάνει την εμφάνιση του, και όταν την κάνει, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Εντελώς απαθής απέναντι στα πάντα, ακόμα και στη δουλειά του. Τα ενδιαφέροντά του φαίνονται να είναι η καταβρόχθιση σνακ και τα πικάντικα περιοδικά, με ιδιαίτερη προτίμηση στο στήθος με συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Χαρακτηριστική ατάκα : (ή μάλλον, διάλογος)
- Who are you?
- Scruffy. The janitor.
- I've never seen you before!
- I've never seen you before either.

Σήμερα, θα ήταν... : αυτός ο τύπος από τη σχολή που δε θυμάσαι το όνομα του, δεν ξέρεις οτι πάει στη σχολή σου, και όταν κάποιος λέει κάτι για αυτόν, εσύ λες "Ποιός?" και μετά όση ώρα και να σου εξηγούν, δε μπορείς με την καμία να θυμηθείς ούτε ποιος είναι, αλλά ούτε και να καταλάβεις γιατί πρέπει να τον ξέρεις έτσι κι αλλιώς.

8) Hypnotoad

Σε γενικές γραμμές : Noμίζω τα λέει όλα το όνομά του. Απλώς να προσθέσω πως έχει το δικό του σήριαλ, Everybody Loves Hypnotoad, το πιο πετυχημένο στην ιστορία της τηλεόρασης, για προφανείς λόγους. Το σήριαλ συνίσταται από αυτό που βλέπετε στη φωτό, με μερικές αλλαγές στο σκηνικό. Φημολογείται πως μετά τη δεύτερη σεζόν, η ποιότητα του σόου έχει πέσει λίγο. Κατα τα άλλα, ό,τι βλέπετε.

Χαρακτηριστική ατάκα : -

Σήμερα, θα ήταν : δυστυχώς, δεν υπάρχει τόσο γαμάτος χαρακτήρας ή σήριαλ σήμερα.


7) Hedonism Bot
Σε γενικές γραμμές : Ένα χρυσό ρομπότ που βρίσκεται συνεχώς σε μια θέση σα να αράζει σε ανάκλιντρο. Λατρεύει κάθε είδους ηδονή, όπως το να τον τρίβουν με καυτή σοκολάτα, να παρακολουθεί όπερες στην πλοκή των οποίων περιλαμβάνεται εγχείρηση, και φυσικά να τρώει σταφύλια. Βαριέται ιδιαίτερα εύκολα, ενώ βρίσκει παράλογο το ερωτικό ενδιαφέρον ενός άντρα για μια γυναίκα. Δε θεωρεί πως ο τρόπος ζωής του είναι ντροπή, ενώ δηλώνει αδιάφορα πως δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα.



Χαρακτηριστική ατάκα : Tonight, let us cavort like the Greeks of old! You know the ones I mean... ;)

Σήμερα, θα ήταν...: Ο Ψινάκης.


6) Elzar the Chef

Σε γενικές γραμμές : Διάσημος σεφ με 4 χέρια από τον Ποσειδώνα, με δικό του εστιατόριο αλλά και τηλεοπτικό σόου μαγειρικής. Η μαγειρική ικανότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, με μεγαλύτερο όπλο του το Spice Weasel (φωτό), το οποίο φτερνίζεται μια σκόνη όταν το ζουλάει ο Elzar, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα την catchphrase του, "Bam!". Παρ'όλα αυτά, οι συνθήκες υγιεινής στο εστιατόριό του είναι τουλάχιστον μηνύσιμες, οι τιμές τσουχτερές και ο χαρακτήρας του αντιπαθητικός. Αγαπάει μόνο το χρήμα, πατάει επι πτωμάτων για να αναρριχηθεί, αλλά βρίσκει το μάστορά του στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του Σιδερένιου Σεφ.

Χαρακτηριστική ατάκα : Τοnight, we're gonna knock it up a knotch with a touch from the spice weasel... Bam!
Σήμερα, θα ήταν... : εξαιρετικά ενδιαφέρον να τον δούμε στην εκπομπή του Έκτωρα Μποτρίνι.



5) Morbo
Σε γενικές γραμμές : Παρουσιαστής των ειδήσεων αλλά και άλλων εκπομπών όπως Entertainment and Alien Invasion Tonight, Good Morning Earth, ο Μorbo είναι ένας εξωγήινος που έχει έρθει στη γη για να μαζέψει πληροφορίες χρήσιμες για τη φυλή του που ετοιμάζεται να καταλάβει τον πλανήτη. Παρ'όλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα διακριτικός για το ρόλο του, καθώς συχνά πυκνά εκρήγνυται χαρακτηρίζοντας τους ανθρώπους τραγικούς και καταδικασμένους, ενώ δε διστάζει να ανακοινώσει στις ειδήσεις πως η φυλή του είναι σχεδόν έτοιμη για την εισβολή.
Γενικώς, φαίνεται ιδιαίτερα ευερέθιστος και οξύθυμος, και η λύση του για ο,τιδήποτε φαίνεται να είναι η καταστροφή του, αν και μέχρι στιγμής μένει μόνο στα λόγια. Πολύ καλός φίλος του Ρίτσαρντ Νίξον.

Χαρακτηριστική ατάκα : Τοnight's guest, Elzar, has been cooking delicious recipes for a lot of years. But, apparently, my wife hasn't been listening. I WILL DESTROY HER!

Σήμερα θα ήταν... : παρουσιαστής ειδήσεων, μοιάζει με εξωγήινος, εκρήγνυται σε άκυρα σημεία και σε κάνει να γελάς...

Ο Χατζηνικολάου.



4) Lrrr, ruler of the planet Omicron Persei 8

Σε γενικές γραμμές : Ο σκληροτράχηλος και παχύσαρκος μονάρχης του μακρινού πλανήτη.
Κάτω από την ηγεσία του, ο πλανήτης έχει γίνει πανίσχυρος και κάτι παραπάνω από ικανός να καταστρέψει τη γη, κάτι που απειλεί να πραγματοποιήσει συχνά με διάφορες αφορμές. Αγαπάει να παρακολουθεί γήινα σήριαλ, να τρώει ο,τιδήποτε λιπαρό και/η τηγανισμένο. Ο γάμος του έχει περιέλθει σε ένα τέλμα καθώς η καθημερινότητα είναι γεμάτη με καυγαδάκια, καθώς και προβλήματα σεξουαλικής φύσεως. Παρά τη δημόσια εικόνα του σκληρού φωνακλά, φαίνεται πως έχει και μια ευαίσθητη πλευρά, με ιδιαίτερη αγάπη στα απροστάτευτα ζώα.

Χαρακτηριστική ατάκα : η πολύπλευρη και αντιφατική του προσωπικότητα γίνεται εμφανής όταν πάει μεταμφιεσμένος να αγοράσει ένα αφροδισιακό για την αναζωπύρωση της σχέσης του. Όταν ο υπάλληλος τον ρωτάει μήπως είναι αστυνομικός, αφοπλιστικά απαντάει "Of course not, i'm just a simple being...RULER OF THE PLANET OMICRON PERSEI 8!"

Σήμερα θα ήταν... : Ελάτε τώρα! Υπάρχει κάποιος που δε σκέφτηκε τον Κωστάκη "Hot Dog" Καραμανλή?

3) Captain Zapp Brannigan
O αρχηγός του στόλου του DOOP (Democratic Order of Planets, κάτι αντίστοιχο του ΝΑΤΟ). Δεν κάνει τίποτα άλλο εκτός από γκάφες, ενώ υπερεκτιμά τον εαυτό του στα παρακάτω : στο καμάκι, στο κρεβάτι, στις ηγετικές ικανότητες, στην προφορά λέξεων, στο δείκτη νοημοσύνης κλπ. Παρ'ολα αυτά, θεωρείται ήρωας από το κοινό, με το μεγαλύτερο επίτευγμά του να είναι ο αιματηρός του θρίαμβος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη των ειρηνιστών. Στον τομέα των προσωπικών, φαίνεται να έχει μείνει κολλημένος στο σύντομο ερωτικό ειδύλλιο μιας βραδιάς με την καπετάνιο Turanga Leela, κάτι το οποίο διατυμπανίζει σε όποιον ενδιαφέρεται να το ακούσει σε όλες τις σεζόν, αλλά οι προσπάθειες επανασύνδεσης είναι ανεπιτυχείς, ενώ συχνά συνοδεύονται από άσκηση σωματικής βίας προς το πρόσωπό του και το υπόλοιπο σώμα του.

Χαρακτηριστική ατάκα : η αγαπημένη του και κατ'αυτόν πιο επιτυχημένη pick-up line από το βιβλιαράκι του είναι το "I find that the most erotic part of a woman is the boobies".

Σήμερα, θα ήταν... : συνδυάζοντας το χαρακτήρα του με την εξουσία που ανεξήγητα εξακολουθεί να διαθέτει, θα έλεγα κάτι ανάμεσα στον George Bush και το Silvio Berlusconi.


2) Dr. John Zoidberg

Προερχόμενος από τον πλανήτη Decapod 10, είχε το όνειρο να γίνει κωμικός αλλά συμβιβάστηκε με την επιστήμη της Ιατρικής. Ίσως για αυτό οι γνώσεις του πάνω στο θέμα να είναι από ανακριβείς έως επικίνδυνες (παραδείγματα : χαρακτηρίζει υποχόνδριο τον Fry όταν αυτός έχει διαμπερές τραύμα στην κοιλία, θεωρεί πως η πέψη γίνεται στην καρδιά, πως οι άνθρωποι έχουν δυο στόματα). Οι μόνες σωστές γνώσεις του προέρχονται από διαφημίσεις. Πέρα από αυτό, φαίνεται πως ζει σε συνθήκες φτώχειας, πείνας και μοναξιάς, και οι υπόλοιποι χαρακτήρες τον αντιμετωπίζουν από αδιάφορα έως και με μίσος. Δεν ντρέπονται να συζητήσουν μπροστά του τα κοινωνικά του προβλήματα, καταλήγοντας πως αυτά οφείλονται στο οτι είναι αποκρουστικός, να προτείνουν να τον μαγειρέψουν όταν το φαγητό είναι πρόβλημα. Γενικώς, τον αγνοούν όταν μιλάει, δεν τον καλούν σε οποιοδήποτε event (αλλά αυτός εμφανίζεται έτσι κι αλλιώς), δεν τον τιμούν στα γενέθλιά του. Όταν νιώθει απειλημένος, αμύνεται πετώντας μελάνι στους εχθρούς και απομακρύνεται κάνοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως είναι ο εξωγήινος που είχε βρεθεί στο Roswell στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ενώ είναι λίγο παράξενος. Φοράει σανδάλια.

Χαρακτηριστική ατάκα : Fry, you may think you're a robot, but that doesn't make you one. After all, I may think I'm a doctor, but that doesn't make me one either : these fancy clothes do!
Σήμερα θα ήταν...: ο σάκος του μποξ της παρεας, για τον οποίον όλοι ντρεπόμαστε και δε τον θέλουμε στην παρέα. Ντροπή μας!


1) Bender Bending Rodriguez

Σε γενικές γραμμές : ρομπότ προερχόμενο εκ Μεξικού, με ειδίκευση στο να λυγίζει πράγματα. Παρ'όλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως : μέσο μεταφοράς, τηλεφωνητής, τουαλέτα, δοχείο για παραγωγή μπύρας, βόμβα κ.α. Αγαπάει τα πούρα, το ποτό (πηγή ενέργειας), το εύκολο κέρδος, να διασκεδάζει με τη στεναχώρια των άλλων, τη μαγειρική. Κρυφό του όνειρο, να γίνει τραγουδιστής της folk. Θρυλική φιγούρα στην αδερφότητα Robothouse στο Mars University. Γενικώς θεωρεί όλους τους γύρω του υποδεέστερους, αλλά δεν έχει αποφύγει κατα καιρούς να δείξει συναισθήματα για κάποιους από τους γύρω του. Κατα τη διάρκεια της σειράς γίνεται ολυμπιονίκης, παντρεύεται τον Calculon, γίνεται τηλεοπτικός σταρ, ερωτεύεται, αντιμετωπίζει το alter ego του Flexo, ανακαλύπτει πως είναι were-car, δοκιμάζει την πρόκληση του robot fighting, γίνεται ο καλύτερος washboard player του πλανήτη και κάνει ένα βραχύ πέρασμα από την ρομποτική κόλαση.
Χαρακτηριστική ατάκα : Bite my shiny metal ass
Up yours, meatbag!

Σήμερα θα ήταν... : Με τις αντίστοιχες αλλαγές, φοιτήτρια ηλικίας 18-20 χρονών.




ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ :
1) Ηorrible Gelatinous Blob (H.G. Blob)
Ο κλασσικός τραμπούκος, αναφέρεται για την αξιοζήλευτη ικανότητα να τελειώνει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το να καταπίνει τον άλλον. Αδύνατο σημείο του, η αφυδάτωση που του προκαλεί το αλάτι.

2) Being of Inconceivable Horror
Aγοράζει το γαλαξία σε μια δημοπρασία, και αφού διαβεβαιώνεται πως a money order will be OK, πανηγυρίζει. Οπότε, καλό είναι να το έχουμε με το μέρος μας.



Το καλύτερο με το Futurama είναι οτι μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις. Ας πούμε, μπορεί να έχεις αρκετά προβλήματα, ή αυτό που εσύ αποκαλείς πρόβλημα. Τι κάνεις λοιπόν, όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, και είναι Τετάρτη και δεν έχει μπάλα? Βάζεις να δεις. Σε απορροφά. Και ακόμα και όταν θα εμφανιστεί στην οθόνη αυτό :
Ξυπνάς για λίγο. Ίσα ίσα για να σκεφτείς πως όχι, δεν είναι υποκατάστατο. Αλλά σου προσφέρει πολλά από αυτά που θέλεις, τη στιγμή που τα θέλεις. Και όταν σε κάνει να συγκινηθείς, το θέλεις και σου αρέσει. Είναι συμβατό με το πρόγραμμά σου, με τη ζωή σου, σε ξενυχτάει όταν το διαλέγεις εσύ. Ουσιαστικά, αν σου έκανε σεξ, θα το παντρευόσουν.
Και έπειτα, σκέφτεσαι πως ένα χαζο-καρτούν σε έκανε να σκεφτείς όλα αυτά. Και καταλήγεις πως είναι η καλύτερη σειρά όλων των εποχών.
Υποκλίνεσαι, πατάς το play στο futurama, και το pause σε όλα τα υπόλοιπα.