14 Μαρ 2010

9 ενδεικτικοί λόγοι που δεν πρέπει να παίρνεις τα Όσκαρ στα σοβαρά

Τα όσκαρ πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Η ανακοίνωση του όσκαρ καλύτερης ταινίας από τον Τομ Χάνκς μέσα σε 5 νανοδευτερόλεπτα συνοψίζουν μια βραδιά βαρετή, "άντε να τελειώνουμε γιατί μας έκοψε λόρδα", χωρίς εκπλήξεις. Κέρδισαν οι γυναίκες, οι πόλεμοι, οι μαύροι, ο,τιδήποτε που δεν είχε μπλε χρώμα. Με τις υγείες μας!


Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώθηκε το μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί να βγει από τα όσκαρ : δεν αξίζει να ασχολείσαι με τα αποτελέσματα. Μπορείς να δεις την τελετή για τους λόγους, τα σκετσάκια, τα φορέματα αν είσαι γκόμενα. Αλλά το νου σου! Μη θυμώσεις που δεν κέρδισε η ταινία σου το όσκαρ. Εδώ δε το κέρδισαν άλλοι κι άλλοι, που το άξιζαν και περισσότερο από εσένα άλλωστε.

Θύμωσες? Μου έκανες μουτράκια? Ζητάς παραδείγματα?

Μάλιστα κύριε!


9) 2001 : Οι μποέμ πέφτουν στο καναβάτσο από ένα γεροδεμένο μαθηματικό


Η ταινία : Μοulin Rouge!
Η κλοπή : Προτάθηκε για όσκαρ καλύτερης ταινίας, αλλά η σκηνοθεσία του Baz Luhrmann μάλλον έφερε ναυτία στα μέλη της ακαδημίας, κι έτσι δεν προτάθηκε και για σκηνοθεσία.
Ο νικητής : A Beautiful Mind, για ταινία και σκηνοθεσία (Ron Howard).
Tα παραλειπόμενα : Ο τύπος από το A Beautiful Mind πρέπει να είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας για τους αμερικάνους, κι έτσι κέρδισε, παρ'ότι το ρόλο έπαιζε το καθόλου πειστικό βουνό από την Αυστραλία Russell Crowe.

Πόσο είπες οτι σου βγήκε το αποτέλεσμα? ΠΟΣΟ??? ΑΑΑΑΑΑΑΡΓΚ!

Σημείωσε εδώ πως την ίδια χρονιά, ο David Lynch ηττήθηκε στην κατηγορία της σκηνοθεσίας και δεν προτάθηκε καν για καλύτερη ταινία για το Mulholland Drive. Μπράβο παιδιά!


8) 1998 : Ένας ρόλος εμπνέει ένα ολόκληρο κίνημα, αλλά όχι και μια υποψηφιότητα

Η ταινία : The Big Lebowski

Η κλοπή : Ο ανυπέρβλητος Jeffrey "The Dude"/"His Dudeness"/"El Duderino" Lebowski (Jeff Bridges), ένας από τους πιο γαμάτους αντρικούς ρόλους ever, απέτυχε να προταθεί. Αντ'αυτού, προτιμήθηκαν οι Tom Hanks στο Saving Private Ryan, Ian McKellen στο Gods and Monsters, Nick Nolte στο Affliction, Edward Norton στο American History X και κέρδισε ο Roberto Benigni για το "Life is Beautiful". Καλή χρονιά για τους ηθοποιούς, αλλά ο Benigni και ο Norton παίζουν τους ίδιους ρόλους εδώ και 20 χρόνια, ενώ ο Jeff Bridges ΕΙΝΑΙ o Dude Lebowski.

O νικητής : Ο Ροβέρτος, που σκαρφάλωσε πάνω από τους παριστάμενους για να το παραλάβει. Ουδέν κακό αμιγές καλού.

Τα παραλειπόμενα : Ο Bridges δέχτηκε την απόφαση λέγοντας "Fuck it, let's go bowling", μέχρι που φέτος βραβεύτηκε ετεροχρονισμένα για μια άλλη ταινία, αλλά ελάτε τώρα, πέστε την αλήθεια. Για εκείνο το ρόλο δε τον βραβεύσατε?


7) 2004 : Δύο από τις καλύτερες σύγχρονες ταινίες καταποντίζονται από τον Clint

Οι ταινίες : Εternal Sunshine of the Spotless Mind, Kill Bill vol. II

Η κλοπή : Καμία από τις δυο δεν καταφέρνει να προταθεί για καλύτερη ταινία ή σκηνοθεσία, ενώ είναι παρούσες σε αυτές τις κατηγορίες οι Finding Neverland, Ray, Aviator.

Οι νικητές : Το Μillion Dollar Baby και ο Clint Eastwood.

Τα παραλειπόμενα : Oι πιο εντυπωσιακές ταινίες μιας πολύ καλής κινηματογραφικής χρονιάς περιορίστηκαν σε μικρότερες υποψηφιότητες, ενώ το Eternal Sunshine κέρδισε για καλύτερο σενάριο, γιατί ήταν βέβαιο πως όποιος βλέπει ταινίες θα έβαζε μπόμπα στο Χόλιγουντ έτσι και τολμούσαν. ΟΚ, η ακαδημία αγαπάει πολύ τον Clint και δεν έχει άδικο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως κάθε χρονιά που θα φτιάχνει καλή ταινία θα κερδίζει, έτσι δεν είναι?



6) 2000 : ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ REQUIEM ΒΡΕ??

Η ταινία : Requiem for a Dream

H κλοπή : Όλες οι κατηγορίες. Σαν ένα μικρό δείγμα, διαβάστε τις υποψήφιες για καλύτερη ταινία : "Gladiator," "Chocolat," "Crouching Tiger, Hidden Dragon," "Erin Brockovich," "Traffic". H ΄Εριν Μπρόκοβιτς? Αλήθεια? ΜΙΑ ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ? Επίσης, στη σκηνοθεσία τον Αρονόφσκι απέκλεισε ο γκέι, και με τις δυο έννοιες, Stephen Daltry για το Billy Elliot. 'Nuff said.


Εικόνα : O Billy Elliot πηδάει το γκαζόν και το Ρέκβιεμ

Ο νικητής : Ο μυώδης Gladiator για την ταινία, και ο Stephen Soderbergh για σκηνοθεσία (Traffic)

Τα παραλειπόμενα : Μπορεί ο Αρονόφσκι να μη πήρε το όσκαρ, αλλά έχει γυναίκα τη Rachel Weisz. H πλάστιγγα έγειρε.

Θέλω να μου κάνεις μια μικρή χαρούλα. Παντρέψου με χθες.


5) 2008 : Ο Daltry ξαναχτυπά και βγάζει νοκ άουτ το Σκοτεινό Ιππότη


H ταινία : Τhe Dark FUCKING Knight
H κλοπή : Εντάξει, όποιος δεν είδε το Dark Knight είναι αδαής, αλλά όποιος το είδε και λέει οτι δε του άρεσε είναι προφανώς εντολοδόχος του Daltry. Η ταινία προτάθηκε μόνο για τεχνικά όσκαρ και για το Β' ανδρικό ρόλο, κατηγορία στην οποία τιμήθηκε ο Heath Ledger, προφανώς γιατί δεν έπαιζαν άλλοι άντρες στο The Reader εκτός από τον ομότιτλο αναγνώστη. Αλλά πουθενά υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία και Καλύτερη Σκηνοθεσία.
Ο νικητής : Το Slumdog Millionaire και στις δυο κατηγορίες, μια ταινία που είναι εύκολο να σου αρέσει αλλά δύσκολο να λατρέψεις.
Τα παραλειπόμενα : Ο Hugh Jackman στο εναρκτήριο χορευτικό ανέφερε πως "How come comic book movies never get nominated? Everyone went to see the Dark Knight, maybe it's something I do that's not right!", ενώ παραδέχτηκε πως "The Reader, I didn't see the Reader! I went down to the theatre but there was a line of people watching Iron Man for the second time". Το ίδιο, μέσες άκρες, είπαν και οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι στην τελετή. Παρ'όλα αυτά, το The Reader προτάθηκε για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία.


4) 1994 : Mην έρχεσαι ποτέ σε αντιπαράθεση με έναν ηλίθιο : θα σε φέρει στο επίπεδό του και θα κερδίσει

Οι ταινίες : Pulp Fiction, The Shawshank Redemption
Η κλοπή : OK, ακαδημία. Δε μας αρέσουν οι πρωτότυπες ταινίες, με γκάνγκστερ που φιλοσοφούν, ατάκες όπως "Burgers : the cornerstone of every nutritious breakfast" και σοδομισμό. Σε μάθαμε τόσα χρόνια, προτιμάς ρομαντικούλες ταινίες που μιλάνε για ελπίδα, το ξεπέρασμα αξεπέραστων εμποδίων και το λουρί της μάνας. Το Shawshank Redemption είναι ακριβώς αυτό, μόνο που είναι και ταινιάρα. Ο απολογισμός για αυτές τις δυο ταινιάρες : Το Pulp Fiction κερδίζει για καλύτερο σενάριο αλλά χάνει για καλύτερη ταινία, α' και β' αντρικό και σκηνοθεσία, ενώ το Shawshank Redemption χάνει γενικώς (Καλύτερη ταινία, α' αντρικός για τον Morgan Freeman), ενώ δεν προτείνεται καν για καλύτερη σκηνοθεσία και για β' αντρικό για τον Tim Robbins.
Ο νικητής : Forrest Gump
Τα παραλειπόμενα : Τοποθετώντας με μοντάζ τον Tom Hanks σε διάφορα σημεία της ιστορίας, το Forrest Gump ενθουσίασε και σάρωσε τα πάντα.

Εικόνα : Πλάνο από την ταινία που θα μου χαρίσει ΟΛΑ ΤΑ ΟΣΚΑΡ του χρόνου.
Υποχρεούστε πλέον να με προσφωνείτε "Academy Award Winner" προτού με πείτε με το όνομά μου.



3) 1941 : Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών χάνει

Η ταινία : Citizen Kane
Η κλοπή : Ο Όρσον Γουέλς ηττάται στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α' αντρικού ρόλου. Κερδίζει όμως το Όσκαρ Σεναρίου. Συνοψίζοντας, για όποιον δε το'πιασε : Ο Όρσον ήταν υποψήφιος ως Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Ηθοποιός για την ταινία του. Woah.
O νικητής : How Green Was My Valley.
Τα παραλειπόμενα : Λένε πως ο Πολίτης Κέιν είναι η πιο άρτια ταινία που έγινε ποτέ, ενώ το αυτί μου έχει πάρει πως αυτοί που ξέρουν από σινεμά λένε πως η σκηνοθεσία του άλλαξε όλα όσα ξέραμε για τον κινηματογράφο, και είναι το πρότυπο για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. Δε ντρέπομαι να ομολογήσω πως δεν έχω δει την ταινία που κέρδισε. Δεν ντρέπομαι, γιατί το οτι δεν ξέρω τίποτα για αυτή την ταινία ενώ ξέρω πολλά για τον Πολίτη Κέιν απλώς ισχυροποιεί αυτό που προσπαθώ να πω εδώ. Αμφιβάλλω αν το How Green was my Valley άλλαξε τη ζωή κάποιου κινηματογραφιστή, εκτός από αυτού που το έφτιαξε.


2) 1958-1999 : Τα χρόνια που η ακαδημία ντύθηκε "ανάφτρα"

Οι ταινίες : Όλες οι ταινίες του Stanley Kubrick
Η κλοπή : 13 υποψηφιότητες!

  • Σκηνοθεσία, σενάριο και ταινία για Dr. Strangelove, A Clockwork Orange, Barry Lyndon
  • Σκηνοθεσία, σενάριο και ειδικά εφέ για το 2001 : A Space Odyssey
  • Σενάριο για το Eyes Wide Shut.
Καμία υποψηφιότητα για τα The Shining, Lolita, Paths of Glory.
Ο απολογισμός : 12 ήττες και μια νίκη.

Και η νίκη φυσικά αφορούσε...τα ειδικά εφέ του 2001 : Α Space Odyssey.

Οι νικητές : Ιδού!
  • To Κουρδιστό Πορτοκάλι έχασε από μια ταινία που λέγεται The French Connection και έχει σχέση με μπάτσους και ναρκωτικά
  • Το Dr. Strangelove έχασε από το My Fair Lady
  • To Α Space Odyssey έχασε από το Oliver!, ένα μιούζικαλ για τη φτώχια στην Αγγλία πριν λίγους αιώνες.
  • Το Barry Lyndon έπεσε πάνω στην ταινιάρα που ακούει στο όνομα One Flew Over the Cuckoo's Nest (σοβαρά, από τις ωραιότερες ταινίες ever)
  • To Τhe Shining δεν προτιμήθηκε επειδή υπήρχε μια ταινία του Robert Redford. Τον ξέρετε αυτόν? Είναι ο πρόεδρος του φεστιβάλ του Sundance. Μπορεί να αναγνωρίσετε το φεστιβάλ, καθώς ΚΑΘΕ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ μάλλον διακρίθηκε στο φεστιβάλ του Sundance.
Τα παραλειπόμενα : Δε θέλω να ακουστώ πομπώδης, αλλά αν θέλετε να μιλήσουμε για την αξία του Κιούμπρικ και των ταινιών του, ελάτε να πιούμε κρασί. Η Ιδιοφυία η ίδια.


1) 1964 : Η χρονιά που η Ακαδημία ξεπέρασε τον εαυτό της

Η ταινία : Γενικώς, τα πάντα
Η κλοπή : Από που να αρχίσει κανείς? Το ρεσιτάλ των ατυχών επιλογών αρχίζει από τη μη βράβευση του Peter Sellers για έναν από τους καλύτερους ρόλους όλων των εποχών, στην ταινία Dr. Strangelove, οπου υποδύεται εξίσου πειστικά έναν Αμερικάνο πολιτικό, έναν Άγγλο στρατιωτικό και έναν Γερμανό επιστήμονα. Για την ίδια ταινία δε βραβεύτηκε ο Kubrick για τη σκηνοθεσία, αλλά ούτε και για όσκαρ καλύτερης ταινίας. Επίσης, δεν προτάθηκε καν για την ίδια ταινία ο George C. Scott, ως ο στρατόκαυλος στρατηγός Buck Turgidson.

Συνεχίζοντας, τη χρονιά που βγήκε το A Hard Day's Night των Beatles με τραγούδια όπως
"And I Love Her", "Can't Buy Me Love", "I Should Have Known Better", "Tell Me Why", "This Boy" και "A Hard Day's Night", δεν προτάθηκε για όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, το οποίο πήγε στο "Chim Chim Cher-ee" από τη Mary Poppins, ενώ στην ίδια ταινία υπήρχε το ακόμα καλύτερο "Supercalifragilisticexpialidocius".

Τέλος, ο Peter Sellers δεν προτάθηκε για το A Shot in the Dark, την καλύτερη ταινία της σειράς Pink Panther, ενώ δεν προτάθηκε καν η Audrey Hepburn για το ρόλο της στο My Fair Lady, που εκείνη τη χρονιά σάρωσε όλα τα βραβεία!

O νικητής : Το Μy Fair Lady σε όλες τις κατηγορίες, εκτός βέβαια από το Α' Γυναικείο (η Φερ Λέιντι ντε!), στην οποία όπως είπαμε δεν προτάθηκε καν...

Τα παραλειπόμενα : Εκείνη τη χρονιά στα βραβεία πήγε ο Κακογιάννης με το Ζορμπά, κομπλέ με Άντονι Κουίν και Θοδωράκη, αλλά μη τη ψάχνεις... Εδώ έχασε ο Κιούμπρικ από την Ωραία Κυρία. Χαμένη υπόθεση.


Είδες λοιπόν? Πείστηκες? Γι'αυτό σου λέω. Κάθε χρόνο, κάνε ένα power nap πριν την τελετή, άνοιξε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, και κάτσε να χαζέψεις το razzle-dazzle της φάσης, αλλά χωρίς προσδοκίες.

Και προς θεού, του χρόνου τέτοια εποχή, μην ασχολείσαι με γκομενικά και δερματολογία, όπως έκανα εγώ πέρισυ.




Υ.Γ. ΑΡΗΣ ΒΡΕ