4 Σεπ 2010

Κάντο κι εσύ! Ξεπέρασε τους U2, όπως έκαναν αυτοί οι 10

Kαι σου'ρχονται, σου λέει, οι εσύ-δύο, και μάλιστα είναι η τουρνέ των 360 μοιρών. Τουτέστιν, κάτι θα παίζει με την εξέδρα, με αποτέλεσμα να βλέπεις τον κώλο του Μπόνο από διαφορετικές γωνίες, αλλά μιας που η σκηνή ΔΕ στριφογυρίζει (...), παίζει να σου κάτσει να βλέπεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ τον κώλο του ντράμερ, κάτι που δε μπορώ να ξέρω αν σε φτιάχνει ή όχι, αλλά δε συνέβαινε ποτέ όταν πίσω από τη σκηνή ήταν μόνο κάτι άσχημα σίδερα και χοντροί "stage hands" με μακριά μαλλιά +/- φαλάκρα μπροστά.

Άσε που, θα έχει κάτι η εξέδρα, φωτάκια ή κάτι τέτοιο, για να μην νιώσεις ο,τι σου πιάνουν τον κώλο πολύ με τα 65 και βάλε ευρώ.

(Παρένθεση : στην κουλτούρα μας, το "μου έπιασε τον κώλο" θεωρείται ως αρνητική εμπειρία, σχετική με υπερβολική αξιολόγηση αγαθών. Υποθέτω πως όλοι φανταζόμαστε πως μας πιάνει τον κώλο ένας άσχημος γορίλας ή μια τεκνατζού Κατερίνα Γιουλάκη look-a-like. Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να γράψω και Αλέκος Συσσοβίτης, γιατί 3 χρήστες παραπέμφθηκαν από το google στο blog μου κάνοντας search με keywords "Αλέκος Συσσοβίτης κώλος", και τους θέλω να μου ανεβάζουν τα νούμερα).

Δε θα μου περνούσε από το μυαλό να πάω στους u2. Αν είχα άπειρα λεφτά, ή αν έμπαινα τζάμπα, παίζει και να πήγαινα, γιατί ας μην είμαστε υπερβολικοί, υπάρχουν και χειρότερα πράγματα που μπορεί να σου συμβούν (βλ. παραπάνω παράγραφο, κώλος+Γιουλάκη). Όμως τους βρίσκω υπερτιμημένους. Επιχειρηματολογώ : θεωρώ πως παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως μπάντα των μεγάλων συναυλιών, που παρουσιάζουν υπερθέαμα (υπάρχει ο όρος "Arena Rock"), ως μεγάλους ανθρωπιστές, υποστηρικτές του δικαίου και των περιθωριοποιημένων, ως μπάντα με ύμνους που άντεξε στο χρόνο και πρέπει να τους δεις κάποια στιγμή στη ζωή σου. ΑΛΛΑ :
  • Αμφιβάλλω για πολλά από αυτά. ΟΚ, ο τύπος έχει κάποια ανθρωπιστική δράση, αλλά έχει τραγουδήσει και σε γιορτή για το Μπους, και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά η όλη φάση μου μυρίζει λίγο...υποκριτή.
  • Μου φαίνεται πως όλα τα παραπάνω είναι μια καλά στημένη τακτική για να μη σου αφήσουν χρόνο να συνειδητοποιήσεις πως μουσικά...δε λένε. ΟΚ, έχουν κάποια πολύ σπουδαία τραγούδια όπως το One, και η σύνθεση σε κάποια άλλα είναι πολύ όμορφη, αλλά τα περισσότερα είναι αδιάφορα, ενώ οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια είναι απλώς αστεία, ιδιαίτερα αν τους μεταφράσετε στα ελληνικά (π.χ. πόσο θα εκτιμούσατε ένα τραγούδι που στο ρεφραίν λέει σε επανάληψη "Κυριακή ματωμένη Κυριακή")? Δε τους συγκρίνω, αλλά ένα άλλο συγκρότημα που ταιριάζει με την πάνω περιγραφή είναι οι Πυξ Λαξ. Παρακαλώ παράκαμψε το πόσο άκυρο ακούγεται αυτό και σκέψου το.
Φαίνεται όμως πως υπάρχει κι ένα ακόμα επιχείρημα. Ό,τι στην κατηγορία τους, είναι η καλύτερη μπάντα από τη δεκαετία του 80 και μετά. Οπότε, αν αυτό είναι το είδος της μουσικής που γουστάρεις, ναι, αυτούς θα ακολουθείς, θα ποστάρεις στο fb και θα δώσεις 65 ευρώ να πας να δεις.

Τώρα μάλιστα, έχουμε debate! Έκατσα και σκέφτηκα, και είδα πως αν πεις οτι οι u2 ανήκουν στην κατηγορία pop rock, μπορούμε να βρούμε κάμποσες μπάντες εκεί και σε όμορρες μουσικές συνομοταξίες που ήταν σε ακμή από τη δεκατία του 80 και μετά και ήταν ανώτερές τους.


Καταλάβατε?

Πάμε!


10) Robbie Williams (1995 - )

Με δυο κουβέντες : Ξεκίνησε ως μέλος των Take That (boy band των 80s-90s), αλλά τους παράτησε για να κάνει σόλο καριέρα, και να γίνει λιγότερο φλώρος. Και τώρα εμφανίζεται εδώ, σε μεγάλο βαθμό για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : Στα 80s που οι u2 βολόδερναν, ο robbie προσπαθούσε να αγγίξει κοριτσάκια κάτω από τη μπλούζα, και μετά για να το καταφέρει μπήκε σε boy band και τραγουδούσε τραγούδια του έρωτα, ολόιδια μεταξύ τους.


Oμολογουμένως, όλοι στην εφηβεία μας κάναμε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι.

Αλλά... : το ίδιο ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υπέρ του. Ξεκίνησε έτσι, αλλά και πάλι παράτησε τη μπάντα, πιθανώς επειδή ήθελε να πάρει διαφορετική κατεύθυνση. Κουβάλησε μαζί του τον τίτλο του pop, κολλώντας από πίσω το rock. Ξέρει οτι δεν είναι ροκάς και φαίνεται άνετος με αυτός, σε αντίθεση με τους u2 που, υποπτεύομαι πως αν κάποιος πει στο μπόνο οτι είναι ποπ, από το θυμό του θα φάει όλη την βοήθεια προς χώρες του τρίτου κόσμου που έχει βοηθήσει να μαζευτούν (family guy reference).

Έτσι, ο robbie πλέον γράφει pop rock δίσκους, γεμίζοντας αρένες και με βάση τα στιγμιότυπα που έχω παρακολουθήσει, φαίνεται να διασκεδάζει, με απίστευτο νεύρο και τεράστια παρουσία, ενώ έχει δοκιμάσει να διασκευάσει τραγούδια παλιότερης εποχής του τύπου sinatra & dean martin, καταφέρνοντάς τα αξιοθαύμαστα. Α, κι ένα ακόμα μικρό πραγματάκι : μαζί με όλα αυτά τα ταλέντα του, γράφει και πάρα πολύ όμορφα τραγούδια. Mερικά ποπ, μερικά ροκ, όλα απολαυστικά.

Οι U2 θα τον περνούσαν αν... : είχαν frontman με αυθεντική παρουσία διασκεδαστή στη σκηνή, και με επίγνωση του οτι είναι ΚΑΙ pop.

Ποιό τραγούδι του θα ήθελε να κλέψει ο bono και να το κυκλοφορήσει ως δικό του : Supreme.



9) AC/DC (1973 - )

Mε δυο κουβέντες : Αυστραλοί ροκάδες με χαρακτηριστικό ήχο (κιθάρες, φωνή), καθώς και ντύσιμο πάνω στο οποίο πάτησε ο Jack Black για να δούμε τις γάμπες του στο School of Rock.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : Ανήκουν σε ένα πιο hard rock ήχο, στον οποίο οι u2 ποτέ δεν ανήκαν.

Αλλά... : δεν ανήκαν γιατί δε μπόρεσαν. Ο ήχος τους είναι πολύ soft ακόμα και σε τραγούδια που δε θα έπρεπε (π.χ. το γεμάτο με αντιθέσεις Discotheque). Οι AC/DC είναι μια μπάντα με πολλά χαρακτηριστικά που τους κάνουν μοναδικούς και τους ξεχωρίζουν : την κιθάρα, τα φωνητικά, το ντύσιμο. Δε χρειάζονται κόλπα όπως σκηνές με φωτάκια για να προσελκύσουν κόσμο, καθώς και μόνο η παρουσία τους και τα τραγούδια τους αρκούν για να πας να τους δεις.

Oι U2 θα τους περνούσαν αν... : είχαν κιθαρίστα πιο ικανό και αυθεντικό, και κάμποσα hard rock τραγουδάκια.

Αντ'αυτού, έχουν έναν κιθαρίστα που μοιάζει με θαμώνα του blue oyster club από τη Μεγάλη των Μπάτσων σχολή που τον λένε "Η Άκρη", και το "Desire".


Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : Highway to Hell.


8) The Cure (1976 - )

Με δυο κουβέντες : Aγγλική μπάντα που ΔΕΝ έχει βγάλει μόνο το Friday I'm in Love.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : Καθόλου άδικη. Νομίζω πολύ πετυχημένη.

Αλλά... : Ξεκινώντας θεωρητικά από τις ίδιες επιρροές, οι Cure έφτιαξαν κάτι διαφορετικό, δικό τους, και ενέπνευσαν με το στυλ τους πολλές μπάντες προς το ρεύμα του goth. Mε τη χαρακτηριστική φιγούρα του frontman αλλά και ταλαντούχου συνθέτη τους, είναι μια πολύ ιδιαίτερη μπάντα με μεγάλη μουσική συνεισφορά στα 80s και 90s.

Oι U2 θα τους περνούσαν αν... : είχαν τα μουσικά αρχίδια να πάνε τη rock σε άλλη κατεύθυνση εκτός από την πεπατημένη.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : ο Bono, ως Bono που είναι, θα ήθελε το Lovesong, ενώ πολύ πιο συνετή επιλογή ίσως να ήταν το Killing an Arab.



7) Νick Cave and the Bad Seeds (1983 - )

Mε δυο κουβέντες : Αυστραλός μυστηριώδης τύπος που ψάχνεται πολύ μουσικά, καρακαταξεσκιζόταν με την Kylie Minogue πριν αυτή γίνει διάσημη για τον κώλο της και η μπάντα του λέγεται Κακοί Σπόροι.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : ξεκινώντας με βάση ας πούμε το pop rock, εξελίχθηκε και ψάχθηκε σε πολλούς τομείς όπως alternative rock, post-punk, blues κ.α.

Αλλά... : από πότε είναι κακό να εξελίσσεσαι σαν καλλιτέχνης? O Nick Cave φτιάχνει διαρκώς καινούρια πρότζεκτ με διαφορετικό ήχο, ψάχνεται μουσικά και πειραματίζεται. Δεν κωλοκάθεται σε αυτό που έχει αποδείξει και ξέρει οτι το'χει εδώ και 25 χρόνια. Επίσης, με τους στίχους του έχει την ικανότητα να πει μια ιστορία, να σε συγκινήσει, να σε καθηλώσει, αντί να γράφει σε επανάληψη "Μαζί σου ή χώρια σου, δε μπορώ να ζήσω μαζί σου ή χώρια σου, ΟΟΟΟ, ΟΟΟΟ" (άλλωστε, το μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε το είπαν οι έλληνες πριν τους u2, αλλά δε τους στάζουμε 65 ευρά!). Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μπάντας με frontman διάνοια που κάνει τα πάντα, αλλά έχει περισσότερο ταλέντο στη σύνθεση, πιο ιδιαίτερη και χαρακτηριστική φωνή και μεγαλύτερη διάθεση για εξέλιξη και πειραματισμούς.

Οι U2 θα τους περνούσαν αν... : ο bono αποφάσιζε να γράψει και κανένα λίγο διαφορετικό τραγουδάκι, αντί να κυκλοφορεί το vertigo για να κάνει hit στα charts.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : ας πούμε, γενικώς, το προνόμιο να εμφανιστεί και να τραγουδήσει στην ταινία του Wim Wenders "Wings of Desire". Πωπω, ΠΟΣΟ θα τρελαινόταν ο bono αν το είχε στο βιογραφικό του. ΠΟΣΟ?



6) Iggy Pop (1967 - )


Mε δύο κουβέντες : ο νονός της πάνκ έχει επηρεάσει τους περισσότερους που ήρθαν μετά από αυτόν. Ξέρατε οτι τον λένε James Newell Osterberg?

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : ε, προυπήρχε των U2, μάλιστα θα έλεγε κανείς πως τους επηρέασε κιόλας. Και έπαιζε φάση πανκ, που ας μη το συζητάμε για U2.

Αλλά... : Όσο οι u2 μεγαλώνανε, άκουγαν iggy pop, και επηρεάστηκαν. Και το αποτέλεσμα? Έκαναν τη μουσική λίγο πιο μονότονη, πιο βαρετή, ενώ ο iggy εξακολουθούσε να χτυπιέται σε live σε όλο τον κόσμο, απευθυνόμενος σε όλα μας τα ένστικτα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες.
Δεν έχουμε ανάγκη από τους διαδόχους του Iggy να είναι στάσιμοι. Αν είναι μάγκες, ας τους ξεπεράσουν. Αλλιώς, ας κάνουν στην άκρη.


Επίσης, επιχείρημα τελευταίο : αυτή η φωτό. Πόντος, σετ, ματς για μένα.
HOLY FUCK!!!


Oι U2 θα τον περνούσαν αν... : ήταν προσωπικότητες της ροκ. Δεν είναι.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : επειδή είναι λίγο ζωάδι, θα ήθελε το Passenger. Αν δεν ήταν, θα έπαιρνε το Ι Wanna Be Your Dog.



5) David Bowie (1972 - )

Mε δυο κουβέντες : ο μεγαλύτερος μουσικός χαμαιλέων της ροκ.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της ροκ, σε αντίθεση με τους "κάμποσο ταλαντούχους" U2.

Αλλά... : δεν έχω να πω πολλά. Πρόκειται για καλλιτέχνη που μπορεί να κάνει τα πάντα, προφανώς, και τα έχει κάνει. Μπαίνει στη λίστα επειδή συμπτωματικά συνυπήρχε με τους u2 την ίδια εποχή, στο ίδιο μουσικό στυλ. Απλή σύμπτωση.

Οι U2 θα τον περνούσαν αν... : έμπαιναν σε μια χρονομηχανή και τον σκότωναν όταν ήταν μούλικο, terminator style.


No more Ziggy Stardust for you, BITCH!


Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : Ξέρω γω? Πάρτε ένα στην τύχη. Το Starman. To Life on Mars. Κάποιο άλλο.



4) Rolling Stones (1962 - )

Με δυο κουβέντες : Μέλος της Αγίας Τριάδας της Βρετανικής Εισβολής μαζί με Beatles και Who. Rocking since the 60s.

Άδικη η σύγκριση γιατί... : Είναι παλαιότερης μουσικής γενιάς από τους u2. Της γενιάς του Rock n' roll. Δεν συνεισφέρουν πολλά πράγματα μουσικά εδώ και μερικά χρόνια.

Αλλά... : μπαίνουν στη λίστα μόνο και μόνο για να δούμε πως μια μπάντα μπορεί, παρά την προχωρημένη ηλικία, να γαμήσει τα πάντα με το live της. Μόνο και μόνο επειδή τα μέλη της είναι μεγάλες προσωπικότητες και εξαιρετικοί performers. Είναι στα live τους αυτό που δε θα μπορέσουν ποτέ να είναι οι u2, και είναι 20 χρόνια μεγαλύτεροί τους.

Οι u2 θα τους περνούσαν αν... : ο bono είχε τον παράγοντα ΕΞ που έχει ο Τζάγκερ.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : Ένα τόσο σκοτεινό τραγούδι όσο το Paint It Black. Aλλά δεν ξέρω καν αν θα το ήθελε σήμερα. Ίσως στις αρχές του.




3) Red Hot Chilli Peppers (1983 - )

Mε δυο κουβέντες : Σύγχρονη αμερικανική μπάντα, που είναι πάντα εδώ από τη δεκαετία του '80.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : φαίνεται άδικη, γιατί οι peppers φαίνονται πιο νέοι. Πολύ πιο νέοι.

Αλλά... : δεν είναι, απλώς έχουν μια φρεσκάδα που οι u2 παίζει να μην είχαν ποτέ. Η μουσική τους είναι δυναμική, στα live τους χτυπιούνται το ίδιο, ίσως και περισσότερο από τους θεατές. Αντιπροσωπεύουν τη δυναμική των νέων, την ενέργεια τους. Ίσως να ακούγαμε u2 όταν ήμασταν ερωτευμένοι, αλλά όταν θέλαμε να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε, όταν επιθυμούσαμε λίγο mingling? Ξεχάστε το.

Οι u2 θα τους περνούσαν αν : έπαιρναν τους εαυτούς τους λίγο λιγότερο στα σοβαρά. Τόσο απλά.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : το Οn Mercury, αλλά όχι για να το κυκλοφορήσει. Να το πάρει, και να ρουφήξει τη ψυχή του και την ενέργειά του, σα γερασμένος Shang Tsung στο mortal kombat.

Your soul is MINE!!!
Αχ... ξανάνιωσα!



2) Radiohead (1989 - )

Mε δυο κουβέντες : τρομακτικά ταλαντούχα μπάντα της alternative rock.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : θα ήταν άδικη για τους radiohead, γιατί ακολούθησαν τους u2, ας πούμε και οτι επηρεάστηκαν από αυτούς.

Aλλά... : πήραν τους u2 και προσέθεσαν το ταλέντο. Μουσικά, είναι τόσο ανώτεροι των u2, που δεν κρύβεται με καμία εξέδρα και μοδάτα γυαλιά ηλίου. Μια από τις ελάχιστες τεράστιες μπάντες που έχουν προκύψει μετά τη δεκαετία του 80, κατηγορία στην οποία δε ΜΠΟΡΕΣΑΝ να μπουν οι u2. Toυς ξεπέρασαν με τους πρώτους δυο δίσκους τους.

Οι u2 θα τους περνούσαν αν... : είχαν καλύτερους μουσικούς και συνθέτες. Και αυτό δε γίνεται. Όπως έλεγε και ο εικοσιδυός στο ΑΜΑΝ : "Το'χεις? Το λες. Εσύ δυστυχώς, δε μπορείς ούτε μαγκιά να κάνεις, ούτε τίποτα."

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : το Paranoid Android. Ο Bono θα έδινε και την ψυχή του (αυτή που έκλεψε νωρίτερα με το fatality) για το μισό τραγούδι.



1) Queen (1971-1995)

Mε δυο κουβέντες : ένα τέρας της ροκ. Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών.

Άδικη η σύγκριση, γιατί... : Καθόλου άδικη. Αναμέτρηση στα ίσα.

Αλλά... : Oι Queen είναι καλύτεροι από τους u2 σε όλα, την ίδια εποχή. Φωνητικά, σύνθεση, τραγούδια-ύμνοι, σημασία για τη μουσική, συναυλίες, ηγέτη του συγκροτήματος, μουσικό ταλέντο, διαχρονικότητα. Τα πάντα.

Οι u2 θα τους περνούσαν, αν... : Δεν υπάρχει περίπτωση. Το μόνο που θα μπορούσαν, αφού μπουν στη χρονομηχανή και σκοτώσουν τον Bowie, να ΓΙΝΟΥΝ οι queen στην παραμικρή λεπτομέρεια, μέχρι και στο μουστάκι "Borat" του Mercury.

Ποιό τραγούδι τους θα ήθελε να κλέψει ο bono και να κυκλοφορήσει ως δικό του : Συλλογιστείτε λίγο τι θα μπορούσε να κάνει ο bono για να πιάσει στα χέρια του τραγούδια όπως The Show Must Go On, Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, We Will Rock You και να τα τραγουδήσει σε ένα live. Αν με διαβάσει ποτέ, θα έρθει απλώς σε έναν συνεχή οργασμό. Οπότε και θα σταματήσει τα live, και θα ξοδέψουμε τα 65 ευρώ να δούμε ΔΥΟ μπάντες της ίδιας αξίας.


Για να μην παρεξηγούμαι, η σειρά είναι αρκετά τυχαία. Εκτός λίστας απλώς λόγω συγκυριών βρέθηκαν ονόματα όπως οι Pearl Jam, Μuse, Bruce Springsteen, The Who, Elton John, Nirvana. Με λίγη σκέψη ακόμα, έχουμε άλλους τόσους. Αλλά νομίζω πως με 10 η άποψή μου είναι κατανοητή.



Συμπερασματικά, ίσως μου πείτε πως είμαι άδικος. Πως τους κατατάσσω σε μια κατηγορία πιο ροκ απ'ό,τι είναι. Πως είναι μέσα στις μεγαλύτερες ποπ μπάντες όλων των εποχών. Το δέχομαι! Έτσι, για πλάκα, ας κάνουμε μια σύγκριση των u2, με δεδομένο οτι είναι ποπ μπάντα.


Συγχαρητήρια, Bono.

3 Σεπ 2010

Οι 8 φανταστικότερες σκηνές στις σύγχρονες ξένες σειρές

Aχ και βαχ, οι ξένες σειρές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε μαζί τους : ήδη έχουμε αμφισβητήσει το αξίωμα των δημιουργών του Futurama : Not a substitute for human interaction. Κι όμως, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούμε να εντοπίσουμε. Σίγουρα, το manager, τα παιχνίδια RPG, το facebook και το cybersex (και, αν σου αρέσει να ζεις επικίνδυνα, όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα) σε κάποιο βαθμό μας δίνουν την εντύπωση πως ζούμε, όταν στην πραγματικότητα η καρέκλα μας έχει πάρει το σχήμα του κώλου μας ή, Θεός φυλάξοι, το ανάποδο.

Κι όμως, εκεί που τα παραπάνω αποτυγχάνουν, οι σειρές τα καταφέρνουν αξιοπρεπώς. Όταν παρακολουθούμε μια καλή σειρά, μπορούμε να ταυτιστούμε με τους πρωταγωνιστές, τα προβλήματά τους και τα ευτράπελά τους ή, στη χειρότερη περίπτωση, να ζήσουμε μέσα από αυτές τα πράγματα που δεν έχουμε και δεν παίζει να ζήσουμε ποτέ γιατί, ας το παραδεχτούμε, για να βγούμε έξω από το σπίτι πρέπει πρώτα να κάνουμε μπάνιο, κι αυτό απλώς δεν παίζει, έτσι δεν είναι?

Μέσα στην ατελείωτη σοφία τους, οι παραγωγοί αυτών των σειρών κάποιες στιγμές φτάνουν σε ένα ζενίθ πνευματικής διάυγειας. Το αποτέλεσμα είναι σύντομες σκηνές, οι οποίες μας μένουν αξέχαστες για την εξυπνάδα τους, τη συναισθηματική τους φόρτιση, το γέλιο και ό,τι άλλο βάζει ο νους. Τις σημαντικότερες αυτών θα ανασκοπήσουμε εδώ.

Οι προδιαγραφές για την επιλογή ήταν οι εξής : η σκηνή πρέπει να είναι συντομη. Υπάρχουν μερικά αξέχαστα επεισόδια σε κάποιες σειρές, αλλά αν η ιδιοφυία δεν περικλείεται σε λίγα λεπτά, DENIED! Επίσης, το περιεχόμενο της σκηνής δε θα πρέπει να είναι τεράστιο spoiler, ενώ θα πρέπει με κάποιο μαγικό τρόπο να αποδεικνύει το πνεύμα της σειράς, των χαρακτήρων, να είναι δλδ μια περίληψη ό,τι καλύτερου έχει να μας προσφέρει η σειρά μέσα σε περιορισμένο χρόνο. Τέλος, δυστυχώς, πρέπει να υπάρχει clip στο youtube, κάτι που ομολογουμένως μας περιορίζει αρκετά. Όπως και να'χει, για να δούμε τι καταφέραμε!


8) Respect σε όποιον έχει δοκιμάσει/σε όποια έχει υποκύψει σε κάποιο από τα κόλπα

Η σειρά : Ηοw I Met Your Mother

To σκηνικό : Ο Βarney Stinson είναι πολύ γυναικάς και εντυπωσιακά πολυμήχανος όταν θέλει να την πέσει σε κάποια κοπέλα. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παρουσιάζει ένα βιβλίο το οποίο περιέχει όλα τα διαθέσιμα κόλπα, πουτανιές, κομπίνες κλπ, μερικά από τα οποία μας παρουσιάζει σε μορφή "Do It Yourself".

http://www.youtube.com/watch?v=Y7ZVEvxSR7g

(δυστυχώς, η ενσωμάτωση έχει απενεργοποιηθεί)

Συνοπτικά : τα κόλπα του Barney είναι από τα πιο απολαυστικά σημεία της σειράς. Λογικά, ζηλεύουμε είτε τον ίδιο και τα κόλπα του, είτε την παρέα που έχει έναν τέτοιο τύπο για μέλος της : αστείος, εφετζής, κάτι ανάμεσα στο σιχαμερός και στο διασκεδαστικός, αλλά σίγουρα ένας χαρακτήρας με τον οποίο δε θα βαρεθούμε ποτέ.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : είναι δύο. Πρώτον, το κλείσιμο του ματιού από το barney στο τέλος κάθε καλά εκτελεσμένου κόλπου, όσο άκυρο κι αν είναι αυτό. Δεύτερον, το κόλπο "Mrs. Stinsfire", το οποίο μάλιστα όλη η παρέα παραδέχεται πως δε θα μπορούσε να αποτύχει. Σε ποιό σύμπαν???



7) Μπουρδέλο

Η σειρά : Τhe Office

Το σκηνικό : Τρείς υπάλληλοι μιας εταιρίας που πουλάει χαρτί εκτυπωτή μπουκάρουν ένα πρωί σαν όλα τα άλλα και κάνουν...αυτό. Σημείωση : πρόκειται για την πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου μιας σεζόν.



Συνοπτικά : η σειρά αποτελείται από μια σειρά βλακείες που κάνουν κάποιοι υπάλληλοι του γραφείου, και τον τρόπο που ένας άλλος υπάλληλος τους δουλεύει. Και πράγματι, εδώ έχουμε ένα από τα πιο ανεξήγητα, βλακώδη και άσχημα εκτελεσμένα εγχειρήματα που έχουν επιχειρηθεί. Και πάλι, όταν ανοίγει η πόρτα του γραφείου, μπαίνει ο διευθυντής φωνάζοντας παρκούρ και κάνοντας...αυτά, ξέρεις οτι δεν παίζει να βαρεθείς.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : για μένα, η φράση "hardcore parkour" σε συνδυασμό με την πραγματικότητα.




6) Αν δε σου αρέσει, δεν έχεις καρδιά + απόδειξη οτι σκύλοι > γάτες

Η σειρά : Futurama

To σκηνικό : ΟΚ, σύντομα : ο Fry είναι ένας πιτσαδόρος που μπαίνει κατά λάθος στην κατάψυξη για 1000 χρόνια και αποψύχεται στο μέλλον, όπου και τη βγάζει μια χαρά. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ανακαλύπτει το απολίθωμα του σκύλου του πριν από 1000 χρόνια, Seymour, και αποφασίζει να τον κλωνοποιήσει για να συνεχίσει να τον έχει παρέα. Λίγο πριν η διαδικασία ολοκληρωθεί, διαπιστώνει πως ο σκύλος του έζησε αρκετά χρόνια ακόμα αφού ο ίδιος εξαφανίστηκε. Έτσι, αποφασίζει να μη προχωρήσει με την κλωνοποίηση, συμπεραίνοντας πως ο σκύλος του τον ξέχασε κι έζησε ευτυχισμένος, οπότε δεν έχει νόημα να τον αναγκάσει να ζήσει με το ζόρι κι άλλο μαζί του.




Συνοπτικά : Η γνώμη μου είναι πως όταν το futurama αποφασίζει να γίνει συγκινητικό, είναι στα καλύτερά του. Ίσως να μην είναι η πιο αντιπροσωπευτική σκηνή της σειράς, αλλά για μένα είναι ίσως η πιο δυνατή, και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, οτι στα καπάκια του οτι οι δημιουργοί μας κάνουν να γελάμε και να περνάμε καλά, μπορούν και να μας κάνουν να συγκινηθούμε. Συν, αν δείξουμε αυτή τη σκηνή στην κοπέλα μας, δε θα μας θεωρήσει τόσο παιδάκια που βλέπουμε σειρά με ένα αθυρόστομο ρομπότ και έναν ανίκανο γιατρό που είναι αστακός.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : Το I Will Wait for You της Connie Francis.



5) Aν δεν υπήρχε αυτό, μάλλον δε θα υπήρχαν και τα "Πόσο καλά με ξέρεις" κουίζ στο facebook

H σειρά : Friends

Το σκηνικό : Για να αποφασίσουν το νικητή ενος στοιχήματος, 5 από τους φίλους στήνουν ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Νικήτρια ομάδα, αυτή που γνωρίζει περισσότερα πράγματα για την άλλη.

http://www.youtube.com/watch?v=duBShu3-2P8

Συνοπτικά : το οτι γνωρίζουν τόσο καλά ο ένας τον άλλον είναι κεντρικό στοιχείο της σειράς, ενώ οτι έχουν πολλά αστεία/ντροπιαστικά χαρακτηριστικά είναι ο κύριος λόγος που γελούσαμε με αυτή τη σειρά. Στο απόσπασμα φαίνεται καθαρά ο συνδυασμός που τους έκανε δημοφιλείς : γελάμε ταυτόχρονα μαζί τους, αλλά και με αυτά που λένε (with them/at them)

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : Ίσως θα έπρεπε να διαλέξω το συνεχιζόμενο αστείο, οτι δεν ξέρουν τι δουλειά κάνει ο τσάντλερ, αλλά θα προτιμήσω τη φάτσα του Ross όταν λέει "It's All Relative".



4) Τhat's where you wanna go, way down to Kokomo

Η σειρά : και πάλι, How I Met Your Mother

Το σκηνικό : Ο ιδιοκτήτης του μπαρ που συχνάζει η παρέα εμπιστεύεται τα κλειδιά στους Ted και Barney, οι οποίο πάντα είχαν το όνειρο να ανοίξουν το δικό τους μπαρ.




Οπότε αρχίζουν οι δυο τους τις μαλακίες. με μουσική υπόκρουση το Kokomo των Beach Boys.



Mέχρι που εμφανίζεται πολύς κόσμος στο μπαρ, και είναι υποχρεωμένοι να αποφασίσουν αν θα το λειτουργήσουν οι δυο τους, πραγματοποιώντας το όνειρό τους έστω και προσωρινά, ή αν θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του ιδιοκτήτη να μη κάνουν το μπαρ σα τα μούτρα τους.



Συνοπτικά : μέσα σε μια σκηνή, παρουσιάζεται το δίλημμα που έχουμε ζήσει όλοι : αν πρέπει να υπακούσουμε τους οποιουσδήποτε κανόνες, ή να κάνουμε αυτό που θέλουμε χωρίς να μας νοιάζουν οι συνέπειες. Κι ενώ πάντα υπάρχουν επιχειρήματα για τη λογική επιλογή, η παρόρμηση δε χρειάζεται επιχειρήματα. Και μόνο μια μουσική επένδυση, είναι αρκετή.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : ο ενθουσιασμός του Barney στην ιδέα του μπαρ, καθώς και το αντεπιχείρημά του στο τελευταίο βίντεο.



3) Το υπέρτατο τραγούδι για να ξεπεράσεις τα βάσανά σου

Η σειρά : Family Guy

Το σκηνικό : Ο...χμ...έγχρωμος Cleveland μόλις έμαθε πως η γυναίκα του τον απατά. Και ο καλός του φίλος Peter Griffin προσπαθεί να τον παρηγορήσει με τον τρόπο που έχει βοηθήσει πολύ τον ίδιο. Έτσι, τραγουδάει ένα τραγούδι που μιλάει για μια παρέα σε μια παραλία, η οποία συνάντησε κάτι που τους έμοιαζε με πέτρα, αλλά τελικά ήταν ένας αστακός της ροκ. Σοβαρά. Ακούστε τους στίχους.



Συνοπτικά : το family guy είναι γεμάτο με στιγμές που σε κάνουν να σκεφτείς πως οι τύποι που το εγραψαν ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μη το έκαναν υπο τήν επήρεια ναρκωτικών. Για μένα, αυτή η σκηνή είναι τόσο...random, που βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Είναι ό,τι πιο άκυρο συμβαίνει σε μια σειρά στην οποία πραγματικά μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : Πραγματικά, ο peter griffin δεν έλεγε ψέμματα. Αυτό το τραγούδι τον ανεβάζει απίστευτα πολύ, όπως φαίνεται από την έκφρασή του όταν φωνάζει "ROCK LOBSTER!"



2) OH MY GOD, THIS IS THE BEST THING EVER!!!

Η σειρά : Twin Peaks

Το σκηνικό, το βίντεο, συνοπτικά, και ο παράγων ΕΞ του βίντεο : Καθώς πρόκεται για το φινάλε της σειράς, παίζονται πολλά spoilers εδώ. Δείτε τις 2 σεζόν της σειράς ΤΩΡΑ, και περιμένω τα σχόλια σας. 20 λεπτά κατά τα οποία είσαι κάπως έτσι :0. Lynch για πάντα.




1) Ιδιοφυϊα. Και αναφέρομαι και στη σκηνή και στον πρωταγωνιστή.

Η σειρά : Τhe Big Bang Theory

Το σκηνικό : Ο ιδιοφυής θεωρητικός φυσικός Dr. Sheldon Cooper έχει κολλήσει στις μελέτες του, και θεωρεί πως είναι καλή ιδέα να πάει μεταμεσονύκτια σε μια πισίνα με μπάλες για παιδιά, οι οποίες μπορούν να του χρησιμεύσουν ως ηλεκτρόνια. Ο φύλακας ενημερώνει τον φίλο του, που έρχεται να τον μαζέψει.

http://www.youtube.com/watch?v=skQGve3XksU

Συνοπτικά : Δε χρειάζεται να εξηγήσω τίποτα. Αυτό που βλέπετε είναι μάλλον η πιο οργασμική σκηνή που έχω δει ποτέ σε σειρά.

Ο παράγων ΕΞ του βίντεο : ο παράγων Bazinga.



Εύφημες μνείες :

http://www.youtube.com/watch?v=iHROHQNjMXE

http://www.youtube.com/watch?v=mlhHTdDqoBc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=obe3pjjpu7c

http://www.youtube.com/watch?v=-z6yrcvPq10


Tα πάρα πολύ special thanks μου πάνε στους Anastasis Nakos, Dinos Retselis, Manthos Stivaktakis, Panagiotis Fragoulis. Είστε πάρα πολύ special τύποι, σας αγαπώ. Και βαριά η ευθύνη μου, τα πρώτα 4 hundred billion dollars που θα αποταμιεύσω, για πάρτη σας.

Συγκινητικοί, όπως πάντα.