10 Ιαν 2011

Friends vs. How I Met Your Mother : ξύλο για τον τίτλο της καλύτερης παρεΐστικης κωμικής σειράς

Αναγνώστη :

Γειά ρε!


Εχεις δει How I Met Your Mother, έτσι?

Αν όχι, τράβα δες, ή τουλάχιστον διάβασε αυτό και ψήσου να τραβήξεις να δεις. Αλλά να ξέρεις, μη μου γκρινιάζεις μετά για τα spoilers, γιατί δεν είναι δικό μου φταίξιμο που δε νιώθεις και βλέπεις μόνο τη γενιά των 592 ευρώ και τις κούκλες, έτσι? Άντε τώρα, γιατί θα τα πληρώσεις εσύ τα γαμισιάτικα μου φαίνεται.

(Τα γαμισιάτικα είναι πως τον τελευταίο καιρό δε βρίσκω παρκάρισμα στο κέντρο, και η Άση Μπίλιου είπε πως ο χρόνος μου θα είναι έτσι κι έτσι, δηλαδή σκατά στη γλώσσα των θυρεοτοξικών αστρολόγων. Zing!)

Έχεις δει Friends, έτσι?

Αν όχι, είσαι κάτω από 5-6 χρονών, αλλά με κάποιο τρόπο απέκτησες αρκετές κινητικές δεξιότητες και γνώσεις για το ίντερνετ ώστε να κατευθυνθείς εδώ. Στην οποία περίπτωση, είσαι ο Stewie Griffin. Καλώς ήρθες!



Να κεράσω μητρικό γάλα, ή μήπως κάποιο σατανικό σχέδιο?


Αν μη τι άλλο, έχοντας δει αυτές τις δύο σειρές, έχεις σκεφτεί κι εσύ ο ίδιος πως έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, τόσο στους χαρακτήρες όσο και στις ιστορίες των πρωταγωνιστών. Είμαι σίγουρος πως έχεις μπει στον πειρασμό να συγκρίνεις και τις σειρές, έτσι δεν είναι?

Ε λοιπόν, εγώ είμαι εδώ για να βάλω μια τάξη στη σκέψη σου. Να οργανώσω το χάος στο μυαλό σου και με κάτι που θεωρητικά προσεγγίζει μια επιστημονική ακρίβεια (αλλά πρακτικά είναι μόλις συγκεκαλυμμένος κομπλεξισμός) να σου ρίξω μια διακριτική αλλά αποφασιστική σπρωξιά προς το συμπέρασμα.

Κοινώς, να σου πω τι πρέπει να πιστεύεις.



Εδώ με βλέπεις να πανηγυρίζω που αφαιρώ τον αυθορμητισμό και προσθέτω κόμπλεξ σε ο,τιδήποτε σκέφτεσαι ή κάνεις.
Ημερομηνία : από τότε που με γνώρισες μέχρι αυτή τη στιγμή.



CHECKPOINT 1 : O παράγων αυθεντικότητα

Ξεκινώντας, ας ομολογήσουμε πως το ότι οι δυο σειρές μοιάζουν οφείλεται στο ότι η μία ήρθε πρώτη και η άλλη πάτησε πάνω της και δημιούργησε ένα παράλληλο σύμπαν. Ακόμα κι αν ήθελε να το κάνει για να πάει σε διαφορετική κατεύθυνση, η ξεκάθαρη ομοιότητα στους χαρακτήρες (ένα παντρεμένο ζευγάρι, ένα on again-off again ρομάντζο, ίσως και δύο), το στέκι (από καφετέρια έγινε μπαρ), οι συγκατοικήσεις και διάφορα άλλα δε συγχωρούνται.


Πόντος : Friends



CHECKPOINT 2 : Ο παράγων χαρακτήρες

Συγκρίνοντας τους αντίστοιχους χαρακτήρες στην κάθε σειρά, προκύπτει το εξής :

i) Joey Tribiani vs. Barney Stinson

Οι δύο χαρακτήρες έχουν κοινή την απεριόριστη απήχηση στις γυναίκες, αλλά διαφέρουν σε μερικά πράγματα. Ο Joey πολλές φορές φαίνεται να έχει IQ οριακά πάνω από το χαμηλό, και πολλές φορές αυτό είναι το πιο αστείο στοιχείο του χαρακτήρα του. Σε αντίθεση, ο Barney παρουσιάζεται ως πολυμήχανος, με ατελείωτα κόλπα για να ρίξει όποια αποφασίσει. Μπορεί ως χαρακτήρας να γίνεται από κουραστικός έως μεγάλος γλοιώδης κάφρος, αλλά είναι πιο αστείος και στην τελική πιο πιστευτός από το Joey, που αν και γέλασα, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι όντως λέει στις γυναίκες "how you doin'" κι αμέσως ξεκουμπώνονται τα σουτιέν τους.

ii) Ross Geller vs. Ted Mosby

Δεν έχω να πω κάτι κακό ή καλό για το Ross. Όμως ο Ted δείχνει μερικές φορές αξιοθαύμαστη διάθεση να κουβαλήσει στις πλάτες του μόνος του ό,τι είναι βαρετό και ατυχές στο HIMYM. Drinking game : κάθε φορά που ο Ted γίνει ρομαντικούλης και αρχίσει να παραληρεί για τον αληθινό έρωτα και την "the one", πιές ένα σφηνάκι. Δες μια σεζόν έτσι και πες μου πόσες φορές κατέβηκες στο today για τεκίλα.

iii) Chandler M. Bing vs. Marshall Eriksen

Ο Chandler είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στα φιλαράκια. Έχοντας πει αυτο, ελπίζω κάποια στιγμή να με αξιώσει ο πανάγαθος να σας αναλύσω γιατί ο Marshall Eriksen δε θα μπορούσε να γίνει πιο γαμάτος με τίποτα. Με πονάει, αλλά sorry Chandler. Ο δικηγόρος/τραγουδιστής φανκ/πρωταθλητής καρφωμάτων/καταναγκαστικός σχεδιαστής γραφημάτων/badass τούμπανος/επιδέξιος κόφτης γκούντα Marshall σε έχει.

iv) Rachel Green vs. Robin Scherbatsky

Μeh, δεν ξέρω. Και οι δυο μου την ψιλοσπάνε.

v) Monica Geller vs. Lilly Aldrin

Πλάκα κάνεις? Ποιά θα προτιμούσες να έχεις γυναίκα, από όλες τις απόψεις? Τι να πεις για μια γυναίκα που το πιο διασκεδαστικό χαρακτηριστικό της (για τους θεατές, αλλά φαντάζομαι όχι για τους γύρω της) είναι η εντυπωσιακή προσήλωσή της στην πειθαρχία και την καθαριότητα?

vi) Phoebe Buffay vs. -

Οι παραγωγοί του HIMYM είχαν την συνετή κρίση να αποφασίσουν να κόψουν τον αντίστοιχο χαρακτήρα της αλαφροίσκιωτης Phoebe.


Τελικά, πόντος : How I Met Your Mother



CHECKPOINT 3 : O παράγων ελκυστικότητα

Ίσως τη δεκαετία του '90 οι άντρες να ήταν ερωτικά όνειρα για τη Jennifer Aniston. Αλλά τώρα είμαστε στη δεκαετία του '00-'10, η Γενοβέφα ακόμα (!) κλαίει που ο Μπραντ την άφησε για τη Τζολί (ωραίος τύπος είσαι τελικά!). Η Μόνικα από την άλλη πάντα έμοιαζε περισσότερο ως η μαμά κάποιου (και παραδέχομαι πως ως μαμά είναι ελκυστική), αλλά ως γυναίκα ούτε λόγος. Τέλος, η Φοίβη. Μπορώ να μπω στον κόπο να εξηγήσω τους λόγους που η Lisa Kudrow δεν είναι σέξυ.



Ή μπορώ απλώς να ποστάρω αυτό.

Όσον αφορά τις γυναίκες του HIMYM, έχουμε δυο πρωτιές : την πιο όμορφη από τις υπόλοιπες (Robin/Cobie Smulders), και την all-around πιο ποθητή γυναίκα στις δυο σειρές (Lilly/Alyson Hannigan). Έτσι δογματικά θα πω πως αν διαφωνείς, μάλλον είσαι ο τύπος που βρίσκει τη Lady Gaga ερωτική και στα όνειρά σου αντί να βλέπεις τη Scarlett Johansson, βλέπεις την Πέγκυ Ζήνα. Με τις υγείες σου.

Πάμε τώρα στους άντρες : ομολογώ πως δεν είναι δουλειά μου να κρίνω με ποιον πρέπει να πάει μια γυναίκα, αν δεν ενδιαφέρομαι να πάει μαζί μου. Παρ'όλα αυτά, θεωρώ πως οι Ted, Joey, Barney είναι αρκετά ελκυστικοί με την εμφάνιση και τον τρόπο τους ίσως, ενώ δεν καταλαβαίνω πως μια γυναίκα θα μπορούσε να αντισταθεί να χουχουλιάσει δίπλα στον "Big Fudge" Marshall μια βροχερή Κυριακή πρωί. Υποθέτω πως μερικές γυναίκες βρίσκουν τα "sad puppy eyes" του Ross τραβηχτικά, ενώ ο Chandler είναι gay ακόμα και στην εμφάνιση, απλώς δε το ξέρει, ούτε αυτός ούτε η Μόνικα.


Πόντος : How I Met Your Mother



CHECKPOINT 4 : O παράγων ρεαλιστικότητα

Ας εξετάσουμε τα πιο τραβηγμένα storylines που εμφανίζονται στις δυο σειρές. Στα φιλαράκια πάντα με ξένιζαν κάποια πράγματα που συγχωρούσαν ο ένας στον άλλον. Παραδείγματα : ο chandler φασώνεται με μια αδερφή του τζόι ΚΑΙ με την αδερφή του Ρός (friends, lock up your sisters!), καθώς και με μια γκόμενα του joey. Επίσης, ο Τζόι τα φτιάχνει με την The One του Ρος, η Φοίβη τα φτιάχνει με το αγόρι της αδερφής της (Σον Πεν, θυμίζω), η Μόνικα τα έχει με έναν μεσήλικα και στη συνέχεια πάει να κάνει το ίδιο με το γιό του... Σε ποιό σύμπαν συμβαίνουν όλα αυτά και όλοι τα συγχωρούν σχετικά αβίαστα και παραμένουν φίλοι? Αλλά ακόμα κι αν παραμένουν στην παρέα, είναι πραγματικά φίλος κάποιος που μέσα σε λίγους μήνες φασώνεται με την αδερφή σου και την κοπέλα σου??

Στο HIMYM, τα πράγματα είναι λίγο πιο σφιχτά. Η σχέση του Barney με τη Robin (πρώην του Ted) ήταν τραβηγμένη, αλλά το χειρίστηκαν αρκετά καλά, κράτησαν τους πρωταγωνιστές μαλωμένους για δυο επεισόδια (και σωστά έβαλαν τον Τεντ να θυμώνει με τον Μπάρνει αλλά όχι τη Ρόμπιν), και τελικά όλα συγχωρέθηκαν μετά από δυο παρολίγον θανάσιμες εμπειρίες. Αντίστοιχα όμως, ο Μπάρνει σέβεται και δεν την πέφτει στην αδερφή του Τεντ (αν και, σε μια ηλίθια συγγραφική απόφαση, φιλάει τη μητέρα του). Κατά τα άλλα, αντιρρήσεις έχω μόνο με την πουτανιά της Ρόμπιν, όπως όταν κάθεται στον naked man (κάτι που προκαλεί τον Marshall να φωνάξει "I call slut!", κάτι που κανείς δεν κάνει ποτέ στα φιλαράκια), καθώς και με το οτι ο Marshall κάποια στιγμή τρυπάει τον ώμο της γυναίκας του με ένα ξίφος.

Τελικά, στα Φιλαράκια έχουμε πολλές υπερβολές που δε θα συνέβαιναν έτσι στην πραγματικότητα. Ενώ στο HIMYM κάποιες σκηνές είναι παρατραβηγμένες, αλλά με λογικές αντιδράσεις και συνέπειες.

Πόντος : How I Met Your Mother



CHECKPOINT 5 : Ο παράγων χιούμορ

Και στις δυο σειρές οι περισσότεροι χαρακτήρες (όχι όμως όλοι! Έτσι δεν είναι Φοίβη, Μόνικα, Ρόμπιν?) είναι δευτερογενώς αστείοι. Εξηγώ : δεν προκαλούν το γέλιο στην παρέα τους, αλλά εμείς γελάμε με τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις, τα σχόλιά τους, τις καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν. Αλλά μόνο μια σειρά έχει έναν πρωτογενώς αστείο χαρακτήρα, που προσπαθεί να κάνει τους άλλους να γελάσουν, και απορώ πως δεν ξεκαρδίζονται στα γέλια κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του. Κι αυτός είναι ο Τσάντλερ.



"Oh my God, that baboon has a huge Ross up his ass!" : Μέσα στα top 5 αστεία των 2 σειρών.

Πόντος : Friends



CHECKPOINT 6 : Ο παράγων συγκίνηση

Tα τελευταία επεισόδια του HIMYM με έβαλαν σε σκέψεις. Προφανώς ακολουθεί spoiler, αλλά το τελευταίο επεισόδιο διαδραματίζεται όλο στην κηδεία του πατέρα του Marshall. Και σε αυτό, όπως και σε άλλες στιγμές συναισθηματικής έντασης για τους χαρακτήρες, ποτέ δεν έπιασα τον εαυτό μου να συγκινείται, να αγχώνεται, να πανηγυρίζει όταν τα πράγματα στο τέλος πηγαίνουν καλά, και σίγουρα όχι να δακρύζω, όπως διαβάζω στα φόρα (τι αμερικάνοι! Έλεος!).

Αντίθετα, στα φιλαράκια έπιασα τον εαυτό μου (σπάνια ομολογουμένως) να νιώθει κάποια συναισθήματα που νιώθουν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Ένιωσα έκπληξη κι απογοήτευση όταν η Ρέιτσελ περιμένει το Ρος στο αεροδρόμιο κι αυτός σκάει με μια κινέζα, πανικοβλήθηκα κάπως όταν ο Ρος έτρεχε από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο να ψάχνει τη Ρέιτσελ, αγχώθηκα λίγο όταν ο Τσάντλερ φοβόταν πως ο Ρίτσαρντ θα προτείνει γάμο στη Μόνικα.



Είναι γιατρός ΚΑΙ έχει μουστάκι. Όλα όσα θέλουν οι γυναίκες.


Τελικά, μπορεί το HIMYM να είναι πιο ρεαλιστικό και καθημερινό, αλλά οι συγκινητικές στιγμές των Friends ήταν ανώτερες.


Πόντος : Friends



CHECKPOINT 7 : Ο παράγων του δευτερεύοντος καστ

Noμίζω έχουμε ξεκάθαρο νικητή. Στα φιλαράκια καταρχάς οι γονείς των πρωταγωνιστών είναι ο ένας πιο αστείος από τον άλλον (και συγκεκριμένα, ο Elliott Gould, πατέρας του Ρος και της Μόνικα, έχει μερικές από τις καλύτερες ατάκες), ενώ κατά καιρούς έχουν παρελάσει σε ξεκαρδιστικούς ρόλους οι Brad Pitt, Tom Selleck, Sean Penn, Bruce Willis και σε λιγότερο ξεκαρδιστικούς οι George Clooney, Elle McPherson, Jean Claude van Damme, Julia Roberts. Οι μοναδικές παραφωνίες στο δευτερεύον καστ είναι ο ενοχλητικός Γκάντερ, οι σπαστικές αδερφές της Ρέιτσελ και η δίδυμη αδερφή της Φοίβη. Δηλαδή, η Φοίβη.

Aπό την άλλη, το σύμπαν του HIMYM είναι πολύ πιο κλειστό και...άσημο. Οι γονείς είναι γενικώς βαρετοί έως creepy (βλ. ο πατέρας του Τεντ), χαρακτήρες όπως ο πρώην της Ρόμπιν Ντον με έβαζαν σε πειρασμό να πατήσω το fast forward, η Zoey ή αλλιώς πρώην Cameron στον House μετατρέπει μια πολύ γλυκιά κοπέλα σε αντιπαθή χαρακτήρα και μόνοι άξιοι αναφοράς είναι ο συμπαθέστατος χοντρός από το Lost, η χαζοβιόλα Britney Spears, o μαύρος αδερφός του Barney και το μικρό cameo του Peter Bogdanovich (Willem...DaFoe!)


Πόντος : Friends



CHECKPOINT 8 :
Ο παράγων το πιο γαμάτο επεισόδιο

Για το HIMYM, ανάμεσα στα Blitzgiving, Three Days of Snow, Slapsgiving και The Playbook, διαλέγω το τελευταίο. Επεισόδιο ξεκαρδιστικό από την αρχή μέχρι το τέλος, πανέξυπνο, με ρυθμό που δε σταματάει ούτε στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερβολικού επεισοδίου που είναι όμως τόσο πετυχημένο, που συγχωρείς το πόσο απίθανο είναι.

Aν πρέπει να διαλέξω, νομίζω πως μέσα στα καλύτερα επεισόδια Friends είναι εκείνα που α) ο Τζόι παίζει σε ένα τηλεπαιχνίδι, β) εκείνο που οι 5 συμμετέχουν σε ένα κουίζ για να αποφασίσουν ένα στοίχημα και γ) το επεισόδιο με το Unagi. Τελικά όμως νομίζω πως καταλήγω στο β). Ένα επεισόδιο εξαιρετικά αστείο, με ερμηνείες απίστευτα απολαυστικές (κυρίως του Ρος ως διοργανωτής του παιχνιδιού), ατάκες αξέχαστες. Θυμάστε όμως τι έκανε η Φοίβη σε εκείνο το επεισόδιο? Ούτε εγώ, γιατί εκτός του παιχνιδιού, το επεισόδιο δεν είναι αξιομνημόνευτο. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα επεισόδια με το τηλεπαιχνίδι και το Unagi : ως στιγμές είναι ανυπέρβλητες, ως συνολικά επεισόδια κατώτερα.


Πόντος : How I Met Your Mother




CHECKPOINT 9 : Ο παράγων "στην τελική, πόσο μας νοιάζει το τι θα γίνει μετά?"

Eίναι άδικο να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που η μια σειρά έχει ολοκληρωθεί και η άλλη έχει γύρω στη 1,5 σεζόν ακόμα. Παρ'όλα αυτά, χωρίς να είμαι από αυτούς που φαντασιώνονται στο αστικό όταν βαριούνται να ζήσουν ένα ρομάντζο τύπου Ρος-Ρέιτσελ, ή ένα παράξενο αλλά ταιριαστό ζευγάρωμα τύπου Μόνικα-Τσάντλερ, ομολογώ πως η έκβαση κυρίως της πρώτης ιστορίας δε με άφηνε εντελώς αδιάφορο (ΟΚ, προφανώς ήξερα οτι θα καταλήξουν μαζί, αλλά ήθελα να δω το πως και το γιατί).

Αντίθετα, τώρα που έχουμε τους Λίλυ και Μάρσαλ καλοπαντρεμένους, τα μόνα που μένουν στο HIMYM είναι να μάθουμε πως θα καταλήξουν μαζί ο Μπάρνει με τη Ρόμπιν και πως θα γνωρίσει ο Τεντ τη μητέρα. Το πρώτο με ενδιαφέρει αρκετά, κυρίως για να δω αν θα με πείσουν πως αυτοί οι δυο μπορούν να χωρέσουν τόση awesomeness σε μια σχέση, αλλά το 2ο... Ο Τεντ με έχει πρήξει λίγο με την αναζήτησή του για την "the one". Και δε την έχει γνωρίσει καν, εκτός από τους αστραγάλους της, την ομπρέλα της κλπ. Αν κι έχει χαλαρώσει τώρα τελευταία, φοβάμαι πολύ πως το τέλος της ιστορίας θα έχει λίγο αλάτι. Κι εγώ στις τηγανητές πατάτες μου βάζω μισό ΚΑΛΑΣ (ή ένα ολάκερο Mr. Grand).


Πόντος : Δανεικός στα Friends, με δικαίωμα αφαίρεσης οποιαδήποτε στιγμή.




CHECKPOINT 10 : Ο παράγων της αλληλεπίδρασης και της σύνδεσης με τη δική μας ζωή

Στην τελικη, τι κερδίσαμε που είδαμε τόσες φορές τα φιλαράκια? Γελάσαμε πολύ, ξεσηκώσαμε πολλές ατάκες, άντε κι μια πρέζα από την κατηγορία χιούμορ του Τσάντλερ (αυτοϋποτιμητικό, σαρκαστικό, ως μηχανισμό άμυνας, ακόμα και μπροστά σε αγνώστους). Αλλά ΟΚ, είμαι 24 χρονών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες ή έχουν σχέση με τη δουλειά, το γάμο, τα παιδιά (οπότε δε με αφορούν), τις σχέσεις φιλίας και έρωτα αλλά με τρόπο υπερβολικό ή επιφανειακό (οπότε δε με αγγίζουν), ή προβλήματα τύπου "η μαιμού μου δε με συμπαθεί", "η γκόμενά μου με άφησε δεμένο με χειροπέδες/μου πήρε τα ρούχα κι έφυγε", "τα δόντια μου έγιναν πολύ άσπρα" (οπότε γελάω και τα ξεχνάω). Κατά τα άλλα, ασχολήθηκε με λίγα πράγματα που ασχολούμαι καθημερινά.

Αντίθετα, τι να πρωτοπώ για το HIMYM? Όταν πρωτογνωρίζουμε το Μάρσαλ είναι φοιτητής που πρέπει να βάλει το διάβασμα κάπου ανάμεσα στο σεξ με την κοπέλα του και στα πάρτυ. Και τι γίνεται όταν η κοπέλα σου σιχαίνεται την ταινία που λατρεύεις και είναι μέρος του εαυτού σου? Και τι κάνεις όταν η πρώην σου διαδίδει την ιστορία του χωρισμού σας πολύ διαφορετικά απ,ότι έγινε, κάνοντάς σε να φαίνεσαι μικρόψυχος καραγκιόζης? Η λίστα συνεχίζεται. Όπως και η λίστα των παρατηρήσεων που πιάνουν λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είναι τόσο αληθινές που δε μπορείς παρά να χαρείς που λέγονται δυνατά : Πως οι αργίες είναι οι καλύτερες αφορμές για να κάνεις απολαυστικό σεξ και άραγμα με την ησυχία σου, πως το brunch είναι μεγαλειώδης θεσμός, πως στο σεξ αν ξέρεις τι κάνεις χρειάζονται μόνο 2 λεπτά, πως όλοι οι φίλοι σου έχουν τουλάχιστον μια συνήθεια που είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗ κι αν σου επισημανθεί δε ξεχνιέται με τίποτα, πως η γυναίκα που σου φτιάχνει πρωινό, σου προτείνει να κάνετε σεξ αλλά σου αφήνει πρώτα χρόνο να το φας όσο είναι ζεστό είναι η τέλεια γυναίκα, πως οι άντρες ανέχονται μια κοπέλα να είναι τρελή αρκεί να είναι "hot"...



HIMYM, είσαι μέσα στο μυαλό μας.


Πόντος : Ηow I Met Your Mother


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Friends - How I Met Your Mother : 5-5


Δεν καταλήξαμε κάπου.

Ή μάλλον, καταλήξαμε.

Αναμείνατε στα laptop σας και στα μtorrent σας!

Σε λίγους μήνες, μπορεί να έχουμε νικητή. Δανεικά είναι αυτά.

Kαι κάτι μου λέει πως ο νικητής θα είναι καινούριος και θα αποκαθηλώσει το βασιλιά.




Πάντως, fun fact : ποτέ τόσα πολλά δεν κρέμονταν από μια γαμημένη κίτρινη ομπρέλλα.