22 Μαΐ 2011

Κάμποσοι λόγοι που πρέπει να πάρουμε μια ανάσα πριν πούμε τη μαλακία μας


Που λες, είναι παράξενη η κατάσταση. Έχουμε κρίση, και φυσικά ο καθένας από εμάς έχει τη λύση, αρκεί να τον άκουγαν όλοι οι υπόλοιποι. Ο ένας σταματάει να ξοδεύει λεφτά σε ό,τιδηποτε. Κόβει τα ταξίδια, το φαγητό έξω, και αποταμιεύει. Ο άλλος, σαφώς πιο συνετός, αποφασίζει να πάει κόντρα στο ρεύμα (σύμφωνα με το μοτό της "ευφυέστατης" διαφήμισής μας "δε νομίζω, να σ'ακολουθήσω"), και έτσι ξοδεύει όπως πριν, ίσως και περισσότερο. Η φτώχεια, σου λέει, θέλει καλοπέραση, και εφαρμόζει το ρητό μέχρι να μην έχει να πληρώσει. Τότε, τον σώζουν οι τράπεζες, το κράτος, οι φίλοι, η οικογένειά του κ.ο.κ.



Π.χ. αγοράζεις έναν ποδοσφαιριστή για 2 εκ. ευρώ λίγο καιρό αφού έχεις πάρει δάνειο από την Εθνική τράπεζα.


Από την άλλη, αν τυχόν δεν συνηγορήσουν θεοί και δαίμονες προκειμένου να μην χρεωκοπήσει / μπει φυλακή / υποβιβαστεί, φωνάζει, διαμαρτύρεται, βρίζει, κάνει πορείες και θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο όσο δεν πάει.



Π.χ. αγοράζεις ένα ποδοσφαιριστή με μισθό 320 χιλιάδες όταν δεν έχεις λεφτά ούτε για τυπικές υποχρεώσεις, και σε υποβιβάζουν. Αίσχος.


Μια άλλη προσέγγιση είναι η ελληνοκεντρική. Οι απόψεις για τον ελληνικό λαό διαφέρουν, ακόμα και ανάμεσα στα μέλη του ελληνικού λαού. Πολλοί πιστεύουν πως οι Έλληνες είναι ανάξιοι λόγου : χαραμοφάηδες, λαμόγια, διεφθαρμένοι, καλοπερασάκηδες, τεμπέληδες. Άλλοι το παίρνουν αλλιώς : βγάλαμε τον Αριστοτέλη, τη δημοκρατία, τις επιστήμες, τον Παρθενώνα, το Σωκράτη.



Τα λόγια του καίνε, κι ακό-ακό-ακόμα τα λένε.


Ακόμα και μέσα στους Έλληνες, χωριζόμαστε ανάμεσα στους άξιους και τους κατάπτυστους. Μερικές φορές, υπεύθυνη για όλα είναι η μεταπολιτευτική γενιά της διαφθοράς, που μετά τα απανωτά χαστούκια κοίταξε να αρπάξει, να φάει, να περάσει και λίγο καλά βρε αδερφέ τώρα που ο ουρανός έγινε πιο γαλανός. Άλλοτε, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την Ελλάδα λόγω της νεολαίας : αυτοί με τα διαολεμένα τα λαπιτόπ, τα κινητά "τσακ τσακ τσακ συνέχεια", τους αλήτες με τις καταλήψεις, που επειδή έχουν αυτοκίνητο και αριστερή ιδεολογία είναι υποκριτές.



Υποκριτής. Πόσα έβγαζε ο προπάππους σου ΒΡΕ?


Τέλος, είναι βολική εποχή για παράνοια. Έτσι, βρήκε και ακροατήριο ο ηλικιωμένος κύριος σε πλατεία των Τρικάλων και τα είπε έξω από τα δόντια : για τον μαλάκα τον Χίτλερ που δεν καθάρισε την Ελλάδα και την Ευρώπη από τη μάστιγα των Εβραίων, για τους Εβραίους που έντεχνα χαντακώνουν "τη μήτηρ όλων των γλωσσών" και αποβλακώνουν τη νεολαία με τους υπολογιστές, οτι ο ίδιος απέχει μέρες από το να πετύχει την πυρηνική σύντηξη αντί για αυτή "τη μαλακία τη σχάση", οτι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού (εκεί που βογκάει το αυτοκίνητο ανεξαρτήτως καιρού), και ότι φυσικά δεν υπάρχουν εξωγήινοι ("αστεία πράγματα"), αλλά είναι κατασκευάσματα του Χίτλερ και του Πούτιν διαδοχικά. Το εντυπωσιακό δεν είναι οτι πρόκειται για αληθινή ιστορία, αλλά ότι άκουγε κόσμος και έγνεφε θετικά.


Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στην τελευταία παραλλαγή : το διαδικτυακό μανιφέστο. Τους φωτισμένους έλληνες που αψηφώντας κάθε λογική, αλήθεια και προκατάληψη διοχετεύουν τη σοφία τους στους γύρω τους, το μονόδρομο για να επανέλθουμε στην ευημερία. Σύμφωνα με το συμπαθητικότατο e-mail που έφτασε στα χέρια μου, οι οδηγίες έχουν ως εξής :


ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες σας!!!


12 Αλλαγές που μπορούν να σώσουν την οικονομία, δηλ. "το κεφάλι μας"!

1. Αντί για ΤΥΡΙ gouda (αγευστο) ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί, κασέρια, κεφαλοτύρια Κρήτης, Νάξου, Μυτιλήνης κλπ κλπ. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.

2. Aντί για ΠΑΓΩΤΑ Nestle, Algida, προτιμήστε τώρα με τις ζέστες τα πραγματικα ελληνικά :ΕΒΓΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΜΟΝΟ αυτα !!!!

3. Αντί για Coca Cola Pepsi Cola αγοράστε ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Lux, Εψα, Παλίρροια, ΒαπΚουγιός (Βασικα μην πίνετε αναψυκτικα, αλλα αν πίνετε, προτιμήστε ΜΟΝΟ ελληνικα !!!!!)

4. Αντί για ΜΠΥΡΑ Heineken, Amstel κλπ κλπ, αγοράστε Kraft, ΦΙΞ, Βεργίνα, Μαγκνους Παπαδημητρίου (Εξαίρετη και καλοψημένη!).

5. Αντί για ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Barilla, Misco που παράγονται από πολυεθνική, αγοράστε μονο μακαρόνια Μ έ λ ι σ σ α. Ειναι εξαιρετικα και τα καλύτερα απο όλα (δοκιμάστε αυτά του καρότου !!! Απίθανα !!!!)

6. Αντί για .. προσούτο, αγοράστε μόνο ελληνικά ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ.

7. Αντί για ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Γκλίτσα, Όλυμπος, Νάξου, Μυτιλήνης κλπ .

8. Αντί για ΓΑΛΑ εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl αγοράστε γάλα ελληνικο, ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ,Όλυμπος Αγρόκτημα Βραχιάς, ΕΒΟΛ, ΚΟΡΦΗ, ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ΚΡΙ ΚΡΙ, κλπ κλπ μονο ελληνικα

9. Αντί για ΠΟΤΑ Ουίσκυ κ.τ.λ., αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά και προτιμήστε μόνοελληνικά κρασιά, που είναι και απίθανα !!!!.

10. Αντί για ΣΟΚΑΛΑΤΕΣ Nestle, αγοράστε ΜΟΝΟ σοκολάτες-σοκολατάκια ΙΟΝ που είναι και οι καλύτερες (και έως και σήμερα, μονο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, άλλωστε πρέπει να σωθεί η επιχείρηση που επιμένει να είναι ελληνική). Ο Παυλίδης, δυστυχως, δεν γλύτωσε και πουλήθηκε στους Γάλλους !!!!! δεν χρειάζεται να στηρίζουμε Γαλλικες επιχειρήσεις !!!

11. Αντί για ΤΑΞΙΔΙΑ εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα και μόνο!! Και παζαρέψ' τε τις τιμές !!!

12. Αντί για ΤΣΙΓΑΡΑ Marlboro, Camel, Kent, Winston κ.τ.λ. των αγαπημένων αμερικάνων, αγοράστε ΚΑΡΕΛΙΑ, ΣΕΚΑΠ HELLAS special, ΞΑΝΘΗ. Η ΚΟΨ'ΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ !!!!

Δείτε τις επιπτώσεις τους:

Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών:

1. Αποδυναμώνετε και εξαφανίζετε τις ελληνικές παραγωγές... Μην πείτε δεν με νοιάζει, διότι εμάς αφορά το θέμα

2. Αποδυναμώνοντας Ελληνικές Παραγωγές, Βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας και την εξάρτηση απο ξένα κεφάλαια. Βλέπετε που φτάσαμε

3. Όταν αγοράζετε εισαγόμενα προϊόντα, ουσιαστικά δίνετε 70% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών που εκτος του οτι απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς, ενισχύετε τις οικονομίες των χωρών αυτών.

Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές Παραγωγές ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς, όπως σήμερα :

1. Βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας !!

2. Σκεφτείτε επίσης ότι αν η κάθε Ελληνική Οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε 1000 οικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ

3. Θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην αγορά!! Ή πιο απλά,Αλλάζοντας απλά την κατανάλωση από προϊόντα πολυεθνικών και από εισαγόμενα προϊόντα, οι 1.000 οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον!!!

4. Τελικά σκεφτείτε ότι αν όλοι μας υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια, τότε 1.000.000 οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη 100,000-150.000 συμπατριωτών μας!!


ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ :
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (μαλιστα απ οτι λεγεται, δεν απέλυσε κανεναν υπάλληλο, λόγω κρίσης, αλλα και απορρόφησε και τους υπλλήλους γνωστης αλυσσίδας σουπερ μαρκετ που αγόρασε) Και καλές τιμές έχει, και ποικιλία προϊόντων

στηριξ' τε ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, τα μαγαζια της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, μακρυα απο ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ !!!!!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΞΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ, ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!!!!!!!!!!!
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ !!!! ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ !!!!! ΣΤΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ !!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ !!!

Επομένως όταν κάνετε την επόμενη αγορά σας,

σκεφτείτε ότι

ίσως να βοηθάτε μεσοπρόθεσμα την επαγγελματική σας εξέλιξη

ή

την επαγγελματική εξέλιξη αγαπημένων σας προσώπων.

Αγαπητοί Συμπατριώτες ΜΠΟΡΟΥΜΕ και μην ακούτε τα εγκάθετα..."παπαγαλάκια", τους αγράμματους και τους καλοθελητές !!!


Αγοράστε μόνο Ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα ξεχωρίζετε - οχι απο το ονομα μονο, , αλλα και

από τον αριθμό

στο BAR CODE...



TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

ΑΠΟ 520

π.χ. 5 || 201287 || 470868 || >

που αντιστοιχεί στο αλουμινόχαρτο της

Sanitas A.E.

που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής


ΣΤΕΙΛΕΤΕ το ΠΑΝΤΟΥ

Συμφέρει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!



Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις λεπτομέρειες :

Αντί για ΤΥΡΙ gouda (αγευστο)

--> Έχεις δοκιμάσει ποτέ τυρί γκούντα?? Σε λίγο θα ακούσουμε να κακολογούν και το τσένταρ. Εκεί έχει φτάσει ο κόσμος. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφές προσπαθεί μας πείσει για το τι μας αρέσει και βρίσκουμε γευστικό.


ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί, κασέρια, κεφαλοτύρια Κρήτης, Νάξου, Μυτιλήνης

--> Όλα τα κίτρινα τυρία είναι κασέρια. Σοβαρό ατόπημα.


Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.

--> Φυσικά και ψήνομαι να κάνω πίτσα με κεφαλοτύρι από πάνω. Πόντος για τον συγγραφέα : επίκληση στην αυθεντία. Η επιστήμη διδάσκει : βάλε τυρί, πρόσθεσε θερμότητα και πάρε λιωμένο τυρί. Μακάρι να είχε κυκλοφορήσει αυτή η γνώση νωρίτερα : θα είχαμε γλιτώσει πάρα πολλές περιπτώσεις οπου δε χρησιμοποιήθηκε λογάδι Ηπείρου στην πίτσα από φόβο μήπως παραμείνει λογάδι και όχι λιωμένο λογάδι. Σλόγκαν για κάθε διαφήμιση τυριού που σέβεται το τυρί της.


αντί για Coca Cola Pepsi Cola αγοράστε ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Lux, Εψα, Παλίρροια, ΒαπΚουγιός

--> Όποιος έχει δοκιμάσει ποτό κόλα από ελληνικές εταιρίες και έχει νιώσει ναυτία καταλαβαίνει το εύρος του λογικού κενού εδώ. Παραδέχομαι πάντως πως στις πορτοκαλάδες π.χ., η κόκα κόλα δεν πιάνει μια μπροστά στις έψα με τις γυάλινες συσκευασίες. Τέλος, τι σκατά είναι "ΒαπΚουγιός"?


αγοράστε Kraft, ΦΙΞ, Βεργίνα, Μαγκνους Παπαδημητρίου (Εξαίρετη και καλοψημένη!)

--> Πρέπει να την παραγγείλουμε κι έτσι στο μαγαζί? "Μια μπριζόλα και μια Μαγκνους Παπαδημητρίου, και οι δυο καλοψημένες" ή δεν έχουμε επιλογή? Προσωπικά, οι μπριτσόλες μου και οι μπίρες μου μου αρέσουν με λίγο αιματάκι. Δεύτερον, αφού μόνο η Μάγκνους Παπαδημητρίου είναι καλοψημένη, οι υπόλοιπες είναι εκεί για ξεκάρφωμα (και αν ναι, ξεκάρφωμα από τι? Χμ..... γκερίλα κι έτσι?). Τέλος, τι σκατά είναι "Μάγκνους Παπαδημητρίου"?


Αντί για ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Barilla, Misco που παράγονται από πολυεθνική,

--> Αν η πολυεθνική έχει εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα, δε δίνει δουλειά σε έλληνες λόγω αρχών? Θέλουμε να έχουν δουλειά οι συμπατριώτες μας μόνο αν τους τη δίνουν συμπατριώτες μας?


αγοράστε μονο μακαρόνια Μ έ λ ι σ σ α. Ειναι εξαιρετικα και τα καλύτερα απο όλα (δοκιμάστε αυτά του καρότου !!! Απίθανα !!!!)

--> Θα συμφωνήσω απόλυτα για τα μέλισσα καρότου. Απίθανα. Κατά τα άλλα, όλα τα μακαρόνια μου φαίνονται ίδια. Πάντως από σάλτσες, η μπαρίλα δεν έχει αντίπαλο. 100 φορές καλύτερη από τις υπόλοιπες (π.χ. τις μπούρδες του Τζέιμι Όλιβερ).

Φωτό : ο Τζέιμι Όλιβερ σερβίρει βούτυρο βουτυρωμένο με μια απαλή σος βουτύρου, πασπαλισμένο με φίνο βούτυρο. Το μυστικό συστατικό? ΒΟΥΤΥΡΟ.


Αντί για ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Γκλίτσα, Όλυμπος, Νάξου, Μυτιλήνης κλπ .

--> Έλλειψη ασβεστίου έχει ο τύπος και έχει τέτοιο κόλλημα με τα τυριά?


Αντί για ΓΑΛΑ εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl

--> Τι σκατά είναι το γάλα εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl? Και πόσος κόσμος τα προτιμά / ξέρει οτι υπάρχουν?


Αντί για ΠΟΤΑ Ουίσκυ κ.τ.λ., αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά

--> Κάτσε για να καταλάβω... Μόλις μου είπες να κόψω το αγαπημένο μου ποτό επειδή δεν είναι ελληνικό, προσφέροντας εναλλακτικές που έχουν μοναδικό κοινό ότι περιέχουν αλκοόλ? Δε νομίζω πως είναι συχνό να αναρωτιέσαι οποιαδήποτε στιγμή αν θα προτιμήσεις ουίσκι ή τσικουδιά. Το καθένα έχει το μέρος του. Ουίσκι στην ταβέρνα, τσικουδιά στο μπαρ. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν.


Αντί για ΣΟΚΑΛΑΤΕΣ Nestle, αγοράστε ΜΟΝΟ σοκολάτες-σοκολατάκια ΙΟΝ που είναι και οι καλύτερες

--> Τα Kinder έκπληξη γαργάρα όμως.


Μέχρι η ΙΟΝ να βγάλει κάτι που να περιέχει γάλα + κακάο + έκπληξη, θα μείνω με την Κίντερ, ευχαριστώ.


Ο Παυλίδης, δυστυχως, δεν γλύτωσε και πουλήθηκε στους Γάλλους !!!!! δεν χρειάζεται να στηρίζουμε Γαλλικες επιχειρήσεις !!!


--> Για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται η αγορά σιτροέν και κρουασάν.


Εξάλλου, ας θυμηθούμε πως γαμιούνται οι μπερέδες.


Αντί για ΤΑΞΙΔΙΑ εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα


--> Μόλις μου είπες ποιά μέρη του κόσμου θέλω να δω φέτος?


Και παζαρέψ' τε τις τιμές !!!

--> Μόλις πρότεινες να προσπαθήσω να ελαττώσω τα λεφτά που θα κερδίσουν οι τίμιοι, εργατικοί Έλληνες που θα με φιλοξενήσουν στις διακοπές μου. Τι σου έφταιξαν?


Αντί για ΤΣΙΓΑΡΑ Marlboro, Camel, Kent, Winston κ.τ.λ. των αγαπημένων αμερικάνων, αγοράστε ΚΑΡΕΛΙΑ, ΣΕΚΑΠ HELLAS special, ΞΑΝΘΗ

--> Σταυρώστε με. Μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μου είναι να μην ψάχνω σε όλη την πόλη τη μάρκα μου, λέγοντας στους ανύποπτους περιπτεράδες "΄Ενα ΣΕΚΑΠ ΕΛΑΣ ΣΠΕΣΙΑΛ ΜΑΛΑΚΟ ΑΣΠΡΟ". Επίσης, τι είναι το ΣΕΚΑΠ HELLAS special, και κυριότερα, σε τι υπερέχει από το ΣΕΚΑΠ HELLAS sketo?


σε εργοστάσια άλλων χωρών που εκτος του οτι απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς


--> ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ θα μπορούσες να το ξέρεις αυτό? Με κανένα τρόπο, να πως. Και ξέρεις γιατί? Γιατί δεν είναι αλήθεια. Και θα συνεχίσω να υποστηρίζω πως έλληνες δουλεύουν σε εργοστάσια του εξωτερικού μέχρι να μου στείλεις τα καταστατικά ΟΛΩΝ των εργοστασίων ΟΛΩΝ των άλλων χωρών που περιέχουν άρθρο "Απαγορεύεται να απασχολήσουμε Έλληνες".


ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (μαλιστα απ οτι λεγεται, δεν απέλυσε κανεναν υπάλληλο, λόγω κρίσης, αλλα και απορρόφησε και τους υπλλήλους γνωστης αλυσσίδας σουπερ μαρκετ που αγόρασε) Και καλές τιμές έχει, και ποικιλία προϊόντων

--> Έχει και ΣΕΚΑΠ HELLAS special? Χμ...


ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΞΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ, ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!!!!!!!!!!!

--> Πως μπορεί η διαφορά της τιμής να είναι υποτιθέμενη? Υποστηρίζεις οτι αν το προϊόν Α έχει 1 ευρώ και το προϊόν Β έχει 2, μόνο υποτίθεται πως υπάρχει διαφορά 1 ευρώ?


ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ !!!!!

--> Αντίθετα τώρα, απολαμβάνουμε όλοι την αισχροκέρδια π.χ. του έλληνα πρατηριούχου, που βάζει τη βενζίνη 1.80. Οι γνώσεις μου για την οικονομία εξαντλούνται στα όσα έμαθα στην τρίτη λυκείου (εγώ "Λογική" είχα δηλώσει, αλλά δεν έγινε και με βάλανε στην Οικονομία), αλλά νομίζω πως ο τύπος έχει στο μυαλό του οτι ΟΙ ΞΕΝΟΙ είναι μια ξεχωριστή οντότητα που θα έρθει και θα έχει το ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, οπότε θα παίζει χωρίς αντίπαλο. Εννοείται πως ο σκοπός όλων των εταιριών είναι το κέρδος, αλλά πάντα θα υπάρχει ανταγωνισμός, είτε ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες εταιρίες, είτε ανάμεσα σε ξένες.


Αγαπητοί Συμπατριώτες ΜΠΟΡΟΥΜΕ και μην ακούτε τα εγκάθετα..."παπαγαλάκια", τους αγράμματους και τους καλοθελητές !!!


--> ΟΚ, καταλαβαίνω το εγκάθετα..."παπαγαλάκια" (πλεονασμός : είτε αποσιωπητικά, είτε εισαγωγικά. Και τα δύο μαζί είναι περιττά). Καταλαβαίνω και το καλοθελητές (πλεονασμός : εννοεί το ίδιο με τα ..."παπαγαλάκια"). Το "αγράμματους" που κολλάει? Έχει κάποιον συγκεκριμένο υπόψην? Ή πρόκειται για απροκάλυπτη επίθεση στον, κατά τα άλλα, συμπαθή πληθυσμό των ανθρώπων που δε θέλησε / δε μπόρεσε να σπουδάσει / δεν "έπαιρνε" τα γράμματα? Για κάτι τέτοιες εμβόλιμες λέξεις έμεινε στην ιστορία ο θρυλικός Βασίλης Λεβέντης, και είναι ανήθικο να προσπαθεί κανείς να εκμεταλλευτεί τη ρητορική του χωρίς φόρο τιμής.




Φασισμός, προδοσία, αισχροί, και οι δυό, αλητεία, αρκουδέηδες, μούργα, καθιζήματα. Βρείτε τη λέξη που δεν ταιριάζει


Αγοράστε μόνο Ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα ξεχωρίζετε - οχι απο το ονομα μονο, , αλλα και

από τον αριθμό στο BAR CODE...

--> Ο χειρότερος εφιάλτης του κάθε υπαλλήλου : να του ζητάνε σωρεία πελατών μάγκνους παπαδημητρίου, και αφού ξεπατωθεί να ψάξει και τη βρει, να ψάχνουν τα γυαλιά τους για να ελέγξουν το barcode, μιας και το "μάγκνους" τους τρομάζει μήπως είναι ξενόφερτη.



ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ : Η μπύρα υπάρχει, ονομάζεται απλώς Magnus, και δείτε τη διαφήμισή της. Πόσες φορές λέει μέσα γερμανία και πόσες όχι.



Συνοπτικό σχόλιο : Μας νοιάζουν, ως καταναλωτές, κάποια πράγματα. Τα προϊόντα μας να είναι φτηνά, ποιοτικά και διαθέσιμα. Όποια εταιρία τα καλύπτει, έχει την ψήφο μας. Και τα λεφτά μας. Αν ο κόσμος αγοράζει ξένα προϊόντα, το κάνει γιατί είναι πιο φτηνά, πιο νόστιμα, πιο απολαυστικά και τα βρίσκει παντού. Αντίθετα, όποιος στο παρόν κλίμα ανεβάζει τιμές, έλληνας ή ξένος, του αξίζει να κυνηγάει μύγες. Και δυστυχώς, πολλοί έλληνες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (π.χ. το περίπτερο π.π. γερμανου και εγνατίας, που ανέβασε τα χαρτάκια στα 60 λεπτά. Δεν παίρνω ούτε μπουκαλάκι νερό από σένα, φίλε.) Συγγνώμη, αλλά δε θα αγοράσω ακριβότερα προϊόντα επειδή είναι ελληνικά, αν υπάρχουν στην ίδια ποιότητα και σε καλύτερη τιμή ξένα. Δεν είμαι ξενόκαυλος, είμαι άνθρωπος που υπολογίζω τα χρήματα που έχω στα χέρια μου.



Θέλετε απλές, έτοιμες λύσεις? Πάρτε μερικές. Μην ξοδεύετε άσκοπα χρήματα. Ελαττώστε τις σπατάλες. Μαζευτείτε στο σπίτι με την παρέα σας και ανοίξτε ένα μπουκάλι αντί να πιείτε από 3 ποτά έξω και να πληρώσετε συνολικά 75 ευρώ. Ψάξτε και ακολουθήστε τις προσφορές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Μην πανικοβάλλεστε. Μην ψηφίζετε λαμόγια για τις θέσεις εξουσίας (αποδεδειγμένα λαμόγια : ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Ψηφίζετε γενικώς και μην αδιαφορείτε. Μη φοβάστε να πείτε όσα σας ενοχλούν στους γύρω σας, στο ίντερνετ, στους δρόμους. Μην πανικοβάλλεστε. Χαλαρώστε. Πάρτε μερικές βαθειές ανάσες. Κάντε σεξ και μη βγάζετε τα απωθημένα σας στο γήπεδο, το τιμόνι, τους γύρω σας, τους αγνώστους. Μην ξεχνάτε : σας αγαπώ.

Και πίνετε μάγκνους παπαδημητρίου. Αν το κάνετε, γυμνές θα κάνουν σεξ στο σαλόνι σας.


5 Μαΐ 2011

Σκέψεις ενός γιατρού σε αναμονή ειδικότητας για το "προσχέδιο νόμου" του ΚΕΣΥ | 23/04/2011

(Αναδημοσίευση από ygeianet.gr)

Προ λίγων ημερών ήρθε στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου που στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον τρόπο δήλωσης των ιατρικών ειδικοτήτων. Είναι γνωστό πως η αναμονή για τη λήψη ορισμένων ειδικοτήτων (π.χ. Πλαστική χειρουργική, ενδοκρινολογία) φτάνει σε χρονικό διάστημα τόσο μεγάλο, που θεωρείται πρακτικά αδύνατο να περιμένει ένας νέος γιατρός τόσα χρόνια ώστε να τις αποκτήσει.

Το νέo σύστημα που προτείνει το προσχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη διεξαγωγή “πανελλαδικών εξετάσεων”, οι οποίες σταδιακά θα αντικαταστήσουν το υπάρχον σύστημα αναμονής με βάση τις δηλώσεις απ'ευθείας στα νοσοκομεία και την εγγραφή του υποψηφίου σε λίστες αναμονής. Είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει πολλές αδυναμίες και υπήρχαν ήδη πολλές φωνές που ζητούσαν την τροποποίηση ή την κατάργησή του. Είναι όμως το νέο προτεινόμενο σύστημα η απάντηση?

Τα θετικά

• Προτείνεται η θέσπιση ενός συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων, με κοινή ύλη και κοινά θέματα για όλους τους υποψήφιους, οι οποίες θα διεξάγονται κάθε 6 μήνες. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα δηλώνουν 5 επιλογές με σειρά προτίμησης και θα κατατάσσονται σε κάποια (η καμία!) από αυτές ανάλογα με τη βαθμολογία τους. Το πρώτο θετικό που διακρίνεται είναι πως οι υποψήφιοι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και να ξεκινήσουν άμεσα την ειδικότητα που πραγματικά τους ενδιαφέρει, χωρίς να συμβιβαστούν με μια επιλογή που δε τους συγκινεί, αλλά είναι άμεσα διαθέσιμη. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθεί σημαντικά η μετανάστευση πτυχιούχων στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους το επιχειρούν, πέρα από τα επιστημονικά οφέλη, και λόγω της μη διαθεσιμότητας των ειδικοτήτων που επιθυμούν (πολλοί από τους συναδέλφους μου που βρίσκονται στο εξωτερικό
προτιμούσαν ειδικότητες όπως η δερματολογία, ενδοκρινολογία, γαστρεντερολογία, ειδικότητες με ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο αναμονής).

• Οι εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, με κοινά θέματα για όλους και βαθμολόγηση από αγνώστους χωρίς να είναι τα γνωστά τα στοιχεία του εξεταζόμενου, φαίνονται να είναι ένα σύστημα αξιόπιστο και αδιάβλητο. Όπως και με τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα είναι δύσκολο προσωπικά κίνητρα να επηρεάζουν τους εξεταστές στη βαθμολόγηση.

Τα προβλήματα

• Το προτεινόμενο σύστημα υποβαθμίζει (ακόμα περισσότερο) την προσπάθεια των φοιτητών
ιατρικής κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Δεν ενθαρρύνεται η συνεχής μελέτη κατά τα 6 χρόνια σπουδών για να περάσουν τα μαθήματά στην ώρα τους και με καλή βαθμολογία, καθώς ο βαθμός πτυχίου και η διάρκεια φοίτησης δε θα παίζει κανένα ρόλο στη διαδικασία της δήλωσης ειδικότητας. Είναι σαφές πως ο πτυχιούχος έχει αποκτήσει τις βασικές γνώσεις της ιατρικής αλλά πόσο δίκαιο είναι ένα σύστημα που δεν επιβραβεύει τους πιο επιμελείς και εργατικούς ανάμεσά μας? Το σύστημα αυτό τους αναγκάζει, μετά από 6 χρόνια δουλειάς, να το αποδείξουν για μια ακόμη φορά, ουσιαστικά υποννοώντας πως τα προηγούμενα χρόνια “δε μετρούσαν”.

• Το 6ο έτος της ιατρικής, που περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση σε κλινικές, είναι (ή θα έπρεπε να είναι) ένα έτος διαρκούς μελέτης και εξοικείωσης με την άσκηση της ιατρικής. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν όλη την ύλη του εκάστοτε μαθήματος (και συχνά απαραίτητες γνώσεις μαθημάτων προηγούμενων ετών, όπως Ανατομία, Φυσιολογία κ.α.) και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Για ποιό λόγο λοιπόν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων να μην αποτελούν αξιόπιστο κριτήριο για το επίπεδο γνώσεων του μελλοντικού πτυχιούχου? Η εφαρμογή αυτού του συστήματος θα αποθαρρύνει το φοιτητή να μελετήσει αρκετά ώστε να αριστεύσει σε κάποιο μάθημα με το τέλος της άσκησής του, από τη στιγμή που θα έχει το χρονικό περιθώριο μετά το πτυχίο του να μελετήσει πιο διεξοδικά.

• Πόσο απαραίτητες είναι αλήθεια, οι εκτενείς γνώσεις προκλινικών μαθημάτων (παραδείγματα : ιατρική πληροφορική, βιοστατιστική, φυσική, βιοχημεία) στους μελλοντικούς γυναικολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους, οφθαλμίατρους? Έτσι κι αλλιώς, κάθε μάθημα περιέχει τις απαραίτητες εφαρμογές των βασικών επιστημών που την αφορούν. Δε θεωρώ λοιπόν πως ένας γιατρός είναι απαραίτητο να έχει πλήρη γνώση όλων των προκλινικών μαθημάτων για να ξεκινήσει την ειδικότητά του. Άλλωστε, έχει ήδη εξεταστεί σε αυτά και οι γνώσεις του βρέθηκαν επαρκείς.

• Το σύστημα παραμένει εντελώς απρόσωπο. Είναι ξεκάθαρο πως για να βεβαιωθούμε πως κάποιος άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για μια δουλειά, πρέπει να τον γνωρίσουμε, να ενημερωθούμε για όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του, την κλίση και τη διάθεσή του για τη συγκεκριμένη δουλειά, εκτός από τις θεωρητικές του γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Βέβαια, στη χώρα μας προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξαλείψουμε τον παράγοντα της προσωπικής επαφής, για προφανείς λόγους (και ίσως όχι άδικα). Αξίζει όμως να θυμόμαστε πως ο υποψήφιος με τις περισσότερες γενικές γνώσεις δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος για τη συγκεκριμένη θέση.

• Ακόμα δε διευκρινίζεται ακριβώς η λειτουργία των κέντρων εκπαίδευσης, αλλά διαφαίνεται ο κίνδυνος να μετακινείται ο ειδικευόμενος ανάμεσα σε νοσοκομεία ή γειτονικές πόλεις για την εκπαίδευσή του σε αρκετά συχνή βάση. Γίνεται αναφορά πως για την τοποθέτηση αυτή θα λαμβάνονται υπόψην κριτήρια όπως η οικογενειακή κατάσταση, η προτίμηση και η σειρά επιτυχίας, αλλά αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα μελετημένο και δίκαιο (και να που πάλι έχουμε να σκεφτούμε την παράμετρο της προσωπικής επαφής και το αδιάβλητο σύστημα!).

• Πόσο σημαντικός είναι ο κίνδυνος, ένας πτυχιούχος ιατρικής να μην εισαχθεί ποτέ στην ειδικότητα? Σίγουρα μικρός. Αλλά πλέον, με αυτό το σύστημα όχι ανύπαρκτος. Ιδιαίτερα σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχει μεγάλη προτίμηση, θα υπάρξουν σίγουρα υποψήφιοι που επειδή δε θα αριστεύουν, θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάτι διαφορετικό, ή να προσπαθούν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα, στις πανελλαδικές εξετάσεις, πολλοί υποψήφιοι αποτυγχάνουν να εισαχθούν σε σχολές με υψηλές βάσεις όπως η ιατρική, ακόμα κι αν έχουν υψηλή βαθμολογία (και εκεί εξετάζονται σε μαθήματα όπως η ιστορία και η έκθεση! Χρήσιμα για τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, όμως πόσο χρήσιμα είναι για τον “καλό γιατρό”?)

Οι διορθωτικές κινήσεις και οι εναλλακτικές

• Παραμένει άποψή μου πως το πτυχίο ιατρικής θα έπρεπε να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας. Η ανάγκη όμως να ελαττωθεί το πρόβλημα των αναμονών επιβάλλει τη μεταρρύθμιση του συστήματος.

Το πρώτο βήμα θα έπρεπε να είναι η ελάττωση των υποψηφίων εξαρχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις λιγότερες μετεγγραφές από το εξωτερικο, καθώς και τη θέσπιση κανόνων για την ενσωμάτωση των πτυχιούχων από άλλες χώρες στο σύστημα. Είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται αυτόματα ή μετά από τυπικές εξετάσεις το πτυχίο ιατρικής άλλων χωρών με το πτυχίο από ελληνική σχολή. Φυσικά και είναι επιθυμητό οι πτυχιούχοι άλλων χωρών να ειδικευτούν στην Ελλάδα, εφόσον το επιθυμούν. Επιβάλλεται όμως να περνάνε από μια ουσιαστική διαδικασία κατά την οποία θα αποδεικνύουν πως τους έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση κατά τη φοίτησή τους. Με το υπάρχον σύστημα, οι
υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε ιατρική της Ελλάδας σχεδόν ενθαρρύνονται να εκπαιδευτούν σε χώρες όπου η εκπαίδευση που τους παρέχεται είναι, αν μη τι άλλο, άγνωστη. Παρ'όλα αυτά, δεν υποχρεώνονται να αποδείξουν τι γνωρίζουν και να ενσωματωθούν, όπως απαιτείται να κάνει ένας πτυχιούχος ελληνικής σχολής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν θέλει να ειδικευτεί, π.χ. Στη Γερμανία, την Αγγλία ή τις Η.Π.Α.

• Τι πιο αξιόπιστο για την προσπάθεια που καταβάλλει ένας φοιτητής κατά τα 6 χρόνια φοίτησής του από το μέσο όρο των βαθμολογιών του σε όλα τα μαθήματα, δηλαδή το βαθμό πτυχίου? Ένα σύστημα που θα επιβράβευε τους διαχρονικά επιμελείς και εργατικούς φοιτητές, δινοντάς τους τη δυνατότητα επιλογής ειδικότητας νωρίτερα θα ήταν το ιδανικό.
Οι ενστάσεις βέβαια υπάρχουν κι εδώ : σχεδόν κανείς δε φαίνεται να εμπιστεύεται τις διάφορες σχολές να βαθμολογήσουν αξιοκρατικά και δίκαια τους φοιτητές τους. Άλλοι ευνοούνται, άλλοι αδικούνται, ενώ τα κριτήρια και ανάμεσα στις ιατρικές σχολές διαφορετικών πόλεων αμφισβητούνται επίσης. Η επιτροπή προφανώς συμμερίζεται αυτή την άποψη, και επιλέγει να παρακάμψει τα κακώς κείμενα της βαθμολόγησης μέσα στο πανεπιστήμιο. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η 6ετής φοίτηση στην Ιατρική σχολή, και πιστεύω πως η σωστή κατεύθυνση είναι να διορθωθούν πρώτα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, των δίκαιων εξετάσεων και της βαθμολόγησης
μέσα στη σχολή προτού οι μεταρρυθμίσεις φτάσουν στο θέμα των ειδικοτήτων (θέμα που πλεόν θα φάινεται απλό). Άλλωστε, ο βαθμός πτυχίου χρησιμοποείται ήδη για την μοριοδότηση για τη λήψη του αγροτικού ιατρείου, ενώ ακόμα και όπως έχουν τα πράγματα, η συντριπτική πλειοψηφία των πτυχιούχων έχουν πάρει βαθμό πτυχίου πολύ κοντά σε αυτόν που δικαιούνταν (με λίγες, αλλά φωτείνες εξαιρέσεις).

• Εφόσον όμως επιμείνουμε στη διεξαγωγή εξετάσεων, η ιδέα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά η εφαρμογή της μοιάζει ατυχής. Αυτές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν χρονικά στο 6ο έτος της φοίτησης, και να είναι απαραίτητες για τη λήψη του πτυχίου. Κοινώς : ο φοιτητής ιατρικής, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, να καλείται να αποδείξει πως έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να λάβει το πτυχίο του, και ο βαθμός του να του επιτρέπει να δηλώσει την ειδικότητα που επιθυμεί με σειρά προτίμησης. Η εξέταση αυτή βέβαια θα αντικαθιστά τις εξετάσεις που προς το παρόν λαμβάνουν χώρα όταν κάποιος φοιτητής τελειώνει την άσκησή του σε κάποια κλινική. Δηλαδή, το 6ο έτος να μετατραπεί σε έτος κλινικής άσκησης χωρίς εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται στο τέλος του έτους και θα περιλαμβάνουν κυρίως την ύλη των μαθημάτων του 6ου έτους (Παθολογία, Χειρουργική,
Παιδιατρική, Γυναικολογία) καθώς και κάποιων επιλεγμένων μαθημάτων προηγούμενων ετών, όχι όμως προκλινικών μαθημάτων των πρώτων ετών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το θέμα χρειάζεται να συζητηθεί και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην είναι βιαστικές. Μέσω του διαλόγου και του ανοιχτού μυαλού μπορούμε σίγουρα να φτάσουμε σε μια λύση για το πρόβλημα της δήλωσης των ιατρικών ειδικοτήτων που θα αφήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ικανοποιημένους.

Δημόπουλος Φώτης
Ιατρός
fotis.dimopoulos@gmail.com