14 Ιουν 2011

15 κατηγορίες πολιτών μέσα στους αγανακτισμένους : πως θα τους εντοπίσετε?


Πιστεύω πως έχεις πάρει πρέφα τι παίζει. Όχι? Δεν ασχολείσαι? Τότε επίτρεψέ μου να σε ενημερώσω στα γρήγορα.


Εικόνα : κόσμος που διαμαρτύρεται για την ήττα του Μαρτάκη στον τελικό του Dancing with the stars.

Δε μπορώ να πω πως είμαι και ο πιο ενεργός έλληνας πολίτης στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που διαδραματίζονται εδώ και καιρό στη χώρα μας.

Αλλιώς, θα έκανα tag τον εαυτό μου στην παραπάνω φωτογραφία.

Παρ'όλα αυτά, πρόλαβα να παρατηρήσω τον κόσμο που κατεβαίνει και συμμετέχει σε όλο αυτό που συμβαίνει. Και διαπίστωσα πως με παίρνει να χρησιμοποιήσω το κλισέ (που, όπως όλα τα κλισέ, ισχύουν) : πρόκειται για ένα ανθρώπινο μωσαϊκό. Κάθε καρυδιάς καρύδι, σου λέει. Όπως πάντα, το μυαλό μου πήγε στη λίστα. Αυτοί είναι λοιπόν οι άνθρωποι που θα συναντήσετε αν αποφασίσετε να κατεβείτε στο λευκό πύργο και να πορευτείτε στο άδειο από αμάξια κέντρο (για όποιον δε το έχει κάνει, είναι πολύ ενδιαφέρουσα αίσθηση).



1) O άσχετος

Πρόκειται για τον τύπο που δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Γιατί διαδηλώνουμε, γιατί συζητάμε, ποιό είναι το πρόβλημα τέλος πάντων. Οι γονείς του εξακολουθούν να του δίνουν λεφτά για ποτά, ταξίδια, βενζίνες για τη μπέμπα, ψώνια και λοιπά γούστα. Παρ'όλα αυτά, η παρέα με την οποία είχε κανονίσει αποφάσισε να συμμετέχει, οπότε βρέθηκε κι αυτός εκεί, με την ελπίδα οτι η φάση θα τελειώσει γρήγορα και θα πάνε για ποτό / κρασιά / σινεμά.

Αναγνώρισέ τον : δε χτυπάει παλαμάκια, δε φωνάζει, έχει ύφος σα χαμένο (ευκαιρία να τον πετύχεις έτσι : σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, συμπεριφέρεται σα να του ανήκει όλος ο κόσμος). Φοράει σκισμένο τζιν, πανάκριβα παπούτσια και αν είσαι τυχερός, έχει σηκωμένο τον γιακά στο πόλο του.


Mέχρι και το αμάξι μου είναι πόλο με σηκωμένο γιακά, bitch.


2) Ο ένοχος

Πρόκειται για τον διαδηλωτή που εδώ και καιρό θέλει να κάνει κάτι για την κατάσταση, αλλά λίγο οι δουλειές, λίγο οι γκόμενες, λίγο η τεμπελιά, ποιός παίρνει ταξί να κατεβαίνει κέντρο απογευματιάτικα? Ασχολείται όμως με τα κοινά, είναι όντως αγανακτισμένος, και τόσο καιρό ένιωθε άσχημα που ενώ καθόταν στο σπίτι και έκανε refresh στο facebook, οι φίλοι του έγραφαν άρθρα και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πάρει το αίμα του πίσω, και να θυμηθεί τις ένδοξες εποχές που πριν από μερικά χρόνια, είχε κατεβεί σε δυο πορείες να διαμαρτυρηθεί για...κάτι.

Αναγνώρισέ τον : φωνάζει δυνατά σε όλα τα συνθήματα, γελάει με τα καινούρια και προσπαθεί να τα διαδώσει, όταν η παρέα του κωλυσιεργεί για να αγοράσει τσιγάρα / να πάει για τσίσα της, αδημονεί μήπως η πορεία προχωρήσει και χάσουν κάποιο στιγμιότυπο, οπότε σου σπάει τα νεύρα προτρέποντας τους πάντες να βιαστούν.


3) Ο φορτωμένος

Είναι αυτός που έχει μια ιδέα της κατάστασης, αλλά δεν εμβάθυνε στο πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις γιατί του πονέσανε τα μυαλά. Έσπευσε λοιπόν να κατεβεί για να εκφράσει όχι την αγανάκτησή του, αλλά την οργή και το θυμό του απέναντι σε αυτούς που τον καταδυναστεύουν.

Αναγνώρισέ τον : φωνάζει δυνατά κυρίως τα υβριστικά συνθήματα, πολλές φορές και μόνος του. Προτείνει να μετονομαστούμε από αγανακτισμένοι σε οργισμένοι, να κάψουμε τα σπίτια των βουλευτών, και είναι αυτός που θα πετάξει κάποιο βαρύ / αιχμηρό αντικείμενο κάποια στιγμή κάπου, και όποιον πάρει ο χάρος.


4) Ο εναλλάξ

Πολύ απλά, βρίσκεται εκεί επειδή μέχρι να ανοίξει το κάμπινγκ στο ποσείδι, this is the place to be.

Aναγνώρισέ τον : δοκίμασε να διακόψεις τη συζήτησή του με την παρέα του για τις καλοκαιρινές διακοπές / το πανγαλαξιακό πρωτάθλημα τίτσου / το άμστερνταμ για να συζητήσετε για το απεχθές χρέος, και δες τον να ξενερώνει.


5) Ο παρανοϊκός

Είναι ο τύπος που βλέπει παντού εχθρούς. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, έχει παντού γύρω μας εχθρούς. Αυτός όμως το παρακάνει. Πιστεύει πως όλα τα κόμματα προσπαθούν να καπελώσουν τις συνελεύσεις, πως όλα τα συνδικάτα παίζουν πολιτικά παιχνίδια για να οικειοποιηθούν το πλήθος, όσα συμβαίνουν είναι κυρίως προβοκάτσιες, τα πάντα είναι τίγκα στους ασφαλίτες, κινδυνεύουμε επειδή παρείσφρησαν φαλλοκράτες / σουφραζέττες / ακροδεξιοί / αναρχικοί, και γενικώς πρέπει να έχουμε το νου μας.


Eικόνα : πράκτορες των αμερικάνων.

Αναγνώρισέ τον : ζητάει τη μετονομασία του κινήματος σε "Αγανακτισμένοι και αγανακτισμένες" για να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη μάστιγα της φαλλοκρατίας.


6) Αυτός που έχει πρόβλημα με τη διαδικασία

Ενώ ο κόσμος καίγεται, το συγκεκριμένο μουνί (παρντόν για τα γαλλικά μου) ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το πόσο χρονοβόρο και κουραστικό είναι το να ψηφίζουμε, να συζητάμε συνέχεια και να διαφωνούμε για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε. Θα προτιμούσε μια διαδικασία κοντινή στο

-Μαλάκες, πάμε να αποκλείσουμε τη βουλή?

(10 μαλάκες φωνάζουν "ΜΕΣΑ!", 20 άλλοι που διαφωνούν δε λένε τίποτα, και μερικές χιλιάδες που δεν άκουσαν επίσης)

- Πέρασε! Φύγαμε!

Αναγνώρισέ τον : πιάστου κουβέντα. Σε λίγο, θα πει κάτι ακραίο όπως "κάποτε τους είχαν σπάσει τα νεύρα με τη διαδικασία και μπήκανε με τα τανκ", ή "αυτοί είναι ικανοί να μας κάνουν ντου οι τούρκοι και να ψηφίσουμε για το αν θα αντισταθούμε"


7) Αυτός που έχει πρόβλημα με την έλλειψη διαδικασίας

Η νέμεσις του προηγούμενου. Σηκώνεται να φωνάξει όταν γίνεται το παραμικρό που δεν προβλέπεται από το καταστατικό, θεωρεί υπέρτατη αδικία να γίνεται συζητηση 30 δευτερολέπτων από τη στιγμή που τελείωσε ο χρόνος συζήτησης και ξεκίνησε η ώρα της ψηφοφορίας και αν ήταν αυτός υπεύθυνος, η διαδικασία θα κρατούσε κάθε μέρα 12 ώρες, χωρίς να βγάζει κανένα αποτέλεσμα.

Αναγνώρισέ τον : τον βρίζει στις συνελέυσεις το νούμερο 6.


8) Ο ενωτικός

Τύπος σοφός (όχι απαραίτητα γέρος), που έχει φάει πολλά σκατά λόγω ρήξης ανθρώπων με πολλά κοινά και λίγα σημεία διαφωνίας. Συνήθως ψηφίζει κάτι σε φάση συνασπισμό / κουβέλη / οικολόγους και το βράδυ δε μπορεί να τον πάρει ο ύπνος επειδή προσθέτει τα ποσοστά των παραπάνω και του βγαίνει αξιωματική αντιπολίτευση (!). Ο μοναδικός σκοπός του είναι η συναίνεση μεταξύ των δυνάμεων του καλού, γιατί είναι βέβαιος πως αν το πετύχουμε, τους έχουμε. Όπως καταλαβαίνεις, τα μέλη αυτής της ομάδας είναι αριθμημένα στα δάκτυλα των χεριών σου. Όπως άλλωστε και οι ψηφοφόροι του συνασπισμού / κουβέλη / οικολόγων.


ba zing!

Aναγνώρισέ τον : δύσκολο. Συνήθως είναι τόσο συναινετικός που δε μιλάει σχεδόν καθόλου, αφήνει να του παρασύρουν την κουβέντα εκεί που θέλουν ώστε στο τέλος, η συζήτηση έχει τελείωσει και δεν έχει προλάβει να πει τις απόψεις του.


9) Ο μεμψίμοιρος

Μεγάλος πρίχτης, είναι ικανός να αφαιρέσει τη διασκέδαση από ο,τιδήποτε. Τον πειράζουν τα πάντα : τα συνθήματα είναι πολύ πρόστυχα, η ώρα που ξεκινάει η πορεία ατυχής, ο τύπος με το πανό προβοκάτορας, ο άλλος αμερικανάκι, ο τρίτος εγκάθετος και πάει λέγοντας.

Αναγνώρισέ τον : άκουσέ τον να λέει ΟΛΑ όσα γράφω εδώ live κατά τη διάρκεια της πορείας, με αρκετά δυνατή φωνή. Αν σε παίρνει, γύρνα για να δεις τη φάτσα : είναι τέρμα ξυνισμένη, με έκφραση σα να μυρίζει / γεύεται συνέχεια κάτι αηδιαστικό.


10) Ο τρομολάγνος

Απολαυστική κατηγορία, αρκεί να μην ανήκεις σε αυτή. Είναι ωραίος στα όλα του, αλλά τρέμει στο ενδεχόμενο πως θα γίνουν επεισόδια και θα παρασυρθεί σε αυτά. Αν δει αστυνομικό σε ακτίνα χιλιομέτρου, γίνεται ξαφνικά άλλος άνθρωπος και τελικά τον χάνεις σε κάποιο στενάκι.

Αναγνώρισέ τον : στις πορείες κοιτάει συνέχεια προς τα πίσω, στα πλάγια και σηκώνεται στις μύτες να δει μπροστά. Οσμίζεται συνέχεια καχύποπτα τον αέρα, ενώ όταν τα ντεσιμπέλ γύρω του αυξάνονται, είναι έτοιμος να αρπάξει την παρέα του παραμάσχαλα και να σταματήσει να τρέχει όταν φτάσει στο ιπποκράτειο.


11) Ο ωραίος ως έλλην

Είτε είναι ντυμένος αρχαίος έλληνας, είτε φέρει πλακάτ με αρχαιοελληνικό τσιτάτο, ο εν λόγω διαμαρτυρόμενος είναι έξαλλος για έναν κυρίως λόγο : γιατί όλοι αυτοί που σήμερα μας κάνουν ό,τι θέλουν, "όταν εμείς χτίζαμε την ακρόπολη και θεμελιώναμε τη δημοκρατία, κρέμονταν ακόμα από τα δέντρα".

Αναγνώρισέ τον : πιάστου κουβέντα για τη γλώσσα, και σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδεχτεί πως κατά τη γνώμη του η ελληνική θα έπρεπε να είναι η επίσημη γλώσσα όλου του κόσμου. Αν είσαι τυχερός δε, θα σου πει το ίδιο για την αρχαία ελληνική.



12) Το κομματόσκυλο

Η αγαπημένη μου κατηγορία. Πρόκειται για άτομα με εντυπωσιακή προσήλωση στην κομματική γραμμή, οι οποίοι όμως δεν άντεξαν και κατέβηκαν στην πορεία (κόντρα στην κομματική γραμμή, εννοώ). Παρ'όλα αυτά, επειδή μπορείς να βγάλεις τον άνθρωπο από το ΚΚΕ, αλλά δε μπορείς να βγάλεις το ΚΚΕ από τον άνθρωπο, προδίδονται οι κομματικές του προτιμήσεις από διάφορα : τα σχόλιά του (π.χ. και αυτός θα χαρακτηρίσει διάφορους αμερικανάκια), τα συνθήματά του, το γεγονός οτι έχει κατεβεί μαζί με 2-3 άλλους συντρόφους με τους οποίους είναι πανομοιότυπος σε εμφάνιση, ένταση φωνής και συνθημάτων.

Αναγνώρισέ τον : συνήθως φωνάζει συνθήματα όπως "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι", ενώ ανεπιτυχώς προσπαθεί να ξεκινήσει και ένα "φονιάδες των λαών αμερικάνοι".


13) Ο οικογενειάρχης

Μάνα, κουράγιο! Είναι κυριακή απόγευμα, θέλεις να βάλεις τα παιδιά σου στο κλίμα, θέλεις να διαμαρτυρηθείς κι εσύ, ανησυχείς και για τα παιδιά σου που φύγαν / θα φύγουν μετανάστες για να φάνε παξιμάδι, έχει και καλό καιρό, μαγείρεψες κιόλας, οπότε τι να κάνεις? Φορτώνεις την οικογένεια και ξεκινάς για κέντρο!

Αναγνώρισέ τον : καθόλου δύσκολο. Μια μάνα και ένας πατέρας που προσπαθούν να μαζέψουν άπειρα μούλικα που ουρλιάζουν κάτι για μνημόνια και παπανδρέου, πιθανώς υπό τη συνοδεία κατσαρολικών. Μια πραγματικά συγκινητική προσπάθεια. Φαίνεται τόσο κοπιαστική, αξίζει ειδική τελετή με έπαινο.


14) Αυτός που είναι στον κόσμο του

ΟΚ, κατέβηκε στο κέντρο, πήρε και φραπέ, αλλά κυρίως τον νοιάζει να μην πέσει ο ηρακλής, ή να φύγει εγκαίρως για να προλάβει να δει τον τελικό του greek idol, ή αν θα τελειώσει η φάση πριν το ματς της παοκάρας.

Αναγνώρισέ τον : παρ'ότι τα συνδικάτα μετά απο διαβουλεύσεις συμφωνήσαν να μην κατεβούν με πανό, ο τύπος κατεβαίνει με φανέλα της ηρακλάρας. Και ενώ είναι κατά της διαφθοράς, των λαμογιων που τα φάγανε και ζητά να πνεύσει αέρας αλλαγής για να απομακρυνθούν μεταδοτικά νοσήματα όπως η χολέρα, είναι κάθετος στο οτι ο ηρακλής, παρ'όλο που έφαγε λεφτά εργαζόμενων, κράτους κλπ., πρέπει να πάρει άφεση αμαρτιών και να μείνει στην α'εθνική.


15) Ο ιδεολόγος

Είπα τόσα που κινδυνεύω, κι εγώ κι εσύ, να βγούμε εκτός θέματος. Και το θέμα είναι, πως οι περισσότεροι συμμετέχουμε γιατί αγανακτήσαμε. Μας αγανάκτησαν με την καταπίεση, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, και την προκλητικότητα με την οποία ζητάνε θυσίες από εμάς για να έρθουμε στα ίσα μας, και μας κατηγορούν κιόλας πως εμείς το προκαλέσαμε. Οι περισσότεροι κατεβαίνουν λοιπόν να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση, να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις, και μέσα από τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες να αποφασίσουν τι θέλουν να πετύχουν και με ποιόν τρόπο θα το καταφέρουν.

Αναγνώρισέ τον : δύσκολο. Είναι πολλοί. Αν αρχίσεις να συχνάζεις όμως, είναι όλες οι φάτσες που θα σου φανούν γνώριμες επειδή κάθε μέρα είναι εκεί. Κι έτσι, θα γίνεις γνώριμη φάτσα κι εσύ.



Κι αν λοιπόν η σύνθεση των αγανακτισμένων είναι τόσο διαφορετική, τι λέει αυτό για μας? Για σένα και για μένα? Αξίζει να κατεβαίνουμε στις πλατείες και τους δρόμους με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εμάς, που μπορεί στο τέλος να μη θέλουμε και ακριβώς τα ίδια πράγματα, ή τα κίνητρά μας να μην είναι ακριβώς τα ίδια? Αξίζει να συμβιβαστείς, να συζητήσεις με ανθρώπους που σας χωρίζουν αρκετά και να προσπαθήσεις να τα βρείτε? Έχεις όρεξη? Έχεις χρόνο? Έχεις αγανάκτηση?


You're either in or you're out. Right now.







Αγανακτισμένοι στο λευκό πύργο στο facebook :

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.130644203683015.34182.100002123072301#!/event.php?eid=206334352736094

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002414393270


Blog αγανακτισμένων στο λευκό πύργο :

http://aganaktismenoi-thess.blogspot.com/


Aγανακτισμένοι στο λευκό πύργο στο twitter :

http://twitter.com/#!/aganaktismenoi_


Ντοκιμαντέρ για το ελληνικό χρέος και τρόποι αντιμετώπισης :

http://www.debtocracy.gr/