25 Δεκ 2011

Liveblogging : τρίκαλα-θεσσαλονίκη, και κύπελλο Ελλάδας

17.12

Τι ώρα πρέπει να ξεκινήσεις το ταξίδι σου, ανήμερα της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου, για να "μη σε πιάσει η νύχτα"? (η οποία, ως γνωστόν, σε κυνηγά, σε κυνηγά, κι αν σε πιάσει σε γαμά). Τελικά, αποδεικνύεται, όχι μετά τις 17.00. Τουλάχιστον, από τις 19.00 και μετά θα έχω συντροφιά Πανθρακικό-Άρη στην ΕΡΑ Σπορ. Win-win-win.

Aναμενόμενη ώρα άφιξης : 19.45


17.16

Ο υπάλληλος του βενζινάδικου κάθεται μέσα και κάνει τσιγάρο, και φαίνεται τόσο ξενερωμένος όσο πρέπει να φαινόμαστε εμείς στους ασθενείς του Κέντρου Υγείας. Μάλλον κι αυτός δεν πληρώνεται με το περιστατικό, αλλά με τη βάρδια.


17.17

Έπλυνα το αμάξι μου (μόνο από έξω, φυσικά), πριν 2-3 εβδομάδες. Είχα να το πλύνω περίπου 1,5 χρόνο. Τώρα μου φαίνεται χειρότερο από ποτέ. Συμπάσχω με τον Πίκο Απίκο της Φρουτοπίας που, αρνούμενος να αγοράσει ξεσκονιστήρι για το σακκάκι του, αιτιολόγησε πως "δε χρησιμοποιώ γιατί όταν ξεσκονίζω το σακκάκι μου φαίνονται οι λεκέδες".


17.28

Όπως σε κάθε σόλο ταξίδι, στις αρχές ακούω με μεγάλη προσοχή ο,τιδήποτε παίζει το ραδιόφωνο/σι-ντι πλέιερ του αυτοκινήτου μου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για αναμετάδοση της σύγκρουσης των γιγάντων Παναχαϊκής-ΟΦΗ. Το άγχος μου διακόπτει ασθενοφόρο που περνάει δίπλα μου με ιλιγγιώδη ταχύτητα με κατεύθυνση τα Τρίκαλα : οι σκέψεις μου ακολουθούν τους δύσμοιρους ασθενείς και διακομιστές.


17.31

Ο λάκκος που έχει η φάβα είναι οτι έχει ατύχημα στο δρόμο, και τεράστια ουρά που δεν κουνιέται καθόλου. Ταυτόχρονα, ο διπλανός παράδρομος είναι γεμάτος με αμάξια. Αναρωτιέται κανείς που είναι η μαύρη τρύπα που σε βγάζει στη γη της επαγγελίας (στη συγκεκριμένη περίπτωση, έναν κωλόδρομο γεμάτο με λακούβες γεμάτες με χιονόνερο και πιθανώς σβουνιές).

Αναμενόμενη ώρα άφιξης : ε μωρέ, κανα τεταρτάκι πιο αργά. 20.00 νταν.


17.53

Αυστηρά και μόνο από φόβο μήπως εκτεθώ ως ανεπαρκής οδηγός, και πιθανώς επιπρόσθετα τεθεί σε αμφισβήτιση ο ανδρισμός μου, ακολουθώ τον κόσμο που κάνει αναστροφή, θεωρώντας δεδομένο πως θα με οδηγήσουν εκ του ασφαλούς μέσω παραδρομων στον κεντρικό, μετά το ατύχημα.


17.55

Έκανα λάθος.


17.56

Αποφασίζω να στρίψω παράνομα αριστερά, αντί, ξέρω γω, να ακολουθήσω όλα τα γαμημένα αυτοκίνητα που ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ. Η ταμπέλα γράφει "Ταξιάρχες - Φανερωμένη".


18.01

Ο Ολυμπιακός παίρνει, λέει, το Γιάριτς. ΟΚ, σε αντίθεση με το γιάριτς, όταν σουτάρω από τα 6,25 ο κύριος στόχος μου είναι να φτάσει η μπάλα τη στεφάνη, αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως στον κόσμο μπορεί να συμβαίνει αυτό?


Gentlemen, η Αντριάνα Λίμα. Και ladies επίσης, ας είμαστε ειλικρινείς.


18.06

Έχεις οδηγήσει ποτέ μέσα σε χωριό της Θεσσαλίας? Είναι η αντίστοιχη εκδοχή των ghetto της Αμερικής. Δε θα σου βγάλουν όπλο στο φανάρι αν είσαι λευκός, αλλά αν σταματήσεις να ζητήσεις οδηγίες, ένα "τίνος είσαι εσύ" το 'χεις στο τσεπάκι.


18.08

Πολύ απορροφημένος από την αναμετάδοση της παράτασης του Παναχαική - ΟΦΗ, παραλίγο να πατήσω μια γιαγιά η οποία δεν ξέρω αν διέσχιζε ή αν περπατούσε στο δρόμο, πάντως η πορεία της ήταν διαγόνια.


Λεζάντα : καλλιτεχνική αναπαράσταση του αποτραπέντος ατυχήματος


18.11

Παίρνω απόφαση οτι κινούμαι προς την ενδοχώρα, και γυρνάω πίσω. Ευτυχώς, δεν ξαναπετυχαίνω τη γιαγιά, και παίρνω το σωστό δρόμο, μέχρι που βρίσκομαι να κινούμαι με αξιόλογη ταχύτητα δίπλα από τον κεντρικό δρόμο. Δε βλέπω πουθενά το ατύχημα, οπότε ή το προσπέρασα, ή το μαζέψανε. Ανυπομονώ να βρω τρόπο να ανεβώ στο μεγάλο δρόμο.



Αφιερωμένο σε μένα. Αχ βαχ.

Αναμενόμενη ώρα άφιξης : 20.15

18.22

Επιτέλους, τα κατάφερα! Είμαι στον κεντρικό δρόμο. Επίσης, διαπιστώνω πως βρίσκομαι λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Υποδέχομαι την εξέλιξη αυτή με έντονα συναισθήματα και κάνω εκ νέου αναστροφή. Πήρες το μεγάλο, ιντίντ.

Aναμενόμενη ώρα άφιξης : απροσδιόριστη, έως αναβληθείσα


18.33

Μέσα σε 40 λεπτά κατάφερα να ξαναφτάσω ακριβώς εκεί που βρισκόμουν, έχοντας ξοδέψει αρκετή βενζίνη και ψυχική υγεία. Ο τύπος που κάνει την εκπομπή "Το Τρίτο σου Μάτι που με κατασκοπεύει" θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσει πως ο Άρης, όταν έπαιζε ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ είχε αποκλειστεί απο τον Πανθρακικό που έπαιζε ΣΤΗ Γ ΕΘΝΙΚΗ.


18.45

Deja vu, μόνο που παίρνω τη σωστή στροφή και καταλήγω στον ίσιο δρόμο. Μια αγέλη αυτοκινήτων διακριτικά με αφήνουν να τους οδηγήσω στον "υπο κατασκευή" χωματόδρομο, θεωρώντας πως ξέρω τι κάνω. Ώστε εκεί φτάσαμε! Εγώ, με το εντυπωσιακό αμάξι, είμαι αποδέκτης της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου να τους οδηγήσω εκ του ασφαλούς στον προορισμό του καθενός, στο αύριο θα έλεγα. Από αυτή την άποψη, είμαι σαν υπερήρωας. Σα το Μπάτμαν, ας πούμε.


Και οι ομοιότητες δε σταματάνε εδώ : δες, για παράδειγμα, τι θα συνέβαινε αν ανέπνεε ο Μπέιν σε μια ακτίνα 20 μέτρων από εμένα



19.01

Ο επιμένων νικά, και μάλιστα με τέλειο συγχρονισμό. Την ώρα που οι ομάδες βγαίνουν στη λασπωμένη αρένα της Κομοτηνής, προβάλλω νικητής στον κεντρικό δρόμο Τρικάλων - Λάρισας. Εν τω μεταξύ, έχω χάσει όλους τους ακολουθους μου κάπου στα ανήλιαγα στενά, κάτι που με οδηγεί να πιστέψω πως έψαχναν ένα μέρος για ερωτικές περιπτύξεις ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αναμενόμενη ώρα άφιξης : 21.20


19.27

Ο σπίκερ έχει πει περισσότερες φορές το οτι ο Πανθρακικός απέκλεισε τον Άρη όταν έπαιζε στη β'εθνική, παρά το όνομα του Τσέζαρεκ. Αυτό σημαίνει ένα εκ των παρακάτω : ή ότι ο Τσέζαρεκ είτε είναι είτε δεν είναι στο γήπεδο, ένα και το αυτό, ή ότι ο σπίκερ είναι κομπλεξικός με τον Άρη. Ζυγίζοντας την κατάσταση, υποθέτω πως ισχύουν και τα δύο.


19.34

Μερικές φορές το σύμπαν συνωμοτεί. Τις περισσότερες δε, εναντίον σου. Έτσι, εκεί που φτάνεις στη Λάρισα και παραδοσιακά συναντάς τους Λαρισαίους οδηγούς (αργοί εκεί που δεν πρέπει, γκαζιάρηδες μόνο όταν σου πετιούνται από τα στενά, χωρίς αίσθηση ότι όταν αλλάζεις κατεύθυνση είναι χρήσιμο να ειδοποιείς τους ενδιαφερόμενους), η διαφήμιση "ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΟΛΛΕΣ-ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΟΜΙΚΑ, ΝΤΟΥΡΟΣΤ-" διακόπτεται από αλλαλαγμούς και τη φράση "ΓΚΟΛ στην Κομοτηνή"!. Δε χρειάζεται να ακούσω τη συνέχεια, είναι σα να είμαι εκεί. Μπουρδέλο στο λασπουριό, η μπάλα κολάει, πεφτουν κορμιά, κάποιος την προωθεί στο πλεκτό και το στάδιο παραληρεί σα να παίζουμε τελικό κυπέλλου. Για να δανειστώ τη φράση του Nick Hornby, γενικώς η ζωή δεν είναι σαν τον τελικό κυπέλλου όπου η ομάδα σου ανατρέπει το σκορ και με γκολ στο τελευταίο δευτερόλεπτο σου χαρίζει κάτι αντίστοιχο του οργασμού : συχνότερα, είναι κάτι βαρετές ισοπαλίες μέσα στην παγωνιά, αλλά δε μπορείς παρά να εμφανίζεσαι διαρκώς ελπίζοντας πως κάτι θα αλλάξει.

Μόνο που, έχουμε 2011 και, ενώ από βροχερές και λασπωμένες ήττες να φάνε κι οι κότες, από οργασμό τίποτα.


19.46

Ευχάριστα νέα : η διαίσθησή μου επιλέγει σωστά και καλό ταξίδι στα διόδια μου λέει ξανθιά και όχι μουστακαλής. Όμως το χαρτί που μου δίνει μαζί με την απόδειξη δεν έχει ούτε το τηλέφωνο της, ούτε κουπόνι για να περάσω τζάμπα από τα επόμενα διόδια, αλλά κουπόνι για να πάρω τζάμπα καφέ...από τα γκούντις. Που πάει αυτός ο κόσμος??? Τα γκούντις είναι για γκόλντεν, τα φλοκαφέ...για καφέ. Τα πάνω κάτω σε αυτή τη χώρα.


19.48

Περισσότερα ευχάριστα νέα : από συγχρονισμό πάμε καλά. Το μοναδικό μέρος που δε βρέχει είναι το μέρος που πάντα βρέχει, ανεξάρτητα εποχής (έξω από τη Λάρισα). Λόγω ανωτέρας βίας, το παραδοσιακό κατούρημα μεταφέρεται από τον Κορινό στον Ευαγγελισμό. Ξέρω, ξέρω, είναι γρουσουζιά να περνάς τα Τέμπη με άδεια κύστη, αλλά τι να πω, μου αρέσει να ζω επικίνδυνα. Τόσο επικίνδυνα, που αγοράζω ρεντ μπουλ.


19.55

Ό,τι και να λες, εγώ απαιτώ στα Τέμπη να πιάνει το ραδιόφωνο και αρνούμαι να βάλω μουσική για 10 λεπτά.


20.02

2 στις 2 ξανθιές στα διόδια. Αν πετύχω και την διοδιατζού-Πάτυ στη Λεπτοκαρυά, θα πάω να παίξω και πρωτοχρονιάτικο Λόττο.


20.06

Το ρεπορτάζ από τον Καλαματιανό ρεπόρτερ διακόπτεται από μια ξενερωμένη φωνή που λέει γκολ στην Κομοτηνή, οπότε πριν το ανακοινώσει ξέρω οτι ισοφαρίσαμε. Βέβαια, το οτι το σκορ είναι 1-1, είναι εξαιρετική αφορμή για να αναφέρει ο σπίκερ πως ο Πανθρακικός είχε αποκλείσει τον Άρη με σκορ 2-1, κάτι το οποίο, προφανώς, είναι κάτι που ζήτησε από τον Αι-Βασίλη να ξανασυμβεί. Επίσης, για να κάνω αναφορά στον Τσέζαρεκ : ο Τσέζαρεκ ΔΕΝ είχε καμία απολύτως σχέση με το γκολ.


20.11

Έχω φτάσει αισίως στον τέταρτο νομό σήμερα, στον οποίο η κοσμοτέ μου διακόπτει κάθε κλήση μετά από 10 δευτερόλεπτα λόγω έλλειψης δικτύου #cosmote_to_dialame?


20.15

Να δεις που ο κοντογουλίδης θα μας το παστελώσει. Τρέμει το φυλλοκάρδι μου όταν ακούω οτι έχει τη μπάλα. Ευτυχώς, με αποσπά το οτι πλέον χιονίζει, καθώς και το οτι όποιος με προσπερνάει μπαίνει ΑΜΕΣΩΣ μπροστά μου, έτσι ώστε να φάω τη σκόνη του, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άπειρο νερό που σηκώνει στο παμπρίζ μου με αποτέλεσμα να με καθιστά για λίγη ώρα πρακτικά τυφλό.


20.18

Στη Λεπτοκαρυά είναι ανοιχτό ένα μόνο γκισέ, με 4 άτομα ουρά. Όταν φτάνω, ξαφνικά ανοίγει κι ένα ακόμα, και η κοπέλα μου δίνει παραπάνω ρέστα. Θα κερδίσουμε.

Είμαι ο μόνος που όταν σταματάει στα διόδια, φαντασιώνεται οτι είναι στα πιτς, και ο σκοπός είναι να προσπεράσει αυτόν που πριν ήταν μπροστά του και κωλυσιεργεί στο διπλανό γκισέ? Ως άλλος μοντόγια, ρίχνω τη σκόνη μου στους μέχρι πρότινος προπορευόμενους, δηλαδή το άπειρο νερό που σηκώνω στο παμπρίζ τους, καθιστώντας τους για λίγη ώρα τυφλούς.


20.33

Καθώς φαντασιώνομαι το γνωστό θέμα (αν πρέπει να αγοράσω ζαμπονοτυρόπιτα ή τοστ με ρωσικη από τα έβερεστ στον κορινό), ξυπνάω γιατί ακούω μια έκπληκτη φωνή να λέει οτι ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού μπλοκάρει. Δεν επιμένω γιατί υποθέτω πως είναι κάτι που δε συμβαίνει συχνά, αλλά σύντομα διαπιστώνω πως ο τόνος της φωνής του σπίκερ ήθελε να αποδώσει πόσο μεγάλη γκάφα έκανε ο γκολκίπερ στο δεύτερο γκολ του Άρη. Δυστυχώς, κύριοι, η μια στιγμή τύχης που έχει κάθε χρόνο ο άρης στο κύπελλο εξαντλήθηκε : θα περάσει τον πανθρακικό, αλλά κάποια στιγμή στην πορεία θα αποκλειστούμε επειδή κάναμε δοκάρι.


20.38

Δεν ξέρω τι είναι πιο μανιώδες : ο αέρας που φυσάει εντελώς κόντρα και μου ρίχνει κάτι χιονονιφάδες ΝΑ στη μάπα, ή οι επιθέσεις που εξαπολύει ο Μπαλού στην εστία του Άρη. ΟΚ, μάλλον τον άνθρωπο δε το λένε όπως την αρκούδα από το Μόγλι (όπως άλλωστε τον Τόχα του Άρη δε τον λένε Τάχα), αλλά έτσι τον αποκαλεί ο σπίκερ. Και πες ό,τι θέλεις, αλλά αλλιώς χτυπάει η καρδούλα σου όταν σου λέει οτι ο Μπαλού και ο Κοντογουλίδης απειλούν την εστία σου, και αλλιώς για τον Οικονομόπουλο και τον Τσέζαρεκ.


Σχεδόν τίποτα τρομακτικό για έναν άνθρωπο με το όνομα Οικονομόπουλος.


20.42

Ο κύριος Κοκκινογουλίδης παίζει μεγάλη μπάλα και πολιορκεί ανηλεώς την εστία του δύσμοιρου Βελλίδη.

Αναμενόμενη ώρα άφιξης : 21.45, λόγω και του κόντρα άνεμου.


20.54

Ο κύριος Παντζαρίδης χάνει τη μια κλασσική ευκαιρία μετά την άλλη, και ο διαιτητής σφυρίζει (δυστυχώς, προφανώς), τη λήξη. Καμία αναφορά στο οτι ο Άρης απέκλεισε τον Πανθρακικό με το ίδιο σκορ που είχε αποκλειστεί ο ίδιος όταν έπαιζε στη Β Εθνική.


21.10

Το ποστ γκέιμ σόου είναι από απολαυστικό εως σουρρεαλιστικό : ένας τύπος με έντονη χωριάτικη προφορά αρνείται πεισμωτικά να πει το όνομα της ομάδας του αγρινίου, λέγοντας αντιθέτως συνεχώς "την επόμενη βδομάδα παίζει με το αγρίνιο, το αγρίνιο έχει καλή ομάδα, το αγρίνιο έχει πολλούς βαθμούς στην έδρα του" (μάλλον έχασε κάποιο στοίχημα και έπρεπε να πει πάνω από 20 λέξεις με "νι"), ενώ έχουμε και ρεπορτάζ για τον Πλατανιά Χανίων : απέκτησε το Σπύρο Μαραγκό (δεν ξέρω αν αναφέρεται στον τουλάχιστον 45χρονο πλέον κύριο που τελευταία φορά τον άφησα προπονητή στον Παναιτωλι- συγγνώμη, στο Αγρίνιο), ενώ άφησε ελεύθερο έναν αμυντικό Αργεντινό μεσοεπιθετικό. Τι κόσμος! Υπάρχουν οι αμυντικοί, υπάρχουν οι μεσοεπιθετικοί, υπάρχουν οι Αργεντινοί, αλλά υπάρχουν και οι αμυντικοί αργεντινοί μεσοεπιθετικοί που ο Πλατανιάς Χανίων αφήνει ελεύθερους. Choose life.


21.30

Στην Εγνατία ρίχνει κάτι που αν είσαι συγκαταβατικός το λες χιόνι, ενώ αν θέλεις να είσαι ακριβής λες πως μοιάζει σαν εκατομμύρια άνθρωποι από ψηλά να φτύνουν αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.


21.44

Είστε απογοήτευση, συμπολίτες μου! Ο περιφερειακός είναι στρωμένος με χιόνι αλλά όλοι οδηγούν από δεξιά, με 40, ενώ μερικοί έχουν και αλάρμ. Και ούτε ένα ατύχημα. Απαράδεκτο. Αν θέλετε να έχετε την πειθαρχία, τη λειτουργικότητα και τα ωράρια των κεντρικοευρωπαϊκών χωρών, να πάτε εκεί να διαπρέψετε. Και να αφήσετε εμάς εδώ να τα καταφέρνουμε αρκετά καλά, με τα ατυχήματά μας και τον ελεύθερό μας χρόνο, τον οποίο θα μοιράζουμε ισομερώς σε εξόδους, μουσικές, βιβλία και αμερικάνικες σειρές.

Επιτέλους, βάζω μουσική. Το πρώτο κομμάτι που εμφανίζεται είναι Crazy Little Thing Called Love, Queen. Τέλεια!

Γαμώτο. Δεν έχω μαζί μου και Kinks.




Γιατί έτσι πάει. To να ακούμε μουσικές μας θυμίζει καταστάσεις και ατάκες, σα να τις είχαμε ζήσει κι εμείς οι ιδιοι.

Και από πάνω, λόγια σαν αυτά :

"You cant talk yourself into falling in love. It doesn't take days of deliberation.

When its real you know pretty quickly and with absolute certainty.

I had forgotten that but I was about to be reminded"



Γιατί that's the way Ι, και ίσως και we, roll.

5 Δεκ 2011

7 πράγματα που μάθαμε από τη νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού με 3-1

Όχι, μη το βλέπεις έτσι. Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Δε βγήκα από το καβούκι μου μετά από την πρώτη πολύ καλή εμφάνιση και μεγάλη νίκη της ομάδας μου. Απλώς, είναι το πρώτο παιχνίδι του Άρη το οποίο μου επέτρεψε το πρόγραμμα, το ίντερνετ και η διάθεσή μου να δω από την αρχή μέχρι το τέλος. Και ιδού, τα συμπεράσματα που έβγαλα :



1) O Τσέζαρεκ δεν μπορεί να παίζει μόνος του στην κορυφή της επίθεσης

Δεν έχει την ταχύτητα να εκθέσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, το ταλέντο να παίξει με πλάτη και να κρατήσει τη μπάλα, την ικανότητα να κερδίσει κεφαλιές και να ταλαιπωρήσει πολύ την αντίπαλη άμυνα. Ο Τσέζαρεκ, αν ξέρει να κάνει κάτι καλά (και αυτό είναι μεγάλο αν), είναι να παίρνει καλές θέσεις μέσα στην περιοχή και να τελειώνει φάσεις. Γι'αυτό χρειάζεται δίπλα του μια ισχυρή (όχι δηλαδή έναν Καστίγιο, ένα Σολτάνι) παρουσία που να απασχολεί 1 ή 2 αμυντικούς της αντίπαλης τετράδας για να ανοίγει χώρο στον Τσέζαρεκ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.



2) Ο Άρης ξόδεψε χρήματα για να φτιάξει την καλύτερη τριπλέτα τερματοφυλάκων της Ελλάδας

Απολαμβάνω την πρόοδο του Βελλίδη, που δείχνει πως έχει το ταλέντο να είναι ο πρώτος τερματοφύλακας της ομάδας και να κερδίζει πόντους στην ομάδα παρά να της κοστίζει. Πλέον νιώθω σιγουριά για την παρουσία του στο τέρμα αντίστοιχη με αυτή που ένιωθα για το Σηφάκη. Σίγουρα το αδύνατο σημείο του είναι ακόμα κάποιες έξοδοι και γενικότερα οι αποφάσεις του μέσα στον αγώνα (το αν θα βγει, το αν θα μπλοκάρει ή αν θα διώξει τη μπάλα), αλλά αυτή είναι μια ικανότητα που βελτιώνεται με την εμπειρία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό τον τομέα εντοπίζεται και η αδυναμία του Σηφάκη (αυτό και το ύψος του).



Απολάυστε την ηρωική έξοδο του Σηφάκη και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα στο πρώτο λεπτό αγώνα.


Ο Άρης μετά τον τραυματισμό του Σηφάκη ξόδεψε χρήματα για να αποκτήσει τον Γιακούμποβιτς, και αυτή τη στιγμή έχει 3 τερματοφύλακες που θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε όλες σχεδόν τις ομάδες της Ελλάδας. Η διοίκηση αποφάσισε να μη ρισκάρει να εμπιστευτεί αποκλειστικά τον Βελλίδη. Δε βιάζομαι να πω πως η απόφαση ήταν λάθος, γιατί υποπτεύομαι πως αν συνεχίσει έτσι το τωρινό δίδυμο, ο τρίτος της παρέας και προς το παρόν τραυματίας θα (μοσχο?)πουληθεί το καλοκαίρι. Οψόμεθα.



3) Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ο Άρης χρειάζεται μόνο έναν επιθετικό κι ένα αριστερό μπακ.

Εξηγούμαι : ο Άρης είναι υπερπλήρης στις περισσότερες θέσεις. Αυτό δε σημαίνει πως περισσεύει το ταλέντο, αλλά τα πρόσωπα σε κάθε θέση. Για δείτε τους παίκτες που διαθέτει και τις θέσεις στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν :

Τερματοφύλακες : Σηφάκης, Βελλίδης, Γιακούμποβιτς

Κεντρικοί αμυντικοί : Σανκαρέ, Λαζαρίδης, Ντίκο, Παπαζαχαρίας

Πλάγιοι μπακ : Μίσελ, Παπαστεριανός, Νέτο, Παπαζαχαρίας

Αμυντικά χαφ : Φατί, Τόχα, Πρίττας, Παπαστεριανός, Πορτίγια, Βράνιες, Kατίδης, Καπετάνος, Νάτσο Γκαρσία

Επιθετικά χαφ : Ούμπιντες, Σολτάνι, Καστίγιο, Νέτο, Ακόστα, Καπετάνος, Καζναφέρης, Γιαννιώτας

Επιθετικοί : Τσέζαρεκ, Γιάκομπ, Τριανταφυλλάκος

Υπάρχει πληθώρα παικτών για κάθε θέση, ειδικά για τη θέση του αμυντικού χαφ. Αντίθετα, στη θέση του επιθετικού δεν υπάρχει εναλλακτική, ειδικά για παιχνίδι που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν δυο μπροστά (και την Κυριακή, ο Προμπιερζ κρατούσε τον Τσέζαρεκ στο παιχνίδι τραυματία). Χρειάζεται λοιπόν ένας παίκτης που να μπορεί να πλαισιώσει τον Τσέζαρεκ/Γιάκομπ μπροστά, αλλά και να μπορεί να αγωνιστεί και μόνος του στην κορυφή, ρόλο για τον οποίο δε με πείθει ούτε ο Καστίγιο ούτε ο Σολτάνι.

Από την άλλη, πολύ φοβάμαι πως σε απουσία του Μίσελ δεν υπάρχει παίκτης να σταθεί στη θέση του αριστερού μπακ. Ο Άρης χρειάζεται να ψάξει για έναν παίκτη της αξιοπιστίας του Βανγκέλι, που θα δίνει το 100% στο γήπεδο και θα είναι αποτελεσματικός στα αμυντικά του καθήκοντα όταν χρειαστεί να αγωνιστεί.

Τέλος, μάλλον χρειάζεται και μια εκκαθάριση στο ρόστερ, καθώς υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έπρεπε να ανατρέξω στο επίσημο site της ομάδας για να θυμηθώ οτι ανήκουν στην ομάδα (βλ. Νάτσο Γκαρσία)... Η ομάδα αγωνίζεται φέτος μόνο σε δυο διοργανώσεις, δεν υπάρχει λόγος το ρόστερ να είναι τόσο βαθύ!



4) Η ομάδα τα χάνει στις στημένες φάσεις

Ο Άρης δέχτηκε ξανά ένα εύκολο γκολ από στημένη φάση, όπως άλλωστε και με Ολυμπιακό, Ατρόμητο στο Χαριλάου. Προφανώς πρέπει να δουλευτεί η αντίδραση της ομάδας στην άμυνα κατά των στημένων του αντιπάλου, γιατί έτσι μπορεί να γίνει η διαφορά κυρίως στα μικρά ματς, όπου οι αντίπαλοι σίγουρα θα κερδίσουν κάποια κόρνερ και φάουλ κοντά στην περιοχή. Το να χάνονται τόσο εύκολα κεφαλιές, ειδικά όταν αγωνίζεσαι με δυο πολύ ψηλά στόπερ δεν είναι τυχαίο, χρειάζεται δουλειά.

Στην άλλη πλευρά, ο Άρης κέρδισε στο πρώτο ημίχρονο 7 κόρνερ, και ούτε ένα δεν κατέληξε σε ευκαιρία. Επίσης, φάουλ από πολύ ευνοϊκή θέση για σουτ εκτελέσθηκε από τον Ούμπιντες με σέντρα, η οποία δεν βρήκε τον τελικό της στόχο, το Σανκαρέ, ο οποίος ήταν οφσάιντ... Αντίθετα, με την είσοδο του Νέτο, το πρώτο στημένο κατέληξε στα δίχτυα και καθάρισε το παιχνίδι. Ειναι φανερό πως ο Νέτο έχει το καλύτερο πόδι της ομάδας και όταν αγωνίζεται, πρέπει να εκτελεί όλα τα στημένα προς την εστία. Κατά τα άλλα, ο Μίσελ έχει δυνατό πόδι που μπορεί να απειλήσει και από απόσταση (αν πιάσει καλά το σουτ), ενώ η ομάδα πρέπει να δουλέψει με τις εκτελέσεις του Ούμπιντες από τα κόρνερ για να μετατραπούν σε ευκαιρίες και γκολ. Μια Ελλαδα κέρδισε ολόκληρο ευρωπαικό με δυο κόρνερ, μη ξεχνιόμαστε.


5) Ο προπονητής απέδειξε πως μπορεί να κερδίζει ματς με την τακτική

Για πρώτη φορά φέτος η ομάδα δεν ήταν σκορποχώρι. Έπαιξε με σχέδιο, με πάθος και διάθεση. Οι δυο επιθετικοί πίεσαν το αδύνατο σημείο της ομάδας του Παναθηναικού, οι παίκτες όσο άντεχαν πίεζαν ψηλά και έβγαιναν
πρώτοι στη μπάλα, δεν άφησαν να βγάλει αντεπιθέσεις και τριγωνάκια ο αντίπαλος και διαχειρίστηκαν σωστά το ματς στο β' ημίχρονο. Ο κατά τα άλλα άγνωστος Προμπιερζ (ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καύλωσε η διοίκηση του Άρη τόσο πολύ με τη Γιαγκελόνια μετά τα μεταξύ μας παιχνίδια) έδειξε πως το έχει, μπορεί να εμπνεύσει τον Άρη τακτικά και ψυχολογικά να κάνει ένα πολύ καλό ματς και να κερδίσει ακόμα και ποιοτικότερο αντίπαλο. Τώρα απομένει να σταθεροποιήσει μόνιμα την ομάδα. Για τον α' γύρο, έχουν τελειώσει τα ματς με γαύρο, βάζελο, αεκ και πάοκ. Θεωρητικά, η ομάδα χτυπάει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Προφανώς θα υπάρξουν απώλειες, αλλά δε θέλω να δω να κατεβαίνει η ομάδα και να χάνει σχετικά εύκολα, όπως με τον Πανιώνιο. Ξεκινώντας από την επόμενη βδομάδα με την Τρίπολη, ένα ματς που αν χαθεί, είναι σα να μην έγινε τίποτα την προηγούμενη Κυριακή.



6) Η ομάδα δε διαθέτει αρκετό ταλέντο για να υπάρχουν στην εντεκάδα παίκτες που δεν τρέχουν

Ο φετινός Άρης έχει πολλούς παίκτες, αλλά πολύ λίγους εξαιρετικά ποιοτικούς. Πλέον δεν υπάρχουν πολύ ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κόκε, ο Κάλβο και άλλους που έχω ξεχάσει πως τους λέγανε.


Ακούω : ονοματεπώνυμο και παρατσούκλι.

Είναι γνωστό πως οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα ματς, και είναι αυτοί που κάνουν τα μεγάλα αποτελέσματα και τις μεγάλες ομάδες. Όμως σε έναν Άρη που το δυνατό του σημείο είναι περισσότερο το βάθος παρά οι μονάδες, δεν αποδίδει να αγωνίζονται 2-3 παίκτες στους 11 που δεν τρέχουν για την ομάδα, δε μαρκάρουν, δε τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Φυσικά, αναφέρομαι στους Καστίγιο και Σολτάνι. Για το οτι δε βοηθάνε την ομάδα, πήραμε μια γεύση την Κυριακή, οπότε εν τη απουσία τους ο Άρης έκανε το πρώτο μεγάλο αποτέλεσμα της χρονιάς με ομαδικότητα και μεγαλύτερη λειτουργικότητα, δικαιώνοντας τον Προμπιερζ που ρίσκαρε να τους πετάξει έξω.

Μέχρι εδώ καλά, όμως είναι πρόκληση και αναγκαιότητα οι δυο αυτοί παίκτες να ενσωματωθούν και να πεισθούν από τον προπονητή να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί η ομάδα τους χρειάζεται αν θέλει να κάνει καλή πορεία στο πρωτάθλημα και να διεκδικήσει το κύπελλο. Είναι δυο από τις καλύτερες μονάδες της ομάδας και πρέπει να διαχειρισθούν σωστά, όχι να παραγκωνιστούν επειδή η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτούς. Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.


7) Ο Φράνσις Ντίκο μπορεί να ντριμπλάρει το Λουκά Βύντρα.

Βασικά, αυτό ίσως να μπορούσα και να το μαντέψω πριν το δω να συμβαίνει στην πραγματικότητα.


Φράνσις Ντίκο, κεντρικός αμυντικός
Αρνητικά : αποτελεσματική άμυνα κατά των στημένων φάσεων
Θετικά : θανατηφόρα κοφτή ντρίμπλα, τελειώματα