26 Ιαν 2012

The Beatles vs The Rolling Stones? More, like, The Beatles vs The Kinks, ή η μάχη των γιγάντων

Αγαπητέ αναγνώστη!

Σου παρουσιάζω...τους Kinks!

Δηλαδή, σου παρουσιάζω ένα από τα πιο διάσημα μουσικά συγκροτήματα της Μεγάλης Βρετανίας, με καριέρα γεμάτη εμπορικές και κριτικές επιτυχίες, εντυπωσιακά live shows και μουσική που κατέληξε να επηρεάσει πολλούς νεότερους καλλιτέχνες σε διάφορα παρακλάδια της ροκ.

Όπως καταλαβαίνεις, θεωρώ τον εαυτό μου κάτι αντίστοιχο του Ed Sullivan, ή, αν προτιμάς κάτι ντόπιο, του Πέτρου Κωστόπουλου.


Με τη μόνη διαφορά ότι σταμάτησα να φοράω δαχτυλίδι στα 13 μου.

Όταν σκέφτεσαι ροκ στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του '60, πιθανώς το μυαλό σου να πηγαίνει στο δημοφιλές δίλημμα : Beatles ή Rolling Stones? Ίσως και να έχεις έτοιμη και την απάντηση (δηλαδή, Beatles). Μην ανησυχείς, δε θα σε κακολογήσω! (εκτός κι αν απάντησες Rolling Stones). Θα σου επισημάνω όμως πως πρόκειται για μια σύγκριση που αφορά δυο μουσικά συγκροτήματα με τόσες διαφορές, που καταλήγει να είναι ατυχής. Παρά το γεγονός οτι συζητάμε για δυο συγκροτήματα που ξεκίνησαν από την ίδια περιοχή με τις ίδιες περίπου μουσικές επιρροές, οι κατευθύνσεις που ακολούθησαν ήταν αρκετά διαφορετικές ώστε η σύγκρισή τους να μη βγάζει κάποιο αξιόλογο συμπέρασμα.

Αντίθετα, δράττομαι της ανύπαρκτης ευκαιρίας να σε πείσω πως το πραγματικό δίλημμα είναι : Βeatles ή Kinks? Και μάλιστα, είμαι διατεθειμένος να παραθέσω παραδείγματα για να σε πείσω πως μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, ώστε δικαιούνται τη σύγκριση. Και όχι μόνο : θα προχωρήσω ακόμα περισσότερο, ώστε να σου πω και πόσο ψηλά πρέπει να έχεις τις δυο μπάντες στις μουσικές σου προτιμήσεις.

(spoiler alert) Γιατί θεωρώ δεδομένο πως και οι δυο πρέπει να βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά.

Φτιάξε καφέ!


---> Check point #1 : Το τραγούδι με τίτλο γυναικείο όνομα

The Beatles - Michelle



The Kinks - Victoria


Δυο αρκετά διαφορετικά τραγούδια, προφανώς, αλλά έξοχα και τα δύο. Δύσκολο να ξεπεράσεις την υπέροχη μελωδία και το νοσταλγικό ρομάντζο του Michelle. Αλλά όπως υποψιάζεστε, αγαπώ το Victoria. Η μουσική του είναι ξεσηκωτική, γλυκιά και, όπως έχω ξαναπεί, σε μερικούς μας θυμίζει κάτι ατάκες, και μπλα και μπλα και μπλα.

Α, κι επίσης : φαν φακτ/ανατροπή : η Victoria του τίτλου, αν προσέξετε τους στίχους, θα συμπεράνετε οτι είναι η βασίλισσα. So...there's that.

Έκβαση : Beatles 9 πόντοι - Kinks 10 πόντοι


---> Check point 2 : Το τραγούδι διασκευή που εμφανίστηκε σε ταινία με φοιτητικές αδελφότητες

The Beatles - Shout


The Kinks - Louie, Louie


Εντάξει, είναι λίγο άδικο γιατί μιλάμε για διασκευές. Παρ'όλα αυτά, είναι και οι δυο διασκευές απολαυστικών τραγουδιών, και η επανεκτέλεση είναι εξαιρετική.

Η μάχη κρίνεται στα σημεία : ίσως με διασκεδάζει λίγο περισσότερο το Shout, ίσως το video των Kinks που επέλεξα να επικεντρώνεται στα δόντια του Ray Davies περισσότερο από είναι ανθρώπινα αποδεκτό, ίσως (και πιθανότερα) να με κερδίζει το μαλλί του Ringo που πηγαινοέρχεται και κάνει ό,τι να'ναι όσο ο ίδιος τη βρίσκει.

Έκβαση : Beatles 10 πόντοι - Kinks 9 πόντοι


---> Check point #3 : Το τραγούδι με τον παράξενο ήχο που έχει κάτι να πει

The Beatles - Being for the Benefit of mr. kite

(Σημείωση : εντόπισα στο youtube το ίδιο κομμάτι από την ταινία Across The Universe. Ελπίζω με κάποιο τρόπο οι παραγωγοί να διαβάζουν αυτή τη στιγμή και να καταλαβαίνουν τι γράφω, και επίσης ελπίζω την αμέσως επόμενη στιγμή να εκραγεί εντυπωσιακά το κόλον τους. Σκατά παντού, και κυρίως στα μούτρα τους).

The Kinks - Mr. Pleasant


Για άλλη μια φορά, με φέρνουν σε δύσκολη θέση. Πρόκειται για δυο πολυαγαπημένα τραγούδια μου. Κι ενώ το πρώτο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική, και σπόντες προς την εργοδοσία και δε συμμαζεύεται, το δεύτερο έχει την ιδανική αναλογία νοήματος και σαρκασμού που στα μάτια μου το ξεχωρίζει. Συν, το happy end : η γυναίκα του πετυχημένου, ψεύτικου κυρίου που δουλεύει όλη μέρα για περισσότερα χρήματα τον απατάει.

Πιθανώς δε με εμένα, που δουλεύω όσο λιγότερο μπορώ για όλο και λιγότερα χρήματα. Who's with me??

Έκβαση : Beatles 9 πόντοι - Kinks 10 πόντοι



---> Check point #4 : Η επιρροή της Ανατολής

The Beatles - Norwegian Wood (This Bird Has Flown)


The Kinks - See My Friends


Κανονικά βέβαια, εδώ θα έπρεπε να έχουν μπει με ανάποδη σειρά, δηλαδή χρονολογικά. Οι Kinks έφεραν πρώτοι το σιτάρ στη μουσική τους, και πειραματίστηκαν εκτενέστερα με αυτό, χρησιμοποιώντας το ως βασικό και όχι διακοσμητικό στοιχείο στα κομμάτια τους (κάτι που ψιλοισχύει για το Norwegian Wood).

Όμως παρ'ότι οι ινδικές επιρροές είναι εντονότερες στο See my Friends, κάτι δεν ταιριάζει απόλυτα : ενώ είναι ένα τραγούδι που απολαμβάνω, δεν μπαίνω ποτέ ιδιαίτερα στη φιλοσοφία και την αισθητική του. Αντίθετα, το Norwegian Wood πετυχαίνει στο 100% αυτό που θέλει : να είναι ένα διασκεδαστικό κομματάκι, με το σιτάρ να ταιριάζει απόλυτα και με μια ιστορία με πολύ απροσδόκητο τέλος, το οποίο μάλιστα εκστομίζεται φαινομενικά αβίαστα, σα να είναι απόλυτα φυσικό : τι κάνεις όταν διανυκτερεύεις στο σπιτι μιας κοπέλας χωρίς να έχει πέσει κρέμα στο γαλακτομπούρεκο, και ξυπνάς και δε τη βρίσκεις εκεί? Bάζεις φωτιά στα έπιπλά της και την κάνεις, προφανώς, φλώρε.

Έκβαση : Beatles 10 πόντοι - Kinks 7 πόντοι



---> Check point #5 : Το τραγούδι με όνομα ζώου μέσα.

The Beatles - I Am the Walrus


The Kinks - Apeman


Ουφ...από που να ξεκινήσει κανείς.

Το I am the walrus είναι αυτό που λέμε, alternative. Και το έκαναν στα 60s, όταν το σύγχρονο alternative δεν ήταν καν σπερματοζωάριο. Συν, και γαμώ τα κοστούμια. Συν, το μουστάκι του Χάρισον.

Γειά σου, είμαι ο Τζορτζ. Κρατάω μια κιθάρα, φοράω αυτό που βλέπεις, κι έχω μουστάκι. Θέλεις να το κάνουμε? (σημείωση συντάκτη : ορκίσου οτι θα έλεγες όχι.)

Το Apeman είναι πολύ όμορφο και πιο σοβαρό τραγούδι, με την έννοια οτι δε λέει βλακείες, αλλά δε λέει και κάτι το τόσο πρωτοποριακό. Το θετικό είναι οτι είναι αντάξιο της φώκιας, ως προς το ότι και τα δυο κομμάτια έχουν και το αναφερόμενο ζώο στο βίντεο κλιπ, αν και σε διαφορετικά επίπεδα ρεαλισμού.


Πάνω : ένας γορίλας που παίζει πιάνο.
Κάτω : ανώμαλος φετιχιστής (hey, δεν κρίνω για να μην κριθώ).


Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Παρ'ότι ο Ray Davies είναι σχεδόν συμπαθής όταν χαμογελάει, δείτε και ακούστε την πανδαισία του I am the Walrus, τραγούδι και βίντεο της δεκαετίας του 60. Τρομακτικό.

Έκβαση : Beatles 10 πόντοι - Kinks 8 πόντοι.



---> Check point #6 : Τα χορευτικά

The Beatles - A Hard Day's Night


The Kinks - You Really Got me Going


Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έχω διαλέξει άλλο τραγούδι των Beatles. Σταμάτησα να το σκέφτομαι όταν κατάλαβα πως δε θα άλλαζε το αποτέλεσμα. Πρόκειται για το δυνατό χαρτί των Kinks.

Εξάλλου, στο βίντεο θα δειτε ένα μαύρο με στολή μάγειρα να χορεύει. Δεν είναι και μικρό πράγμα.

Έκβαση : Beatles 9 πόντοι - Kinks 10 πόντοι



---> Check point #7 : Τα υπερτιμημένα

The Beatles - Love me Do


The Kinks - Waterloo Sunset


Δε θέλω να παρεξηγηθώ : είναι και τα δυο αξιόλογα κομμάτια. Απλώς έχουν αποκτήσει πολλή φήμη, χωρίς να δικαιολογείται με βάση τα άλλα φημισμένα τραγούδια των δυο συγκροτημάτων. Τι να μας πει το Love me Do, όταν υπάρχει το She Loves You και το Ob-la-di? Πιάνει τίποτα το Waterloo Sunset δίπλα στο Sunny Afternoon?

Λένε οτι μια ομάδα είναι τόσο καλή, όσο είναι ο αδύναμος κρίκος της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αδύναμος κρίκος των Kinks σε αυτό το blog είναι λίγο λιγότερο αδιάφορος.

Έκβαση : Beatles 7 πόντοι - Kinks 8 πόντοι



---> Check point #7 : Το τραγούδι με τον αέρα παιδικής αθωότητας, παρ'ότι δεν έχει σχέση με παιδιά

The Beatles - Lucy in the Sky with Diamonds


The Kinks - She Bought a Hat Like Princess Marina


Ομολογώ ότι, δώσε μου μελωδία που να εκπέμπει κάτι παιδικό και αθώο και πάρε μου τη ψυχή. Έχοντας πει αυτό, θα πω και το άλλο. Μου αρέσει περισσότερο το τραγούδι των Kinks. Είναι ταυτόχρονα πιο γλυκό, το γύρισμά του είναι απολαυστικό και έχει περισσότερα να πει για το λαό και το Κολωνάκι (British φίλοι μου, προσαρμόστε την αναλογία στα British δεδομένα σας!).

Το Lucy in the Sky with Diamonds είναι σπουδαίο κομμάτι. Είναι πολύ μπροστά, είναι...woah. Απλώς μου αρέσει λίγο λιγότερο.

Έκβαση : Beatles 9 πόντοι - Kinks 10 πόντοι



---> Check point #9 : The sing-along

The Beatles - Don't Let me Down


The Kinks - Sunny Afternoon


Εδώ αναφέρομαι στο τραγούδι που το τραγουδάς δυνατά όταν το ακούς, και μετά σου μένει στο κεφάλι και το σιγο/δυνατοτραγουδάς για καιρό μετά.

Τι να πω, είναι και τα δύο έξοχα. Ο μόνος λόγος που δίνω το προβάδισμα στους Kinks είναι οτι το sing-along τους είναι, ξανά, κριτική σε έναν τύπο που τα έχει όλα : λεφτά, γιοτ, αλκοολισμό, γυναίκα που κακομεταχειρίζεται, αλλά όχι την ανάγκη να δουλέψει. Είναι τρόπον τινά το sequel του Mr. Pleasant.

Έκβαση : Beatles 9 πόντοι - Kinks 10 πόντοι



---> Check point #10 : το μουσικό κτήνος

The Beatles - Let it Be


The Kinks- Lola


Ας είμαστε ξεκάθαροι, τι κάνουμε εδώ. Συγκρίνουμε το καλύτερο τραγούδι των Kinks με ένα από τα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών. Το φτάνει? Είναι το Lola ένα από τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών?

Παραλίγο ναι.

Έκβαση : Beatles 10 - Kinks 9,5




----------------------------------------------------------------------
Τελική έκβαση : Beatles 92 πόντοι - Kinks 91,5 πόντοι

Συμπεράσματα : Ντέρμπι που κρίθηκε στις καθυστερήσεις. Έχε δε υπόψην σου, ότι όταν έκανα το πρώτο draft πριν από λίγο καιρό εν θερμώ (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), το αποτέλεσμα έβγαζε τους Kinks στο +1. Αλλά νομίζω πως ορθώς άφησα ένα διάστημα να περάσει, ώστε να μην υπερεκτιμήσω και να μην αδικήσω κανέναν.

Οι Kinks χάνουν στα σημεία (στις πόσες αθλητικές μεταφορές καίγομαι?) : υπερτερούν ελαφρώς στη διασκέδαση και κοντράρουν στα ίσια το ματς στην καρδιά και την ευφυία. Τους κόστισε μόνο οτι έμειναν σε ένα μουσικό στυλ, το επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό (λέγεται πως το You Really Got Me ξεκίνησε το Hard Rock και λιγουλάκι την Punk), αλλά δεν ανοίχτηκαν σε περισσότερα είδη. Επίσης, θα τους είχε κοστίσει λίγο και το βάθος πάγκου : στα καλύτερά τους, οι Κinks είναι εντελώς ισάξιοι των Beatles, αλλά τα αδιάφορα κομμάτια τους είναι σαφώς περισσότερα.

Τώρα, θα μου πεις, είναι δίκαιο αυτό? Μπορείς να περιορίσεις δυο συγκροτηματάρες σε 10 κομμάτια που βολικά διάλεξες, να τις συγκρίνεις και να μας πεις και τι να πιστεύουμε?

Κι εγώ θα σου πω σκάσε, και πως μόλις το έκανα.

Great Britain rocked.