30 Δεκ 2012

When I was 26, it was a rather awful, but kinda awesome year, ή Ανθολόγιον 2012





ΟΚ, σου ξεκαθαρίζω πως τα πράγματα είναι σφιχτά. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό το ποστ να είναι υπερβολικά προσωπικό για να μπορείς να το απολαύσεις. Το ενδεχόμενο να είναι τόσο αναμαλλιασμένο και μακροσκελές που να μη βγάζει νόημα δίνει 1,25. Αλλά πα στο διάολο (κεφαλαίο?), μου αρέσουν αυτά. Και βιάζομαι. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να του απονέμεται το όσκαρ για τη χρονιά που πέρασα, για την ερμηνεία μου στο φινάλε, για το casting. Και θέλω να πω τις κουβέντες μου και τις ευχαριστίες μου πριν η ορχήστρα με διώξει από το μικρόφωνο. Οπότε φτιάξε καφέ.


Ήρθε η ώρα να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα : τι πάθαμε μέσα στο 2012 που μας έφτασε ως εδώ.



10) Μας την είπαν ταινίες και βιβλία

Όπως ένα τόσο κλασσικό βιβλίο, όπως το Lord of the Flies.

 Ένα βιβλίο που μας υπενθύμισε αυτό που μας είχε μάθει ο Ουμπέρτο Έκο : πως δεν έχει σημασία πως ξεκινάει κάτι, αλλά το ταξίδι και ο προορισμός. Μπορούν να μας συγχωρεθούν πολλά λάθη στην αρχή και στην πορεία : η ιστορία μας όμως θα κριθεί από το φινάλε. Κι εκεί δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, παρά μόνο άνθρωποι με γεννητικά όργανα και άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν. Έτσι θα μας θυμόμαστε, στοιχεία του παρελθόντος, μετά από χρόνια : από την τελευταία πράξη του θεατρικού σας. Και όταν αυτή είναι τόσο breathtaking όσο το φινάλε αυτού του βιβλίου, δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Αλλιώς... πολύ σύντομα.

(Έχει σημασία που ξεκινώ έτσι : ήδη ζητάω την υπομονή σας μέχρι το φινάλε, και τη συγχώρεση για τα λάθη στην πορεία.)

Μας την είπαν ακόμα και trailer, που μας έκαναν να καρδιοχτυπήσουμε με ανυπομονησία μέσα από 2 εικόνες, 2 κουβέντες και μια μουσική :


"I wish I had done everything on earth with you"
...

Όπως η ταινία έκπληξη της χρονιάς : Crazy, Stupid, Love


Έργα που πιάσανε το συναίσθημά μας και τους ρίξανε μπατσάκια. Έργα που μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε πως πλέον, με τους ανθρώπους γύρω μας, δε θέλουμε να κάνουμε τακτική. Πως στην τελική, αποκτήσαμε τη συναισθηματική ωριμότητα να δώσουμε και να πάρουμε χωρίς πλαφόν. Εμάς μας πήρε 26 χρόνια, του Ryan Gosling περίπου μια ώρα ταινίας για να πάει από εδώ :


...εδώ :


Πράγματι, τι κάναμε μέχρι τώρα? Βαριέμαι και μόνο που το σκέφτομαι. Βαριέμαι για λογαριασμό μου στο παρελθόν, βαριέμαι για λογαριασμό όλων μας που πιθανώς να συνεχίσουμε να κάνουμε τακτική, να πούμε / ακούσουμε "νιώθω πιεσμένος", να προσαρμόσουμε τι δίνουμε ανάλογα με το τι μπορεί να πάρει ο άλλος, να προσαρμούσε το τι παίρνουμε ανάλογα με το τι μπορεί να δώσει ο άλλος.

Βαριέμαι που άκουσες την έννοια "παραμύθι" και βαρέθηκες.

(Σημείωση τελευταίας στιγμής : θα μου περάσει.)




9) Νιώσαμε οτι είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε, αλλά και πρέπει, να είμαστε

Και, ας πούμε δυστυχώς, αυτό για πολλούς από εμάς σημαίνει μακριά από την πατρίδα μας, την πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Πρόκειται, βέβαια, για συναίσθημα διαρκείας, με σαφείς όμως αιχμές, που για εμένα έτυχε να είναι εδώ :



Tι προσπαθώ να πω : μέσα στη χρονιά ψαχτήκαμε, και φτάσαμε στο σημείο να πούμε και να το εννοούμε οτι δε θέλω να έρθω να σε βρω, αλλά εύχομαι εσύ να ήσουν εδώ. Nιώσαμε πως όσοι δεν ήταν εκεί, είχαν τα μάτια τους στραμμένα εκεί από μακριά. Ακολουθήσαμε τα παιδικά, εφηβικά και ενήλικά μας όνειρα και ινδάλματα στα μήκη και τα πλάτη. Βρήκαμε ένα μέρος και μια κατάσταση που με χαρά μας θα αποκαλούσαμε "σπίτι μας". Και προς στιγμήν, ξεβρακωθήκαμε τόσο που σου δώσαμε να καταλάβεις οτι θα ήσουν ευπρόσδεκτη στο ταξίδι μας. Συμπάθα μας. For a minute there, we lost ourselves.



8) Αντιληφθήκαμε, μέσω των social media, τι ψυχάρες υπάρχουν εκεί έξω.

Καμία διαφωνία με το οτι είμαι η γενιά του facebook και του twitter.  Καμάρι μου, όσο αυτό μου επιτρέπει να παίρνω μια μικρή ιδέα του τι παίζει στο μυαλό της Kelly Oxford :


Tι να βγω εγώ μετά και να σου πω, στο 6), οτι μέχρι στιγμής ερωτευόμαστε τα είδωλα που κατασκευάσαμε, και όχι τον άνθρωπο δίπλα μας? Η άλλη σου το είπε μέσα σε μια πρόταση : οτι όταν ο άλλος κοιμάται (=δε μπορεί μέσω της συμπεριφοράς του να σου διαψεύσει την τέλεια εικόνα που έχεις στο μυαλό σου), τον αγαπάς περισσότερο.

Θέλεις να κάτσω να σου κάνω ανάλυση του τραγουδιού της άνοιξης, του Fairy Tales? Θέλεις να μιλήσουμε για παραμύθια, και πόσο κακό κάνανε στην διαπαιδαγώγησή μας? Θέλεις να κάνουμε κουβέντα πόσο αποκαρδιωτικό είναι που οι γυναίκες στη χώρα μας λατρεύουν τους στίχους αυτού του τραγουδιού? Θέλεις να μιλήσουμε σε πόσο μεγάλη σύγχυση βρίσκεται η κοπέλα που τραγουδάει, και κατ'επέκταση όποιος απλός θνητός ταυτίζεται με τους στίχους του?



Πολύ ευχαρίστως. Αλλά τι να σου πω εγώ, όταν η άλλη έχει να γράψει :


Παιδιά, παιδιά. Κάτι καλό γίνεται στα social media. Και πολλά κακά. Αλλά ας μην υποτιμάμε το οτι εξαιτίας τους, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μας οτι κυκλοφορούν σοβαροί άνθρωποι, με χιούμορ και διορατικότητα. Απλώς, ακόμα μας κρύβονται πίσω από μια οθόνη. Θα δούμε...



7) Eξαπατηθήκαμε

Φέτος ήταν η χρονιά που μας είπαν ψέματα, στα μούτρα. Ξεδιάντροπα. Ενώ το ξέραμε οτι μας λένε ψέματα, και το ήξεραν οτι το ξέραμε.



Δηλαδή, φέτος ήταν η χρονιά που συναναστραφήκαμε ερωτικά, φιλικά, επαγγελματικά και πολιτικά με ανθρώπους λίγους. Που όχι μόνο τους πήγε η καρδιά και το μυαλό να μας εξαπατήσουν, αλλά δεν ένιωσαν καμία ανάγκη να εξιλεωθούν μπροστά μας με το να το παραδεχτούν.

Kαι μάλιστα, όταν εμμέσως πλην σαφώς τους είπαμε οτι ξέρουμε οτι μας την έχουν κάνει... Αυτοί με θράσος επέμειναν στην άρνησή τους, αναγκάζοντάς μας να φτάσουμε στο σημείο να εκθέσουμε τις αποδείξεις της προδοσίας τους.


"Αmensioto : αν θες να γράψεις ένα παράπονο ή μια κριτική για κάποιον χωρίς να τον στοχοποιήσεις χρησιμοποιώντας και το όνομά του, στο τέλος βάζεις το hashtag #amensioto"

Eπειδή πρέπει και κάπου να καταλήξω όμως, ας πούμε πως μάθαμε κάτι. Μάθαμε, σαφώς, πως νιώθει κάποιος που παραδίδει την τύχη στα χέρια του άλλου με εμπιστοσύνη άνευ όρων, και προδίδεται. 

Kαι ας πούμε πως μάθαμε την ματαιότητα της "εμπιστοσύνης άνευ όρων". Και ας πούμε, πως την επόμενη φορά...


 
Ας πούμε.

(Ταυτιστήκαμε, παρ'όλα αυτά, με την πυγμή με την οποία ο Townsend κοπανάει το όργανο στο πάτωμα)



6) Φτιάξαμε είδωλα και τα ερωτευτήκαμε

ΟΚ, για να είμαστε δίκαιοι, αυτό δεν είναι προνόμιο της χρονιάς που τελειώνει. Αλλά φέτος το παρακάναμε λίγο, βρε αδερφή.

Φέτος φαντασιωθήκαμε οτι θα μπορούμε σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον να διασκεδάζουμε, να βγαίνουμε, να μένουμε μέσα, να ταξιδεύουμε, να ακούμε τζαζ, να τρώμε πιτόγυρα, να βλέπουμε σινεφίλ ταινίες και trash tv, να κάνουμε σεξ χωρίς αύριο και να κοιμόμαστε μαζί με διάφορους ανθρώπους. Από τον άνθρωπο που έτυχε να έχουμε δίπλα μας εκείνη τη στιγμή, τη σύντομη γνωριμία μας στην έξοδό μας...μέχρι την πιο ελκυστική ιντερνετική περσόνα που έτυχε να συναντήσουμε.






Και αυτά είναι μόνο επιλογές από τις τελευταίες 15 μέρες.


Όμως, το νου μας! Το οτι ο άνθρωπος απέναντί μας μας δίνει κάποια στοιχεία οτι μπορεί να είναι το soulmate μας και δε μας καταρρίπτει αμέσως όλες τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις μας για τον έρωτά μας , δε σημαίνει οτι φταίει σε τίποτα ο χριστιανός. Δε φταίει να του προβάλλουμε όλα όσα θέλουμε και φανταζόμαστε, δε φταίει να του φορτώσουμε όλες τις ποιότητες που εμείς ποθούμε κι αυτός ποτέ δεν είπε/έδειξε οτι έχει. 

Μάθαμε πως φταίμε εμείς πάλι, που κάναμε τον άλλον είδωλο χωρίς να είμαστε σίγουροι οτι είναι. Και μετά, νιώσαμε εξαπατημένοι που πέσαμε έξω, και από πάνω θυμώσαμε και με τον άλλον. 

Ξεχάσαμε πως είναι εύκολο ο απέναντί μας να μας διαβάσει, και να προσαρμόσει την περσόνα του για να μας σαγηνεύσει. Ή ίσως να μη θέλει να σαγηνεύσει εμάς συγκεκριμένα, αλλά οποιονδήποτε εκεί έξω. Στην τελική, μπορεί να μη το κάνει επίτηδες. Καταλάβαμε καλά όμως, πως τελικά η μέρα εκείνη δε θα αργήσει, που θα ρίξουμε μια ματιά πίσω από τον υπολογιστή, την καλοπέραση, τη συνήθεια, τα βραχυπρόθεσμα σχέδια. Και τότε ίσως νιώσουμε εξαπατημένοι, και ίσως γράψουμε στο blog το νούμερο 7).

Το 2012 ήταν η χρονιά που πήραμε ένα καλό μάθημα. Να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε είδωλα και να αντιληφθούμε ποιόν έχουμε απέναντί μας ανάλογα με το τι μας δίνει.




5) Μέσω της οικονομικής κρίσης, βιώσαμε την κρίση συναισθημάτων

Χορτάσαμε από δικαιολογίες. Αλλά το γεγονός παραμένει : μέσα σε αυτό το κλίμα, με πολλά ελαφρυντικά, είδαμε τους ανθρώπους να αλλάζουν μπροστά στα μάτια μας. Μάθαμε πως είναι να ζεις σε μια κοινωνία, τα μέλη της οποίας αναδίδουν την παραίτηση σε κάθε τους κίνηση. Ξεκινώντας από τον τρόπο που σε κοιτάνε, από την απώλεια των τρόπων τους στο δρόμο, το περίπτερο, την οδήγηση : μας καυγάδισαν, μας στραβοκοίταξαν, οι πιθανότητες είναι οτι ακούσαμε και κανένα μπινελικάκι.

Δυστυχώς όμως, είδαμε και κοντινούς μας ανθρώπους να εξαφανίζονται μέσα σε αυτό το μπουρδέλο που θριάμβευσε μέσα σε αυτή τη χώρα. Στους δρόμους, στα μπαρ, στα απόμερα σκοτάδια, στους χώρους εργασίας, κυριάρχησε η εξάλειψη του συναισθήματος, η αποφυγή του ο,τιδήποτε μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ευάλωτοι. Είδαμε τους δικούς μας να παρασύρονται, να θέλουν να γίνουν ένα με τους άλλους, να μη βλέπουν φως σε ο,τιδήποτε πέρα από το πρόγραμμα "πολλή δουλειά - λίγη στεγνή 'καλοπέραση' - ύπνος". Και, σε εκλεκτές περιπτώσεις, είδαμε τους δικούς μας ανθρώπους να προλαβαίνουν να καταλάβουν πόσο λίγο σε γεμίζει αυτό το πρόγραμμα, και να κυκλοφορούν με τόσο απογοητευμένη έκφραση στο πρόσωπο, που να θέλεις να ανοίξει η γη να σας καταπιεί και τους δυο.

Και, δε θα σου πω ψέματα : μας πήρε κι εμάς από κάτω. Όχι βέβαια οτι θα μπαίναμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα : απλώς αποθαρρυνθήκαμε τόσο, που αποσυρθήκαμε. Κλειστήκαμε μέσα, χάσαμε λίγο το νόημα, γίναμε μούχλες, σχεδόν βαρετοί. Φέραμε τον εαυτό μας στη θέση εκείνη ακριβώς, που έπρεπε οι γύρω μας να μας συνεφέρουν με δυο μπάτσες. Να μας σώσουν.



Μάθαμε πως θέλουμε γύρω μας ανθρώπους, που όταν χάνουμε τον εαυτό μας, όταν μας καταπίνει το επάγγελμα, η σχέση ή το οποιοδήποτε περιβάλλον μας, να μπουκάρουν με τη βια στο σπίτι μας και να μας στρώνουν με το ζόρι. Όχι ανθρώπους που σε αυτή τη φάση ξενερώνουν μαζί μας και μας παρατάνε. Ανθρώπους που καταλαβαίνουν για πόσα πολλά πράγματα είμαστε ικανοί και μέλημά τους είναι να μας δούνε να τα καταφέρνουμε. Αντιληφθήκαμε πως αυτά τα άτομα πρέπει να τα έχουμε σε απόστασή βολής.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο για αυτούς.



4) Η μουσική έντυσε τις πιο δυνατές στιγμές μας

Όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Αλλά φέτος κάτι άλλαξε. Δεν καψουρευτήκαμε με μουσική, αλλά την ίδια τη μουσική. Η μουσική μίλησε για εμάς, η τρομπέτα έλεγε στίχους για την ιστορία μας, οι κουβέντες του Leonard Cohen ήταν οι σοφές πατρικές συμβουλές που μας έλειψαν, ο Μητροπάνος τραγούδησε πρώτο φθινόπωρο χωρίς Χαρά με κεφαλαίο.

Όπως η μπάντα και η μουσική προσωπικότητα της χρονιάς : οι Beirut και ο Zach Condon. Ξεκίνησε μαζί μας από τα πολύ χαμηλά :



Kλαψούρισε μαζί μας, στη γωνιά του δρόμου :



To πήρε απόφαση μαζί μας, παίζοντας με φίλους μια ωδή στα πρόσωπα και τα μέρη που εξαιτίας μιας αβλεψίας ξεχάστηκαν, παρέχοντάς μας έτσι το soundtrack της λησμονιάς :



Και φυσικά, μας προετοίμασε για το επόμενο βήμα, το επόμενο κεφάλαιο της χρονιάς και του ιστολογίου, λέγοντάς μας πως "If I was young, I'd flee this town...we drink to die, we drink tonight...far from home."



Φέτος ήταν η χρονιά που περπατήσαμε στους δρόμους και από κάπου ακούγαμε μουσική.

Φέτος ήταν η χρονιά που καταλάβαμε πως δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλή μουσική. Και όχι μόνο, αλλά και ότι δε μπορούμε να ζήσουμε με κάποιον που μπορεί να ζήσει χωρίς πολλή μουσική.




3) We sang songs, spun stories, loved, laughed and drank wine

Άντεξε λίγο ακόμα μαζί μου, σχεδόν φτάσαμε.

Φέτος, τελικά, ήταν η χρονιά της μουσικής και των συναυλιών. Φτάσαμε να δούμε ζωντανά τις μουσικές μας αγάπες και έρωτες. Ακούσαμε καλή μουσική με εκλεκτή παρέα ή όχι, και συνδέσαμε κομμάτια με πρόσωπα, κουβέντες και καταστάσεις.

Α! Και είπαμε πολλές κουβέντες, και όμορφες. Μερικές από αυτές, και αγαπησιάρικες, κατά προτίμηση μετά τις 2 τα μεσάνυχτα, που ως γνωστόν δε συμβαίνει τίποτα καλό.

Συνήθως, σάντουιτς στις αγαπησιάρικες και όμορφες κουβέντες ήταν το γέλιο. Πριν, και μετά. Στην αρχή, να σπάσει την αμηχανία μας. Στο τέλος, να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, την επικίνδυνα βαριά από τα μεγάλα μας λόγια.

Και κρασί. Θε μου, πολύ κρασί. Έναν ποταμό.

Σπάνια, δε, έτυχε να κάνουμε όλα αυτά το ίδιο βράδυ.




Kαι καταλάβαμε πρώτο χέρι οτι τα τραγούδια, they stay the same.

Και καταλάβαμε οτι τα τραγούδια που ακούγαμε όταν the dark days came, είναι τα ίδια με αυτά που ακούμε όταν we chase them away.

Και γιατί μπήκαμε στο τέλος της χρονιάς drunk, singing, happy and loud.

Και μέσα από αυτό μάθαμε οτι ενώ πριν από 2 χρόνια λέγαμε οτι "i just wish I were there", η απόσταση ανάμεσα στον ευσεβή πόθο και την πραγματοποίηση μερικές φορές είναι ένα σήκωμα του κώλου μακριά.




2) Εξιλεωθήκαμε

Γιατί τα έφερε έτσι η μοίρα, ώστε να ζήσουμε μέσα σε έναν μήνα, όσα δε ζήσαμε μέσα σε ένα χρόνο. Διάολε, ούτε μέσα σε 2,5 χρόνια.



Mάθαμε οτι μερικές φορές χρειάζεται να τα φέρει έτσι η μοίρα, οι καταστάσεις και τα πρόσωπα, ώστε να είσαι ελεύθερος.

Ελεύθερος να αποχαιρετήσεις αγαπημένα πρόσωπα, μέρη και καταστάσεις όπως θα ήθελες και θα ήθελαν.

Ελεύθερος να βάλεις νέα πρόσωπα στη ζωή σου, που οι καταστάσεις σε κρατούσαν μακριά τους.

Ελεύθερος να πεις οτι δε θέλω να σε ξαναδώ, με όλη τη σημασία της φράσης.

Ελεύθερος να γράψεις, να σκαρφιστείς, να δημιουργήσεις και να έχεις δίπλα σου τον κόσμο που θα το μοιραστείς και θα σε ακούσει με κατανόηση.

Ελεύθερος να κάνεις σχέδια για το τι πραγματικά θέλεις, και τα σχέδια να σε υποδέχονται με το χαμόγελο.

Ελεύθερος να ταξιδέψεις για να φτάσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Και αυτά να μη σου διαψεύσουν τις προσδοκίες τους, αλλά να σου προσφέρουν αξέχαστα όμορφες στιγμές.

Ελεύθερος έτσι ώστε, κόντρα στα προγνωστικά, μέσα σε ένα μήνα να κάνεις, δεις, πεις και ζήσεις τόσα πολλά, ώστε στις 30 του μήνα να μπορείς να εννοείς το

"Long Live Living...if Living can be this."




1) Γιατί, στις καθυστερήσεις, βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους.

Είμαι ευγνώμων σε όλους σας. Ειλικρινά, χωρίς ειρωνία. Όσοι με έχετε γνωρίσει, ξέρετε οτι το εννοώ.

Θα ξεκινήσω από σένα.

Σ'ευχαριστώ που με άφησες ελεύθερο, για να μείνεις εσύ. Σ'ευχαριστώ που με έσωσες χωρίς να το θέλεις. Αλλά, το κυριότερο, σ'ευχαριστώ που με το χρόνο και τον τρόπο, μου έδωσες το περιθώριο να καταλάβω πόσο λίγο ζήσαμε. Συγχώρεση δε ζήτησες ποτέ, και δε την είχες ποτέ.

Σ'ευχαριστώ που μου είπες τις σωστές κουβέντες που μόνο εσύ θα μπορούσες : σε είχα μέντορα.

Σ'ευχαριστώ και πάλι για τα φτηνά τσιγάρα, το κρασί, το σπίτι, τη τζαζ και το ξημέρωμα. Τα είπαμε αυτά.

Σας ευχαριστώ για τα μεθύσια, τα γέλια και τις αξέχαστες κουβέντες μέχρι τελικής πτώσης. Σας ευχαριστώ για το απο καρδιάς "eine bessere zu finden", το "ich suche Spaß" και την ηρεμία με την οποία ειπώθηκε, για το ειλικρινές "auf wiedersehen".

Σ'ευχαριστώ που όταν σου είπα οτι δε θέλω, με κατάλαβες και εξαιτίας αυτού με πήγες αλλού και περάσαμε αξέχαστα, όπως ακριβώς είχα ανάγκη.

Σ'ευχαριστώ που όταν έκανα σχέδια, δεν έβγαλες κιχ γιατί ήθελες να με κάνεις να περάσω όσο καλά ήθελα.

Σας ευχαριστώ που μέσα σε ένα μήνα εμφανιστήκατε ή εξαφανιστήκατε, και με τις πράξεις σας βρήκατε τη θέση που σας αξίζει στη ζωή μου. Δε θα σας αφήσω να φύγετε / ξαναμπείτε.

Σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε μαζί μου σε βαθμό που με πιάσατε να μου το πείτε.

Ευχαριστώ εσάς που για κάποιο λόγο θεωρείτε οτι είμαι ανώτερός σας και οτι από εμένα έχετε να μάθετε πράγματα. Είστε γλυκύτατοι.

Ευχαριστώ εσάς που είστε ανώτεροί μου, και μου μαθαίνετε συνεχώς πολλά. Σας ευχαριστώ που ασχολείστε μαζί μου σε σημείο να φτάσετε μέχρι αυτή τη γραμμή.

Γι'αυτό θα σας αφήσω όπως σας πρέπει.

Ευχαριστώ λοιπόν κι εσένα, που στο τέλος πήρες τηλέφωνο. Που μου ανοίχτηκες όπως ήθελες και έπρεπε. Σε ευχαριστώ που με άφησες να μιλήσω και χαμογελούσες. Και φυσικά, σε ευχαριστώ που έφυγες όταν έπρεπε και μπορούσα να το αντέξω. Μου θύμισες τι σημαίνουν πράγματα και άνθρωποι για μένα. Δε το βλέπω οτι ανακατάλαβες κάποιο θρόνο, μόνο το οτι στρογγυλοκάθησες επειδή είχες μουδιάσει. Απλώς έβαλες τα πράγματα στη θέση τους μέσα σε λίγες ώρες. Η θέση τους είναι σχεδόν αυτή που εκφράζει η ηχογράφηση, μέχρι στιγμής, του αιώνα :



Πράγματι, ο κόσμος είναι δύσκολος και η ζωή μας έντονη. Οι ευτυχισμένες στιγμές είναι το παν, και το μέλλον είναι αβέβαιο κι έτσι πρέπει να το αφήνουμε. Όντως, υπάρχει η δυσαναλογία ανάμεσα στο μικρό μέγεθος του κόσμου και στο μεγάλο μέγεθος του κόσμου.

Παρ'όλο που ο μεγάλος Τονίνο καταλήγει πως χέζει την αγάπη... Σ'ευχαριστώ που μου θύμησες πως δε θα μπορούσα να χέζω λιγότερο την αγάπη.

Και μάλιστα, με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα. 

Έτσι και στο '13.


Άτεχνα, αλλά με ψυχή.


7 Δεκ 2012

"Ένα Dark Knight, με μπόλικο Rises παρακαλώ" : 9 λόγοι που το The Dark Knight Rises είναι καλύτερη ταινία από το The Dark Knight

Έλα! Εδώ είμαστε!

Όλα καλά? Καταλάγιασε η σκόνη? Βγάλαμε τα συμπεράσματά μας?

Ωραία!!

Πάμε στα δικά μας τώρα. Τα γνωστά. Δηλαδής, nerd pop culture.

Αν είχα μια αρχή στη ζωή μου (παίζεται), ήταν η παρακάτω : αν δεν έχεις δει μια ταινία Batman μέσα στους πρώτους 2 μήνες που έχει κυκλοφορήσει, τότε είσαι νεκρός για μένα. Τα χρόνια μου έμαθαν πολλά : δε μπορείς να είσαι τόσο απόλυτος με τους ανθρώπους. Έχει καλώς : οπότε, αδαή αναγνώστη και φίλε, δεν είσαι νεκρός για μένα. Προφταίνεις να το κατεβάσεις νοικιάσεις, να το δεις και να επιστρέψεις. Πήγαινε. Θα περιμένω.


Δε με πειράζει να περιμένω : έτσι κι αλλιώς είχα να κάνω κάτι μερεμέτια στη νυχτεριδοσπηλιά μου.


ΟΚ! Έτοιμοι?
Το The Dark Knight Rises είναι καλύτερη ταινία από το The Dark Knight.


Φυσικό επακόλουθο όταν η αστυνομία φονεύει 15χρονους και όταν ένας άσημος blogger λέει τη μαλακία του για ένα blockbuster.


Πριν αρχίζεις να κάνεις σαν υστερικιά, αναγνώστη, hear me out. Και έπειτα έχεις την άδειά μου να αρχίσεις να ουρλιάζεις.

Τα ουρλιαχτά σου δεν είναι απαραίτητο να έχουν σχέση με το blog μου. Αν και μπορούμε να τα βρούμε κάπου ανάμεσα.


Ιδού, λοιπόν, οι λόγοι που αξίζει να αναλογιστείς την ορθότητα του συλλογισμού μου :


1) Ένα καλό φινάλε τριλογίας αυτόματα είναι η καλύτερη ταινία από τις τρεις

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Είναι γνωστό πως σε μια ταινία, αυτό που μετράει είναι το πως τελειώνει. Αν έχεις καλό φινάλε, τότε σου συγχωρούνται όλα τα λάθη και οι κοιλιές της ταινίας νωρίτερα. Με αυτή τη λογική λοιπόν, το Batman Begins και το Dark Knight δεν είχαν φινάλε : απλώς τελείωναν οι ταινίες, και ετοίμαζαν τα set pieces για τις επόμενες. 
Συνεπώς, αν καταφέρεις να φτιάξεις ένα τρίτο μέρος αντάξιο των πρώτων δύο, αμέσως ανεβαίνει επίπεδο γιατί έχει και την κατάληξη, και είναι αμέσως πιο ολοκληρωμένη ταινία. Αυτό ισχύει για όλες τις προσχεδιασμένες τριλογίες : ταινίες όπως το Return of the Jedi και το Matrix Revolutions δεν άρεσαν γιατί από τη μια οι προσδοκίες ήταν στα ύψη, από την άλλη δεν ικανοποίησε το φινάλε τους. Όμως εδώ έχουμε ένα τρίτο μέρος που είναι σαφώς αντάξιο των προηγούμενων, ενώ ο τρόπος που τελειώνει είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός. Περισσότερα θα δεις παρακάτω.



 
2) Είχε ισχυρή και όμορφη γυναικεία παρουσία

Επειδή ξεχνιόμαστε, η γυναικεία παρουσία του Dark Knight περιοριζόταν σε μια γυναίκα που στον πρώτο μπατμαν την έπαιζε η πρώην κυρία Κρουζ, και που πεθαίνει κοντά στα μισά της ταινίας. Αντίθετα, στο Dark Knight Rises οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο : έχουν δύναμη, εξουσία, παίζουν ξύλο, χειρίζονται όπλα και μηχανήματα, μηχανορραφούν, παραπλανούν. Ειδικά δε όταν η Anne Hathaway είπε "You're gonna wage a war to save your stuck-up girlfriend?", ήμουν σίγουρος οτι ο Νόλαν αργά η γρήγορα θα το γυρνούσε σε ένα catfight. Επικό κι αυτό. Αλίμονο όμως, δε το τόλμησε.
 Catfight... Το πιάσατε? Επειδή θα ήταν δυο γυναίκες που θα πλακώνονταν, και η μια θα ήταν ήδη ντυμένη με στολή σα γάτα, και έτσι θα έμοιαζε σαν... Τεσπα, καταλάβατε.


Και ας μην ξεχνάμε οτι ενώ έκαναν όλα αυτά, οι Marion Cotillard και Anne Hathaway έπαιζαν εξαιρετικά και ήταν πανέμορφες.

 Δηλαδή, πως είσαι έτσι κοπέλα μου. Πόσο χάλια ηθοποιός είσαι. Πόσο απαίσια είναι η φάτσα σου. Τέτοια έλλειψη γοητείας δεν έχω ξαναδεί. Απορώ που βρήκες κάποιον που να θέλει να γεννήσεις τα παιδιά του και να ξυπνάς δίπλα του κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή του.





3) Bane vs Joker
 
ΟΚ, εδώ θα πέσει γέλιο.
Ερώτηση : αν συναντούσατε σε σκοτεινό σοκάκι τους δύο παρακάτω κυρίους, απέναντι σε ποιόν από τους δυο θα λέγατε οτι τον έχω, και απέναντι σε ποιόν θα παθαίνατε ανακοπή για να γλυτώσετε φτηνά?

Πριν πιάσουμε την ερμηνεία, πιάσε το άλλο αναγνώστη. Και τώρα σκέψου το εξής : πως ο Joker είχε την τρέλα, το μυαλό και την ιδεολογία να τεστάρει τον Batman πνευματικά μέχρι εκεί που δεν πάει. Αλλά ήξερες πως είναι θέμα χρόνου να τον πετύχει στο ίδιο δωμάτιο, και να του ψιθυρίσει δύο φωνήεντα σε ένα τρυφερό τετ-α-τετ. Ήξερες λοιπόν, πως μόλις τον ξεμοναχιάσει, το αποτέλεσμα θα ήταν κάπως έτσι :


Kρεμασμένος ανάποδα, that is. 

Αντίθετα, ο Bane ήταν ένας αντίπαλος που εξαρχής φαινόταν πως μπορεί να ζορίσει τον Batman σε επίπεδο πνεύματος, στρατηγικής και σχεδιασμού. Αλλά επίσης φαινόταν, και κάποια στιγμή αποδείχτηκε, πως όταν βρέθηκαν οι δυο τους, δεν αποκλείεται να του έκανε πλακίτσα του Bruce. And, sure enough :

And then, he broke him.

Με λίγα λόγια, ο αντίπαλος στο Dark Knight Rises είναι πιο τρομακτικός. Είναι πιο επικίνδυνος από το Joker, και ενώ μπορεί σα φιγούρα να σε στοιχειώνει λιγότερα, μόνο στο Dark Knight Rises νιώθεις κάποια στιγμή πως δεν υπάρχει τρόπος να επικρατήσει ο Batman. Στα συν, το anticipation που προκάλεσε το παρακάτω teaser αφισάκι :


Kαι για να κλείσω, μια κουβέντα για την ερμηνεία : ο Joker χωρίς την ερμηνεία του Ledger θα ήταν ένα τίποτα. Ένας από τους καλύτερους ρόλους ever. Κι αυτό ενισχύει το point μου : ο Bane είναι γραμμένος και σχεδιασμένος καλύτερα, και δε χρειάζεται την εξωπραγματική ερμηνεία για να ανεβεί επίπεδο. Και παρεπιπτόντως, ο Tom Hardy έκανε όσο καλύτερη δουλειά μπορούσε.

Συν το οτι στην πραγματικότητα μοιάζει έτσι. Am I right, ladies? Come on, show him some love.



4) Είχε σκηνές και κρεσέντα που έλειψαν από το Dark Knight

Πω ρε πούστη, ακόμα στο 4 είμαι?

ΟΚ, είναι ξεκάθαρο πως  το Dark Knight είναι ταινιάρα. Το χαρακτηριστικό της είναι πως από την αρχή μέχρι το τέλος έχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, σε κρατάει καθηλωμένο και δεν κάνει κοιλιές.
Όμως αν προσπαθήσετε να ξεχωρίσετε 4-5 σκηνές, θα σας έρθουν εύκολα στο μυαλό?
Εμένα όχι. Δεν έμεινα ποτέ με ανοιχτό το στόμα με το τι συνέβη. Ένιωθα ζορισμένος αλλά σε κανένα σημείο δεν υπήρχαν αυτές οι αξέχαστες σκηνές όπου ξεχνάς να κουνηθείς από τη θέση σου και μένεις με το ποπ κορν στο χέρι.

Αντίθετα, το Rises έχει τα προβληματάκια του. Ίσως κάνει και κάποιες κοιλιές, granted. Αλλά μη λέμε μαλακίες, έχει breathtaking σκηνές. Όπως το ξύλο του Batman στον Bane. Όπως η σκηνή της απόδρασης από τη σπηλιά. Όπως η έκρηξη στο γήπεδο.

Ακόμα και σε επίπεδο ατακων, οι ταινίες είναι συγκρίσιμες. Ο Joker είχε πολλά εξαιρετικά one-liners, κυρίως σε φιλοσοφικό επίπεδο. Εγώ όμως γιατί έπαθα πλάκα με την ηρεμία που ο Bane δήλωσε πως "and then I will break you"? Ή με τη μεγαλοπρέπεια που ανακοίνωσε στον μπατμαν οτι "When Gotham is in ashes...then you have my permission to die?".







5) Ο Batman ο ίδιος 

Το Dark Knight επικεντρώθηκε σε δύο άλλους χαρακτήρες : τον Joker και τον Harvey Dent. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμεριστεί αρκετά ο ίδιος ο Bruce Wayne : δεν τον είδαμε αρκετά να αλλάζει, να κινεί τα νήματα. Απλώς ακολουθούσε τους κακούς, προσπαθώντας να ανατρέψει τα σχέδια τους, μέχρι που τα καταφέρνει.

Στο Rises όμως, περνά μια πραγματική οδύσσεια. Ξεκινά απομονωμένος, σκουριασμένος, χωρίς λόγο ύπαρξης. Όταν διστακτικά επανέρχεται, συναντά έναν αντίπαλο που του σπάει το πνεύμα και έναν οσφυικό σπόνδυλο. Και τον πετάει σε ένα λάκο, ακίνητο, να βλέπει στην τηλεόραση τον εχθρό του να καταλαμβάνει την πόλη και να κλωνίζει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των κατοίκων στον ίδιο. Είναι σα να αναγκάζεσαι να βλέπεις την κοπέλα σου να πηγαίνει με έναν άλλον, ο οποίος ενώ της το κάνει, σε κοροιδεύει. Μόνο, ξέρεις, λίγο χειρότερο αυτό στο Rises.

Όταν λοιπόν ξεκινάει να rise up, το νιώθεις μαζί του. Και προσωπικά νιώθεις το θρίαμβό του, ξεκινώντας από την απίστευτα καλογυρισμένη σκηνή στον λάκο, συνεχίζοντας με την εμφάνιση του φλεγόμενου σήματος πάνω από την πόλη, και καταλήγοντας με όλους τους κατοίκους της πόλης να κοιτάνε στον ουρανό τον "Σκοτεινό Ιππότη" να θυσιάζεται για να σώσει την πόλη.

Στην τελική, γαμάτοι οι villains και το supporting cast, αλλά βλέπουμε την ταινία για τον Batman.



 
6) Γιατί ο Νόλαν έφτιαξε ένα έπος

 Ήτανε, πράγματι, μια epic conclusion. Με μεγάλες σκηνές. Μια ολόκληρη πόλη υπό κατάληψη. Δεν ήταν μια battle of wits ανάμεσα στο Batman και έναν οχτρό. Ο Νόλαν προσπάθησε να βάλει αντιμέτωπους τις δυνάμεις του δικαίου και καλού απέναντι στον φόβο. Είχαμε μάχη σε όλα τα μέτωπα, και συμμετείχαν μασκοφόροι ήρωες, ευσυνείδητοι μπάτσοι, επιστήμονες, τεχνοκράτες, απλοί πολίτες. Κανείς δεν καθόταν στην τηλεόραση να δει τι θα γίνει, κανείς δεν έτρεχε απλώς πανικόβλητος πέρα δώθε. Όλοι διάλεξαν ένα στρατόπεδο και έπαιξαν το ρόλο τους. 

Και αυτό είναι που κάνει την ολοκλήρωση της τριλογίας με αυτό τον τρόπο τόσο ικανοποιητική : σίγουρα ήταν η πιο δύσκολη, επικών διαστάσεων δοκιμασία και μάχη που θα μπορούσε να περάσει το Γκόθαμ. Το χειρότερο σενάριο, και το είδαμε στο φινάλε. Καθόλου άσχημα.



7) ΠΑΙΔΙΑ Ο ΡΟΜΠΙΝ, ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ?


Πείτε μου ποιός, ΠΟΙΟΣ το πίστευε οτι θα υπήρχε ταινία οπου θα εμφανίζεται ο Ρόμπιν και δε θα είναι ένας τέρμα φλώρος, αχρείαστος χαρακτήρας με τα μπούτια έξω?

Αχ μωρέ το χρυσό μου, θύμωσε. Όχι, όχι, έχεις δίκιο Ρόμπιν, είσαι τρομακτικός άντρας. By the way, πόσο πλακώθηκες στο stepmaster μωρή για να κάνεις τέτοια γράμμωση?


 Τελικά, χρειαζόταν δυο συστατικά για να αποκτήσει ο χαρακτήρας αξιοπρέπεια :

Μια συμπαθητική προσωπικότητα, που μπορεί να ενσαρκώσει τον sidekick του batman, να γίνει πιστευτός, να δείξει πως έχει πνευματικές και σωματικές ικανότητες παρά το οτι είναι νέος και λιγότερο τούμπανο από τον Bruce Wayne. Joseph Gordon Levitt. Well done, Sir.


Κι ένας σεναριογράφος/σκηνοθέτης, ο οποίος καταλαβαίνει πως ο κλασσικός Ρόμπιν δεν έχει δουλειά σε σοβαρή ταινία. Κι έτσι έπλασε ένα χαρακτήρα νεαρό, ενθουσιώδη, ικανό, χαμηλων τόνων που σε όλη τη διάρκεια της ταινίας είναι ο sidekick του batman, απλώς δε το έχουμε καταλάβει. Και μετά, έτσι για να μας την πει, μας αποκαλύπτει πως ήδη είδαμε τον Robin και δε μας χάλασε καθόλου. Ιδιοφυές.


 
8) Γιατί αν έχεις πρόβλημα με τα plot holes, σου έχω ένα δυνατό

- "Γιατί αυτός ο τύπος φοράει μάσκα και μιλάει έτσι? Παρατραβηγμένο"

- "Ναι, καλά, οτι τώρα δηλαδή αποκλείστηκαν όλοι οι μπάτσοι του Γκόθαμ στους υπονομους. Δε το χάφτω"

- "Οτι τι? Πρόλαβε να πάει τόσο μακριά με τη μπόμπα και δεν έπαθε κανείς τίποτα? Πως γίνεται αυτό?"

 Σου έχω νέα, φίλε. Όταν βλέπεις μια ταινία όπου ένας δισεκατομμυριούχος ντύνεται νυχτερίδα και αποκτά μέσω gadgets σχεδόν υπεράνθρωπες δυνάμεις, τα όρια της πραγματικότητας φτάνουν στα όριά τους. Σύμφωνοι, κάποια πράγματα που συνέβησαν ήταν παρατραβηγμένα, ναι. Αλλά όταν δίνεις επικές διαστάσεις στην ταινία σου, θα τεντώσεις όσο μπορείς τη σύμβαση με τους θεατές. Από τη στιγμή που ο Βane στην κλιμακτική μάχη δεν έβγαλε ένα μαγικό ραβδί να πει "Μπατμάνους Τονμπούλος", πρέπει να είσαι ΟΚ με όσα συνέβησαν.


  
9) Γιατί ό,τι και να λες, η ταινία τελείωσε ακριβώς όπως έπρεπε

Ακούστηκε πως ο Νόλαν δεν είχε τα κότσια να σκοτώσει τον Μπρους Γουέιν. Μετά ακούστηκε πως αυτός τα είχε, αλλά τα στούντιο δε τον άφησαν, εξ'ου και το τελικό αποτέλεσμα. 

Λοιπόν, μάντεψε!

David Goyer, who wrote or co-wrote the stories for all three films in Nolan's Batman trilogy, said in an interview, "The final scene of The Dark Knight Rises is exactly [the] scene we talked about [when Christopher Nolan and I started the trilogy with Batman Begins]. It remained completely unchanged." And Nolan himself, in an interview with MTV, said, "One of the first things I knew about the project is how we were going to end the story."

Άρα, πάει αυτό. He did it his way. Ήταν το καταλληλότερο τέλος όμως?

Μα και βέβαια. Από τη μια, ο θάνατος του Bruce Wayne στο τέλος δε θα βοηθούσε καθόλου την ιστορία και δε θα ταίριαζε με το μοτίβο του Rise. Rise για να θυσιάσει τη ζωή του για το καλό της πόλης? Αυτό τον είδαμε να το κάνει εδώ και 3 ταινίες, όσον αφορά την προσωπική του ζωή, και ο θάνατός του θα είχε ως μόνο σκοπό να εκμαιεύσει μια φτηνή, αναπόφευκτη συγκίνηση από τους θεατές.

Αντίθετα, το να χαρίσει στον ήρωα ένα happily ever after ήταν κάτι που δε μου είχε περάσει από το μυαλό ποτέ. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο Βatman δεν είναι συμβατός με κάτι τέτοιο : έτσι, έπρεπε να μην είναι ο Batman πια.

Ορθώς λοιπόν ο σκηνοθετημένος θάνατος, ορθώς οι αποκαλύψεις η μια μετά την άλλη, ορθώς το πέρασμα της σκυτάλης στον επόμενο και ακόμα πιο ορθώς η πρώτη σκηνή της τριλογίας όπου βλέπουμε έναν Bruce Wayne σχεδόν...ξέγνοιαστο. Λυτρωτικό.

Μη λησμονήσεις, δε, αγαπητέ αναγνώστη, πως κατάφερε να σε παραπλανήσει και να πιστέψεις πως ο πρώην Batman ζει κάπου στην Ιταλία ευτυχισμένος, ενώ στην πραγματικότητα αράζει στο υπόγειό του στην Ελλάδα και ψάχνει δουλειά λόγω της κρίσης ρευστότητας και συναισθημάτων στο εξωτερικό.


  "Το μόνο μου πρόβλημα είναι οτι έχω συνηθίσει τα ρούχα της δουλειάς μου να είναι μαύρα"
  

1 Δεκ 2012

Ας (υπερ)αναλύσουμε τον Leonard Cohen!


"The trouble with "Famous Blue Raincoat" is that I've forgotten the actual triangle. Whether it was my own... of course, I always felt that there was an invisible male seducing the woman I was with; now, whether this one was incarnate or merely imaginary I don't remember. I've always had the sense that either I've been that figure in relation to another couple or there'd been a figure like that in relation to my marriage. I don't quite remember (but I did have this feeling that there was a third party, sometimes me, sometimes another man, sometimes another woman)."

- Interview, BBC Radio, 1994

Προσοχή, λέμε. Έχω την προσοχή της τάξης? Ωραία, γιατί σήμερα θα μιλήσουμε για μουσική και ποίηση. Σε επίπεδα Simon & Garfunkel, σε επίπεδα Leonard Cohen. Θεωρία κάνω λέμε.

Τουτέστιν, ετοιμάσου να σου πω τι σημαίνουν για σένα έργα τέχνης, τι πρέπει να νιώσεις, να καταλάβεις και πόσο πρέπει να σου αρέσουν (Spoiler alert : απεριόριστα πολύ.)

Θα κινηθούμε τριαξονικά σήμερα :

  1. Famous Blue Raincoat
    από το άλμπουμ Songs of Love and Hate (1971)


Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακούσαμε :

Πρόκειται για ένα γράμμα που ο Cohen αποστέλλει στον αντίζηλό του. Τον πρώην φίλο του. Να του πει τα νέα του, βρε αδερφέ.

It's four in the morning, the end of december
I'm writing you now just to see if you're better
New york is cold, but I like where I'm living
There's music on clinton street all through the evening.

Η εισαγωγή μας βάζει στην ατμόσφαιρα, οτι δηλαδή ο καιρός είναι κρύος, η ώρα περασμένη... Παρ'όλα αυτά, βρίσκει τη θαλπωρή που χρειάζεται για να νιώσει ήρεμα. Ίσως θα μπορούσε να καταπολεμήσει το κρύο αν είχε, ξέρω γω, μια μπλε παλτουδιά?

I hear that you're building your little house deep in the desert
You're living for nothing now, I hope you're keeping some kind of record.

Yes, and jane came by with a lock of your hair
She said that you gave it to her
That night that you planned to go clear
Did you ever go clear? 



ΟΚ, οπότε υπάρχει και μια Jane... H oποία αρχίζει να έχει αρκετές παρτίδες με τον παραλήπτη... Όπως και physical contact. Ο παραλήπτης δε, φαίνεται να υποφέρει από κάποιου είδους εθισμό, κάποια κακιά συνήθεια. Και όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, οι άντρες με ελαττώματα είναι μεγάλος γκομενομαγνήτης, παρασύρουν τις γυναίκες που θέλουν να παρασυρθούν. Συνεπώς, δε μας βλέπω καλά Leonard...


Ah, the last time we saw you you looked so much older
Your famous blue raincoat was torn at the shoulder
You'd been to the station to meet every train
And you came home without lili marlene

And you treated my woman to a flake of your life
And when she came back she was nobody's wife. 


Πόσο μπορεί να σε πονάει να γράφεις και να τραγουδάς αυτό τον στίχο with a straight face? Να έχεις αποδεχτεί πως ένας άλλος μοιράστηκε με τη γυναίκα σου κάτι δικό του? Και ότι μετά από αυτό, τίποτα δεν ήταν το ίδιο... Και από γυναίκα ΣΟΥ, επέστρεψε στο να είναι γυναίκα? Σκέτη? Ο Cohen καταφέρνει να το περιγράψει χωρίς να δείχνει ίχνος κακίας, θυμού ή κάτι τέτοιο. Η δοσοληψία έγινε, και δε μπορούσε να είχε γίνει αλλιώς. Το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι οτι πλέον τα κτητικά “μου, σου, του”, είναι παρελθόν.

Well I see you there with the rose in your teeth
One more thin gypsy thief


(ΟΚ, πέταξε κι ένα “κλέφτη”. Πλέον είσαι κλέφτης. Παρ'ότι η λεία σου μάλλον πως ήθελε να κλεφτεί. Κάπου λέει οτι αυτή η φράση είναι αναφορά στον Λόρκα αλλά δεν ξέρω τι παίζει, δε τον έχω διαβάσει. Πάντως ο δίσκος λέγεται Songs of Love and Hate, κι έτσι είναι κι αυτό το τραγούδι. Είναι ανθρώπινο, να σου βγει και λίγο μίσος μέσα στην αγάπη. Τι να κάνεις, άνθρωπος είσαι. Δεν είσαι ο Dr. Manhattan των Watchmen.)

Well I see jane's awake --
She sends her regards. 


Οπότε συμπεραίνουμε πως παρότι η Jane επέστρεψε στον Leonard, ξέρουν όλοι οτι πλέον δε του ανήκει. Αλλά επέστρεψε. Τι δυσάρεστο συναίσθημα, να παριστάνεις οτι κάνεις δικιά σου μια γυναίκα, ενώ κι εσύ, κι αυτή και ο άλλος ξέρετε οτι δεν είναι δικιά σου.

And what can I tell you my brother, my killer
What can I possibly say?
I guess that I miss you, I guess I forgive you
I'm glad you stood in my way. 


Μου αρέσει πως ενώ αποκαλεί τον παραλήπτη “δολοφόνο” του, φαίνεται να μην είναι θυμωμένος μαζί του. Κι αυτό γιατί? Αναγνωρίζει πως μέσα από τις πράξεις του, τον σκότωσε. Σκότωσε τη ζωή του, την ευτυχισμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Αλλά από την άλλη, χαίρεται που του στάθηκε εμπόδιο, γι'αυτό και με μισή καρδιά (I guess I forgive you”), τον συγχωρεί... Γιατί όμως?

If you ever come by here, for jane or for me
Your enemy is sleeping, and his woman is free. 


Εδώ αρχίζει να μας δίνει μια ιδέα του γιατί... Γιατί ο εχθρός του, δηλαδή ο ίδιος ο Cohen, κοιμάται. Και ίσως να κοιμόταν εδώ και καιρό. Ίσως ήταν επαναπαυμένος. Ίσως δεν έβλεπε τι γινόταν μπροστά στα μάτια του. Ίσως δεν προσπαθούσε όσο έπρεπε. Και το αποτέλεσμα ήταν η γυναίκα του να είναι “not free”... Και πλέον, μετά από ότι έγινε, απελευθερώθηκε. Εδώ μας παρουσιάζει τη γυναίκα ως δέσμια, και το συμβάν λειτούργησε απλώς ως καταλύτης να απελευθερωθεί...

Yes, and thanks, for the trouble you took from her eyes
I thought it was there for good so I never tried. 


Και εδώ μας το επιβεβαιώνει. Μας επιβεβαιώνει πως η γυναίκα του ήταν δυστυχισμένη μαζί του. Και πως ο ίδιος, ατυχώς, θεώρησε πως δε μπορούσε να κάνει κάτι γι'αυτό. Ούτε μέσα στη σχέση τους, είτε αφήνοντάς την ελεύθερη. Αλλά ο άλλος, με ό,τι έκανε, την έκανε να περάσει όμορφα. Να διασκεδάσει. Να ζήσει τρελά σκηνικά. Και τελικά ο Cohen καταλήγει να τον ευχαριστήσει. Γιατί την αγαπάει. Γιατί τελικά, γι'αυτόν, μεγαλύτερη σημασία έχει να ζήσει η άλλη ευτυχισμένη. Οπότε, δεν έχει νόημα να θυμώσει, να κάνει καυγά. Ναι, μπορεί ο τρίτος άνθρωπος να “σκότωσε” τον Cohen, αλλά απελευθέρωσε τη γυναίκα του. Δεν έχει πλέον “trouble in her eyes”. Και γι'αυτό το λόγο, ο Cohen θεωρεί πως του χρωστά ευγνωμοσύνη. Γιατί έκανε ότι δε μπόρεσε να κάνει ο ίδιος.

And jane came by with a lock of your hair
She said that you gave it to her
That night that you planned to go clear

-- sincerely, l. cohen


Και τώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Το συμβάν δεν έχει σημασία, μπορεί να είναι και αλληγορικό. Δεν έχει σημασία αν πήγε με άλλον, αν είδε κάποιον άλλον ευτυχισμένο και κατάλαβε οτι αυτή δεν είναι, ή ο,τιδήποτε άλλο. Είναι το imaginary ή αληθινό θέλγητρο που αναφέρει ο Cohen στη συνέντευξη που παρέθεσα στην αρχή. Σημασία έχει πως η παθολογία υπήρχε, και για οποιονδήποτε λόγο βγήκε στη φόρα και αναγνωρίστηκε. Ως ο γνήσιος τζέντλεμαν λοιπόν, ο Cohen επιστρέφει στο να ρωτήσει από ενδιαφέρον για τη ζωή του παραλήπτη, τα νέα του σα να λέμε. Και υπογράφει, βέβαια. Θυμίζοντάς μας ότι όσα είπε, τα εννοεί. Sincerely.
ριέτ
 
  1. Dance Me to the End of Love
    από το άλμπουμ Various Positions (1984)



Xιλιοπαιγμένο και χιλιοαγαπημένο. Τι λέει όμως? Ευχάριστο ή δυσάρεστο?

(Mην παραλείψετε να δείτε το video clip. Honestly.)

Λέει, λοιπόν, την ιστορία μιας σχέσης. Ή μάλλον, παρακαλάει την υποθετική του γυναίκα, η σχέση τους να πάει κάπως έτσι. Δηλαδή, περιγράφει την ιστορία της ιδανικής σχέσης.


Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic 'til I'm gathered safely in
Lift me like an olive branch and be my homeward dove
Dance me to the end of love, dance me to the end of love

Κάνει αναφορά στην ομορφιά της. Άλλωστε, έτσι ξεκινάνε όλα, και μην αφήσεις κανέναν να σου πει διαφορετικά. Η ομορφιά, που προκαλεί συναισθήματα. Τα συναισθήματα, που προκαλούν πανικό (ένας φίλος πρόσφατα παρέθεσε τη φράση “συναισθηματικό panic attack". Αυτό.) Τότε που γίνεσαι ευάλωτος, ελαφρύς. Δεν ξέρεις που πατάς, δεν πατάς πουθενά, είσαι στη διαθεσιμότητα του άλλου, να σε σηκώσει και να σε πάει όπου θέλει. Και το μόνο που του ζητάς είναι να σε μεταφέρει απαλά (lift me like an olive branch), σε ένα μέρος που θα νιώσεις όμορφα, σα στο σπίτι σου (homeward dove)

Oh let me see your beauty when the witnesses are gone
Let me feel you moving like they do in Babylon
Show me slowly what I only know the limits of
Oh dance me to the end of love, dance me to the end of love


Πόσο υπέροχος τρόπος να πεις κάνε μου έρωτα? Δείξε μου την ομορφιά σου χωρίς μάρτυρες. Η ομορφία σου είναι κάτι που θα μείνει μεταξύ μας. Δε θα τη δείξεις και σε άλλους μάρτυρες, μόνο σε μένα. Χάρισέ μου την ικανοποίηση να μάθω κάτι, που μέχρι στιγμής μόνο έχω υποψιαστεί = το συναίσθημα του να κάνω έρωτα με κάποιον που είμαι ερωτευμένος. Αν δε το'χεις ζήσει, δεν ξέρεις τι σου γίνεται φίλε. Στη ζωή σου γενικώς.

(ΟΚ, κάτι λέει εκεί και για τη Βαβυλώνα, το οποίο πιθανώς να είναι αναφορά στην Babylon Whore. Αμαρτωλές απολαύσεις κι έτσι. Αλλά και πάλι είμαι πλημμελώς διαβασμένος.)

Dance me to the wedding now, dance me on and on
Dance me very tenderly and dance me very long
We're both of us beneath our love, we're both of us above
Dance me to the end of love, dance me to the end of love


Η πορεία προς το τέλος της αγάπης συνεχίζεται με το γάμο για το Leonard. Το τέλος δε φαίνεται μάλιστα να είναι μακριά, καθώς ήδη και οι δύο είναι beneath their love. Κάπου παραπέρα. Είναι καλό τώρα αυτό? Το παρουσιάζει ως ιδανικό? Ως αναπόφευκτο? Είναι κριτική, οτι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, να σιγοσβήσουν? Εδώ, αναγνώστη, ζούμε μεγάλες στιγμές. Δε θα σου πω καν τι πρέπει να πιστέψεις, τι πρέπει να εκλάβεις από αυτή τη στροφή. Θα σε αφήσω να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Ποιός, εγώ. Ποιός το περίμενε.


Dance me to the children who are asking to be born
Dance me through the curtains that our kisses have outworn
Raise a tent of shelter now, though every thread is torn
Dance me to the end of love


Και ναι, περιμένουν και παιδιά να γεννηθούν λέμε, συντομεύετε. Για μια ακόμη φορά αναγνωρίζει πως η σχέση των δύο δεν είναι η ίδια όπως παλιά. Τα φιλιά στο ιστορικό τους είναι τόσο πολλά, που έχουν ξεθωριάσει. Και απλώς την παρακαλάει να του χτίσει ένα άσυλο, παρ'ότι τα υλικά είναι φθαρμένα και δύσκολο να κρατήσουν. Την παρακαλάει να περάσουνε μαζί και αυτό το στάδιο. Χορεύοντας.


Dance me to your beauty with a burning violin
Dance me through the panic till I'm gathered safely in
Touch me with your naked hand or touch me with your glove
Dance me to the end of love, dance me to the end of love
Dance me to the end of love


Εδώ είμαστε. Στην ομορφιά σου. Στον πανικό μου. Γιατί αισθάνεται πανικό? Γιατί το τέλος της αγάπης πλησιάζει. Και μάλιστα, το τέλος γενικώς. Ως τζέντλεμαν, πάλι, δε της επιβάλλει τι θα φοράει στην κηδεία του (εντός ή εκτός εισαγωγικών). Το μόνο που ελπίζει τελικά, είναι οτι θα είναι εκεί να τον χαιδέψει όταν θα έρθει το τέλος. Οτι θα φτάσει μαζί του, ειλικρινά μαζί, μέχρι το τέλος. Και οτι θα χορεύουν. Συντονισμένα. Αυτό είναι το περισσότερο που μπορεί να της ζητήσει.



  1. Hallelujah
    από το άλμπουμ Various Position (1984)

(τι δίσκος, Θεέ μου!)




Με θρησκευτική απόχρωση, που εξυπηρετεί μόνο ως αλληγορία, θα έλεγα. Και ιδου το γιατί.


I've heard there was a secret chord
That David played, and it pleased the Lord
But you don't really care for music, do you?
It goes like this
The fourth, the fifth
The minor fall, the major lift
The baffled king composing Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah


Ξεκινάει να της μιλάει. Και της μιλάει για κάτι το οποίο τον παθιάζει. Είναι η μουσική. Και το συνδέει με μια θρησκευτική ιστορία. Της περιγράφει με όμορφο τρόπο πως προκύπτει η μελωδία, της φτιάχνει μια εικόνα στο μυαλό (the baffled king composing Hallelujah). Αλλά το ξέρει και ο ίδιος. Δε τη νοιάζει. Ακόμα κι αν κάθεται να τον ακούσει, απλώς παριστάνει πως ενδιαφέρεται.



Your faith was strong but you needed proof
You saw her bathing on the roof
Her beauty in the moonlight overthrew you
She tied you to a kitchen chair
She broke your throne, and she cut your hair
And from your lips she drew the Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Για ακόμα μια φορά αναφέρεται στο πως η ομορφιά του άλλου σε κάνει ανίσχυρο. Παραδίνεσαι να σου κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και πράγματα που είναι ενάντια στις πεποιθήσεις σου. Πράξεις που δε θα συγχωρούσες, αλλά τις αποδέχεσαι. Θα σε κάνει, σχεδόν με το ζόρι, να είσαι άλλος άνθρωπος, να πεις τη λέξη που φοβόσουν να ξεστομίσεις(and from your lips she drew the Hallelujah). Και θα σου αρέσει. Εκείνη τη στιγμή.

Maybe there’s a God above
But all I’ve ever learned from love
Was how to shoot at someone who outdrew you
It’s not a cry you can hear at night
It’s not somebody who has seen the light
It’s a cold and it’s a broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Και όσο νυχτώνει, τα πράγματα γίνονται πιο σκούρα. Και όταν ο Leonard ακούει κάποιον να φωνάζει για την αγάπη, δε φωνάζει επειδή είναι ευτυχισμένος (it's not somebody who has seen the light). Φωνάζει επειδή η αγάπη τον τσάκισε, και είναι παγωμένος και μόνος. Αυτό βλέπει ο Cohen στον κόσμο : ανθρώπους τσακισμένους από την αγάπη και τον έρωτα, ή ανθρώπους που είναι καθοδόν στο να καταλήξουν εκεί.



Baby I have been here before
I know this room, I've walked this floor
I used to live alone before I knew you.
I've seen your flag on the marble arch
Love is not a victory march
It's a cold and it's a broken Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Η σχέση υπάρχει ακόμα, αλλά δεν είναι όπως παλιά. Αισθάνεται όπως αισθανόταν όταν ήταν μόνος, πριν τη γνωρίσει και τα αλλάξει όλα. Κι ενώ έχει βιώσει την χαρούμενη, την πανηγυρική πλευρά της αγάπης (“I've seen your flag on the marble arch”), αυτό μόνο τον βοηθάει να αναγνωρίσει πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα τώρα. Τώρα, που αυτό που ήταν αγάπη έχει καταλήξει να είναι απλώς μια κενή λέξη, χωρίς νόημα πλέον. Χωρίς χαρά, χωρίς θριαμβευτική προέλαση! Love is not a victory march! Πια...


There was a time when you let me know
What's really going on below
But now you never show it to me, do you?
And remember when I moved in you
The holy dove was moving too
And every breath we drew was Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Αναφέρεται πάλι στις παλιές, καλές εποχές. Αυτές τις τέλεις εποχές που είσαι τόσο κοντά με τον άλλον, που σου επιτρέπει να δεις τι γίνεται μέσα του. Τι νιώθει, τι σκέφτεται, τι φοβάται, τι ονειρεύεται. Και πόσο απογοητευτικό είναι, να βλέπεις τον άλλον σιγά σιγά να σου κλείνει τις πόρτες, να σου αποκρύπτει, να σου απομακρύνεται (“but now you never show it to me, do you?”) Και φυσικά, κάνει και αναφορά στο σωματικό κομμάτι αυτής της βαθιάς σχέσης, τότε που όταν κάνανε έρωτα, καταλάβαιναν και οι δυο πως αυτό που συμβαίνει δεν ήταν απλώς σεξ, αλλά κάτι περισσότερο. Τότε που η ανάσα τους η ίδια ήταν γεμάτη με αγάπη! Η ανάσα! Άκου τι σκαρφίστηκε ο ποιητής...


I did my best, it wasn't much
I couldn't feel, so I tried to touch
I've told the truth, I didn't come to fool you
And even though it all went wrong
I'll stand before the Lord of Song
With nothing on my tongue but Hallelujah

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah

Κλείνοντας, θέλει να παραδεχτεί οτι προσπάθησε, αλλά ήταν ανεπαρκής. Οτι ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε. Οτι δεν χρησιμοποίησε ψέμματα για να πετύχει το σκοπό του. Προσπάθησε, πάντα με ειλικρίνεια, να το κάνει να πετύχει, αλλά δε τα κατάφερε.

Παρ'όλα αυτά, ο Leonard στέκεται μπροστά στον Lord of Song (με κεφαλαίο!). Δεν αποφεύγει ούτε να σταθεί, ούτε να δηλώσει κάτι. Ξέρει οτι ήταν καλά, οτι χάλασε, οτι προσπάθησε, οτι απέτυχε. Θα τον ωθήσει αυτό στο να παραιτηθεί? Να πει “δε γαμιέται, δεν ασχολούμαι με την αγάπη άλλο?”.

Όχι. Έχει μόνο μια λέξη στο στόμα του.

Hallelujah, Hallelujah
Hallelujah, Hallelujah...



Leonard Cohen, σ'αγαπώ. Εν έτει 2012, όπως είπε κάποτε ένας καθηγητής μου, κλαίω για σένα. Τα συναισθήματά σου, τις απογοητεύσεις σου, τις ανασφάλειές σου, την ιδιοσυγκρασία σου και τα ελαττώματά σου που σε έκαναν να μη στεριώνεις γυναίκα για πάνω από δέκα χρόνια. Παρ'όλα αυτά, αγαπώ που υπάρχεις, που γράφεις, που συνθέτεις και που με βοηθάς. Και σου αφιερώνω το ελάχιστο : αυτή τη μικρή γωνίτσα του ίντερνετ που κάθε μαλάκας (καλή ώρα) μπορεί να έχει στην κατοχή του.

Σ'ευχαριστώ για όλα.


Αγαπημένε μου αναγνώστη,

συμπάθα μου τη φόρτιση. Δεν είμαι ούτε εγώ ο Dr. Manhattan.

Ήταν η ποίηση και η μουσική του Leonard Cohen.




εωρε ε μο
Π