31 Οκτ 2013

11 απαραίτητα επεισόδια των σειρών που αγαπήσαμε


Στα πλαίσια της φρενίτιδας που επικρατεί με τις σειρές (και της άδειάς μου), αποφάσισα να κάνω τη δεύτερη ανθολογία μου. Έτσι, μετά την απαρίθμηση των καλύτερων στιγμών που απολαύσαμε σε σειρές, θέλω να περάσω και στα καλύτερα επεισόδια που είδαμε ποτέ. Αναπόφευκτα θα υπάρχει μια αλληλοκάλυψη, ασφαλώς. Επειδή σκοπεύω να σου κλέψω αρκετό χρόνο, αν πρόκειται να διαβάσεις το άρθρο μέχρι τέλους, παραιτούμαι από την κλασσική μου μακρηγορία και περνώ κατευθείαν στο ψητό.

Προειδοποίηση : είναι προφανές πως το άρθρο βρίθει καταστροφικών spoilers. Παρακαλώ, εκλιπαρώ, στα γόνατά σου πέφτω αν μια σειρά ή ένα επεισόδιο σου είναι άγνωστα να μη με αφήσεις να σου τα καταστρέψω με τη σύνοψή μου. Τρέχα δες τα, και επανέλα στα σχόλιά μου για να με κατακεραυνώσεις. Ευχαριστώ.



#11 : 30 Rock - East Live Show (S05E04)

Δυο λόγια για τη σειρά : Τα παρασκήνια μιας ζωντανής κωμικής σειράς στην Αμερική και οι ζωές των πρωταγωνιστών, σεναριογράφων και παραγωγών που εμπλέκονται στη δημιουργία της.

Σύνοψη : Πρόκειται για ένα επεισόδιο που γυρίστηκε μπροστά σε ζωντανό κοινό. Η ιστορία είναι απλή : η Liz Lemon έχει γενέθλια, αλλά όλοι οι συνεργάτες της το έχουν ξεχάσει. Ο Jack Donaghy προσπαθεί να αποφύγει το ποτό, ενώ ο Tracy Jordan μαθαίνει τον όρο breaking, δηλαδή αυτό που συμβαινει όταν ένας ηθοποιός βγαίνει εκτός ρόλου στη ζωντανή τηλεόραση.

Γιατί ξεχωρίζει : Καταρχάς, γιατί είναι ζωντανό. Επιπλέον, παρελαύνουν από το επεισόδιο όλοι οι guest star που πέρασαν από τη σειρά, συμπεριλαμβανομένων των Jon Hamm και Matt Damon. Eίναι διασκεδαστικό και πολύ διαφορετικό, να βλέπεις μια κωμική σειρά να είναι γυρισμένη ουσιαστικά ως θεατρικό (χωρίς δεύτερες λήψεις και χειροκρότημα του τύπου Friends).

Καλύτερη σκηνή / ατάκα : Σε κάθε flashback, εμφανίζονται διαφορετικοί ηθοποιοί από τους πρωταγωνιστές. Για την Tina Fey, είναι η Julie Louis-Dreyfus. Για τον Alec Baldwin...



Αναπληρωματικό επεισόδιο : οποιοδήποτε στο οποίο εμφανίζεται ο Jon Hamm στο ρόλο του κούκλου, αλλά χαζού παιδιάτρου. Τόσο διαφορετικός από τον Don Draper που και μόνο η ιδέα αξίζει.



#10 : The Big Bang Theory - The Cruciferous Vegetable Amplification (S04E02)

Δυο λόγια για τη σειρά : αν είναι απαραίτητο, βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μιας ομάδας κοινωνικά καθυστερημένων nerd επιστημόνων και της γειτόνισσάς τους, μιας απλοικής, πλην όμως κούκλας σερβιτόρας.

Σύνοψη : Ελπίζοντας να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του για να προλάβει σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις, ο Sheldon Cooper αποφασίζει να αλλάξει το διαιτολόγιο του και να ξεκινήσει τη σωματική άσκηση. Όταν όλα πάνε στραβά, αντικαθιστά τη σωματική του παρουσία με μια μηχανή "εικονικής παρουσίας" (η οποία έχει μείνει γνωστή ως Shelbot).

Γιατί ξεχωρίζει : είναι τόσο παρατραβηγμένο, τόσο υπερβολικό σενάριο που αν μπορέσεις να ξεπεράσεις τη δυσπιστία σου, απολαμβάνεις την παράνοια. Κάθε σκηνή με την παρουσία του Shelbot είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, κυρίως γιατί δεν πιστεύεις τα μάτια σου.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : o Sheldon, πάντα μέσω αντιπροσώπου, προσπαθεί να κάνει τη διαδρομή για τη δουλειά πιο διασκεδαστική. Best bazinga ever.



Αναπληρωματικό επεισόδιο : σαφώς το επεισόδιο που ο Sheldon, έχοντας κολλήσει με την πρόοδό του στη δουλειά, εκδράμει σε μια πισίνα με μπάλες.



#9 : Family Guy - The Cleveland-Loretta Quagmire (S04E05)

Δυο λόγια για τη σειρά : οι περιπέτειες μιας οικογένειας που αποτελείται από έναν χοντρό απαράδεκτο μπαμπά, μια μαμά "trophy wife", έναν χοντρό απαράδεκτο γιό, μια υποτιμημένη, συχνά ξεχασμένη κόρη (σας θυμίζει κάτι μέχρι εδώ?), έναν ομιλόντα, φιλελεύθερο, διανοούμενο μέθυσο σκύλο και ένα σατανικό μωρό που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο.

Σύνοψη : οι γείτονες, Cleveland και Loretta, συναντούν δυσκολίες στο γάμο τους όταν η τελευταία συνάπτει σχέση με έναν τρίτο γείτονα, τον Quagmire. Ο Peter Griffin αναλαμβάνει να μεσολαβήσει.

Γιατί ξεχωρίζει : Σε μια σειρά γεμάτη random, αδικαιολόγητα άσχετα αστεία, το συγκεκριμένο επεισόδιο φτάνει σε καινούρια επίπεδα.  Ενδεικτική είναι η σπουδή που δείχνει ο Peter Griffin να σπεύσει να παρέμβει σε διάφορα σημεία. Για να το καταφέρει, χρησιμοποιεί ένα ελικόπτερο παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και ένα αερόστατο. Αμφότερα φέρουν επάνω το πρόσωπό του και καταλήγουν, σχεδόν άμεσα, να καταστρέψουν το σπίτι του γείτονα, ο οποίος ως μοναδική φωνή λογικής, μέσα στην καταστροφή, αναρωτιέται "how can you afford these things?"

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : Κανένα σημείο της σειράς δεν είναι πιο αλλόκοτο από τη σκηνή στην οποία ο Peter προσπαθεί να παρηγορήσει το γείτονά του, τραγουδώντας του ένα τραγούδι που τον βοήθησε όταν ο ίδιος περνούσε δύσκολες στιγμές. Οι στίχοι του εν λόγω τραγουδιού αναφέρονται σε έναν αστακό, και είναι όσο πιο ακατανόητοι θα μπορούσαν να είναι.



Αναπληρωματικό επεισόδιο : oποιοδήποτε είναι γυρισμένο σαν μιούζικαλ, με τον Brian και τον Stewie να ταξιδεύουν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.



#8 : The Office - Dinner Party (S04E09)

Δυο λόγια για τη σειρά : mockumentary που καταγράφει τη ζωή σε ένα γραφείο μιας εταιρίας που πουλάει χαρτί σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.

Σύνοψη : το αφεντικό του γραφείου, Michael Scott, έχει σπιτώσει την πρώην γενική διευθύντρια και νυν αυτοκαταστροφική "σπιτονοικοκυρά" Jan Levinson. Μέσω ένος κόλπου καταφέρουν να πείσουν συναδέλφους να παρευρεθούν σε ένα dinner party στο σπίτι τους, όπου η προφανώς δυσλειτουργική σχέση τους πυρπολείται μπροστά στα μάτια των καλεσμένων τους, και τα δικά μας.

Γιατί ξεχωρίζει : παγκόσμια αναγνωρισμένο ως ίσως το καλύτερο επεισόδιο, καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό πάνω στο οποίο είναι βασισμένο όλη η σειρά : το άβολο χιούμορ. Το είδος του χιούμορ στο οποίο αισθάνεσαι τόσο άσχημα για την ηλιθιότητα, την έλλειψη κοινωνικών ικανοτήτων και την κατάντια των πρωταγωνιστών, που μπαίνεις σε πειρασμό να προχωρήσεις το επεισόδιο σε fast forward. Είναι εξαιρετικά άβολο και αστείο ταυτόχρονα.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : Όσον αφορά το χιούμορ, διαλέγω το παιχνίδι "taboo", όπου ο Michael προσπαθεί προσπαθώς να περιγράψει τον Tom Cruise και ο Jim απαντάει κατά σειρά "Katie Holmes" και "Dawson's Creek". Σειρά έχει ο Arnold Schwarzeneger, όπου ο Jim απαντάει αμέσως "Τom Cruise!"

Όσον αφορά τις άβολες στιγμές, από τις ιντερνετικά διαθέσιμες διαλέγω αυτήν

Αναπληρωματικό επεισόδιο : ανάμεσα σε πολλά, διαλέγω το παιχνίδι μπάσκετ της πρώτης σεζόν. Από την αρχή μέχρι το τέλος, απολαυστικό και ενοχλητικό ταυτόχρονα.



#7 : Bored to Death - Escape from the Castle (S02E07)

Δυο λόγια για τη σειρά : η αλλόκοτη φιλία που εξελίσσεται ανάμεσα σε έναν μυθιστοριογράφο που παράλληλα εκτελεί χρέη ντετέκτιβ, στον κοσμοπολίτη φαν του ωραίου φύλου εκδότη ενός περιοδικού και σε έναν χοντρό και ευαίσθητο καρτουνίστα.

Σύνοψη : o Jonathan Ames (το όνομα του δημιουργού της σειράς) καλείται να μεσολαβήσει προκειμένου να παραδώσει ένα ερωτικό γράμμα ενός πελάτη του στην...καλή του, η οικογένεια της οποίας είναι όμως αντίθετη στο δεσμό τους. Για να το πετύχει, καλεί τους δύο φίλους τους για μια χαλαρωτική μέρα στο spa στο οποίο εργάζεται το αντικείμενο του πόθου του πελάτη του.

Γιατί ξεχωρίζει : καλογραμμένο, γεμάτο με δράση, αναπάντεχες ανατροπές και ενδιάμεσα απλές αλλά φιλοσοφημένες συζητήσεις, είναι η επιτομή αυτού που έκανε τη σειρά τόσο, μα τόσο απολαυστική. Ένα υποτιμημένο διαμάντι.

Kαλύτερη σκηνή/ατάκα : Μέσα σε μισό λεπτό εμφανίζονται οι διάλογοι "Are you married?" "No, I'm a cartoonist" και "You know, I never thought I'd be in a graveyard in a spa robe talking to a beautiful transvestite in the moonlight." "That's romantic.". Αυτά.

Αναπληρωματικό επεισόδιο : το επεισόδιο με τον Jim Jarmusch.





#6 : Futurama - The Farnsworth Parabox (S05E10)

Δυο λόγια για τη σειρά : ένας ντελιβεράς καταψύχεται και ξυπνά στο έτος 3000, όπου συνάπτει στενές σχέσεις, μεταξύ άλλων, με ένα ρομπότ και μια μονόφθαλμη εξωγήινο.

Σύνοψη : ο προ-προ-προ...-προανηψιός (υπάρχει αυτή η λέξη?) του πρωταγωνιστή προβαίνει σε ένα πείραμα με αμφίβολα αποτελέσματα : ένα κουτί, μέσα στο οποίο απαγορεύεται να κοιτάξει κανείς. Όταν αναπόφευκτα αυτό συμβαίνει, αποκαλύπτεται ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο με το αυθεντικό, με μια λεπτομέρεια πάντα διαφορετική.

Γιατί ξεχωρίζει : mindfuck από τα λίγα. Με αυτή την πρωτότυπη αρχική ιδέα, οι λεπτομέρεις όπως σε τι διαφέρουν τα σύμπαντα, πως μοιάζουν τα υπόλοιπα που δημιουργούνται στην πορεία και πως εξελίσσεται η ιστορία είναι εμπνευσμένες. Science fiction comedy writing στα καλύτερά του.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : Πάρτε μια ενδεικτική δεκαπεντοδευτερόλεπτη γεύση από ένα εκ των παραλληλων συμπάντων :



Αναπληρωματικό επεισόδιο : Στα τελευταία της πρώτης σειράς επεισοδίων (5 σεζόν), οι δημιουργοί το γύρισαν πολύ στο συναίσθημα, με τρομακτική επιτυχία. Διαλέξτε ανάμεσα στο επεισόδιο με το σκυλί του Fry και το φινάλε με την όπερα του Robot Devil.



#5 : Arrested Development - Development Arrested (S03E13)

Δυο λόγια για τη σειρά : ...και τώρα η ιστορία μιας οικογένειας που έχασε τα πάντα. Και του ενός γιού που προσπάθησε να τους κρατήσει ενωμένους. Είναι το Arrested Development.

Σύνοψη : Το φινάλε της σειράς (τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν τα νέα επεισόδια), είναι το mirror image του πρώτου. Στο πρώτο, ο Michael Bluth είναι χαρούμενος σε ένα πάρτυ πάνω σε ένα γιοτ γιατί, όπως πληροφορούμαστε, έχει αποφασίσει να μην ξαναδεί κανέναν από την οικογένειά τους. Στο τελευταίο επεισόδιο, πάντα σε ένα πάρτυ πάνω σε ένα γιοτ, δακρύζει. Γιατί θα πρέπει να μείνει με την οικογένεια του για πολύ, πολύ καιρό, καθώς, χάρη στις έξυπνες κινήσεις του, μετά από 3 σεζόν, καταφέρνει να φέρει την εταιρία του πατέρα του στα ίσια και έρχεται, επιτέλους, η ώρα να αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

Γιατί ξεχωρίζει : Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χαοτικό, και προσωρινά λυτρωτικό, φινάλε, με ένα πεντάλεπτο κρεσέντο στο τέλος που συγκαταλέγεται στα καλύτερα πεντάλεπτα της σειράς. Άλλωστε, όταν μια σειρά έχει εξαιρετικά πετυχημένο φινάλε, αυτόματα είναι υποψήφιο για το καλύτερο επεισόδιό της.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : κατά τη διάρκεια του λόγου του, ο Michael Bluth κάνει αναφορά στον πατέρα του, ο οποίος στέκεται στην πρώτη σειρά και αναφωνεί "He's a great man!", κάτι που προκαλεί τα γέλια των παρευρισκομένων. Πρόκειται ταυτόχρονα για ένα πετυχημένο αστείο και μια προοικονομία, κάτι το οποίο το Arrested Development καταφέρνει σχεδόν εκνευριστικά συχνά.


Αναπληρωματικό επεισόδιο : αυτό με το chicken dance, ένα reccuring gag σύμφωνα με το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας αποτυγχάνουν, με διαφορετικούς τρόπους, να παριστάνουν την κότα.
(το παρακάτω βίντεο είναι μια ανθολογία όλων των chicken dances της σειράς. Το εν λόγω βρίσκεται μετά το δεύτερο λεπτό)



"Has anyone in this family ever seen a chicken?"



#4 : The Wire - Middle Ground (S03E11)

Δυο λόγια για τη σειρά : η καθημερινότητα των εμπόρων ναρκωτικών της Βαλτιμόρης και της ομάδας δίωξης ναρκωτικών που προσπαθεί να τους βάλει όλους στη στενή, υποκλέπτοντας τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες.

Σύνοψη : ο Brother Mouzone, κυριλέ πληρωμένος "προστάτης" του υποκόσμου, επανέρχεται για να ζητήσει εκδίκηση για την παρ'ολίγο δολοφονία του από τον Omar Little, έναν ανεξάρτητο κλέφτη και διακινητή ναρκωτικών. Έπειτα από ένα standoff, ενημερώνεται πως ο Omar του είχε επιτεθεί γιατί είχε λάβει λανθασμένες πληροφορίες από τον Stringer Bell, υπαρχηγό της διακίνησης ναρκωτικών στη Βαλτιμόρη, οτι ο Mouzone ήταν υπέυθυνος για τη βάναυση δολοφονία του πρώην εραστή του Omar. Αφού οι δύο ανακαλύπτουν οτι ο κοινός τους εχθρός είναι ο πανίσχυρος Stringer, ο οποίος εν τη απουσία του Avon Barksdale στη φυλακή ουσιαστικά τρέχει μόνος του το παιχνίδι των ναρκωτικών, αποφασίζουν να κινηθούν από κοινού εναντίον του.

Γιατί ξεχωρίζει : Aνάμεσα στην αστυνομία και τους εμπόρους ναρκωτικών, στέκονται χαρακτήρες όπως ο Omar Little και ο Brother Mouzone. Ο Omar, γνωστός και ως Ρομπέν της Βαλτιμόρης, κλέβει από τους εμπόρους, δουλεύει μόνος του για τον εαυτό του και τους ελάχιστους αγαπημένους του, ενώ θα συνεργαστεί και με την αστυνομία όταν θεωρήσει πως αυτό χρειάζεται για να επιβληθεί δικαιοσύνη. Ο Mouzone, ανατριχιαστικά ψύχραιμος, χωρίς να γεμίζει το μάτι αλλά αποφασιστικά αποτελεσματικός, προσφέρει τις υπηρεσίες του στον υψηλότερο πλειοδότη. Και οι δύο έχουν τον δικό τους κώδικα δικαιοσύνης, και όταν οι δύο κώδικες συμπίπτουν, το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά μείγματα της σειράς. Ταιριαστό που χρειάζεται μια τέτοια συμμαχία για να αποχωρήσει από το προσκήνιο ο τιτάνας Stringer Bell. Τρεις άψογες ερμηνίες σε ένα αρκετά απροσδόκητο και ενδεικτικά πάρα πολύ δυνατό σενάριο μιας από τις καλύτερες δραματικές σειρές ever.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : Ένα επεισόδιο που ξεκινά κάπως έτσι...μάλλον μας δίνει να καταλάβουμε πως απόψε κάποιος θα χαθεί.



Αναπληρωματικό επεισόδιο : ειλικρινά, σχεδόν οποιοδήποτε, αφήνοντας έξω την ελαφρώς κατώτερη δεύτερη σεζόν.



#3 : Mad Men - The Suitcase (S04E07)

Δυο λόγια για τη σειρά : τα επαγγελματικά και προσωπικά σκαμπανεβάσματα των υπαλλήλων μιας διαφημιστικής εταιρίας της Νέας Υόρκης στην αρχή της δεκαετίας του '60.

Σύνοψη : Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Το αφεντικό Don Draper και η γραμματέας/διαφημίστρια Peggy Olsen μένουν πίσω το βράδυ για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, εις βάρος/εξαιτίας των προσωπικών τους.
Τα πνεύματα οξύνονται όταν η Peggy εκφράζει τη δυσαρέσκειά της που από μια δική της ιδέα προέκυψε μια πετυχημένη διαφήμιση χωρίς να πάρει το credit.

Γιατί ξεχωρίζει : η σχέση μεταξύ του Don και της Peggy είναι από τις πιο ενδιαφέροντες στη σειρά. Καταλαβαίνονται και μοιάζουν πολύ, παρά τη διαφορά θέσης και μισθού τους. Οι διάλογοι και οι ατάκες του συγκεκριμένου επεισοδίου, πέρα από την εμβάθυνση της σχέσης τους, δίνουν και μια εξαιρετική εικόνα του σκληρού επιχειρηματικού κόσμου της εποχής και, φυσικά, του σήμερα.

Καλύτερη σκηνή/ατάκα : O Don Draper περνά στην αντεπίθεση και επαναφέρει την Peggy στη θέση της όταν παρασέρνεται από την πρώτη της επιτυχία και ζητά ακόμα περισσότερη αναγνώριση, προσφέροντας μια ατάκα που έκανε το αμερικανικό κοινό και όχι μόνο να γουστάρει :


Kαι καταλήγει με το ανυπέρβλητο ξεπροβόδισμα "You're good. Get better - stop asking for things. Close the door"

Αναπληρωματικό επεισόδιο : Αυτό με το πάρτυ που η σύζυγος του Don τραγουδάει zou bisou bisou.



#2 : Sherlock - A Scandal in Belgravia (S02E01)

Δυο λόγια για τη σειρά : οι περιπέτεις του Sherlock Holmes σήμερα, αν ο ίδιος χρησιμοποιούσε κινητό και οι θρίαμβοί του καταγράφονταν από τον Watson σε ένα blog.

Σύνοψη : η βασιλική οικογένεια χρειάζεται τις υπηρεσίες του Sherlock για να αντιμετωπίσουν την Irene Adler, μια dominatrix η οποία έχει στην κατοχή της φωτογραφίες από ένα...οργιαστικό πάρτυ στο οποίο συμμετέχει ένα θηλυκό μέλος της οικογένειας. Σύντομα ο Sherlock αντιλαμβάνεται πως η Adler έχει κάτι το ιδιαίτερο που την κάνει ξεχωριστό και δύσκολο αντίπαλο.

Γιατί ξεχωρίζει : Βασισμένο σε μια υποτιμημένη ιστορία του Arthur Conan Doyle, έπειτα από την οποία ο Sherlock αναφέρεται στην Adler ως "The Woman", το επεισόδιο επιτυγχάνει άλλη μια φορά στη σύγχρονη μεταφορά, στην αναπάντεχη πλοκή και στο εντυπωσιακό φινάλε. Εκεί που ξεχωρίζει όμως, είναι στην αναπαράσταση ενός τρωτού σημείου του Sherlock που δεν είχαμε φανταστεί : να βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο που τον ερεθίζει τόσο πνευματικά όσο και ερωτικά. Τα χάνει, υποπέφτει σε λάθη προσπαθώντας να την εντυπωσιάσει αλλά τελικά θριαμβεύει εκμεταλλευόμενος την αμοιβαιότητα των συναισθημάτων.

Καλύτερη στιγμή/ατάκα : το κρεσέντο του επεισοδίου, όπου την τελευταία στιγμή ο εμφανώς γεμάτος συναισθήματα Sherlock έχει την παραδοσιακή επιφοίτηση, η οποία εκμεταλλεύεται το γεγονός οτι η αντίπαλός του τρέφει τα ίδια συναισθήματα για τον ίδιο για να μαντέψει τον κωδικό του τηλεφώνου της, που περιέχει όλα τα καταστροφικά μυστικά που διαθέτει. Δύο άνθρωποι που ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, και σε όλο το επεισόδιο εκμεταλλεύονται το γεγονός για να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον. Κι έτσι, ένας από τους δύο χάνει. Σχεδόν. Το φινάλε που γέννησε ένα μέγιστο spoiler meme που κυκλοφορεί στο ίντερνετ.




"I've always assumed that love is a dangerous disadvantage. Thank you for the final proof."

And thank you, Steven Moffat, Mark Gatiss, Paul McGuigan, Benedict Cumberbatch, Arthur Conan Doyle.

Αναπληρωματικό επεισόδιο : το φινάλε της πρώτης σεζόν, με το standoff μεταξύ Holmes και Moriarty στην πισίνα και το cliffhanger.



 #1 : Twin Peaks - Episode 29 (Beyond Life and Death)

Δυο λόγια για τη σειρά : ένας...εκκεντρικός ντετέκτιβ καλείται στην επαρχή πόλη των Twin Peaks για να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας πανέμορφης έφηβης που βρίσκεται νεκρή δίπλα στο ποτάμι. Στην πορεία ανακαλύπτει πως ο δολοφόνος μπορεί να μην είναι ένα απλό φυσικό πρόσωπο.

Σύνοψη : στο φινάλε της σειράς, ο Agent Cooper είναι στα ίχνη της προσωποποίησης του κακού μέσα μας με το όνομα... Bob. Η αναζήτηση αυτή τον φέρνει στη Black Lodge, ένα μέρος στο οποίο, ο μύθος λέει, κατοικοεδρεύει η καλή και η κακή πλευρά του εαυτού μας. Μόνο οι άξιοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωπη μαζί της και να βγουν στην αντίπερα όχθη αλώβητοι. Και ο Cooper το τολμά, εν μέρει για να σώσει την καλή του.

Γιατί ξεχωρίζει : Πρόκειται για την αποκορύφωση της σειράς, όπου η σκηνοθετική ιδιοφυία του David Lynch συναντά την αγάπη του για το σημείο που συναντιέται το φυσικό και το υπερφυσικό. Το αποτέλεσμα είναι το πιο bloodchilling, jawdropping εικοσάλεπτο τηλεόρασης που είχα την χαρά να απολαύσω.




The Black Lodge Part 2



Αναπληρωματικό επεισόδιο : σοβαρά, δε σου έφτασε?

19 Οκτ 2013

9 καλλιτέχνες της μικρής και μεγάλης οθόνης τα ονόματα των οποίων κακώς αγνοείς


David Lynch. Quentin Tarantino. Stanley Kubrick. Woody Allen. Ντορέττα Παπαδημητρίου. Πέτρος Κωστόπουλος. The artist currently known as Stan.

Τι κοινό έχουν όλοι οι παραπάνω?

Η απάντηση είναι απλούστατη. Eίναι καλλιτέχνες που γνωρίζουμε όλοι.

Είσαι, φαντάσου, σε μια παρέα και πίνετε σαν άνθρωποι το τζόνι-κόκκινο-ον-δι-ροκς σας. Η κουβέντα για το ποιός πηδήχτηκε με ποιόν και ποιός ζευγάρωσε με ποιόν (εντελώς διαφορετικές κουβέντες, but not really) εξαντλήθηκε και πλέον το γυρνάτε στα καλλιτεχνικά. Κάποιος σε ρωτάει αν είδες την τελευταία ταινία του Woody (μπορεί να προσθέσει και το Allen, αλλά είναι σχετικά περιττό αν διαθέτεις την κοινή λογική να αποκλείσεις τους άλλους δύο Woody που γνωρίζεις, δηλαδή τον καουμπόη από το Toy Story και τον Τρυποκάρυδο). Ή ζητάει τη γνώμη σου για την πρώτη ταινία του David Lynch. Ή, θεός φυλάξοι, σε προκαλεί να διαλέξεις ποιόν θα παντρευόσουν, με ποιόν θα έκανες σεξ και ποιόν θα σκότωνες από τους Stan, Κωστόπουλο και Ντορέττα.

(Σωστή απάντηση : ο,τιδήποτε δεν περιλαμβάνει να παντρευτείς τη Ντορέττα).


Περίφημο γιουβέτσι, Ντορέττα μου. Έλα τώρα να δούμε τη δεύτερη σεζόν Sherlock.


Tότε βρίσκεσαι στην comfort zone σου. Ξέρεις περί τίνος πρόκειται, worum es geht που λένε εδώ στα ξένα. Και αρχίζεις να απαριθμείς με έντονα χρώματα όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα έδινες του Stan να καταλάβει. Ή που θα τον σκότωνες.

Που είναι η μαγκιά σου όμως όταν ο συνπότης σου σου ζητήσει μια συγκριτική ανάλυση των ηρώων των δύο ταινιών του Winding Refn? Πως θα αντιδράσεις όταν απαιτήσει να τον συνοδεύσεις σε μερικές υποκλίσεις μπροστά στον άρχοντα Joss Whedon?

Μη σε λούζει ιδρώς, φίλε στα εύκολα και τα δύσκολα. Συμμεριζόμενος τις δυσκολίες της ζωής σου, είμαι εδώ για να σε πληροφορήσω (με το ζόρι, ως συνήθως) για όλα όσα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις για όλα τα νέα λαμπρά αστέρια της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, τα έργα των οποίων μπορεί ήδη να έχεις απολαύσει (κι αν όχι, σ/κ είναι, τι καλύτερο έχεις να κάνεις), τα ονόματα των οποίων όμως εξακολουθείς επιδεικτικά να αγνοείς. Όχι, όχι, μην απολογείσαι. Την έκανες τη μαλακία, τα χειρότερα πέρασαν. Η ζωή σου από εδώ και πέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη. Κι έχεις εμένα, εν μέρει, να ευχαριστείς. Don't you forget it.

Πάμε στη σημερινή μας αντίστροφη μέτρηση λοιπόν!


#9 : Robert Rodriguez



Διάσημος για : Την τριλογία Mariachi, Sin City, Machete, Planet Terror

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : σοβαρά τώρα, δεν πιστεύω οτι πιάνουμε 2014 και ζούμε σε έναν κόσμο όπου το όνομα του Ταραντίνο προκαλεί χειρονομίες ενθουσιασμού, ενώ το όνομα του Ροντρίγκεζ αμήχανα χαμόγελα. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος μερικών από των πιο, αν μη τι άλλο, διασκεδαστικών ταινιών των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Σπεσιαλιτέ : Ταινίες στις οποίες θα βρεις σε ίσα μέρη διασκέδαση, δράση, απίστευτα στιλιζαρισμένες σέξυ πρωταγωνίστριες, πολιτικοκοινωνικά μηνύματα και τον Danny Trejo.

"Ιδιοτροπίες" : Συχνές αναφορές στο Τέξας και το Μεξικό, τόπο γέννησης/καταγωγής του. Συνεργάζεται συχνά με : Antonio Banders, Salma Hayek, Jessica Alba, Quentin Tarantino, Danny Trejo.

Ζενίθ/ναδίρ : Προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο το εξαιρετικό Sin City. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για το Spy Kids, το οποίο παρ'όλα αυτά είναι πολύ αξιόλογο για αυτό που είναι (ταινία που γύρισε για να μη βλέπουν μαλακίες τα παιδία του), και έχει τις στιγμές του.

Trivia : Κολλητός του Tarantino, καλός φίλος του Kevin Smith. Ήταν παντρεμένος για χρόνια και έχει 5 παιδιά. Μετά το χωρισμό του αρραβωνιάστηκε για λίγο με την Rose McGowan, η οποία πρωταγωνιστεί στο Planet Terror και στις Μάγισσες. Επίσης, γράφει μουσική και παίζει κιθάρα για τους Chingon, μια μοντέρνα μαριάτσι μπάντα η οποία συμμετέχει σε διάφορα σάουντρακ, όπως π.χ. στο Kill Bill vol. II.


Eπίσης, είναι ξάδερφος του Danny Trejo.

Καμμένο trivia : Γνωρίζοντας πως ο Frank Miller γενικώς αρνείται πεισματικά τη μεταφορά των κόμικ του σε ταινίες, γύρισε μόνος του, με λεφτά από την τσέπη του και την σύμπραξη των πρωταγωνιστών, την εναρκτήρια σκηνή του Sin City. Και έπειτα την έστειλε στον Frank Miller, λέγοντάς του πως αν δεχτεί να το γυρίσουν ταινία, θα μοιάζει ακριβώς έτσι. O Miller όχι μόνο ψήθηκε, αλλά έπαιξε κι ένα μικρό ρόλο στην ταινία.

Που βρίσκεται τώρα : ολοκλήρωσε το Machete Kills και γυρίζει το sequel του Sin City, Sin City : A Dame to Kill for.



#8 : Dennis Lehane


Διάσημος για : Μystic River, Gone Baby Gone, The Wire

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : γιατί είναι συγγραφέας τα βιβλία του οποίου έχουν μεταφερθεί σε ταινίες. Το στυλ του είναι τόσο δημοφιλές που πλέον έχει απορροφηθεί από τον κόσμο της τηλεόρασης, συμπράττοντας ως συγγραφές και σύμβουλος για σειρές όπως το The Wire και το Boardwalk Empire.

Σπεσιαλιτέ : υπόκοσμος, ναρκωτικά, δολοφονίες και λοιπές παρανομίες. Αλλά με τρόπο ενδιαφέροντα, και καταπώς φαίνεται, ρεαλιστικό. Επίσης, παρουσίαση της κατάστασης και από τις δυο πλευρές : των παρανόμων, και των υπερασπιστών του νόμου. Δεν υπάρχουν ήρωες αστυνομικοί, ούτε κακούργοι παράνομοι, όλοι βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα, με τις αδυναμίες τους και τα δυνατά τους σημεία. Τέλος, η δημιουργία εικονικών αντι-ηρώων.

"Ιδιοτροπίες" : οι ιστορίες του διαδραματίζονται στη Βοστώνη, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει.

Ζενίθ/ναδίρ : Δυσκολεύομαι να διαλέξω ανάμεσα στο φανταστικό Mystic River (credit φυσικά στον Clint Eastwood) και την 3η-4η σεζόν του The Wire, μιας από (αν όχι η εξής μια) τις καλύτερες δραματικές σειρές στην ιστορία. Για ναδίρ ίσως να επέλεγα το Shutter Island, αν το είχα δει όλο.

Trivia : Έχει εργαστεί ως καθηγητής, εκτός των άλλων, στο Harvard. Η εμπειρία του ενέπνευσε και τη σεζόν του The Wire που ασχολείται εκτενώς με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αμερικής (συγκεκριμένα της Βαλτιμόρης) και τα προβλήματά του. Κατά τα άλλα, δεν συμμετείχε στη μεταφορά των βιβλίων του σε σενάρια, γιατί, όπως δήλωσε, "δε θέλει να χειρουργήσει το ίδιο του το παιδί". Δήλωσε όμως ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα στο Gone Baby, Gone. Συμφωνούμε.

Καμμένο trivia : στο τέλος του Mystic River, είναι ένας από τους τύπους πάνω στα άρματα της παρέλασης που χαιρετάει.

Που βρίσκεται τώρα : συμμετέχει στην παραγωγή του Boardwalk Empire. Αλλιώς, άγνωστο.



#7 : Greg Daniels / Michael Schur


Διάσημοι για : The Office, Parks and Recreation

Γιατί θα έπρεπε να τους ξέρεις : υπέυθυνοι για δύο από τις καλύτερες κωμωδίες/αμερικανίες των τελευταίων ετών, μαζί με το 30 Rock. Ίσως να μην ανακάλυψαν το τηλεοπτικό ψευδοριάλιτι, αλλά το αποθέωσαν.

Σπεσιαλιτέ : δε θα μπορούσα να το πω καλύτερα από το Στέφανο. Σα να βλέπεις Ρετιρέ στην Αμερική. 'Nuff said.

"Ιδιοτροπίες" : σειρές που διαδραματίζονται σε μικρές πόλεις, με πρωταγωνιστές οριακά αστούς/χωριάτες. Πιο συγκεκριμένα, κεντρικός πρωταγωνιστής αξιολάτρευτα κοινωνικά αδαής, παθιασμένος με τη δουλειά και την αποδοχή των άλλων, ενώ ένας δευτεραγωνιστής παίζει πάντα τον ρόλο του αμερικανού "alpha male".

Ζενίθ/ναδίρ : ο χαρακτήρας του Ron Swanson στο Parks and Recreation είναι από τους καλύτερους της σύγχρονης τηλεόρασης. Ενδεικτική ατάκα : "Son, when I eat, it is the food that is afraid". Επίσης, αυτό. Ας μην ξεχάσουμε τις φανταστικές σεζόν του The Office (2-5, περίπου), όπου κατάφεραν να μεταφέρουν φανταστικά στην Αμερική μια φανταστική αγγλική σειρά. Δυστυχώς, μετά τη σεζόν 5, περίπου, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα.

Trivia : όπως σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι κωμικοί συγγραφείς, ξεκίνησαν από το Saturday Night Live. Επίσης, ο Daniels είναι μπατζανάκης, ή συννυφάδος, ή κάτι τέτοιο τέλοσπάντων με την Angela και τον Toby από το The Office.

Καμμένο trivia : ο Schur εμφανίζεται στο The Office ως ο εκκεντρικός, πολιτισμικά καθυστερημένος, εργαζόμενος σε φάρμα παντζαριών αδερφός του Dwight, Mose Schrute.



#6 : Joss Whedon



Διάσημος για : The Avengers, Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Toy Story

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : γιατί υποθέτω πως για να διαβάζεις αυτό, οι υπερήρωες δε σε αφήνουν ασυγκίνητο (είτε πρόκειται για μεταφορά κόμικ, είτε για αυθεντικούς). Αυτή την εποχή είναι ο βασιλιάς των nerds, έχοντας φτιάξει μια τρομερά διασκεδαστική ταινία που περιέχει πολλούς υπερήρωες ταυτόχρονα, ενώ έχει στο ενεργητικό του ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος εξαιρετικά πετυχημένες σειρές, καθώς και το σενάριο του Toy Story. Γενικώς, είναι μέσα στη συζήτηση όταν πρόκειται να δημιουργηθεί μια καινούρια ταινία με υπερήρωες ή κάτι που να μοιάζει.

Σπεσιαλιτέ : Eικονικοί (υπερ)ήρωες οι οποίοι ανάμεσα στο να θριαμβεύουν, ανταλάσσουν  καταγιστικές ατάκες με περιεχόμενο από σεξ μέχρι ποπ κουλτούρα. Οι διάλογοι του Avengers είναι χαρακτηριστικό δείγμα, ιδιαίτερα η στιχομυθία με το shawarma.

"Ιδιοτροπίες" : Οι ταινίες του συχνά περιέχουν δυναμικές γυναίκες, συχνά ως πρωταγωνίστριες. Επίσης, έπειτα από την ακύρωση του Firefly, χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος του cast σε επόμενες δουλειές του, ενώ κάνει συχνά αναφορά σε χαρακτήρες άλλων έργων του, δημιουργώντας έτσι αυτό που αποκαλείται "Whedonverse".

Ζενίθ/ναδίρ : το The Avengers δε θα μπορούσε να είναι πιο τέλειο, ενώ το Firefly, όσο έχω δει, είναι εντυπωσιακό. Από την άλλη, δεν είμαι φαν της Sarah Michelle Gellar.

Trivia : όχι μόνο εμπλέκεται σχεδόν σε ό,τι ταινία με υπερήρωες κυκλοφορεί, αλλά γράφει και ο ίδιος τις δικές του ιστορίες κόμικ. Συγκεκριμένα, για τους x-men και τη wonder woman, για την οποία ετοιμάζε κάποτε και σενάριο (δεν ξέρω τι απέγινε).

Καμμένο trivia : έγραψε ένα σενάριο για το X-Men, το οποίο απορρίφθηκε εκτός από δύο ατάκες : την Storm να λέει "Do you know what happens to a toad when he is struck by lightning? Just what happens to everyone else" πριν κεραυνοβολήσει, και την στιχομυθία ανάμεσα σε Wolverine και Cyclops, όταν ο δεύτερος αρνείται να παραδεχτεί οτι ο πρώτος δεν είναι η μεταμορφωμένη Mystique :



Που βρίσκεται τώρα : Ασχολείται εκτός των άλλων με το sequel των Avengers και με το να μετράει τα χρήματα και τις προτάσεις για επόμενες συνεργασίες.



#5 : Louie CK



Διάσημος για : Louie, Pootie Tang

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : πρόκειται για έναν από τους πιο πρωτότυπους κάφρους κωμικούς αυτή τη στιγμή. Έχει το δικό του ψευδοριάλιτι. Επίσης, έγραψε και σκηνοθέτησε το Pootie Tang.

Σπεσιαλιτέ :  ο πεσιμισμός ανάμεσα στο προκλητικό, αρκετά άβολο και βωμολοχικό χιούμορ.

"Ιδιοτροπίες" : πάρα πολύ συχνές αναφορές στα ναρκωτικά και στην...έλλειψη ικανοτήτων στο σεξ. Περιττό να αναφερθεί πως γνωρίζει και από τα δύο από προσωπική εμπειρία.

Ζενίθ/ναδίρ : έγραψε και σκηνοθέτησε το Pootie Tang. Θα διαλέξω αυτό το ζενίθ :


Love it or hate it, guys.
Από την άλλη, μετά το διαζύγιό του ο πεσιμισμός του ίσως να έχει χτυπήσει ταβάνι. Δεν ξέρω, θα δείξει.

Τrivia : Ξεκίνησε γράφοντας για τον Conan O'Brien. Επίσης, δηλώνει πως το έπος που είδαμε παραπάνω λογοκρίθηκε και άλλαξε πολύ μέχρι να κυκλοφορήσει, αφήνοντάς μας να απορούμε τι επιπλέον θα μπορούσε να περιέχει η ταινία που τα έχει όλα. Τέλος, εμφανίστηκε στο Parks and Recreation ως ο συντηρητικός, ψηλοανίδεος μπάτσος που τα έχει με τη Leslie Knope. Εντελώς κόντρα στο χαρακτήρα του.

Καμμένο trivia : το πραγματικό του όνομα είναι Louis Szekely, το οποίο προέρχεται από την Ουγγαρία. Και ο πατέρας του είναι Μεξικανός. Ναι λοιπόν, ο κοκκινοτρίχης κύριος που βλέπετε στη φωτογραφία είναι γεννημένος στην Αμερική, έχει μεξικανική υπηκοότητα και ρίζες από την Ουγγαρία.

Που βρίσκεται τώρα : κάνει stand up ανά τον κόσμο, ετοιμάζοντας την επόμενη σεζόν του Louie.



#4 : Martin McDonagh


Διάσημος για : In Bruges, Seven Psychopaths

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : γιατί είδες τουλάχιστον μια εκ των δύο ταινιών του και το σύμπαν, το στυλ και οι διάλογοί του σου έμειναν. Έχοντας γυρίσει μόνο δύο ταινίες μεγάλου μήκους, καθιέρωσε ένα ιδιαίτερο, μοντέρνο μείγμα διαλόγων και δράσης που δεν ξεχνιέται.

Σπεσιαλιτέ : καταιγιστικοί διάλογοι μεταξύ ρεμαλιών, ενώ με τη δεύτερη ταινία του μπλέκει και σε περισσότερο μεταφυσικά μονοπάτια.

"Ιδιοτροπίες" : πρωταγωνιστές μικροαπατεώνες που μπλέκουν σε περιπέτειες για τις οποίες δε φαίνονται έτοιμοι. Ένας από αυτούς, δε, είναι ο Colin Farrell.

Ζενίθ/ναδίρ : not available. Δύο πολύ, πολύ καλές ταινίες κι ένα ταινιάκι.

Trivia : προτού το γυρίσει στις ταινίες ήταν διάσημος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, έχοντας κερδίσει μπόλικα βραβεία για θεατρικά στο ίδιο ύφος με τις ταινίες του : προκλητικό, έντονο περιεχόμενο με σοκαριστικές σκηνές. Είναι κλώνος του Sting. Επίσης, ήταν υποψήφιος για όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το In Bruges...

Καμμένο trivia : ...και νικητής για το όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με το Six Shooter.

Που βρίσκεται τώρα : άγνωστο.



#3 : Εdgar Wright


Διάσημος για : Shaun of the Dead, Spaced, Scott Pilgrim vs. The World

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : άγγλος σεναριογράφος και σκηνοθέτης με ιδιαίτερο στυλ χιούμορ, διαλόγων και σκηνοθεσίας : γρήγορο (σε σημείο που να μην προλαβαίνεις να δεις τι έγινε), αρκετά βρετανικό και πολύ nerdy.

Σπεσιαλιτέ : πρωταγωνιστές που δυσκολεύονται να μετατραπούν σε υπεύθυνους ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με ένα εχθρικό, άγνωστο περιβάλλον (επιδρομή ζόμπι, μυστικές οργανώσεις, εχθρούς από video games).

"Ιδιοτροπίες" : Λειτουργεί συχνά μέσα στο ίδιο πλαίσιο συνεργατών, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Simon Pegg και Nick Frost. Έργα του κάνουν συχνά αναφορές σε προηγούμενες δουλειές του, ενώ υπάρχουν πάντα κομβικές σκηνές σε παμπ.

Ζενίθ/ναδίρ : Το Shaun of the Dead είναι μια διασκεδαστικότατη must see ταινία, ενώ το Scott Pilgrim vs. The World, μια μεταφορά κόμικ που από πολλούς μισήθηκε, από άλλους, όπως εγώ, αγαπήθηκε πολύ (= την έχω δει > 10 φορές).

Trivia : Μεγάλος φαν ταινιών με ζόμπι και video games, γεγονός ευδιάκριτο από τις ταινίες του. Όπως επίσης και από το fake trailer της ταινίας Don't, το οποίο προβλήθηκε στις αίθουσες μαζί με το Grindhouse των Rodriguez/Tarantino.



Καμμένο trivia : ο διάλογος "You want anything from the shop?" "Cornetto" περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα έργα του.

Που βρίσκεται τώρα : ετοιμάζεται να γυρίσει ταινία με τον υπερήρωα Antman. Εξ'ου και το ινσταντανέ από comic-con.



#2 : Nicolas Winding Refn


Διάσημος για : Drive, Only God Forgives

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις : γιατί είναι εν μέρει υπεύθυνος για την τρέλα που επικρατεί με τον Ryan Gosling, βάζοντάς τον να πρωταγωνιστήσει ως ο λιγομίλητος, ψιλο-cool ήρωας στις δύο απίστευα στυλάτες τελευταίες ταινιάρες του.

Σπεσιαλιτέ : οπτικά πολύ προσεγμένες ταινίες που βασίζονται πολύ λίγο σε διαλόγους, χωρίς να λείπει η δράση.

"Ιδιοτροπίες" : ο Ryan Gosling, προφανώς. Επιπλέον, χρησιμοποιεί πάρα πολύ έντονα χρώματα, με κυρίαρχο το κόκκινο. Οι ταινίες του περιέχουν (λίγες) σκηνές βίας που μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα σοκαριστικές. Χρησιμοποιεί μουσική που ακούγεται ρετρό (σα να προέρχεται από τα 80s, θα έλεγα) αλλά είναι ως επί το πλείστον ολοκαίνουρια.

Ζενίθ/ναδίρ : Κακά τα ψέμματα, φίλε μου. Έχω δει μόνο δύο ταινίες του, τις οποίες βρήκα μαγευτικές, κυρίως οπτικά. Δε θα σου πουλήσω παπά, ψάχνω και τις υπόλοιπες και θα επιστρέψω.

Trivia : είναι Δανός. Και σα να μη φτάνει αυτό, αν θέλεις να πιστέψεις τη σελίδα του στο imdb, είναι επίσης δυσλεξικός, έχει αχρωματοψία...

Καμμένο trivia : ...και παρ'ό,τι σκηνοθέτησε μια ταινία στην οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο τα αμάξια και η οδήγηση, δεν ξέρει να οδηγεί.

Που βρίσκεται τώρα : ετοιμάζεται να γυρίσει μια ταινία με τίτλο I Walk with the Dead, λοιπών αγνώστων στοιχείων.



#1 : Paul McGuigan


Διάσημος για : Lucky Number Slevin, Wicker Park, Sherlock

Γιατί θα έπρεπε να τον ξέρεις :  ...ε? ποιός? Να, τίποτα μωρέ, σκηνοθέτησε το ανηψάκι του Pulp Fiction, μια εξαιρετική μοντέρνα μεταφορά του Sherlock Holmes και ένα καθηλωτικό ρομαντικό δράμα.

Σπεσιαλιτέ : σκοτεινή ατμόσφαιρα με γρήγορους διαλόγους και αναπάντεχη πλοκή. Το θέμα αλλάζει, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει ανθρώπους που φαίνονται τέλειοι ο ένας για τον άλλον.

"Ιδιοτροπίες" : πέρα από την προτίμησή του στον Josh Hartnett, θα διάλεγα την επιλογή του εκκεντρικού, δυσπροσάρμοστου πρωταγωνιστή που δημιουργεί λίγους αλλά πολύ στενούς δεσμούς με επιλεγμένα άτομα του περιβάλλοντός του. Και, επίσης, η αγάπη του για plot twists τα οποία δεν είναι ακριβώς αναπάντεχα, αλλα τόσο καλοσκηνοθετημένα που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ζενίθ/ναδίρ : Πιο πάνω ακόμα από το υπέροχο Lucky Number Slevin είμαι αναγκασμένος να ξεχωρίσω 2 από τα 4 επεισόδια του Sherlock, The Great Game και ιδιαίτερα το Α Scandal in Belgravia, για το οποίο ήταν υποψήφιος για Emmy. Ναδίρ δε μου βρίσκεται πρόχειρο, αν και ομολογώ πως από τη φιλμογραφία του μου λείπουν κάποια κομμάτια τα οποία δε φαίνεται να έχουν εντυπωσιάσει τους χρήστες του imdb, αν αυτό αποτελεί ένδειξη για κάτι.

Trivia : ο άνθρωπος είναι τόσο υποτιμημένος που μια έρευνα στο ίντερνετ δεν αποφέρει πολλά περισσότερα από το γεγονός οτι είναι σκωτσέζος. Και το οτι ένα από τα καλύτερα οπτικά gags του Sherlock, η οπτικοποίηση μηνυμάτων, σκέψεων κλπ. οφείλεται σε αυτόν. Συνεπώς θα προσθέσω το δικό μου trivia, δηλαδή οτι...

Καμμένο trivia : ...την πρώτη φορά που είδα το Wicker Park ήταν στην τηλεόραση στη Χαλκιδική στο μπαλκόνι και, παρά το γεγονός οτι είχα πάψει να είμαι αμούστακο αγόρι εδώ και χρόνια, στο φινάλε σηκώθηκα όρθιος στην καρέκλα μου μεταμεσονύκτια και φώναζα "οοοοοοοοοοχι ρε πούστη!"

Που βρίσκεται τώρα : δυστυχώς, όχι στη σκηνοθεσία της επόμενης σεζόν του Sherlock. Για λόγους που μπορεί να είχαν ή να μην είχαν σχέση με το οτι η επιτυχία της σειράς τον έφερε στο προσκήνιο, ο McGuigan αυτή τη στιγμή ασχολείται με μια καινούρια μεταφορά στην οθόνη του γνωστού σε όλους μας Frankenstein. Καλή μας αναμονή.