21 Δεκ 2013

4+1 δημοφιλή τραγούδια το νόημα των οποίων δεν είναι ακριβώς αυτό που νόμιζες


Πωπω, αδελφέ! Πως περνάνε οι μήνες και σημάδια δεν αφήνουν. Να, σα χθες ήταν που πέρισυ τέτοια εποχή εγώ ήμουν τουρίστας στη Γερμανία, ο άλλος μόνιμος κάτοικος που με φιλοξενούσε, σου έκανα μάθημα για την ποίηση του Leonard Cohen, ο Άρης κινδύνευε να πέσει και δεν είχα γκόμενα.

 Ή, αν προτιμάς, σα χθες ήταν πριν 2 μήνες που έγραφα το τελευταίο μου ποστ, ο Άρης κινδύνευε να πέσει και δεν είχα γκόμενα.

Αλλά αυτά είναι στο παρελθόν. Oι γιορτινές μέρες είναι πάλι μπροστά μας, όπως και το φάσμα του να τις περάσω εξ'ολοκλήρου σε μια άλλη χώρα για πρώτη φορά, κάτι που, έχοντας μόλις ακούσει διαφήμιση του jumbo σε ιντερνετικό ραδιόφωνο, φαντάζει πλέον λίγο λιγότερο ζοφερό.

Κι όμως, συμπαθή και σεξουαλικά ελκυστικέ μου αναγνώστη. Μου φαίνεται πως εν τη απουσία μου χαλάρωσες λίγο. Πήρες θάρρος και γέμισε το κρεβάτι μου με ανεβασμένους χωριάτες.


Metaphorically speaking, that is.

Αλλά έννοια σου. Δε θα σε άφηνα έτσι, να ξεφτιλίζεσαι δημοσίως στα μπαρς και στα σοσιαλ μιντιας. Ήρθε η ώρα να σε επαναφέρω εις την τάξη, με το να επιστήσω την προσοχή σου στο τι ακριβώς ποστάρεις και με τι λικνίζεσαι τρελό από χαρά στις γιορτινές σου εξόδους.

Γιατί μερικές φορές το συναίσθημα που μας προκαλεί η μουσική ενός τραγουδιού δε συμβαδίζει απόλυτα με το περιεχόμενο των στίχων...


# 4 : Το χαρωπό Little Green Bag ήταν, και παραμένει παρά την αλλαγή τίτλου, ένα τραγούδι για λεφτά και/ή ναρκωτικά.

Το τραγούδι : Little Green Bag από George Baker Select


Γνωστό λόγω : ...Reservoir Dogs, duh.

Πρώτη ανάγνωση : ευχάριστο τραγουδάκι στο οποίο μπορείς ακόμα και να λικνίσεις λίγο τον κώλο σου. Λίγο όμως, σεξουλιάρη αναγνώστη μου. Μην εκτεθείς.

Από κει και πέρα... : πρόκειται για ένα τραγούδι των ΟΛΛΑΝΔΩΝ George Baker Select, το οποίο στην πραγματικότητα λέγεται Little Greenback, κοινώς λεφτά, κάτι το οποίο μπορείς να ακούσεις ξεκάθαρα στα πρώτα δευτερόλεπτα του τραγουδιού.

"Lookin' back on the track for a little greenback,
Got to find just the kind or I'm losin' my mind"

Σύμφωνα με τους στίχους, ο καλλιτέχνης ψάχνει λεφτά, γιατί χωρίς αυτά θα τρελαθεί. "Όπως όλοι μας", θα μου πεις, νουνεχή μου αναγνώστη. Σωστά, αλλά αυτός ψάχνει "a little greenback", το οποίο μας παραπέμπει σε ψιλά. Που πάει το μυαλό σου?

"Out of sight in the night out of sight in the day,
Lookin' back on the track gonna do it my way."

 Ή αναφέρεται σε μια δουλειά με χαμηλό μισθό που του βγάζει τη ψυχή, ή σε μια όχι και απόλυτα νόμιμη ασχολία που τον αναγκάζει να μην τραβάει την προσοχή αυτών που δεν πρέπει.

"Lookin' for some happiness
But there is only loneliness to find
Jump to the left, turn to the right
Lookin' upstairs, lookin' behind, yeah!"

Το λατρεμένο σου κομματάκι, λοιπόν, αναφέρεται σε ένα ζητιάνο που αναζητάει ελεημοσύνη για να τσακώσει κανά κέρμα. Ο τρόπος με τον οποίον θα τα ξοδέψει, ο οποίος περιλαμβάνει να κοιτάει διαρκώς δεξιά, αριστερά και πίσω από την πλάτη τουψάχνοντας για ευτυχία αλλά βρίσκοντας μόνο μοναξιά, σε παραπέμπει σε πληρωμένο έρωτα ή πληρωμένα ναρκωτικά. Η επιλογή δική σου.

Ή, αν προτιμάς τον παραποιημένο τίτλο του green bag, απαλάσσεσαι από το βραχνά του να επιλέξεις. Ναρκωτικά.

Δικαιούσαι να το οικειοποιηθείς... : αν αγαπάς τον Ταραντίνο, ή αν δουλεύεις μια άχαρη δουλειά που σου βγαίνει ο πάτος για να πάρεις ένα μισθό κάτω από το βασικό, τον οποίον έπειτα ξοδεύεις για να ξεχάσεις πως σου βγαίνει ο πάτος για να πάρεις ένα μισθό κάτω από το βασικό. Αλλά ποιές είναι οι πιθανότητες να ισχύει κάποιο από αυτά, προικισμένε μου αναγνώστη?



# 3 : Οι They Might Be Giants και οι Ska Cubano, εκτός των άλλων, μας χρησιμοποιούν ως παράδειγμα για να πούνε σε όσους γκρινιάζουν για το παρελθόν να σκάσουν.

Το τραγούδι : Istanbul (Not Constantinople) αρχικά από The Four Lads, εδώ για τη φάση από They Might Be Giants



Γνωστό λόγω : της εκτέλεσης των Ska Cubano, των DJset του Στέφανου

Πρώτη ανάγνωση : χορευτικό κομμάτι με πιασάρικο και πρωτότυπο τίτλο.

Απο κει και πέρα...: φουσκώνουμε από περηφάνια που επιλεχτήκαμε από μια διεθνή μπάντα ως χαρακτηριστικοί κομπλεξικοί και κολλημένοι στο παρελθόν.

"Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Now it's Turkish delight on a moonlit night"

Κοινώς, ξεκολλάτε πια με το παρελθόν. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει Κωνσταντινούπολη, τώρα τη χαίρονται οι Τούρκοι.

Εν συνεχεία,  μας δουλεύουν και λίγο, λέγοντας μας πως αν κοιμηθεί ο Θεός και χτυπήσουμε καμιά γκόμενα και της δώσουμε ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη, να προσέξουμε μη μπερδευτούμε.

"Every gal in Constantinople
lives in Istanbul, not Constantinople
so if you've got a date in Constantinople
she'll be waiting in Istanbul"

Εξάλλου, σου λέει, μη νομίσεις πως είσαι εξαιρετικός επειδή θεωρείς οτι είσαι  ο μοναδικός που έχει παρελθόν και ιστορία. Γιατί δεν είσαι τίποτα από τα δύο.

"Even old New York
was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
People just liked it better that way"

Συνεπώς, λοιπόν, δε μπορείς να γυρίσεις στο παρελθόν. Ό,τι έγινε έγινε, και καλά θα κάνεις να μην ασχολείσαι άλλο, γιατί η πρώην σου (το έπιασες το ξαφνικό άλμα, τιτάνα αναγνώστη μου?) ανήκει πλέον σε άλλον. Και οι επιλογές τους δε σε αφορούν καθόλου. Δουλειά σου!

"So take me back to Constantinople
No, you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks"

Δικαιούσαι να το οικειοποιηθείς...: αν θέλεις να την πεις σε κάποιον που σε πρήζει για την πρώην του / για την ποδοσφαιρική του καριέρα που έληξε άδοξα λόγω τραυματισμού / "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα'ναι".



#2 : Το Love me or die είναι μια ιστορία μονόπλευρου έρωτα με βουντού, θάνατο και καταδίκη στην κόλαση ενός ψιλοκαθικιού

Το τραγούδι : The Love me or Die από C.W. Stoneking



Γνωστό λόγω : ραδιοφώνου, facebook, αλλά πρώτα των DJset του Στέφανου

Πρώτη ανάγνωση : μαγευτικό κομμάτι, πιθανώς περασμένης δεκαετίας, που αναφέρεται σε έναν έντονο έρωτα.

Από κει και πέρα... : όντως έντονος έρωτας. Και η μαγεία παίζει ρόλο. Η μαύρη μαγεία, την οποία ο τραγουδιστής σπούδασε.

I studied evil, I can't deny,
Was a hoodoo charm called a Love Me or Die,
Some fingernail, a piece of her dress,
Apocathery, Devil's behes'

O τίτλος λοιπόν αναφέρεται σε ένα ξόρκι. Το τι αποτέλεσμα έχει το συγκεκριμένο ξόρκι το αφήνω στην αχαλίνωτη φαντασία σου, αναγνωστάρα μου. Αρκεί να σου πω πως ο τραγουδιστής την πάτησε, παθιάστηκε, και το έφτιαξε.

I will relate, the piteous consequence my mistake,
Fallin slave to passin desire,
Makin' the dreaded Love me or Die.

Και μάλιστα γνώρισε αμέσως και την τσούπρα που του έκλεψε την καρδιά. Το κακό είναι όμως, όταν έχεις το σίγουρο πράγμα στην τσέπη σου, ίσως να μη σκεφτείς να την κορτάρεις πάνω από ένα δροσερό κοκτέιλ στο LaDoze, αλλά αντ'αυτού να χρησιμοποιήσεις αυτό για το οποίο κόπιασες κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Against a Jungle primeval green,
She had the looks of a beauty queen
No bangles or chain, wearin' broken shoe
Seventy-five cent bottle perfume.
I said, "Good mornin", I tipped my hat,
All the while I was cunning like a rat,
Smilin gaily, looked her in the eye,
I felt in pocket, the Love me or Die

Μάλιστα, για να μη νομίσεις οτι είναι κάποιος τυχαίος, ο τραγουδιστής μας γίνεται περισσότερο αρεστός ενημερώνοντάς μας πως εκτός από σπουδαγμένος ανήκει και στην καλή κοινωνία. Είναι εύπορος, γόνος πλούσιας οικογένειας,  συμμετέχει σε μυστικές κοινωνίες και δε συμμαζεύεται. Γιατί λοιπόν, η καλλονή αρνείται το ενδιαφέρον του? Ε, πάρε το ματζούνι να'χεις να πορεύεσαι. Love me or die.

My past history, one to behold,
I studied magic from days of old,
Membership, secret societies,
Power and wealth in my family
But Matilda, Darling,
Why you don't take my wedding ring,
Like a demon under the floor,
I buried the hoodoo down the back door.

Όπως φαντάζεσαι, σε μια κατάσταση όπου 50% ο άλλος να σε ερωτευτεί και 50% να πεθάνει, τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά.

Lawd, word broke through the town,
That a fever strike Matilda down,
Nine thirty, the doctor arrive,
Priest come runnin, quarter to five.
Standin in the weeds early next day,
I saw the meat wagon rollin away,
I seen Matilda layin in the back,
Her old mother wearin a suit of black

Στο φινάλε, ο τραγουδιστής μας ενημερώνει πως έχει...τύψεις? Για κάποιο λόγο αισθάνεται πως είχε κάποια ευθύνη στο χαμό της Ματίλντας.

Sound the trumpet, and bang the drum,
I wait for me judgement to come,
I know her spirit is down beneath,
I hear the weepin and gnashing of the teeth.

Και καταλήγει να μας ενημερώσει πως η Ματίλντα πήγε στην κόλαση (προφανώς γιατί ήταν τόσο κακή ώστε να αρνηθεί την πρότασή του, κοινώς ψιλοκαλά να πάθει), ενώ προσπαθεί να αποποιηθεί σε κάποιο βαθμό την ευθύνη, λέγοντας πως η Ματίλντα πέθανε από ένα κακό ξόρκι, σα να λέμε πως δε φταίμε εμείς που έπαθαν δηλητηρίαση όλοι οι καλεσμένοι μας, ο χασάπης μας πούλησε χαλασμένο άλογο από τη Λυών.

Flames of Hell licks at my feet,
In the shadow of the Jungle I feel the heat,
Matilda's waiting in Hell for me too,
All cause she died from a bad hoodoo.

Δικαιούσαι να το οικειοποιηθείς...: ελεύθερα, γιατί είναι μοναδικό κομμάτι. Αρκεί να μη το αφιερώσεις στον/στην καλό/καλή σου.



#1 : To Elephant Gun των Beirut είναι τα γεννητικά όργανά μας

Το τραγούδι : Elephant Gun από Beirut.


Σε πρώτη ανάγνωση : μελωδικό κομματάκι με ευχάριστο videoclip που αναφέρεται στην αποξένωση που νιώθεις μακριά από την πατρίδα σου.

Από κει και πέρα...:  προσέξτε λίγο το videoclip αρχικά.



Πολύ διακριτικό, Ζαχαρία.

Αυτό που ακούμε ενώ βλέπουμε ετεροφυλόφιλες περιπτύξεις είναι την παραδοχή ενός ανθρώπου οτι αν ήταν πιο νέος θα προσπαθούσε να κάνει κάτι άλλο με τη ζωή του, ενώ τώρα περιορίζεται στο να πίνει και να προσπαθεί να αυξήσει τα θύματα του elephant gun του.

If I was young, I'd flee this town
I'd bury my dreams underground
As did I, we drink to die, we drink tonight

Far from home, elephant gun
Let's take them down one by one
We'll lay it down, it's not been found, it's not around

Ειδικά αφού κυρήξει την έναρξη της εποχής "κυνηγιού", στο βίντεο κλιπ γίνεται χαμός. Και έτσι θα συνεχίζεται, οι ριπές του elephant gun να διαταράσσουν την κοινή ησυχία, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, καταφέρνοντας να συμπεριλάβει στη συλλογή του  την υπέρτατη πρόκληση, ένα μυθικό "μεγάλο βασιλιά". Η ερμηνεία δική σου, ερεθιστικά πολύπλοκε αναγνώστη μου.

Let the seasons begin - it rolls right on
Let the seasons begin - take the big king down

And it rips through the silence of our camp at night
And it rips through the night

Κατάληξη : το μοναδικό που του έχει απομείνει είναι το μοναδικό που κρύβει. Εδώ δεν έχεις την πολυτέλεια να ερμηνεύσεις, πολυκολακευμένε μου, γιατί φοβάμαι οτι θα μου ξεφουρνίσει τίποτα περί μοναξιάς ή έρωτα, ενώ είναι ξεκάθαρο τι είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο κρύβουμε ΟΛΟΙ. Συγκεκριμένα, το πράγμα μας.

And it rips through the silence, all that is left is all that i hide.

Και στα δικά μας βρε!

 Δικαιούσαι να το οικειοποιηθείς...: αν το σεξ χωρίς συναισθήματα is your thing. Αλλά ποιές είναι οι πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο?




Bonus track for losing the crowd : Ο Θανάσης Βέγγος τα χώνει στους ενστολους before it was cool.

Η κομματάρα : Των Πρακτόρων η Σχολή από το Θανάση Βέγγο.



Γνωστό από : το έπος ΘΒ Φαλακρός Πράκτωρ 000.

Σε πρώτη ανάγνωση : οι κλασσικές πλάκες του μεγαλύτερου Έλληνα κωμικού όλων των εποχών.

Από κει και πέρα...: ο Βέγγος παίζει έναν εκπαιδευόμενο ιδιωτικό ντετέκτιβ, αλλά οι μέθοδοι εκπαίδευσης καθώς και οι στολές παραπέμπουν στην εκπαίδευση του στρατού και/η της αστυνομίας. Έτσι μπορούμε να δούμε υπό άλλο πρίσμα τους στίχους οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν οτι

Των πρακτόρων η σχολή είναι χρήσιμη πολύ
κι οι καλοί της μαθητές δεν ξεκουράζονται ποτέ
Όταν βγάλω τη σχολή θα αμείβομαι πολύ
Και για να περνάω καλά θα επωμισθώ βάρη πολλά

Δυστυχώς για τη σοβαρότητα της σχολής, ο Βέγγος υπερτονίζει κάποιες συλλαβές, με αποκορύφωμα την έμφαση στο "μισθό, μισθό!", όταν γίνεται αναφορά στο λόγο που θα περνάει καλά αφού βγάλει τη σχολή.

Στο κλείσιμο ο ύμνος δε μπορεί παρά να γίνει ειλικρινής, όταν το θέμα φτάνει στο γιατί λόγω της υπηρεσίας δε θα τους βλέπει το κρεβάτι!

Εκείνη η μέρα όταν 'ρθει, δε θα μας βλέπει το κρεβάτι
Κανένας δε θα κλείνει...μάτι,
γιατί κοιμόμαστε όρθιοι! 



Κυρίες και κύριοι, standing ovation για έναν μεγάλο καλλιτέχνη και για το καλύτερο τραγούδι κλεισίματος όλων των εποχών.