5 Μαρ 2014

Παρακολουθήστε τα όσκαρ παρέα με τον μαγνητοσκοπημένα ολοζώντανο σχολιασμό μου!


Το κάναμε το κόλπο γκρόσο και φέτος. Δε μας πτόησε το μακρινό, αλλά ευχάριστο ταξίδι επιστροφής από τη Βαυαρία, ούτε το γεγονός οτι ούτε δύο ώρες μετά το πέρας της απονομής μας περίμενε φόρτος εργασίας ικανός να σκιάξει και τον πιο επιμελή ειδικευόμενο Παθολογίας, πόσο μάλλον εμένα.

Παραδέχομαι πως επέτρεψα στον εαυτό μου αναρρωτική, τουτέστιν δύο απανωτά 24ωρα με ρουτίνα δουλειά-φαί-ύπνος και τούμπαλιν, προτού βρω το σθένος να σου φέρω ολοζώντανα στη σαλονάρα σου όλα όσα εκτυλίχθηκαν στη μεγαλύτερη βραδιά του κινηματογράφου, λατρεμένε μου.  Φτιάξε φραπεδάρα, ή φουσίλι με κόκκινη πέστο και μπόλικο κεφαλοτύρι, αν σε πετυχαίνω σε αυτή τη φάση, και πάμε!


01.05

Με περισσό ενθουσιασμό ανακαλύπτω πως η τελετή θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την ελεύθερη γερμανική τηλεόραση, γλυτώνοντας με από την αγωνία του να ψάχνω stream σα το ζαβό και τους γείτονές μου από το να οικειοποιηθούν την πρώτη τους φράση στα ελληνικά με το "παίξε γαμημένο γαμίδι, μη κολλάς!"

01.40

Η παρέα μου, επιδεικνύοντας τιτάνιο σθένος και συναίσθημα που σου ραγίζει την καρδιά, μου δηλώνει ευθαρσώς πως θα παρακολουθήσει μαζί μου όσο αντέξει και μετά θα πάει για ύπνο. Νωρίτερα έχει ήδη εκφράσει την έκπληξή της για τη διάθεσή μου να στερηθώ τον ύπνο μου για να παρακολουθήσω τα βραβεία. Έχοντας πάρει την επιβεβαίωση μου ως άντρας (τρελό, ατίθασο και παράτολμο "νιάτο" φάση), ανοίγω την τηλεόραση για να χαζέψω το κόκκινο χαλί.

02.05

Δεν ξέρω τι γίνεται, δεν προσέχω. Οι γυναίκες δεν είναι πολύ όμορφες, τη Σάντρα Μπούλοκ την εκτιμώ αλλά τη βαριέμαι, κράχτες τύπου Clooney και Jack "The Jack" Nicholson (τι απέγινε αυτή η ψυχή?) απουσιάζουν, η Jennifer Lawrence, η οποία μου αρέσει αλλά όχι με κοντά μαλλιά, έπεσε πάλι.

02.15

Ο Bill Murray είναι πολύ χλωμός. Για καμιά γαστροσκόπηση τον κόβω από βδομάδα. Ανησυχώ.

02.20

Νομίζω πως θα ήμουν ευτυχισμένα παντρεμένος με την Cate Blanchett, με την προυπόθεση να κάλυπτε καλά τους παράνομους δεσμούς της λόγω της βαρεμάρας της. Εν τω μεταξύ, γίνονται κάτι καθόλου αστεία πράγματα με τον Jimmy Kimmel, ενώ βρίσκω ενθαρρυντικό πως παρακολουθούμε την κάλυψη του κόκκινου χαλιού στα αγγλικά με λίγες παρεμβάσεις από δυό Γερμανούς οι οποίοι δηλώνουν μεν οτι βρίσκονται έξω από την αίθουσα, αλλά η πλημμελής ανάμειξή τους με τα τεκταινόμενα με υποψιάζει πως είτε δεν ξέρουν αγγλικά (εξόχως πιθανό), ή στέκονται μπροστά από ένα σκηνικό κάπου στο Βερολίνο.

02.25

Προτείνω στην παρέα μου φραπέ και με κοιτάει με γουρλωμένα μάτια.

02.30

Ομολογώ πως η μοναδική από τις προτεινόμενες ταινίες που έχω δει είναι το Her του Spike Jonze, το οποίο υποστηρίζω σθεναρά να σαρώσει. Προβλέπω χωρίς λόγο split, αλλού το σκηνοθεσίας κι αλλού το ταινίας, κάτι που πλέον είναι της μόδας. Γενικώς φαντάζομαι πως το άβαταρ Gravity θα κερδίσει τα πάντα εκτός από τα σημαντικά, κοινώς καλύτερης ταινίας για το 12 Years a Slave. Αυτό όμως που περιμένω πως και τι είναι να χάσουν οι u2, ειδικά δε αν το πάρει το The Moon Song της Karen O δεν αποκλείω να βγω με το βρακί στην Kurt Schumacher Straße για να πανηγυρίσω, κυρίως επειδή έχω όρεξη να βγω με το βρακί στην Kurt Schumacher για μια φορά (παράτολμο νιάτο vol. II). Πάμε!


02.45

 Το εναρκτήριο λογάκι της DeGeneres δε με έκανε να γελάσω, εκτός από το σχόλιό της οτι ο Jonah Hill της έδειξε στο Wolf of Wall Street κάτι που έχει παααρα πολλά χρόνια να δει ("get it? I mean your penis.") Η Anne Hathaway, φορώντας "μια ντισκομπάλα" (συνεισφορά της παρέας μου) παρουσιάζει το βραβείο β'αντρικού ρόλου σε μια από τις πιο όμορφες γυναίκες της τελετής, τον Jared Leto (of Requiem for a Dream fame). Στα σοβαρά όμως, αυτός ανεβαίνει στη σκηνή και αναφέρεται στις ταραχές στην Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, κάτι που προφανώς σφραγίζει το οτι δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσει την τελετή ούτε στο ένα χιλιόμετρο.






Δεν έχεις ανάγκη τα όσκαρ έτσι κι αλλιώς όταν προτιμάς να μαλακίζεσαι με τα μαλλιά σου.


02.58

Ένας τύπος που παρουσιάστηκε ως εμπνευστής μιας γενιάς αλλά δε μου λέει κάτι ανέβηκε στη σκηνή για να πει το τραγουδάκι του από το Despicable Me, το οποίο επίσης δε μου λέει κάτι. Μου λέει όμως πολλά το τεράστιο καπέλο του, όπως και το οτι κατέβηκε από τη σκηνή και προκάλεσε σε χορό τρεις κυρίες της πρώτης σειράς, μεταξύ των οποίων και η Meryl Streep, η οποία προέβη σε ένα καθώς πρέπει λίκνισμα του στήθους της.

03.10

 Το The Great Gatsby, μια πολύ ωραία ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες κερδίζει το όσκαρ κουστουμιών, το οποίο ήταν αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πόσα great gatsby πάρτυ και αντίστοιχες facebook photos έχουν ξεπηδήσει τον τελευταίο χρόνο. Trivia : αν ο DiCaprio ήταν υποψήφιος για το Gatsby, πάλι θα έχανε, αλλά θα στεναχωριόμουν.

03.15

Βρίσκω τον Channing Tatum όχι ιδιαίτερα ωραίο και το σβέρκο του εκφοβιστικό. Η παρέα μου συμμερίζεται τουλάχιστον μια από τις δύο πεποιθήσεις μου.

03.30

Ανάμεσα στα βαρετά βραβεία που παρουσιάζονται, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις :
- Ο Joseph Gordon Levitt πρέπει να είναι και γαμώ τα παιδιά. Πολύ cool, και η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, το Don Jon, μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για έναν τύπο που βλέπει πορνό ενώ ΜΟΛΙΣ έχει κάνει σεξ με τη Σκάρλετ, δε με άφησε ασυγκίνητο.
- Άντρες που όσο μεγαλώνουν γίνονται καλύτεροι : Jim Carrey, Zac Efron, Harrison Ford (μέχρι πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον)
- Την κατιούσα, αντίθετα, φαίνεται να παίρνει ήδη η Emma Watson.

03.40

H Karen O με έναν ημι-hipster με κιθάρα τραγουδάνε το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς, μια απλή μπαλάντα που στην ταινία παρουσιάζεται ως αυτοσχεδιασμός της φωνής της Σκάρλετ και του Joaquin Pheonix.

03.58

Ο Brad Pitt έχει όρεξη για χούμορ, παρουσιάζοντας τους u2 ως τη μεγαλύτερη ροκ μπάντα του πλανήτη. Αυτοί εμφανίζονται και τραγουδάνε μια τέρμα ποπ μπούρδα, ως συνήθως. Η παρέα μου κάπου εδώ έχει αποκοιμηθεί, ελπίζω ως ένδειξη αποτροπιασμού για τους υπερτιμημένους ιρλανδούς, ενώ το twitter έχει καταλήξει πως ο bono (ο οποιός φοράει γυαλιά ηλίου) παραμένει στην ίδια ηλικία λόγω της υπερκατανάλωσης αίματος βρεφών.

04.05

Η Ellen DeGeneres κατεβαίνει για να βγάλει μια φωτογραφία με τη Meryl Streep. Ξαφνικά, στη φωτογραφία, την οποία τελικά τραβάει με το smartphone o Bradley Cooper, χώνονται ένα σωρό διάφοροι. Ο στόχος είναι να σπάσει το ρεκόρ των περισσότερων retweets, κάτι το οποίο η Jennifer Lawrence θεωρεί ανέφικτο χωρίς κάποια να δείξει το στήθος της, χωρίς να προσφέρεται η ίδια. Τελικώς, ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα σε ένα εικοσάλεπτο περίπου.


Μα κοίτα φάτσα ο Kevin Spacey!

04.25

Α ναι, δίνονται και όσκαρ εν τω μεταξύ. Το Gravity παίρνει όλα τα τεχνικά όσκαρ, αλλά στην καρδιά μας όλοι ξέρουμε πως μετά το Space Odyssey, καμιά ταινία για το διάστημα δεν έχει εξίσου πολλά να μας πει. Κι από τη στιγμή που εκείνη δεν κέρδισε και πολλά, μη διανοηθείτε να το δώσετε στο Gravity, όσο ταινιάρα κι αν πιθανώς είναι.

04.35

Ο Θεός Christ-of-Waltz δίνει το βραβείο β'γυναικείου ρόλου στην συμπαθή Lupita Nyongo'o του 12 Years a Slave, ενώ αμέσως μετά εμφανίζεται ένας πιτσαδόρος με τρεις πίτσες, τις οποίες η παρουσιάστρια μοιράζει σε αυτούς στις πρώτες θέσεις, ενώ ο νουνεχής Brad Pitt μοιράζει πλαστικά πιατάκια στους Harrison Ford, Martin Scorcese, Jared Leto, Meryl Streep και δε συμμαζεύεται. Εντάξει, χαζομαρούλες, αλλά έχουν τη φάση τους.


Λεζάντα : ααααργκ

04.40

Ο Bill Murray δίνει το όσκαρ μοντάζ στο Gravity, αλλά όχι χωρίς να προσθέσει από μόνος του στις υποψηφιότητες τον πρόσφατα αποθανόντα Harold Ramis για τα Ghostbusters, Caddyshack και Groundhog Day.  Η ιστορία είναι οτι ο Murray με τον Ramis ήταν σκοτωμένοι, αλλά τα ξαναβρήκαν στα τελειώματα του δεύτερου. Συγκινητική χειρονομία, και φυσικά κανείς δεν ασχολείται με τον νικητή του βραβείου.

04.50

ΟΚ, τώρα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο έγινε ένα αφιέρωμα στο μάγο του Οζ. Τουλάχιστον αυτό εξηγεί την παρουσία της Liza "Lucille 2" Minelli στα Όσκαρ (=κόρη της Judy Garland).

04.55

O Benedict "Sherlock" Cumberbatch είναι πολύ πιο ωραίος με μαύρο μαλλί.

05.05

Και φέτος έφυγαν πολλοί και καλοί. Ανάμεσά τους οι Harold Ramis, Phillip Seymour Hoffmann, Jean Fontaine και ο Peter O'Toole. Ευκαιρία να θυμηθούμε ένα εντελώς random διάλογο ανάμεσα στον Peter Sellers ως James Bond και τον Peter O'Toole ως κομπάρσο παίκτη γκάιγκας στο Casino Royale του 1967 :

O'Toole : Excuse me, are you Richard Burton?
Sellers : No, I'm Peter O'Toole.
O'Toole : Then you're the greatest man that ever BREATHED.

Αυτό.

05.15

Το ίντερνετ παίρνει φωτιά αφού ο Τραβόλτα αποκαλεί την υποψήφια για όσκαρ τραγουδιού Idina Menzel, "Adele Dazim".

05.25

O όχι ιδιαίτερα αστείος και η "όσο μεγαλώνει χειροτερεύει, πολύ όμως" Jessica Biel δίνουν το όσκαρ μουσικής στο gravity (γιατί ως γνωστόν έχει ωραία μουσική στο διάστημα) και το τραγουδιού ΟΧΙ στους U2, αλλά ούτε και στην Karen O. Έχω μια ελαφρώς πικρή γεύση, αλλά η βραδιά πλέον είναι επιτυχημένη.

05.40

Ο John Ridley παίρνει το όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το 12 years a slave και ανεβαίνει στη σκηνή σα να είναι τέρμα φορτωμένος με κάποιον. Αν είναι έτσι μόλις κέρδισε όσκαρ, χαρά σε αυτήν που τον χαίρεται στο σπίτι όταν του τελειώνουν τα τσιγάρα.
Από την άλλη, με μεγάλη χαρά υποδέχομαι το νέο πως ο συμπαθέστατος και ταλαντούχος Spike Jonze κερδίζει το όσκαρ σεναρίου για το Her, το οποίο πάντως δεν είναι η καλύτερη δουλειά του, έχοντας ακολουθήσει τα φανταστικά Being John Malkovich και Adaptation. Σε κάθε περίπτωση, πανηγυρίζω σιωπηλά.

05.50

Η Angelina συνοδεύει το θρύλο Sidney Poitier επί σκηνής για να ανακοινώσουν το όσκαρ σκηνοθεσίας. Η υπερπροσπάθεια του υπερήλικα Sidney να φτάσει μέχρι το μικρόφωνο και να εκφωνήσει το λόγο του είναι συγκινητική, αλλά ζω με ένα άγχος οτι θα σωριαστεί σε λίγο. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, ενώ η Αντζολίνα του συμπαραστέκεται φανταστικά, κι όταν έρχεται η ώρα να διαβάσει το φάκελο κι εκείνος αποτυγχάνει, τον ρωτάει γλυκά αν είναι η σειρά της να ανακοινώσει το νικητή, ο οποίος είναι ο Alfonso Cuaron. Ο τελευταίος παραλαμβάνει το όσκαρ και μια δυνατή χειραψία από τον Sidney, και φαίνεται φανερά τιμημένος και από τα δύο.

05.55

Πες την αλήθεια, πιστέ μου αναγνώστη. Αν πριν λίγα χρόνια σου προέβλεπα όσκαρ ηθοποιίας για τον Matthew McConaghey, πόσες χωριάτικες θα είχες στερηθεί για να μου εκσφενδονίσεις τον αντίστοιχο αριθμό τοματων? Όπως και να'χει, βρισκόμαστε πλέον από την άλλη μεριά του looking glass, ενώ ο σκελετωμένος Matthew μας κάνει τη χάρη και περιλαμβάνει στον ευχαριστήριο λόγο του τη φράση που τον έκανε τόσα χρόνια διάσημο.

Από την άλλη, το ακλόνητο φαβορί Cate Blanchett κέρδισε πανάξια το α'γυναικείο και προκάλεσε τη Julia Roberts να το ρουφήξει. Τελικά ευχαρίστησε τον Woody, η αναφορά του ονόματος του οποίου έγινε αποδεκτή με φανερά πενιχρό χειροκρότημα, αλλά ευτυχώς χωρίς αποδοκιμασίες, κάτι που πριν την τελετή δεν είχα αποκλείσει.

06.01

Ο Will Smith παρουσιάζει το όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Will Smith. Χμ...

06.03

...στο 12 Years a Slave, προφανώς. Το όσκαρ παραλαμβάνει ο Βrad Pitt ως παραγωγός, ενώ ο συμπαθής μπουλούκος Steve McQueen χοροπηδάει σαν ουρακοτάγκος. Γαμώ!


Συνοψίζοντας το τι είδαμε σήμερα, έχω να κρατήσω μόνο θετικά. H Ellen DeGeneres ήταν συμπαθητική χωρίς να είναι εξωφρενικά αστεία, τα βραβεία τα οποία μας ένοιαζαν πρέπει να πήγαν σε αυτούς που τα άξιζαν, ενώ οι  U2 πήγαν στο Δουβλίνο με άδεια χέρια. Καθόλου άσχημα. Στα αρνητικά συγκαταλέγω το οτι δεν παίξαμε στοίχημα ούτε φέτος, αλλά αν το είχαμε κάνει θα είχαμε φύγει με αρκετά μετρητά για ονειρεμένο τριήμερο στο Βερολίνο, καθώς και το οτι η παρακάτω μελωδία έφυγε νικήτρια μόνο στις καρδιές μας.


Αν θέλεις παραπάνω, αχόρταγε αναγνώστη μου, μην παραλείψεις να χαζέψεις τα gifs που μάζεψε το εν λόγω site

Και του χρόνου, αδέλφια!