17 Αυγ 2008

11+1 Απαραίτητες Γνώσεις για τις αθλητικές εφημερίδες στην παραλία

Η αθλητική εφημερίδα στην παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι θεσμός, είναι ήθος και έθιμο μαζί. Άντρας που εμφανίζεται στην πλαζ χωρίς να κρατάει αθλητική εφημερίδα θέτει εαυτόν στη διάθεση των υπόλοιπων (φυσιολογικών) λουόμενων για σχόλια σχετικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Αυτά είναι γνωστά.

Υπάρχουν όμως κανόνες συμπεριφοράς σχετικά με την ανάγνωση αθλητικών εφημερίδων στην παραλία? Η απάντηση είναι "Για να ρωτάς, μάλλον είσαι άσχετος". Καθώς ένα καλοκαίρι καθημερινής εντρύφησης και έρευνας πλησιάζει προς το τέλος του, κάνω μια προσπάθεια να συνοψίσω τα απολύτως απαραίτητα του "Savoire vivre της Sportday".

  1. Όταν μέλος της παρέας εκφράζει δυσαρέσκεια που η προσοχή του αναγνώστη στρέφεται περισσότερο στο ενδεχόμενο να έρθει ο σαβιόλα στον παναθηναικό παρά στο ίδιο το μέλος, τότε ενδείκνυται ένα απλό "σσσ" για να σταματήσει. Εαν επαναληφθεί όμως, επιβάλλεται να αποπέμπεται με βίαιο τρόπο από την παρέα, αφού πρώτα το πιο επιδέξιο μέλος της παρέας του πετάξει το πρώτο υγρό που θα βρει μπροστά του. Δε μπορώ να το τονίσω αρκετά παιδιά, είναι ο πιο σημαντικός κανόνας.
  2. Απαγορεύεται μια παρέα άνω των 3 ατόμων να κρατάει μια μόνο εφημερίδα.
  3. Ονόματα όπως Βαλβέρδε, Πανούτσος, Πατέρας, Νάτσο, Μπακαγιόκο και φράσεις όπως "Με το φτωχό μου το μυαλό", "Οι επιφανείς άνδρες", "The Καρπετ...show" κλπ. είναι απαραίτητο να αποτελούν κτήμα οποιουδήποτε θέλει να σταθεί σε μια παρέα σε beach bar. Είναι κατανοητό πως είναι αδιανόητο να εξηγείς π.χ. γιατί είναι αστείο που ο Στέφανος Χάρης αποκαλεί "γλυκό αγόρι" τον Βλόνταρτσικ.
  4. Επίσης, είναι αδιανόητο να αγνοείς οποιαδήποτε δήλωση έχει κάνει οποιαδήποτε στιγμή ο Νίκος Αλέφαντος.
  5. Όταν κάποιο μέλος της παρέας έχει φέρει την εφημερίδα, είναι ευγενικό στη διχοτόμηση της εφημερίδας να του επιτρέπεις να διαβάσει το ρεπόρτάζ της ομάδας του και, αν αυτό είναι εφικτό, και το DNA.
  6. Υπάρχουν δυο είδη ανάγνωσης μιας αθλητικής εφημερίδας. Ο πρώτος είναι το ξεψάχνισμα μέχρι να μάθεις απ'έξω μέχρι και τις δηλώσεις του προέδρου του Πυρσού Γρεβενών για τον Σανχούρχο και τις βλέψεις για άνοδο. Ο δεύτερος είναι να διαβάσεις το ρεπορτάζ της ομάδας σου και μετά να ξεφυλλίσεις την εφημερίδα, σταματώντας μόνο όταν το μάτι σου πέσει σε κάποιο ενδιαφέροντα τίτλο, όπως "Σέρτζιο Κονσεισάο : Ποιός Ρονάλντο?". Όταν ζητάς να δανειστείς μια εφημερίδα, απαγορεύεται το πρώτο είδος ανάγνωσης.
  7. Η ανάγνωση και πόσο μάλλον η αγορά οπαδικών εφημερίδων ("Ο Πρωταθλητής", "Η Πρασινη" κλπ.) ναι μεν δείχνουν οτι έχουμε λεφτά για πέταμα (=μετράμε σα γκόμενοι), αλλά δείχνουν και χαμηλή νοημοσύνη.
  8. Τα ρεπορτάζ για ανέφικτους μεταγραφικούς στόχους και για παίκτες που αν και έχουν εγνωσμένα μηδαμινή αξία "βγάζουν μάτια" στις προπονήσεις υπάρχουν εκεί καθαρά για ψυχαγωγικούς λόγους και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με γέλιο. Όποιος τα πιστεύει και/ή φοβάται/θυμώνει είναι ανάξιος να διαβάζει Ηρακλή Αντύπα.
  9. Ανταλλαγές εφημερίδων είναι αποδεκτές και γίνονται μια με μια, με εξαίρεση τη sportday, που αξίζει μια goal + μια metrosport για comic relief.
  10. Γυναίκες και αθλητικές εφημερίδες : κρατήστε τις μακριά, εκτός αν θέλετε να τις λερώσουν με κάτι.
  11. Συχνά οι εφημερίδες φιλοξενούν αιθέριες υπάρξεις με λιγοστό ρουχισμό. Δε θεωρείται κανείς λιγούρι αν κοιτάξει τη φωτογραφία και αν σχολιάσει. Σκόπιμο είναι όμως να έχουμε κατα νου πως, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, μια καφρίλα του Πανούτσου ή ένα ομοφυλοφιλικό κρεσέντο του Στ. Χάρη είναι πιο απολαυστικά από τη φωτογραφία δυο βυζιών τη δεδομένη στιγμή.
  12. Φεύγοντας από την παραλία, αν και μόνο αν έχετε ξεκοκκαλίσει τα περιεχόμενα της εφημερίδας, υποχρεούστε να την αφήσετε στην ξαπλώστρα σας για να επωφεληθεί κάποιος αργότερα, παρά να την πετάξετε. Αν όμως δεν έχετε μάθει απ'έξω το άρθρο του Καρπετόπουλου επειδή εκείνη την ώρα χαζεύατε τον κώλο της γκόμενας που έπαιζε ρακέτες δίπλα σας, επιβάλλεται να το ξαναδιαβάσετε ωστε να μην πιαστείτε αδιάβαστοι.

Αν ακολουθήσατε ήδη μέρος ή όλα τα παραπάνω, το τέλος του καλοκαιριού σας βρίσκει πανίσχυρους στις αθλητικές γνώσεις. Ξέρετε ήδη πως ο ολυμπιακός δεν πληρώνει 6 εκ. για παίκτη που τελειώνει στο συμβόλαιό του, πως ο παναθηναικός θα έχει φεράρι μπροστά και χάμερ πίσω, πως η αεκ θα παίξει μεγάλη μπάλα με 4-3-3, πως ο Άρης άφησε τον ίβιτς, το χαλκιά και τον αβραάμ να φύγουν επειδή δε τους ήθελε, πως ο παοκ κάνει εξυγίανση και ο μπαλάφας παίζει για 10, ενώ επίσης δεν αγνοείτε το εξόχως σημαντικό trivia : πως λέγεται το αυτοκίνητο του Πανούτσου.

1 σχόλιο:

Darkcity είπε...

Έχω να καταγγείλω τη μεροληπτική τοποθέτηση υπέρ της Sportday, τη στιγμή που ουδέποτε αποτέλεσε την πλειοψηφία των εφημερίδων της παραλίας.
Εμείς που ανήκουμε στο προλεταριάτο δεν μπορούμε να πληρώνουμε 30 λεπτά παραπάνω μια εφημερίδα για να διαβάσουμε τις απόψεις μερικών γραφιάδων. Δε γίνεται οι διάφοροι Τσοχοχελάκηδες που λέει ο Πανούτσος να υπερασπίζονται τα δίκαια του λαού και ταυτόχρονα να του πίνουν το αίμα. Δηλώνω την υποστήριξη μου στο
Goal news και τα αιχμηρά σχόλια του
Βασίλη Βεργή, και τις απόψεις του πολιούχου-προστάτη των αδυνάτων Περικλή Στέλλα. Αναμένω να μάθω πόσα συνεχόμενα πράσινα εξώφυλλα έφτασε φέτος η εφημερίδα.
Για τις απόψεις των
συντακτών της Sportday υπάρχει το Ιντερνετ, όπου κάθε απόγευμα αναρτάται η αρθρογραφία της ημέρας στο www.sport-fm.gr. Και για το trivia, το αυτοκίνητο του Πανούτσου
είναι το Πανούτσο-μομπίλ.

Παπαγεωργίου Μίλτος