22 Σεπ 2008

8 λέξεις των οποίων την έννοια παραποιούμε σκόπιμα

Τις περισσότερες φορές που ακούω κάποιον γύρω μου να μιλάει, βγαίνω απ'τα ρούχα μου. Αρκετές από αυτές, θυμώνω κιόλας. Αυτό συμβαίνει επειδή ακούω μερικές καημένες λέξεις (οι οποίες δε φταίξανε σε τίποτα) να κακοποιούνται βάναυσα, πιο συχνά για ίδιο όφελος παρά από άγνοια του ομιλούντα. Πιο συγκεκριμένα :

- Γυναίκες : για να παρουσιαστούν πιο in, πιο μεγάλες, πιο μικρές, πιο συναισθηματικές, πιο ψυχρές (= πιο δυναμικές, πιο φεμινίστριες, πιο ίσες. Σημείωση : οι σωστές φεμινίστριες είναι υπέροχοι άνθρωποι και τις πνίγει το δίκαιο. Για τις υπόλοιπες...σε επόμενη ανάρτηση.)

-Άντρες : για να μπουν στο βρακί μιας γυναίκας.

Υπάρχουν αναρίθμητες άλλες κατηγορίες με πολλαπλές κοινωνικοπολιτικοοικονομικές διακλαδώσεις. Επίσης, πρέπει πάντα να έχετε κατα νου οτι ο συνομιλητής σας είναι βλάκας. Μέχρι να αποδείξει το αντίθετο.

Μερικές από αυτές τις λέξεις παραθέτω εδώ.

1) Ζώο

-Πραγματική σημασία : μέλος του ζωικού βασιλείου. Μεταφορικά, άνθρωπος που παρουσιάζει χαρακτηριστικά ζωώδους συμπεριφοράς.
-Λάθος χρησιμοποιήση : από άντρες που την αποδίδουν σε άλλους άντρες διηγούμενοι ιστορίες ξέφρενης διασκέδασης, με σκοπό να δώσουν στο ακροατήριο να καταλάβει πως έχοντας στην παρέα κάποιον που σκέφτεται μόνο το φαί, το σεξ, το ποτό (άσχετο), δεν έχει τρόπους κλπ., η βραδιά δε μπορεί παρά να ήταν αξέχαστη με αμέτρητες σκηνές γέλιου.
-Συνήθως αναφέρονται σε... : κάποιον που το προηγούμενο βράδυ παρήγγειλε δυο γύρους από τον Πρασσά, και μετά ξανακάλεσε για να του φέρουν και μια μερίδα ακόμα.

2) Κομμουνιστής

-Πραγματική σημασία : πρόσωπο που ασπάζεται τις αρχές του κομμουνισμού.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για να δείξουν πως το υποκείμενο ενοχλητικά υπερασπίζεται ανεδαφικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με τις οποίες κανένας δε θα μπορεί να πλουτίσει και να ξεχωρίσει σε ο,τιδήποτε. Άνθρωπος επικίνδυνος, που θα σου πιάσει την πάρλα για μέρες και αν του φέρεις αντίρρηση, θα σου ρίξει και κανένα φούσκο.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: κάποιον που έχει γένια και/ή μακριά μαλλιά και στις τελευταίες εκλογές αντί για ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν πιστεύει στον Παπανδρέου.

3) Τελειομανής

-Πραγματική σημασία : πρόσωπο που δεν ανέχεται το παραμικρό σφάλμα σε κάτι που κάνει, προς αναζήτηση του τέλειου.
-Λάθος χρησιμοποίηση : αποδίδεται σε πρόσωπα (πολύ συχνά στον υποφαινόμενο) με σκοπό να φανεί πως δουλεύει σκληρά, ή μάλλον όσο χρειαστεί, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αψεγάδιαστο. Αυτό αφ'ενός εξυψώνει το άτομο επειδή είναι δουλευταράς, αφ'ετέρου επειδή διεκπεραιώνει τα πάντα άψογα. Αν δε ο "τελειομανής" δε χρειάζεται και πολύ χρόνο για να παράγει το "τέλειο", τότε είναι και ταλαντούχος, οπότε έκανε χατ-τρικ.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: αυτόν που πρότεινε να ξανατυπώσουν την εργασία επειδή είχε στο εξώφυλλο μια λαδιά με διαστάσεις κινητού της δεκαετίας του 90.

4) Ξενέρωτος

-Πραγματική σημασία : αυτός που δεν είναι πια μεθυσμένος. Μεταφορικά, αυτός που προκαλεί στους άλλους πλήξη.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για κάποιον ωραίο γκόμενο/γκόμενα, που αν και του/της φερθήκαμε πολύ γοητευτικά και ευγενικά, αρνήθηκε να μας δώσει θάρρητα επειδή είναι του χαρακτήρα του/της (για τι άλλο?) να αποφεύγει συγκινήσεις, διασκεδάσεις και τρελό κέφι (που εμείς το δίχως άλλο θα προσφέραμε).
-Συνήθως αναφέρονται σε...: είτε σε μια κουκλάρα/κούκλο που μας έριξε Χ επειδή έχουμε άσχημη φάτσα/σαχλό και γλοιώδες χιούμορ, είτε σε κάποιον άνθρωπο που δε χόρεψε τσιφτετέλι στα μπουζούκια επειδή δε τη βρίσκει με τη λαική μουσική.

5) Ευαίσθητος

-Πραγματική σημασία : άνθρωπος με λεπτά αισθήματα, ευσυγκίνητος, συμπονετικός.
-Λάθος χρησιμοποίηση : σχεδόν πάντα για τον εαυτό μας, με σκοπό να τονίσουμε πως μας έχουν πληγώσει, έχουμε περάσει δύσκολα και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία σε κάθε είδος δεσμού μεταξύ ανθρώπων, κάτι που μας κάνει εμάς να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας και τους άλλους να πιστεύουν πως δεν είμαστε γουρούνια/πουτάνες.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: εκείνο το περιστατικό που απάτησαμε το δεσμό μας ένα βράδυ με όλους όσους είχαν εισιτήριο για το Παναθηναικός - Ίντερ, και κάπου στα μισά αισθανθήκαμε τύψεις.

6) Κουλτουριάρης

-Πραγματική σημασία : άνθρωπος που έχει πνευματικές ασχολίες, κυρίως με τις τέχνες, συχνά σε υπερβολικό βαθμό, οπότε και χρησιμοποιείται μειωτικά.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για ανθρώπους που είναι ανυπόφορα πιστοί σε μουσικά και κινηματογραφικά προιόντα βαρετά, ανούσια, τα οποία λέει οτι του αρέσουν μόνο και μόνο επειδή θέλει να ενταχθεί στην ομάδα αυτή των φαν, οι οποίοι θεωρούνται πιο έξυπνοι, πιο ψαγμένοι και με περισσότερες ανησυχίες. Τα άτομα αυτά υποτίθεται πως σνομπάρουν τους υπόλοιπους, θεωρούν όλα τα γούστα εκτός από το δικό τους κατώτερα, και ούτε που θα μπορούσαν να διανοηθούν να διαβούν το κατώφλι μπουζουκερί.
-Συνήθως αναφέρονται σε... : εκείνον που πρότεινε στην παρέα να πάνε σε μια ευρωπαική ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης, επειδή του φάνηκε ενδιαφέρον το θέμα.

7) Μεθυσμένος

-Πραγματική σημασία : κάποιος υπο την επήρρεια αλκόολ, με ανάλογα τροποποιημένη συμπεριφορά.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για μια ακόμα ξέφρενη βραδιά, που το κέφι έφερε αλκοόλ, το αλκοόλ έφερε κέφι, και όλα ήταν πιθανά...
-Συνήθως αναφέρονται σε...: μια καταστροφική βραδιά αντροπαρέας, που αποτελούνταν από δυο ουίσκι, μια τολμηρή συνομιλία με τη διπλανή ("Κάθεται κανείς εδώ?") και ατελείωτη ξενέρα και κονταρομαχίες.

8) Όμορφος

-Πραγματική σημασία : αυτός που έχει ωραία μορφή. Απλό είναι.
-Λάθος χρησιμοποίηση : για να περιγράψουμε όποιον μας αρέσει.
-Συνήθως αναφέρονται σε...: γκόμενες με μεγάλα βυζιά ή ωραίο κώλο (και μόνο), τύπους που παίζουν ρόλους σε σήριαλ που θεωρούμε "τον ιδανικό άντρα", ρομαντικούς τραγουδιστές, άντρες που μας αρέσουν για την προσωπικότητα τους, ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΕΣ.

Όμορφος άντρας

Άγγελος Χαριστέας

Προσοχή απαιτεί η αντιμετώπιση ατόμων που αρέσκονται σε τέτοια λεκτικά ατοπήματα. Μη λησμονείτε πως αν τους αντιμετωπίζετε με περιφρόνηση (διότι είναι κατανοητό πως μόνο αυτή αξίζουν) ή τους επισημάνετε την αφέλειά τους, είναι πολύ πιθανό να σταματήσετε να είστε αρεστοί (ως γνωστόν, κανείς δε θέλει να του επισημαίνουν πόσο μαλάκας είναι). Έτσι, κινδυνεύετε να καταλήξετε μοναχοί, και σας μένει είτε να στραφείτε στην κουλτούρα, είτε στον μπαογκ. Ή και στα δυο.

Οπότε θα γίνετε ο Ζουράρις.






4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα σε διορθώσω. όταν αναφερόμαστε σε ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες χρησιμοποιούμε τον όρο γοητευτικός και όχι όμορφος, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε κάποια θαύματα της φύσεως, όπως π.χ. ο Λιαδέλης να παντρεύεται τη Σαμπρίνα. Δύσκολα μπορείς να χαρακτηρίσεις όμορφο το μπουγατσομάχαιρο του Λιαδέλη, που κάποιοι επιμένουν να το ονομάζουν μύτη. Περιμένω πάντως τη στιγμή που θα χαρακτηρίσουν τον Πάμπλο Γκαρσία γοητευτικό!

Μίλτος Παπαγεωργίου

Fotis Dimopoulos είπε...

Πίστεψέ με, πολλές φορές έχω ακούσει τον Άγγελο της καρδιάς μας να χαρακτηρίζεται ως "κουκλί".

Εννοώντας οτι είναι γοητευτικός.

Εννοώντας οτι τις γοητεύει.

Εννοώντας οτι είναι γυμνασμένος και έχει λεφτά.

...

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα, η κατάληξη του ποστ ήταν όλα τα λεφτά!

Καλή αρχή στο blog btw.

Καυκι

mantamitsa είπε...

Ουυυυ!!!!Εμπνευσμένο ποστ!
Ω! Σαν πολύ εύκολα δε βγαίνετε απο τα ρούχα εσείς? ;)
Οι λέξεις,λοιπόν!!!Ω!Μην τις κακομαθαίνεις ---> "What words say does not last. The words last because words are always the same, and what they say is never the same."
Ωστόσο,αν κάποιος θέλει να τις μεταχειριστεί προς ίδιον όφελος, καλά κάνει,αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ---> "He who wants to persuade should put his trust not in the right argument, but in the right word. The power of sound has always been greater than the power of sense!"
Τι πάει να πει όμως "right word";
"The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and lightning bug!" (το παράκανα όμως, μου φαίνεται, με τις "words" of wisdom!)
Μπιούτιφουλ ανάλυσις & περφέτο κατάληξις!!!
Μια τάινι ένστασις, όμως!
"8) όμορφος
---> ωραία μορφή, απλό είναι
---> λάθος για όποιον μας αρέσει!"
χμ...
χρόνια και χρόνια αποτελεί θέμα διαμάχης όχι μόνο φιλοσόφων, μεσημεριανών εκπομπών και ίματζ μέικερς, αλλά και απλών καθημερινών συζητήσεων.
Μα το όμορφο δεν είναι κατεξοχήν υποκειμενικό?
"Το ωραίο; Τι είναι το ωραίο;
Ρωτήστε ένα βάτραχο και θα σας πει τη βατραχίνα του.
Ρωτήστε ένα μαύρο από τη Γουινέα και θα σας πει ότι τρελαίνεται για πλακουτσωτή μύτη, ένα μεγάλο στόμα και λιγδερό δέρμα.
Ρωτήστε ένα φιλόσοφο και θα σας απαντλησει μια σαχλαμάρα!", είπε και ο Βολταίρος.
"Ωραίο είναι μόνο εκείνο το οποίο νιώθει ή κρίνει κανείς ωραίο.", είπε κάποιος άλλος.
"Το ωραίο γούστο είναι το δικό μου γούστο.", συμπλήρωσε και ένας γάλλος κριτικός. (Θυμάσαι, τούτος που θα 'θελες να πιεις ένα κρασί μαζί του!?)
Αν θυμάμαι σωστά, κάπου είχε πάρει το μάτι μου και άλλες τέτοιες λέξεις προς αποσαφήνιση: εγωιστής, αριστερός, ψαγμένος, ρεαλιστής κ.ο.κ.
Α! Και έχω κ γω μια να προσθέσω!
Αν μου επιτρέπεται! Ε?
του ρου του τουυυ..................
---> Δώμα
-Πραγματική σημασία:
α) επίπεδη στέγη, ταράτσα
β) δωμάτιο ή μικρό διαμέρισμα σε ταράτσα
γ) (αρχαιολ.) μέγαρο ή κύριο μέρος του μεγάρου στην αρχαία ελληνική οικία ( http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B4%CF%8E%CE%BC%CE%B1&dq= )

-Λάθος χρησιμοποίηση:
εδώ δεν είμαι σε θέση να κρίνω,αλλά υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση όσον αφορά αυτή τη λέξη και την έννοια της ως δωμάτιο

-Συνήθως αναφέρονται σε...:
σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξάχθηκε, όταν ρωτήθηκαν "Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος αναφέρεται στο σπίτι του ως δώμα?"

8 στους 10 απάντησαν : κάτι που βρίσκεται ψηλά, στην ταράτσα

1 στους 10 απάντησε : δωμάτιο

...και ένας τελευταίος είχε στο νου του την πολυκατοικία που στεγάζει την καφετέρια "Δώμα", επί της οδού Αρμενοπούλου (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!)

Αυτά τα ολίγα και πάλι!!
...για να μην αναφερθώ στην καταφανή δηκτική σας στάση απέναντι στις γυναίκες και στον ΠΑΟΚ! Αλίμονο!!!
"...με όλους όσους είχαν εισητήριο για το Παναθηναικός-Ίντερ..."
"...είτε στην κουλτούρα, είτε στον μπαογκ!"!!!!!
ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
"The right word may be effective, but no word was ever as effective as a rightly timed pause!" (σωστός ο Mark Twain!)