5 Δεκ 2011

7 πράγματα που μάθαμε από τη νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού με 3-1

Όχι, μη το βλέπεις έτσι. Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Δε βγήκα από το καβούκι μου μετά από την πρώτη πολύ καλή εμφάνιση και μεγάλη νίκη της ομάδας μου. Απλώς, είναι το πρώτο παιχνίδι του Άρη το οποίο μου επέτρεψε το πρόγραμμα, το ίντερνετ και η διάθεσή μου να δω από την αρχή μέχρι το τέλος. Και ιδού, τα συμπεράσματα που έβγαλα :



1) O Τσέζαρεκ δεν μπορεί να παίζει μόνος του στην κορυφή της επίθεσης

Δεν έχει την ταχύτητα να εκθέσει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, το ταλέντο να παίξει με πλάτη και να κρατήσει τη μπάλα, την ικανότητα να κερδίσει κεφαλιές και να ταλαιπωρήσει πολύ την αντίπαλη άμυνα. Ο Τσέζαρεκ, αν ξέρει να κάνει κάτι καλά (και αυτό είναι μεγάλο αν), είναι να παίρνει καλές θέσεις μέσα στην περιοχή και να τελειώνει φάσεις. Γι'αυτό χρειάζεται δίπλα του μια ισχυρή (όχι δηλαδή έναν Καστίγιο, ένα Σολτάνι) παρουσία που να απασχολεί 1 ή 2 αμυντικούς της αντίπαλης τετράδας για να ανοίγει χώρο στον Τσέζαρεκ να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.



2) Ο Άρης ξόδεψε χρήματα για να φτιάξει την καλύτερη τριπλέτα τερματοφυλάκων της Ελλάδας

Απολαμβάνω την πρόοδο του Βελλίδη, που δείχνει πως έχει το ταλέντο να είναι ο πρώτος τερματοφύλακας της ομάδας και να κερδίζει πόντους στην ομάδα παρά να της κοστίζει. Πλέον νιώθω σιγουριά για την παρουσία του στο τέρμα αντίστοιχη με αυτή που ένιωθα για το Σηφάκη. Σίγουρα το αδύνατο σημείο του είναι ακόμα κάποιες έξοδοι και γενικότερα οι αποφάσεις του μέσα στον αγώνα (το αν θα βγει, το αν θα μπλοκάρει ή αν θα διώξει τη μπάλα), αλλά αυτή είναι μια ικανότητα που βελτιώνεται με την εμπειρία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό τον τομέα εντοπίζεται και η αδυναμία του Σηφάκη (αυτό και το ύψος του).



Απολάυστε την ηρωική έξοδο του Σηφάκη και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα στο πρώτο λεπτό αγώνα.


Ο Άρης μετά τον τραυματισμό του Σηφάκη ξόδεψε χρήματα για να αποκτήσει τον Γιακούμποβιτς, και αυτή τη στιγμή έχει 3 τερματοφύλακες που θα μπορούσαν να είναι βασικοί σε όλες σχεδόν τις ομάδες της Ελλάδας. Η διοίκηση αποφάσισε να μη ρισκάρει να εμπιστευτεί αποκλειστικά τον Βελλίδη. Δε βιάζομαι να πω πως η απόφαση ήταν λάθος, γιατί υποπτεύομαι πως αν συνεχίσει έτσι το τωρινό δίδυμο, ο τρίτος της παρέας και προς το παρόν τραυματίας θα (μοσχο?)πουληθεί το καλοκαίρι. Οψόμεθα.



3) Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ο Άρης χρειάζεται μόνο έναν επιθετικό κι ένα αριστερό μπακ.

Εξηγούμαι : ο Άρης είναι υπερπλήρης στις περισσότερες θέσεις. Αυτό δε σημαίνει πως περισσεύει το ταλέντο, αλλά τα πρόσωπα σε κάθε θέση. Για δείτε τους παίκτες που διαθέτει και τις θέσεις στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν :

Τερματοφύλακες : Σηφάκης, Βελλίδης, Γιακούμποβιτς

Κεντρικοί αμυντικοί : Σανκαρέ, Λαζαρίδης, Ντίκο, Παπαζαχαρίας

Πλάγιοι μπακ : Μίσελ, Παπαστεριανός, Νέτο, Παπαζαχαρίας

Αμυντικά χαφ : Φατί, Τόχα, Πρίττας, Παπαστεριανός, Πορτίγια, Βράνιες, Kατίδης, Καπετάνος, Νάτσο Γκαρσία

Επιθετικά χαφ : Ούμπιντες, Σολτάνι, Καστίγιο, Νέτο, Ακόστα, Καπετάνος, Καζναφέρης, Γιαννιώτας

Επιθετικοί : Τσέζαρεκ, Γιάκομπ, Τριανταφυλλάκος

Υπάρχει πληθώρα παικτών για κάθε θέση, ειδικά για τη θέση του αμυντικού χαφ. Αντίθετα, στη θέση του επιθετικού δεν υπάρχει εναλλακτική, ειδικά για παιχνίδι που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν δυο μπροστά (και την Κυριακή, ο Προμπιερζ κρατούσε τον Τσέζαρεκ στο παιχνίδι τραυματία). Χρειάζεται λοιπόν ένας παίκτης που να μπορεί να πλαισιώσει τον Τσέζαρεκ/Γιάκομπ μπροστά, αλλά και να μπορεί να αγωνιστεί και μόνος του στην κορυφή, ρόλο για τον οποίο δε με πείθει ούτε ο Καστίγιο ούτε ο Σολτάνι.

Από την άλλη, πολύ φοβάμαι πως σε απουσία του Μίσελ δεν υπάρχει παίκτης να σταθεί στη θέση του αριστερού μπακ. Ο Άρης χρειάζεται να ψάξει για έναν παίκτη της αξιοπιστίας του Βανγκέλι, που θα δίνει το 100% στο γήπεδο και θα είναι αποτελεσματικός στα αμυντικά του καθήκοντα όταν χρειαστεί να αγωνιστεί.

Τέλος, μάλλον χρειάζεται και μια εκκαθάριση στο ρόστερ, καθώς υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έπρεπε να ανατρέξω στο επίσημο site της ομάδας για να θυμηθώ οτι ανήκουν στην ομάδα (βλ. Νάτσο Γκαρσία)... Η ομάδα αγωνίζεται φέτος μόνο σε δυο διοργανώσεις, δεν υπάρχει λόγος το ρόστερ να είναι τόσο βαθύ!



4) Η ομάδα τα χάνει στις στημένες φάσεις

Ο Άρης δέχτηκε ξανά ένα εύκολο γκολ από στημένη φάση, όπως άλλωστε και με Ολυμπιακό, Ατρόμητο στο Χαριλάου. Προφανώς πρέπει να δουλευτεί η αντίδραση της ομάδας στην άμυνα κατά των στημένων του αντιπάλου, γιατί έτσι μπορεί να γίνει η διαφορά κυρίως στα μικρά ματς, όπου οι αντίπαλοι σίγουρα θα κερδίσουν κάποια κόρνερ και φάουλ κοντά στην περιοχή. Το να χάνονται τόσο εύκολα κεφαλιές, ειδικά όταν αγωνίζεσαι με δυο πολύ ψηλά στόπερ δεν είναι τυχαίο, χρειάζεται δουλειά.

Στην άλλη πλευρά, ο Άρης κέρδισε στο πρώτο ημίχρονο 7 κόρνερ, και ούτε ένα δεν κατέληξε σε ευκαιρία. Επίσης, φάουλ από πολύ ευνοϊκή θέση για σουτ εκτελέσθηκε από τον Ούμπιντες με σέντρα, η οποία δεν βρήκε τον τελικό της στόχο, το Σανκαρέ, ο οποίος ήταν οφσάιντ... Αντίθετα, με την είσοδο του Νέτο, το πρώτο στημένο κατέληξε στα δίχτυα και καθάρισε το παιχνίδι. Ειναι φανερό πως ο Νέτο έχει το καλύτερο πόδι της ομάδας και όταν αγωνίζεται, πρέπει να εκτελεί όλα τα στημένα προς την εστία. Κατά τα άλλα, ο Μίσελ έχει δυνατό πόδι που μπορεί να απειλήσει και από απόσταση (αν πιάσει καλά το σουτ), ενώ η ομάδα πρέπει να δουλέψει με τις εκτελέσεις του Ούμπιντες από τα κόρνερ για να μετατραπούν σε ευκαιρίες και γκολ. Μια Ελλαδα κέρδισε ολόκληρο ευρωπαικό με δυο κόρνερ, μη ξεχνιόμαστε.


5) Ο προπονητής απέδειξε πως μπορεί να κερδίζει ματς με την τακτική

Για πρώτη φορά φέτος η ομάδα δεν ήταν σκορποχώρι. Έπαιξε με σχέδιο, με πάθος και διάθεση. Οι δυο επιθετικοί πίεσαν το αδύνατο σημείο της ομάδας του Παναθηναικού, οι παίκτες όσο άντεχαν πίεζαν ψηλά και έβγαιναν
πρώτοι στη μπάλα, δεν άφησαν να βγάλει αντεπιθέσεις και τριγωνάκια ο αντίπαλος και διαχειρίστηκαν σωστά το ματς στο β' ημίχρονο. Ο κατά τα άλλα άγνωστος Προμπιερζ (ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί καύλωσε η διοίκηση του Άρη τόσο πολύ με τη Γιαγκελόνια μετά τα μεταξύ μας παιχνίδια) έδειξε πως το έχει, μπορεί να εμπνεύσει τον Άρη τακτικά και ψυχολογικά να κάνει ένα πολύ καλό ματς και να κερδίσει ακόμα και ποιοτικότερο αντίπαλο. Τώρα απομένει να σταθεροποιήσει μόνιμα την ομάδα. Για τον α' γύρο, έχουν τελειώσει τα ματς με γαύρο, βάζελο, αεκ και πάοκ. Θεωρητικά, η ομάδα χτυπάει όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια. Προφανώς θα υπάρξουν απώλειες, αλλά δε θέλω να δω να κατεβαίνει η ομάδα και να χάνει σχετικά εύκολα, όπως με τον Πανιώνιο. Ξεκινώντας από την επόμενη βδομάδα με την Τρίπολη, ένα ματς που αν χαθεί, είναι σα να μην έγινε τίποτα την προηγούμενη Κυριακή.



6) Η ομάδα δε διαθέτει αρκετό ταλέντο για να υπάρχουν στην εντεκάδα παίκτες που δεν τρέχουν

Ο φετινός Άρης έχει πολλούς παίκτες, αλλά πολύ λίγους εξαιρετικά ποιοτικούς. Πλέον δεν υπάρχουν πολύ ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κόκε, ο Κάλβο και άλλους που έχω ξεχάσει πως τους λέγανε.


Ακούω : ονοματεπώνυμο και παρατσούκλι.

Είναι γνωστό πως οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα ματς, και είναι αυτοί που κάνουν τα μεγάλα αποτελέσματα και τις μεγάλες ομάδες. Όμως σε έναν Άρη που το δυνατό του σημείο είναι περισσότερο το βάθος παρά οι μονάδες, δεν αποδίδει να αγωνίζονται 2-3 παίκτες στους 11 που δεν τρέχουν για την ομάδα, δε μαρκάρουν, δε τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Φυσικά, αναφέρομαι στους Καστίγιο και Σολτάνι. Για το οτι δε βοηθάνε την ομάδα, πήραμε μια γεύση την Κυριακή, οπότε εν τη απουσία τους ο Άρης έκανε το πρώτο μεγάλο αποτέλεσμα της χρονιάς με ομαδικότητα και μεγαλύτερη λειτουργικότητα, δικαιώνοντας τον Προμπιερζ που ρίσκαρε να τους πετάξει έξω.

Μέχρι εδώ καλά, όμως είναι πρόκληση και αναγκαιότητα οι δυο αυτοί παίκτες να ενσωματωθούν και να πεισθούν από τον προπονητή να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί η ομάδα τους χρειάζεται αν θέλει να κάνει καλή πορεία στο πρωτάθλημα και να διεκδικήσει το κύπελλο. Είναι δυο από τις καλύτερες μονάδες της ομάδας και πρέπει να διαχειρισθούν σωστά, όχι να παραγκωνιστούν επειδή η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτούς. Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.


7) Ο Φράνσις Ντίκο μπορεί να ντριμπλάρει το Λουκά Βύντρα.

Βασικά, αυτό ίσως να μπορούσα και να το μαντέψω πριν το δω να συμβαίνει στην πραγματικότητα.


Φράνσις Ντίκο, κεντρικός αμυντικός
Αρνητικά : αποτελεσματική άμυνα κατά των στημένων φάσεων
Θετικά : θανατηφόρα κοφτή ντρίμπλα, τελειώματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: